Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi |
૧૯૯. ફાસુવિહારપઞ્ચકં
199. Phāsuvihārapañcakaṃ
૩૨૪. ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ફાસુવિહારિકો ચીવરં આદાય પક્કમતિ – ‘‘અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ , નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ બહિસીમગતસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
324. Bhikkhu atthatakathino phāsuvihāriko cīvaraṃ ādāya pakkamati – ‘‘amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi , no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, paccessa’’nti. Tassa bahisīmagatassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa bhikkhuno niṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ફાસુવિહારિકો ચીવરં આદાય પક્કમતિ – ‘‘અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ બહિસીમગતસ્સ એવં હોતિ – ‘‘નેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સન્નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino phāsuvihāriko cīvaraṃ ādāya pakkamati – ‘‘amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, paccessa’’nti. Tassa bahisīmagatassa evaṃ hoti – ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. Tassa bhikkhuno sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ફાસુવિહારિકો ચીવરં આદાય પક્કમતિ – ‘‘અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ બહિસીમગતસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ તં ચીવરં કયિરમાનં નસ્સતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નાસનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino phāsuvihāriko cīvaraṃ ādāya pakkamati – ‘‘amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, paccessa’’nti. Tassa bahisīmagatassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa taṃ cīvaraṃ kayiramānaṃ nassati. Tassa bhikkhuno nāsanantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ફાસુવિહારિકો ચીવરં આદાય પક્કમતિ – ‘‘અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો તં ચીવરં કારેતિ. સો કતચીવરો – ‘‘પચ્ચેસ્સં પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ બહિદ્ધા કથિનુદ્ધારં વીતિનામેતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સીમાતિક્કન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino phāsuvihāriko cīvaraṃ ādāya pakkamati – ‘‘amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, paccessa’’nti. So bahisīmagato taṃ cīvaraṃ kāreti. So katacīvaro – ‘‘paccessaṃ paccessa’’nti bahiddhā kathinuddhāraṃ vītināmeti. Tassa bhikkhuno sīmātikkantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો ફાસુવિહારિકો ચીવરં આદાય પક્કમતિ – ‘‘અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ; તત્થ મે ફાસુ ભવિસ્સતિ વસિસ્સામિ, નો ચે મે ફાસુ ભવિસ્સતિ, પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો બહિસીમગતો તં ચીવરં કારેતિ. સો કતચીવરો ‘‘પચ્ચેસ્સં પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ સમ્ભુણાતિ કથિનુદ્ધારં. તસ્સ ભિક્ખુનો સહ ભિક્ખૂહિ કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino phāsuvihāriko cīvaraṃ ādāya pakkamati – ‘‘amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi; tattha me phāsu bhavissati vasissāmi, no ce me phāsu bhavissati, paccessa’’nti. So bahisīmagato taṃ cīvaraṃ kāreti. So katacīvaro ‘‘paccessaṃ paccessa’’nti sambhuṇāti kathinuddhāraṃ. Tassa bhikkhuno saha bhikkhūhi kathinuddhāro.
ફાસુવિહારપઞ્ચકં નિટ્ઠિતં.
Phāsuvihārapañcakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / આદાયસત્તકકથા • Ādāyasattakakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આદાયસત્તકાદિકથાવણ્ણના • Ādāyasattakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આદાયસત્તકકથાવણ્ણના • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૮૮. આદાયસત્તકકથા • 188. Ādāyasattakakathā