Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૮. પટિસલ્લાનસુત્તં

    8. Paṭisallānasuttaṃ

    ૪૫. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    45. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘પટિસલ્લાનારામા 1, ભિક્ખવે, વિહરથ પટિસલ્લાનરતા, અજ્ઝત્તં ચેતોસમથમનુયુત્તા, અનિરાકતજ્ઝાના, વિપસ્સનાય સમન્નાગતા, બ્રૂહેતા સુઞ્ઞાગારાનં . પટિસલ્લાનારામાનં, ભિક્ખવે, વિહરતં પટિસલ્લાનરતાનં અજ્ઝત્તં ચેતોસમથમનુયુત્તાનં અનિરાકતમજ્ઝાનાનં વિપસ્સનાય સમન્નાગતાનં બ્રૂહેતાનં સુઞ્ઞાગારાનં દ્વિન્નં ફલાનં અઞ્ઞતરં ફલં પાટિકઙ્ખં – દિટ્ઠેવ ધમ્મે અઞ્ઞા, સતિ વા ઉપાદિસેસે અનાગામિતા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Paṭisallānārāmā 2, bhikkhave, viharatha paṭisallānaratā, ajjhattaṃ cetosamathamanuyuttā, anirākatajjhānā, vipassanāya samannāgatā, brūhetā suññāgārānaṃ . Paṭisallānārāmānaṃ, bhikkhave, viharataṃ paṭisallānaratānaṃ ajjhattaṃ cetosamathamanuyuttānaṃ anirākatamajjhānānaṃ vipassanāya samannāgatānaṃ brūhetānaṃ suññāgārānaṃ dvinnaṃ phalānaṃ aññataraṃ phalaṃ pāṭikaṅkhaṃ – diṭṭheva dhamme aññā, sati vā upādisese anāgāmitā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યે સન્તચિત્તા નિપકા, સતિમન્તો ચ 3 ઝાયિનો;

    ‘‘Ye santacittā nipakā, satimanto ca 4 jhāyino;

    સમ્મા ધમ્મં વિપસ્સન્તિ, કામેસુ અનપેક્ખિનો.

    Sammā dhammaṃ vipassanti, kāmesu anapekkhino.

    ‘‘અપ્પમાદરતા સન્તા, પમાદે ભયદસ્સિનો;

    ‘‘Appamādaratā santā, pamāde bhayadassino;

    અભબ્બા પરિહાનાય, નિબ્બાનસ્સેવ સન્તિકે’’તિ.

    Abhabbā parihānāya, nibbānasseva santike’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. અટ્ઠમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પટિસલ્લાનારામા (ક॰)
    2. paṭisallānārāmā (ka.)
    3. સતિમન્તોવ (સી॰ ક॰)
    4. satimantova (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૮. પટિસલ્લાનસુત્તવણ્ણના • 8. Paṭisallānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact