Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    રોજમલ્લાદિવત્થુકથા

    Rojamallādivatthukathā

    ૩૦૧-૨. રોજવત્થુ ઉત્તાનત્થમેવ. તત્થ સઙ્કરં અકંસૂતિ કતિકં અકંસુ. ઉળારં ખો તે ઇદન્તિ સુન્દરં ખો તે ઇદં. નાહં ભન્તે આનન્દ બહુકતોતિ નાહં બુદ્ધાદિગતપસાદબહુમાનેન ઇધાગતોતિ દસ્સેતિ. સબ્બઞ્ચ ડાકન્તિ સપ્પિઆદીહિ પક્કં વા અપક્કં વા યંકિઞ્ચિ ડાકં. પિટ્ઠખાદનીયન્તિ પિટ્ઠમયં ખાદનીયં; રોજો કિર ઇદં ઉભયમ્પિ સતસહસ્સં વયં કત્વા પટિયાદાપેસિ.

    301-2. Rojavatthu uttānatthameva. Tattha saṅkaraṃ akaṃsūti katikaṃ akaṃsu. Uḷāraṃ kho te idanti sundaraṃ kho te idaṃ. Nāhaṃ bhante ānanda bahukatoti nāhaṃ buddhādigatapasādabahumānena idhāgatoti dasseti. Sabbañca ḍākanti sappiādīhi pakkaṃ vā apakkaṃ vā yaṃkiñci ḍākaṃ. Piṭṭhakhādanīyanti piṭṭhamayaṃ khādanīyaṃ; rojo kira idaṃ ubhayampi satasahassaṃ vayaṃ katvā paṭiyādāpesi.

    ૩૦૩. મઞ્જુકાતિ મધુરવચના. પટિભાનેય્યકાતિ સકે સિપ્પે પટિભાનસમ્પન્ના. દક્ખાતિ છેકા, અનલસા વા. પરિયોદાતસિપ્પાતિ નિદ્દોસસિપ્પા. નાળિયાવાપકેનાતિ નાળિયા ચ આવાપકેન ચ. આવાપકો નામ યત્થ લદ્ધં લદ્ધં આવપન્તિ, પક્ખિપન્તીતિ વુત્તં હોતિ. ન ચ ભિક્ખવે નહાપિતપુબ્બેન ખુરભણ્ડન્તિ એત્થ ગહેત્વા પરિહરિતુમેવ ન વટ્ટતિ, અઞ્ઞસ્સ સન્તકેન કેસે છેદેતું વટ્ટતિ. સચે વેતનં ગહેત્વા છિન્દતિ, ન વટ્ટતિ. યો અનહાપિતપુબ્બો તસ્સ પરિહરિતુમ્પિ વટ્ટતિ, તં વા અઞ્ઞં વા ગહેત્વા કેસે છેદેતુમ્પિ વટ્ટતિ.

    303.Mañjukāti madhuravacanā. Paṭibhāneyyakāti sake sippe paṭibhānasampannā. Dakkhāti chekā, analasā vā. Pariyodātasippāti niddosasippā. Nāḷiyāvāpakenāti nāḷiyā ca āvāpakena ca. Āvāpako nāma yattha laddhaṃ laddhaṃ āvapanti, pakkhipantīti vuttaṃ hoti. Na ca bhikkhave nahāpitapubbena khurabhaṇḍanti ettha gahetvā pariharitumeva na vaṭṭati, aññassa santakena kese chedetuṃ vaṭṭati. Sace vetanaṃ gahetvā chindati, na vaṭṭati. Yo anahāpitapubbo tassa pariharitumpi vaṭṭati, taṃ vā aññaṃ vā gahetvā kese chedetumpi vaṭṭati.

    ૩૦૪. ભાગં દત્વાતિ દસમભાગં દત્વા; ઇદં કિર જમ્બુદીપે પોરાણકચારિત્તં, તસ્મા દસકોટ્ઠાસે કત્વા એકો કોટ્ઠાસો ભૂમિસામિકાનં દાતબ્બો.

    304.Bhāgaṃ datvāti dasamabhāgaṃ datvā; idaṃ kira jambudīpe porāṇakacārittaṃ, tasmā dasakoṭṭhāse katvā eko koṭṭhāso bhūmisāmikānaṃ dātabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૧૮૩. રોજમલ્લવત્થુ • 183. Rojamallavatthu
    ૧૮૪. વુડ્ઢપબ્બજિતવત્થુ • 184. Vuḍḍhapabbajitavatthu

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    રોજમલ્લવત્થુકથાવણ્ણના • Rojamallavatthukathāvaṇṇanā
    વુડ્ઢપબ્બજિતવત્થુકથાવણ્ણના • Vuḍḍhapabbajitavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / રોજમલ્લાદિવત્થુકથાવણ્ણના • Rojamallādivatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૮૩. રોજમલ્લાદિવત્થુકથા • 183. Rojamallādivatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact