Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    ૨. ઉપોસથક્ખન્ધકં

    2. Uposathakkhandhakaṃ

    સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથા

    Sannipātānujānanādikathā

    ૧૩૨. ઉપોસથક્ખન્ધકે – અઞ્ઞતિત્થિયાતિ એત્થ તિત્થં વુચ્ચતિ લદ્ધિ; અઞ્ઞં તિત્થં અઞ્ઞતિત્થં; અઞ્ઞતિત્થં એતેસં અત્થીતિ અઞ્ઞતિત્થિયા; ઇતો અઞ્ઞલદ્ધિકાતિ વુત્તં હોતિ. ધમ્મં ભાસન્તીતિ યં તેસં કત્તબ્બાકત્તબ્બં, તં કથેન્તિ. તે લભન્તીતિ તે મનુસ્સા લભન્તિ. મૂગસૂકરાતિ થૂલસરીરસૂકરા.

    132. Uposathakkhandhake – aññatitthiyāti ettha titthaṃ vuccati laddhi; aññaṃ titthaṃ aññatitthaṃ; aññatitthaṃ etesaṃ atthīti aññatitthiyā; ito aññaladdhikāti vuttaṃ hoti. Dhammaṃ bhāsantīti yaṃ tesaṃ kattabbākattabbaṃ, taṃ kathenti. Te labhantīti te manussā labhanti. Mūgasūkarāti thūlasarīrasūkarā.

    ૧૩૫. અનજ્ઝાપન્નો વા હોતિ આપજ્જિત્વા વા વુટ્ઠિતોતિ એત્થ યં આપત્તિં ભિક્ખુ અનજ્ઝાપન્નો વા હોતિ, આપજ્જિત્વા વા વુટ્ઠિતો, અયં અસન્તી નામ આપત્તીતિ એવમત્થો વેદિતબ્બો. સમ્પજાનમુસાવાદે કિં હોતીતિ ય્વાયં સમ્પજાનમુસાવાદો અસ્સ હોતીતિ વુત્તો, સો આપત્તિતો કિં હોતિ, કતરા આપત્તિ હોતીતિ અત્થો. દુક્કટં હોતીતિ દુક્કટાપત્તિ હોતિ; સા ચ ખો ન મુસાવાદલક્ખણેન; ભગવતો પન વચનેન વચીદ્વારે અકિરિયસમુટ્ઠાના આપત્તિ હોતીતિ વેદિતબ્બા. વક્ખતિ હિ –

    135.Anajjhāpanno vā hoti āpajjitvā vā vuṭṭhitoti ettha yaṃ āpattiṃ bhikkhu anajjhāpanno vā hoti, āpajjitvā vā vuṭṭhito, ayaṃ asantī nāma āpattīti evamattho veditabbo. Sampajānamusāvāde kiṃ hotīti yvāyaṃ sampajānamusāvādo assa hotīti vutto, so āpattito kiṃ hoti, katarā āpatti hotīti attho. Dukkaṭaṃ hotīti dukkaṭāpatti hoti; sā ca kho na musāvādalakkhaṇena; bhagavato pana vacanena vacīdvāre akiriyasamuṭṭhānā āpatti hotīti veditabbā. Vakkhati hi –

    ‘‘અનાલપન્તો મનુજેન કેનચિ,

    ‘‘Anālapanto manujena kenaci,

    વાચાગિરં નો ચ પરે ભણેય્ય;

    Vācāgiraṃ no ca pare bhaṇeyya;

    આપજ્જેય્ય વાચસિકં ન કાયિકં,

    Āpajjeyya vācasikaṃ na kāyikaṃ,

    પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતા’’તિ. (પરિ॰ ૪૭૯);

    Pañhā mesā kusalehi cintitā’’ti. (pari. 479);

    અન્તરાયિકોતિ અન્તરાયકરો. કિસ્સ ફાસુ હોતીતિ કિમત્થાય ફાસુ હોતિ. પઠમસ્સ ઝાનસ્સ અધિગમાયાતિ પઠમસ્સ ઝાનસ્સ અધિગમનત્થાય તસ્સ ભિક્ખુનો ફાસુ હોતિ સુખં હોતિ. એસ નયો સબ્બત્થ. ઇતિ ભગવા ઉદ્દેસતો ચ નિદ્દેસતો ચ પઠમં પાતિમોક્ખુદ્દેસં દસ્સેસિ.

    Antarāyikoti antarāyakaro. Kissa phāsu hotīti kimatthāya phāsu hoti. Paṭhamassa jhānassa adhigamāyāti paṭhamassa jhānassa adhigamanatthāya tassa bhikkhuno phāsu hoti sukhaṃ hoti. Esa nayo sabbattha. Iti bhagavā uddesato ca niddesato ca paṭhamaṃ pātimokkhuddesaṃ dassesi.

    ૧૩૬. દેવસિકન્તિ દિવસે દિવસે. ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વાતિ એકસ્સ ઉતુનો તતિયે ચ સત્તમે ચ પક્ખે દ્વિક્ખત્તું ચાતુદ્દસે અવસેસે છક્ખત્તું પન્નરસે; અયં તાવ એકો અત્થો. અયં પન પકતિચારિત્તવસેન વુત્તો ‘‘સકિં પક્ખસ્સ ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા’’તિ વચનતો પન તથારૂપે પચ્ચયે સતિ યસ્મિં તસ્મિં ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા ઉદ્દિસિતું વટ્ટતિ, આવાસિકાનં ભિક્ખૂનં ચાતુદ્દસો હોતિ, આગન્તુકાનં પન્નરસો. સચે આવાસિકા બહુતરા હોન્તિ, આગન્તુકેહિ આવાસિકાનં અનુવત્તિતબ્બ’’ન્તિ વચનતોપિ ચેતં વેદિતબ્બં.

    136.Devasikanti divase divase. Cātuddase vā pannarase vāti ekassa utuno tatiye ca sattame ca pakkhe dvikkhattuṃ cātuddase avasese chakkhattuṃ pannarase; ayaṃ tāva eko attho. Ayaṃ pana pakaticārittavasena vutto ‘‘sakiṃ pakkhassa cātuddase vā pannarase vā’’ti vacanato pana tathārūpe paccaye sati yasmiṃ tasmiṃ cātuddase vā pannarase vā uddisituṃ vaṭṭati, āvāsikānaṃ bhikkhūnaṃ cātuddaso hoti, āgantukānaṃ pannaraso. Sace āvāsikā bahutarā honti, āgantukehi āvāsikānaṃ anuvattitabba’’nti vacanatopi cetaṃ veditabbaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૬૮. સન્નિપાતાનુજાનના • 68. Sannipātānujānanā
    ૬૯. પાતિમોક્ખુદ્દેસાનુજાનના • 69. Pātimokkhuddesānujānanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬૮. સન્નિપાતાનુજાનનાદિકથા • 68. Sannipātānujānanādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact