Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૩૬. સમુગ્ગજાતકં (૧૦)

    436. Samuggajātakaṃ (10)

    ૮૭.

    87.

    કુતો નુ આગચ્છથ ભો તયો જના, સ્વાગતા એથ 1 નિસીદથાસને;

    Kuto nu āgacchatha bho tayo janā, svāgatā etha 2 nisīdathāsane;

    કચ્ચિત્થ ભોન્તો કુસલં અનામયં, ચિરસ્સમબ્ભાગમનં હિ વો ઇધ.

    Kaccittha bhonto kusalaṃ anāmayaṃ, cirassamabbhāgamanaṃ hi vo idha.

    ૮૮.

    88.

    અહમેવ એકો ઇધ મજ્જ પત્તો, ન ચાપિ મે દુતિયો કોચિ વિજ્જતિ;

    Ahameva eko idha majja patto, na cāpi me dutiyo koci vijjati;

    કિમેવ સન્ધાય તે ભાસિતં ઇસે, ‘‘કુતો નુ આગચ્છથ ભો તયો જના’’.

    Kimeva sandhāya te bhāsitaṃ ise, ‘‘kuto nu āgacchatha bho tayo janā’’.

    ૮૯.

    89.

    તુવઞ્ચ એકો ભરિયા ચ તે પિયા, સમુગ્ગપક્ખિત્તનિકિણ્ણમન્તરે ;

    Tuvañca eko bhariyā ca te piyā, samuggapakkhittanikiṇṇamantare ;

    સા રક્ખિતા કુચ્છિગતાવ 3 તે સદા, વાયુસ્સ 4 પુત્તેન સહા તહિં રતા.

    Sā rakkhitā kucchigatāva 5 te sadā, vāyussa 6 puttena sahā tahiṃ ratā.

    ૯૦.

    90.

    સંવિગ્ગરૂપો ઇસિના વિયાકતો 7, સો દાનવો તત્થ સમુગ્ગમુગ્ગિલિ;

    Saṃviggarūpo isinā viyākato 8, so dānavo tattha samuggamuggili;

    અદ્દક્ખિ ભરિયં સુચિ માલધારિનિં, વાયુસ્સ પુત્તેન સહા તહિં રતં.

    Addakkhi bhariyaṃ suci māladhāriniṃ, vāyussa puttena sahā tahiṃ rataṃ.

    ૯૧.

    91.

    સુદિટ્ઠરૂપમુગ્ગતપાનુવત્તિના 9, હીના નરા યે પમદાવસં ગતા;

    Sudiṭṭharūpamuggatapānuvattinā 10, hīnā narā ye pamadāvasaṃ gatā;

    યથા હવે પાણરિવેત્થ રક્ખિતા, દુટ્ઠા મયી અઞ્ઞમભિપ્પમોદયિ.

    Yathā have pāṇarivettha rakkhitā, duṭṭhā mayī aññamabhippamodayi.

    ૯૨.

    92.

    દિવા ચ રત્તો ચ મયા ઉપટ્ઠિતા, તપસ્સિના જોતિરિવા વને વસં;

    Divā ca ratto ca mayā upaṭṭhitā, tapassinā jotirivā vane vasaṃ;

    સા ધમ્મમુક્કમ્મ અધમ્મમાચરિ, અકિરિયરૂપો પમદાહિ સન્થવો.

    Sā dhammamukkamma adhammamācari, akiriyarūpo pamadāhi santhavo.

    ૯૩.

    93.

    સરીરમજ્ઝમ્હિ ઠિતાતિમઞ્ઞહં, મય્હં અયન્તિ અસતિં અસઞ્ઞતં;

    Sarīramajjhamhi ṭhitātimaññahaṃ, mayhaṃ ayanti asatiṃ asaññataṃ;

    સા ધમ્મમુક્કમ્મ અધમ્મમાચરિ, અકિરિયરૂપો પમદાહિ સન્થવો.

    Sā dhammamukkamma adhammamācari, akiriyarūpo pamadāhi santhavo.

    ૯૪.

    94.

    સુરક્ખિતં મેતિ કથં નુ વિસ્સસે, અનેકચિત્તાસુ ન હત્થિ 11 રક્ખણા;

    Surakkhitaṃ meti kathaṃ nu vissase, anekacittāsu na hatthi 12 rakkhaṇā;

    એતા હિ પાતાલપપાતસન્નિભા, એત્થપ્પમત્તો બ્યસનં નિગચ્છતિ.

    Etā hi pātālapapātasannibhā, etthappamatto byasanaṃ nigacchati.

    ૯૫.

    95.

    તસ્મા હિ તે સુખિનો વીતસોકા, યે માતુગામેહિ ચરન્તિ નિસ્સટા;

    Tasmā hi te sukhino vītasokā, ye mātugāmehi caranti nissaṭā;

    એતં સિવં ઉત્તમમાભિપત્થયં, ન માતુગામેહિ કરેય્ય સન્થવન્તિ.

    Etaṃ sivaṃ uttamamābhipatthayaṃ, na mātugāmehi kareyya santhavanti.

    સમુગ્ગજાતકં દસમં.

    Samuggajātakaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. સ્વાગતં એત્થ (સી॰ પી॰)
    2. svāgataṃ ettha (sī. pī.)
    3. કુચ્છિગતા ચ (ક॰)
    4. હરિસ્સ (ક॰)
    5. kucchigatā ca (ka.)
    6. harissa (ka.)
    7. પબ્યાકતો (ક॰), બ્યાકતો (સ્યા॰ પી॰)
    8. pabyākato (ka.), byākato (syā. pī.)
    9. સુદિટ્ઠરૂપુગ્ગતપાનુવત્તિના (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. sudiṭṭharūpuggatapānuvattinā (sī. syā. pī.)
    11. અનેકચિત્તા પુન હેત્થ (ક॰)
    12. anekacittā puna hettha (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૩૬] ૧૦. સમુગ્ગજાતકવણ્ણના • [436] 10. Samuggajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact