Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi |
૧૨૭. સભાગાપત્તિપટિકમ્મવિધિ
127. Sabhāgāpattipaṭikammavidhi
૨૨૧. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરસ્મિં આવાસે તદહુ પવારણાય સબ્બો સઙ્ઘો સભાગં આપત્તિં આપન્નો હોતિ. અથ ખો તેસં ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘ભગવતા પઞ્ઞત્તં ‘ન સભાગા આપત્તિ દેસેતબ્બા, ન સભાગા આપત્તિ પટિગ્ગહેતબ્બા’તિ. અયઞ્ચ સબ્બો સઙ્ઘો સભાગં આપત્તિં આપન્નો. કથં નુ ખો અમ્હેહિ પટિપજ્જિતબ્બ’’ન્તિ? ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું.
221. Tena kho pana samayena aññatarasmiṃ āvāse tadahu pavāraṇāya sabbo saṅgho sabhāgaṃ āpattiṃ āpanno hoti. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘bhagavatā paññattaṃ ‘na sabhāgā āpatti desetabbā, na sabhāgā āpatti paṭiggahetabbā’ti. Ayañca sabbo saṅgho sabhāgaṃ āpattiṃ āpanno. Kathaṃ nu kho amhehi paṭipajjitabba’’nti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ.
ઇધ પન, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતરસ્મિં આવાસે તદહુ પવારણાય સબ્બો સઙ્ઘો સભાગં આપત્તિં આપન્નો હોતિ. તેહિ, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂહિ એકો ભિક્ખુ સામન્તા આવાસા સજ્જુકં પાહેતબ્બો – ગચ્છાવુસો, તં આપત્તિં પટિકરિત્વા આગચ્છ, મયં તે સન્તિકે તં આપત્તિં પટિકરિસ્સામાતિ. એવઞ્ચેતં લભેથ, ઇચ્ચેતં કુસલં. નો ચે લભેથ, બ્યત્તેન ભિક્ખુના પટિબલેન સઙ્ઘો ઞાપેતબ્બો –
Idha pana, bhikkhave, aññatarasmiṃ āvāse tadahu pavāraṇāya sabbo saṅgho sabhāgaṃ āpattiṃ āpanno hoti. Tehi, bhikkhave, bhikkhūhi eko bhikkhu sāmantā āvāsā sajjukaṃ pāhetabbo – gacchāvuso, taṃ āpattiṃ paṭikaritvā āgaccha, mayaṃ te santike taṃ āpattiṃ paṭikarissāmāti. Evañcetaṃ labhetha, iccetaṃ kusalaṃ. No ce labhetha, byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં સબ્બો સઙ્ઘો સભાગં આપત્તિં આપન્નો. યદા અઞ્ઞં ભિક્ખું સુદ્ધં અનાપત્તિકં પસ્સિસ્સતિ તદા તસ્સ સન્તિકે તં આપત્તિં પટિકરિસ્સતી’’તિ વત્વા પવારેતબ્બં; ન ત્વેવ તપ્પચ્ચયા પવારણાય અન્તરાયો કાતબ્બો.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ sabbo saṅgho sabhāgaṃ āpattiṃ āpanno. Yadā aññaṃ bhikkhuṃ suddhaṃ anāpattikaṃ passissati tadā tassa santike taṃ āpattiṃ paṭikarissatī’’ti vatvā pavāretabbaṃ; na tveva tappaccayā pavāraṇāya antarāyo kātabbo.
ઇધ પન, ભિક્ખવે, અઞ્ઞતરસ્મિં આવાસે તદહુ પવારણાય સબ્બો સઙ્ઘો સભાગાય આપત્તિયા વેમતિકો હોતિ. બ્યત્તેન ભિક્ખુના પટિબલેન સઙ્ઘો ઞાપેતબ્બો –
Idha pana, bhikkhave, aññatarasmiṃ āvāse tadahu pavāraṇāya sabbo saṅgho sabhāgāya āpattiyā vematiko hoti. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં સબ્બો સઙ્ઘો સભાગાય આપત્તિયા વેમતિકો. યદા નિબ્બેમતિકો ભવિસ્સતિ તદા તં આપત્તિં પટિકરિસ્સતી’’તિ વત્વા, પવારેતબ્બં, ન ત્વેવ તપ્પચ્ચયા પવારણાય અન્તરાયો કાતબ્બોતિ.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ sabbo saṅgho sabhāgāya āpattiyā vematiko. Yadā nibbematiko bhavissati tadā taṃ āpattiṃ paṭikarissatī’’ti vatvā, pavāretabbaṃ, na tveva tappaccayā pavāraṇāya antarāyo kātabboti.
સભાગાપત્તિપટિકમ્મવિધિ નિટ્ઠિતા.
Sabhāgāpattipaṭikammavidhi niṭṭhitā.
પઠમભાણવારો નિટ્ઠિતો.
Paṭhamabhāṇavāro niṭṭhito.