Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. પુરિસિન્દ્રિયઞાણસુત્તવણ્ણના

    8. Purisindriyañāṇasuttavaṇṇanā

    ૬૨. અટ્ઠમે અઞ્ઞતરોતિ દેવદત્તપક્ખિકો એકો. સમન્નાહરિત્વાતિ આવજ્જિત્વા. ઇદં સો ‘‘કિં નુ ખો ભગવતા જાનિત્વા કથિતં, ઉદાહુ અજાનિત્વા, એકંસિકં વા કથિતં ઉદાહુ વિભજ્જકથિત’’ન્તિ અધિપ્પાયેન પુચ્છતિ. આપાયિકોતિ અપાયે નિબ્બત્તનકો. નેરયિકોતિ નિરયગામી. કપ્પટ્ઠોતિ કપ્પટ્ઠિયકમ્મસ્સ કતત્તા કપ્પં ઠસ્સતિ. અતેકિચ્છોતિ ન સક્કા તિકિચ્છિતું. દ્વેજ્ઝન્તિ દ્વિધાભાવં. વાલગ્ગકોટિનિત્તુદનમત્તન્તિ વાલસ્સ અગ્ગકોટિયા દસ્સેતબ્બમત્તકં, વાલગ્ગકોટિનિપાતમત્તકં વા. પુરિસિન્દ્રિયઞાણાનીતિ પુરિસપુગ્ગલાનં ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તઞાણાનિ, ઇન્દ્રિયાનં તિક્ખમુદુભાવજાનનઞાણાનીતિ અત્થો.

    62. Aṭṭhame aññataroti devadattapakkhiko eko. Samannāharitvāti āvajjitvā. Idaṃ so ‘‘kiṃ nu kho bhagavatā jānitvā kathitaṃ, udāhu ajānitvā, ekaṃsikaṃ vā kathitaṃ udāhu vibhajjakathita’’nti adhippāyena pucchati. Āpāyikoti apāye nibbattanako. Nerayikoti nirayagāmī. Kappaṭṭhoti kappaṭṭhiyakammassa katattā kappaṃ ṭhassati. Atekicchoti na sakkā tikicchituṃ. Dvejjhanti dvidhābhāvaṃ. Vālaggakoṭinittudanamattanti vālassa aggakoṭiyā dassetabbamattakaṃ, vālaggakoṭinipātamattakaṃ vā. Purisindriyañāṇānīti purisapuggalānaṃ indriyaparopariyattañāṇāni, indriyānaṃ tikkhamudubhāvajānanañāṇānīti attho.

    વિજ્જમાના કુસલાપિ ધમ્મા અકુસલાપિ ધમ્માતિ એત્તકા કુસલા ધમ્મા વિજ્જન્તિ, એત્તકા અકુસલા ધમ્માતિ જાનામિ. અન્તરહિતાતિ અદસ્સનં ગતા. સમ્મુખીભૂતાતિ સમુદાચારવસેન પાકટા જાતા. કુસલમૂલન્તિ કુસલજ્ઝાસયો. કુસલા કુસલન્તિ તમ્હા કુસલજ્ઝાસયા અઞ્ઞમ્પિ કુસલં નિબ્બત્તિસ્સતિ. સારદાનીતિ સારાદાનિ ગહિતસારાનિ, સરદમાસે વા નિબ્બત્તાનિ. સુખસયિતાનીતિ સુખસન્નિચિતાનિ. સુખેત્તેતિ મણ્ડખેત્તે. નિક્ખિત્તાનીતિ વુત્તાનિ. સપ્પટિભાગાતિ સરિક્ખકા. અભિદો અદ્ધરત્તન્તિ અભિઅદ્ધરત્તં અદ્ધરત્તે અભિમુખીભૂતે. ભત્તકાલસમયેતિ રાજકુલાનં ભત્તકાલસઙ્ખાતે સમયે. પરિહાનધમ્મોતિ કો એવં ભગવતા ઞાતોતિ? અજાતસત્તુરાજા. સો હિ પાપમિત્તં નિસ્સાય મગ્ગફલેહિ પરિહીનો. અપરેપિ સુપ્પબુદ્ધસુનક્ખત્તાદયો ભગવતા ઞાતાવ. અપરિહાનધમ્મોતિ એવં ભગવતા કો ઞાતો? સુસીમો પરિબ્બાજકો અઞ્ઞે ચ એવરૂપા. પરિનિબ્બાયિસ્સતીતિ એવં કો ઞાતો ભગવતાતિ? સન્તતિમહામત્તો અઞ્ઞે ચ એવરૂપા.

    Vijjamānā kusalāpi dhammā akusalāpi dhammāti ettakā kusalā dhammā vijjanti, ettakā akusalā dhammāti jānāmi. Antarahitāti adassanaṃ gatā. Sammukhībhūtāti samudācāravasena pākaṭā jātā. Kusalamūlanti kusalajjhāsayo. Kusalā kusalanti tamhā kusalajjhāsayā aññampi kusalaṃ nibbattissati. Sāradānīti sārādāni gahitasārāni, saradamāse vā nibbattāni. Sukhasayitānīti sukhasannicitāni. Sukhetteti maṇḍakhette. Nikkhittānīti vuttāni. Sappaṭibhāgāti sarikkhakā. Abhido addharattanti abhiaddharattaṃ addharatte abhimukhībhūte. Bhattakālasamayeti rājakulānaṃ bhattakālasaṅkhāte samaye. Parihānadhammoti ko evaṃ bhagavatā ñātoti? Ajātasatturājā. So hi pāpamittaṃ nissāya maggaphalehi parihīno. Aparepi suppabuddhasunakkhattādayo bhagavatā ñātāva. Aparihānadhammoti evaṃ bhagavatā ko ñāto? Susīmo paribbājako aññe ca evarūpā. Parinibbāyissatīti evaṃ ko ñāto bhagavatāti? Santatimahāmatto aññe ca evarūpā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૮. પુરિસિન્દ્રિયઞાણસુત્તં • 8. Purisindriyañāṇasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૮. પુરિસિન્દ્રિયઞાણસુત્તવણ્ણના • 8. Purisindriyañāṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact