Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ખન્ધકપુચ્છાવારો

    Khandhakapucchāvāro

    પુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના

    Pucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ૩૨૦. નિદાનેન ચ નિદ્દેસેન ચ સદ્ધિન્તિ એત્થ નિદાનેનાતિ સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિદેસસઙ્ખાતેન નિદાનેન. નિદ્દેસેનાતિ પુગ્ગલાદિનિદ્દેસેન. ઉભયેનપિ તસ્સ તસ્સ સિક્ખાપદસ્સ વત્થુ દસ્સિતં, તસ્મા વત્થુના સદ્ધિં ખન્ધકં પુચ્છિસ્સામીતિ અયમેત્થ અત્થો. તત્થાતિ તસ્મિં ઉપસમ્પદક્ખન્ધકે. ઉત્તમાનિ પદાનિ વુત્તાનીતિ ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઊનવીસતિવસ્સો પુગ્ગલો ઉપસમ્પાદેતબ્બો’’તિઆદિના (મહાવ॰ ૯૯, ૧૨૪) નયેન ઉત્તમપદાનિ વુત્તાનિ. ચમ્મસંયુત્તેતિ ચમ્મક્ખન્ધકે.

    320.Nidānenaca niddesena ca saddhinti ettha nidānenāti sikkhāpadapaññattidesasaṅkhātena nidānena. Niddesenāti puggalādiniddesena. Ubhayenapi tassa tassa sikkhāpadassa vatthu dassitaṃ, tasmā vatthunā saddhiṃ khandhakaṃ pucchissāmīti ayamettha attho. Tatthāti tasmiṃ upasampadakkhandhake. Uttamāni padāni vuttānīti ‘‘na, bhikkhave, ūnavīsativasso puggalo upasampādetabbo’’tiādinā (mahāva. 99, 124) nayena uttamapadāni vuttāni. Cammasaṃyutteti cammakkhandhake.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ખન્ધકપુચ્છાવારો • Khandhakapucchāvāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / પુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Pucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Pucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Pucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / પુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Pucchāvissajjanāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact