Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā

    ૧૦-૧૨. સઞ્ઞોજનિકાદિદિટ્ઠિનિદ્દેસવણ્ણના

    10-12. Saññojanikādidiṭṭhiniddesavaṇṇanā

    ૧૪૩. યસ્મા સઞ્ઞોજનિકા દિટ્ઠિ સબ્બદિટ્ઠિસાધારણા, તસ્મા તસ્સા સબ્બદિટ્ઠિસઞ્ઞોજનત્તા સબ્બદિટ્ઠિસાધારણો અત્થો નિદ્દિટ્ઠો. સો હેટ્ઠા વુત્તદિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનાનેવ.

    143. Yasmā saññojanikā diṭṭhi sabbadiṭṭhisādhāraṇā, tasmā tassā sabbadiṭṭhisaññojanattā sabbadiṭṭhisādhāraṇo attho niddiṭṭho. So heṭṭhā vuttadiṭṭhipariyuṭṭhānāneva.

    ૧૪૪. માનવિનિબન્ધદિટ્ઠીસુ ચક્ખુ અહન્તિ અભિનિવેસપરામાસોતિ માનપુબ્બકો અભિનિવેસપરામાસો. ન હિ દિટ્ઠિ માનસમ્પયુત્તા હોતિ. તેનેવ ચ માનવિનિબન્ધાતિ વુત્તં, માનપટિબન્ધા માનમૂલકાતિ અત્થો.

    144. Mānavinibandhadiṭṭhīsu cakkhu ahanti abhinivesaparāmāsoti mānapubbako abhinivesaparāmāso. Na hi diṭṭhi mānasampayuttā hoti. Teneva ca mānavinibandhāti vuttaṃ, mānapaṭibandhā mānamūlakāti attho.

    ૧૪૫. ચક્ખુ મમન્તિ અભિનિવેસપરામાસોતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. એત્થ પન ‘‘મમા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘મમ’’ન્તિ અનુનાસિકાગમો વેદિતબ્બો. ‘‘અહ’’ન્તિ માનવિનિબન્ધાય રૂપાદીનિપિ અજ્ઝત્તિકાનેવ. ન હિ કસિણરૂપં વિના બાહિરાનિ ‘‘અહ’’ન્તિ ગણ્હાતિ. ‘‘મમ’’ન્તિ માનવિનિબન્ધાય પન બાહિરાનિપિ લબ્ભન્તિ. બાહિરાનિપિ હિ ‘‘મમ’’ન્તિ ગણ્હાતિ. યસ્મા પન દુક્ખા વેદના અનિટ્ઠત્તા માનવત્થુ ન હોતિ, તસ્મા છ વેદના તાસં મૂલપચ્ચયા છ ફસ્સા ચ ન ગહિતા. સઞ્ઞાદયો પન ઇધ પચ્છિન્નત્તા ન ગહિતાતિ વેદિતબ્બા.

    145.Cakkhu mamanti abhinivesaparāmāsoti etthāpi eseva nayo. Ettha pana ‘‘mamā’’ti vattabbe ‘‘mama’’nti anunāsikāgamo veditabbo. ‘‘Aha’’nti mānavinibandhāya rūpādīnipi ajjhattikāneva. Na hi kasiṇarūpaṃ vinā bāhirāni ‘‘aha’’nti gaṇhāti. ‘‘Mama’’nti mānavinibandhāya pana bāhirānipi labbhanti. Bāhirānipi hi ‘‘mama’’nti gaṇhāti. Yasmā pana dukkhā vedanā aniṭṭhattā mānavatthu na hoti, tasmā cha vedanā tāsaṃ mūlapaccayā cha phassā ca na gahitā. Saññādayo pana idha pacchinnattā na gahitāti veditabbā.

    સંયોજનિકાદિદિટ્ઠિનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Saṃyojanikādidiṭṭhiniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૧૦-૧૨. સઞ્ઞોજનિકાદિદિટ્ઠિનિદ્દેસો • 10-12. Saññojanikādidiṭṭhiniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact