Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૮. સઙ્ઘભેદસુત્તં

    8. Saṅghabhedasuttaṃ

    ૧૮. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    18. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘એકધમ્મો, ભિક્ખવે, લોકે ઉપ્પજ્જમાનો ઉપ્પજ્જતિ બહુજનાહિતાય બહુજનાસુખાય બહુનો જનસ્સ અનત્થાય અહિતાય દુક્ખાય દેવમનુસ્સાનં. કતમો એકધમ્મો? સઙ્ઘભેદો. સઙ્ઘે ખો પન, ભિક્ખવે, ભિન્ને અઞ્ઞમઞ્ઞં ભણ્ડનાનિ ચેવ હોન્તિ, અઞ્ઞમઞ્ઞં પરિભાસા ચ હોન્તિ , અઞ્ઞમઞ્ઞં પરિક્ખેપા ચ હોન્તિ, અઞ્ઞમઞ્ઞં પરિચ્ચજના ચ હોન્તિ. તત્થ અપ્પસન્ના ચેવ નપ્પસીદન્તિ, પસન્નાનઞ્ચ એકચ્ચાનં અઞ્ઞથત્તં હોતી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Ekadhammo, bhikkhave, loke uppajjamāno uppajjati bahujanāhitāya bahujanāsukhāya bahuno janassa anatthāya ahitāya dukkhāya devamanussānaṃ. Katamo ekadhammo? Saṅghabhedo. Saṅghe kho pana, bhikkhave, bhinne aññamaññaṃ bhaṇḍanāni ceva honti, aññamaññaṃ paribhāsā ca honti , aññamaññaṃ parikkhepā ca honti, aññamaññaṃ pariccajanā ca honti. Tattha appasannā ceva nappasīdanti, pasannānañca ekaccānaṃ aññathattaṃ hotī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘આપાયિકો નેરયિકો, કપ્પટ્ઠો સઙ્ઘભેદકો;

    ‘‘Āpāyiko nerayiko, kappaṭṭho saṅghabhedako;

    વગ્ગારામો અધમ્મટ્ઠો, યોગક્ખેમા પધંસતિ 1;

    Vaggārāmo adhammaṭṭho, yogakkhemā padhaṃsati 2;

    સઙ્ઘં સમગ્ગં ભેત્વાન 3, કપ્પં નિરયમ્હિ પચ્ચતી’’તિ.

    Saṅghaṃ samaggaṃ bhetvāna 4, kappaṃ nirayamhi paccatī’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. અટ્ઠમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. યોગક્ખેમતો ધંસતિ (સ્યા॰ પી॰), યોગક્ખેમા વિમંસતિ (સી॰ ક॰)
    2. yogakkhemato dhaṃsati (syā. pī.), yogakkhemā vimaṃsati (sī. ka.)
    3. ભિત્વાન (સી॰ ક॰), ભિન્દિત્વા (ચૂળવ॰ ૩૫૪; અ॰ નિ॰ ૧૦.૩૯)
    4. bhitvāna (sī. ka.), bhinditvā (cūḷava. 354; a. ni. 10.39)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૮. સઙ્ઘભેદસુત્તવણ્ણના • 8. Saṅghabhedasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact