Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi |
૭-૧. સપ્પચ્ચયદુક-કુસલત્તિકં
7-1. Sappaccayaduka-kusalattikaṃ
૧-૨. કુસલાકુસલપદં
1-2. Kusalākusalapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧. સપ્પચ્ચયં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પચ્ચયો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં).
1. Sappaccayaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca sappaccayo kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ).
૨. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં, અધિપતિયા એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
2. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ, adhipatiyā ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
નઅધિપતિપચ્ચયો
Naadhipatipaccayo
૩. સપ્પચ્ચયં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પચ્ચયો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા (સંખિત્તં).
3. Sappaccayaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca sappaccayo kusalo dhammo uppajjati naadhipatipaccayā (saṃkhittaṃ).
૪. નઅધિપતિયા એકં, નપુરેજાતે એકં, નપચ્છાજાતે એકં, નઆસેવને એકં, નકમ્મે એકં, નવિપાકે એકં, નવિપ્પયુત્તે એકં (સંખિત્તં).
4. Naadhipatiyā ekaṃ, napurejāte ekaṃ, napacchājāte ekaṃ, naāsevane ekaṃ, nakamme ekaṃ, navipāke ekaṃ, navippayutte ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારોપિ પચ્ચયવારોપિ નિસ્સયવારોપિ સંસટ્ઠવારોપિ સમ્પયુત્તવારોપિ પટિચ્ચવારસદિસા વિત્થારેતબ્બા.)
(Sahajātavāropi paccayavāropi nissayavāropi saṃsaṭṭhavāropi sampayuttavāropi paṭiccavārasadisā vitthāretabbā.)
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૫. સપ્પચ્ચયો કુસલો ધમ્મો સપ્પચ્ચયસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
5. Sappaccayo kusalo dhammo sappaccayassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૬. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
6. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
૭. સપ્પચ્ચયં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પચ્ચયો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
7. Sappaccayaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca sappaccayo akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૮. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં. (સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં).
8. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ. (Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ).
૩. અબ્યાકતપદં
3. Abyākatapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૯. સપ્પચ્ચયં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પચ્ચયો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
9. Sappaccayaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca sappaccayo abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૧૦. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
10. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા એકં, નઆરમ્મણે એકં, નઅધિપતિયા એકં (સબ્બત્થ એકં, સંખિત્તં).
Nahetuyā ekaṃ, naārammaṇe ekaṃ, naadhipatiyā ekaṃ (sabbattha ekaṃ, saṃkhittaṃ).
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયાદિ
Hetupaccayādi
૧૧. સપ્પચ્ચયો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પચ્ચયસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
11. Sappaccayo abyākato dhammo sappaccayassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
સપ્પચ્ચયો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પચ્ચયસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Sappaccayo abyākato dhammo sappaccayassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
અપ્પચ્ચયો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પચ્ચયસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Appaccayo abyākato dhammo sappaccayassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
સપ્પચ્ચયો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પચ્ચયસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Sappaccayo abyākato dhammo sappaccayassa abyākatassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. (1)
અપ્પચ્ચયો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પચ્ચયસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો. (૧) (સંખિત્તં.)
Appaccayo abyākato dhammo sappaccayassa abyākatassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo. (1) (Saṃkhittaṃ.)
હેતુયા એકં, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા દ્વે, અનન્તરે એકં…પે॰… નિસ્સયે એકં, ઉપનિસ્સયે દ્વે, પુરેજાતે એકં, પચ્છાજાતે એકં, (સબ્બત્થ એકં), અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe dve, adhipatiyā dve, anantare ekaṃ…pe… nissaye ekaṃ, upanissaye dve, purejāte ekaṃ, pacchājāte ekaṃ, (sabbattha ekaṃ), avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
પચ્ચનીયુદ્ધારો
Paccanīyuddhāro
૧૨. સપ્પચ્ચયો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પચ્ચયસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો.
12. Sappaccayo abyākato dhammo sappaccayassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… sahajātapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo.
અપ્પચ્ચયો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પચ્ચયસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
Appaccayo abyākato dhammo sappaccayassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… upanissayapaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૧૩. નહેતુયા દ્વે, નઆરમ્મણે એકં (સંખિત્તં).
13. Nahetuyā dve, naārammaṇe ekaṃ (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે એકં (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe ekaṃ (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે દ્વે (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe dve (saṃkhittaṃ).
સપ્પચ્ચયદુકકુસલત્તિકં નિટ્ઠિતં.
Sappaccayadukakusalattikaṃ niṭṭhitaṃ.
૮-૧. સઙ્ખતદુક-કુસલત્તિકં
8-1. Saṅkhataduka-kusalattikaṃ
૧૪. સઙ્ખતં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ સઙ્ખતો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં. સપ્પચ્ચયસદિસં વિત્થારેતબ્બં).
14. Saṅkhataṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca saṅkhato kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ. Sappaccayasadisaṃ vitthāretabbaṃ).
સઙ્ખતદુકકુસલત્તિકં નિટ્ઠિતં.
Saṅkhatadukakusalattikaṃ niṭṭhitaṃ.
૯-૧. સનિદસ્સનદુક-કુસલત્તિકં
9-1. Sanidassanaduka-kusalattikaṃ
૧. કુસલપદં
1. Kusalapadaṃ
૧-૬. પટિચ્ચવારાદિ
1-6. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૫. અનિદસ્સનં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અનિદસ્સનો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
15. Anidassanaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca anidassano kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૧૬. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં. (સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
16. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ. (Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૨. અકુસલપદં
2. Akusalapadaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૭. અનિદસ્સનં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અનિદસ્સનો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
17. Anidassanaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca anidassano akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૧૮. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં. (સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
18. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ. (Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૩. અબ્યાકતપદં
3. Abyākatapadaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧૯. અનિદસ્સનં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
19. Anidassanaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca anidassano abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૨૦. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે એકં, અધિપતિયા તીણિ…પે॰… અવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
20. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe ekaṃ, adhipatiyā tīṇi…pe… avigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા તીણિ (સબ્બત્થ તીણિ), નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે તીણિ, નઆહારે તીણિ…પે॰… નોવિગતે તીણિ (સંખિત્તં).
Nahetuyā tīṇi (sabbattha tīṇi), nakamme tīṇi, navipāke tīṇi, naāhāre tīṇi…pe… novigate tīṇi (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારોપિ પચ્ચયવારોપિ નિસ્સયવારોપિ સંસટ્ઠવારોપિ સમ્પયુત્તવારોપિ પટિચ્ચવારસદિસા વિત્થારેતબ્બા.)
(Sahajātavāropi paccayavāropi nissayavāropi saṃsaṭṭhavāropi sampayuttavāropi paṭiccavārasadisā vitthāretabbā.)
૭. પઞ્હાવારો
7. Pañhāvāro
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયાદિ
Hetupaccayādi
૨૧. અનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો અનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.
21. Anidassano abyākato dhammo anidassanassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi.
સનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો અનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Sanidassano abyākato dhammo anidassanassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
અનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો અનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Anidassano abyākato dhammo anidassanassa abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
સનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો અનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ. (૧)
Sanidassano abyākato dhammo anidassanassa abyākatassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati. (1)
અનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો અનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. અનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો સનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ચ અનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – સહજાતાધિપતિ. (૨)
Anidassano abyākato dhammo anidassanassa abyākatassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Anidassano abyākato dhammo sanidassanassa abyākatassa ca anidassanassa abyākatassa ca dhammassa adhipatipaccayena paccayo – sahajātādhipati. (2)
સનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો અનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – પકતૂપનિસ્સયો. (૧)
Sanidassano abyākato dhammo anidassanassa abyākatassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – pakatūpanissayo. (1)
અનિદસ્સનો અબ્યાકતો ધમ્મો અનિદસ્સનસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. (૧) (સંખિત્તં.)
Anidassano abyākato dhammo anidassanassa abyākatassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૨૨. પુરેજાતે તીણિ, પચ્છાજાતે તીણિ, આસેવને એકં, કમ્મે તીણિ, વિપાકે તીણિ, (સબ્બત્થ તીણિ) સમ્પયુત્તે એકં, વિપ્પયુત્તે તીણિ, અત્થિયા પઞ્ચ, નત્થિયા એકં…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ. (સંખિત્તં.)
22. Purejāte tīṇi, pacchājāte tīṇi, āsevane ekaṃ, kamme tīṇi, vipāke tīṇi, (sabbattha tīṇi) sampayutte ekaṃ, vippayutte tīṇi, atthiyā pañca, natthiyā ekaṃ…pe… avigate pañca. (Saṃkhittaṃ.)
સનિદસ્સનદુકકુસલત્તિકં નિટ્ઠિતં.
Sanidassanadukakusalattikaṃ niṭṭhitaṃ.
(અપ્પચ્ચયમ્પિ અસઙ્ખતમ્પિ સનિદસ્સનમ્પિ ન લબ્ભતિ.)
(Appaccayampi asaṅkhatampi sanidassanampi na labbhati.)
૧૦-૧. સપ્પટિઘદુક-કુસલત્તિકં
10-1. Sappaṭighaduka-kusalattikaṃ
૧-૨. કુસલાકુસલપદં
1-2. Kusalākusalapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૨૩. અપ્પટિઘં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અપ્પટિઘો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
23. Appaṭighaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca appaṭigho kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૨૪. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… વિપ્પયુત્તે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં).
24. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… vippayutte ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
(Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૨૫. અપ્પટિઘં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અપ્પટિઘો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
25. Appaṭighaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca appaṭigho akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
હેતુયા એકં…પે॰… અવિગતે એકં (પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં.)
Hetuyā ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (pañhāvārepi sabbattha ekaṃ.)
૩. અબ્યાકતપદં
3. Abyākatapadaṃ
૧-૬. પટિચ્ચવારાદિ
1-6. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૨૬. સપ્પટિઘં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પટિઘો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. સપ્પટિઘં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અપ્પટિઘો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. સપ્પટિઘં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પટિઘો અબ્યાકતો ચ અપ્પટિઘો અબ્યાકતો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા… નવ.
26. Sappaṭighaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca sappaṭigho abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Sappaṭighaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca appaṭigho abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. Sappaṭighaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca sappaṭigho abyākato ca appaṭigho abyākato ca dhammā uppajjanti hetupaccayā… nava.
અપ્પટિઘં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અપ્પટિઘો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા (સંખિત્તં).
Appaṭighaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca appaṭigho abyākato dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā (saṃkhittaṃ).
૨૭. હેતુયા નવ, આરમ્મણે એકં, અધિપતિયા નવ…પે॰… અઞ્ઞમઞ્ઞે છ, નિસ્સયે નવ, ઉપનિસ્સયે એકં, પુરેજાતે આસેવને એકં, કમ્મે નવ, વિપાકે નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
27. Hetuyā nava, ārammaṇe ekaṃ, adhipatiyā nava…pe… aññamaññe cha, nissaye nava, upanissaye ekaṃ, purejāte āsevane ekaṃ, kamme nava, vipāke nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયો
Nahetupaccayo
૨૮. સપ્પટિઘં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ સપ્પટિઘો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
28. Sappaṭighaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca sappaṭigho abyākato dhammo uppajjati nahetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૨૯. નહેતુયા નવ…પે॰… નોવિગતે નવ (સબ્બત્થ નવ, સંખિત્તં).
29. Nahetuyā nava…pe… novigate nava (sabbattha nava, saṃkhittaṃ).
૭. પઞ્હાવારો
7. Pañhāvāro
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૩૦. અપ્પટિઘો અબ્યાકતો ધમ્મો અપ્પટિઘસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩) (સંખિત્તં.)
30. Appaṭigho abyākato dhammo appaṭighassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (3) (Saṃkhittaṃ.)
૩૧. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા તીણિ, અનન્તરે એકં, સમનન્તરે એકં, સહજાતે નવ, અઞ્ઞમઞ્ઞે છ, નિસ્સયે નવ, ઉપનિસ્સયે દ્વે, પુરેજાતે તીણિ, પચ્છાજાતે તીણિ, આસેવને એકં, કમ્મે તીણિ, વિપાકે તીણિ, આહારે તીણિ, ઇન્દ્રિયે પઞ્ચ, ઝાને તીણિ, મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે એકં, વિપ્પયુત્તે ચત્તારિ, અત્થિયા નવ, નત્થિયા એકં, વિગતે એકં, અવિગતે નવ.
31. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe dve, adhipatiyā tīṇi, anantare ekaṃ, samanantare ekaṃ, sahajāte nava, aññamaññe cha, nissaye nava, upanissaye dve, purejāte tīṇi, pacchājāte tīṇi, āsevane ekaṃ, kamme tīṇi, vipāke tīṇi, āhāre tīṇi, indriye pañca, jhāne tīṇi, magge tīṇi, sampayutte ekaṃ, vippayutte cattāri, atthiyā nava, natthiyā ekaṃ, vigate ekaṃ, avigate nava.
પચ્ચનીયુદ્ધારો
Paccanīyuddhāro
૩૨. સપ્પટિઘો અબ્યાકતો ધમ્મો સપ્પટિઘસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
32. Sappaṭigho abyākato dhammo sappaṭighassa abyākatassa dhammassa sahajātapaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૩૩. નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
33. Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે દ્વે (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe dve (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારસ્સ અનુલોમમ્પિ પચ્ચનીયમ્પિ અનુલોમપચ્ચનીયમ્પિ પચ્ચનીયાનુલોમમ્પિ ગણિતં, એવં ગણેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvārassa anulomampi paccanīyampi anulomapaccanīyampi paccanīyānulomampi gaṇitaṃ, evaṃ gaṇetabbaṃ.)
સપ્પટિઘદુકકુસલત્તિકં નિટ્ઠિતં.
Sappaṭighadukakusalattikaṃ niṭṭhitaṃ.
૧૧-૧. રૂપીદુક-કુસલત્તિકં
11-1. Rūpīduka-kusalattikaṃ
૧-૨. કુસલાકુસલપદં
1-2. Kusalākusalapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૩૪. અરૂપિં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અરૂપી કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
34. Arūpiṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca arūpī kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૩૫. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં (સંખિત્તં. સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં).
35. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ (saṃkhittaṃ. Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ).
૩૬. અરૂપિં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ અરૂપી અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
36. Arūpiṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca arūpī akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૩૭. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં. સહજાતવારેપિ…પે॰… પઞ્હાવારેપિ સબ્બત્થ એકં).
37. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ. Sahajātavārepi…pe… pañhāvārepi sabbattha ekaṃ).
૩. અબ્યાકતપદં
3. Abyākatapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુ-આરમ્મણપચ્ચયા
Hetu-ārammaṇapaccayā
૩૮. રૂપિં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ રૂપી અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
38. Rūpiṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca rūpī abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
અરૂપિં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અરૂપી અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Arūpiṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca arūpī abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
રૂપિં અબ્યાકતઞ્ચ અરૂપિં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ રૂપી અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Rūpiṃ abyākatañca arūpiṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca rūpī abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
રૂપિં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ અરૂપી અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા (સંખિત્તં).
Rūpiṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca arūpī abyākato dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā (saṃkhittaṃ).
૩૯. હેતુયા નવ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા પઞ્ચ, અનન્તરે તીણિ, સમનન્તરે તીણિ…પે॰… અઞ્ઞમઞ્ઞે છ…પે॰… પુરેજાતે એકં, આસેવને એકં, કમ્મે નવ, વિપાકે નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
39. Hetuyā nava, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā pañca, anantare tīṇi, samanantare tīṇi…pe… aññamaññe cha…pe… purejāte ekaṃ, āsevane ekaṃ, kamme nava, vipāke nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
૪૦. નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નકમ્મે દ્વે, નવિપાકે પઞ્ચ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને દ્વે, નમગ્ગે નવ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે દ્વે, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ (સંખિત્તં, પચ્ચનીયં).
40. Nahetuyā nava, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava…pe… nakamme dve, navipāke pañca, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne dve, namagge nava, nasampayutte tīṇi, navippayutte dve, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi (saṃkhittaṃ, paccanīyaṃ).
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૪૧. અરૂપી અબ્યાકતો ધમ્મો અરૂપિસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
41. Arūpī abyākato dhammo arūpissa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૪૨. હેતુયા તીણિ, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા તીણિ, અનન્તરે એકં, સમનન્તરે એકં, સહજાતે સત્ત, અઞ્ઞમઞ્ઞે છ, નિસ્સયે સત્ત, ઉપનિસ્સયે દ્વે, પુરેજાતે એકં, પચ્છાજાતે એકં, આસેવને એકં, કમ્મે તીણિ, વિપાકે તીણિ, આહારે ચત્તારિ, ઇન્દ્રિયે છ, ઝાને તીણિ, મગ્ગે તીણિ, સમ્પયુત્તે એકં, વિપ્પયુત્તે દ્વે…પે॰… અવિગતે સત્ત (સંખિત્તં).
42. Hetuyā tīṇi, ārammaṇe dve, adhipatiyā tīṇi, anantare ekaṃ, samanantare ekaṃ, sahajāte satta, aññamaññe cha, nissaye satta, upanissaye dve, purejāte ekaṃ, pacchājāte ekaṃ, āsevane ekaṃ, kamme tīṇi, vipāke tīṇi, āhāre cattāri, indriye cha, jhāne tīṇi, magge tīṇi, sampayutte ekaṃ, vippayutte dve…pe… avigate satta (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા સત્ત, નઆરમ્મણે સત્ત (સંખિત્તં).
Nahetuyā satta, naārammaṇe satta (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે દ્વે (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe dve (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારસ્સ અનુલોમમ્પિ પચ્ચનીયમ્પિ અનુલોમપચ્ચનીયમ્પિ પચ્ચનીયાનુલોમમ્પિ ગણિતં, એવં ગણેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvārassa anulomampi paccanīyampi anulomapaccanīyampi paccanīyānulomampi gaṇitaṃ, evaṃ gaṇetabbaṃ.)
રૂપીદુકકુસલત્તિકં નિટ્ઠિતં.
Rūpīdukakusalattikaṃ niṭṭhitaṃ.
૧૧-૧. લોકિયદુક-કુસલત્તિકં
11-1. Lokiyaduka-kusalattikaṃ
૧. કુસલપદં
1. Kusalapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૪૩. લોકિયં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ લોકિયો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
43. Lokiyaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca lokiyo kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
લોકુત્તરં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ લોકુત્તરો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
Lokuttaraṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca lokuttaro kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
લોકિયં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ લોકિયો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા. (૧)
Lokiyaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca lokiyo kusalo dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā. (1)
લોકુત્તરં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ લોકુત્તરો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Lokuttaraṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca lokuttaro kusalo dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૪૪. હેતુયા દ્વે, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા દ્વે…પે॰… કમ્મે દ્વે…પે॰… અવિગતે દ્વે (સંખિત્તં, અનુલોમં).
44. Hetuyā dve, ārammaṇe dve, adhipatiyā dve…pe… kamme dve…pe… avigate dve (saṃkhittaṃ, anulomaṃ).
૪૫. નઅધિપતિયા દ્વે…પે॰… નઆસેવને એકં…પે॰… નવિપ્પયુત્તે દ્વે (સંખિત્તં).
45. Naadhipatiyā dve…pe… naāsevane ekaṃ…pe… navippayutte dve (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારોપિ પચ્ચયવારોપિ નિસ્સયવારોપિ સંસટ્ઠવારોપિ સમ્પયુત્તવારોપિ પટિચ્ચવારસદિસા વિત્થારેતબ્બા.)
(Sahajātavāropi paccayavāropi nissayavāropi saṃsaṭṭhavāropi sampayuttavāropi paṭiccavārasadisā vitthāretabbā.)
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયાદિ
Hetupaccayādi
૪૬. લોકિયો કુસલો ધમ્મો લોકિયસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
46. Lokiyo kusalo dhammo lokiyassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
લોકુત્તરો કુસલો ધમ્મો લોકુત્તરસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Lokuttaro kusalo dhammo lokuttarassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
લોકિયો કુસલો ધમ્મો લોકિયસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Lokiyo kusalo dhammo lokiyassa kusalassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
લોકુત્તરો કુસલો ધમ્મો લોકિયસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
Lokuttaro kusalo dhammo lokiyassa kusalassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. (1)
લોકિયો કુસલો ધમ્મો લોકિયસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. (૧)
Lokiyo kusalo dhammo lokiyassa kusalassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. (1)
લોકુત્તરો કુસલો ધમ્મો લોકુત્તરસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – સહજાતાધિપતિ. લોકુત્તરો કુસલો ધમ્મો લોકિયસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ. (૨) (સંખિત્તં.)
Lokuttaro kusalo dhammo lokuttarassa kusalassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – sahajātādhipati. Lokuttaro kusalo dhammo lokiyassa kusalassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati. (2) (Saṃkhittaṃ.)
૪૭. હેતુયા દ્વે, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા તીણિ, અનન્તરે દ્વે, સમનન્તરે દ્વે, સહજાતે દ્વે…પે॰… ઉપનિસ્સયે ચત્તારિ, આસેવને દ્વે, કમ્મે દ્વે, આહારે દ્વે…પે॰… અવિગતે દ્વે (સંખિત્તં.)
47. Hetuyā dve, ārammaṇe dve, adhipatiyā tīṇi, anantare dve, samanantare dve, sahajāte dve…pe… upanissaye cattāri, āsevane dve, kamme dve, āhāre dve…pe… avigate dve (saṃkhittaṃ.)
૨. અકુસલપદં
2. Akusalapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૪૮. લોકિયં અકુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ લોકિયો અકુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા (સંખિત્તં).
48. Lokiyaṃ akusalaṃ dhammaṃ paṭicca lokiyo akusalo dhammo uppajjati hetupaccayā (saṃkhittaṃ).
૪૯. હેતુયા એકં, આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં (સંખિત્તં, સહજાતવારોપિ…પે॰… પઞ્હાવારોપિ સબ્બત્થ સદિસા).
49. Hetuyā ekaṃ, ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ (saṃkhittaṃ, sahajātavāropi…pe… pañhāvāropi sabbattha sadisā).
૩. અબ્યાકતપદં
3. Abyākatapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૫૦. લોકિયં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ લોકિયો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧)
50. Lokiyaṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca lokiyo abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. (1)
લોકુત્તરં અબ્યાકતં ધમ્મં પટિચ્ચ લોકુત્તરો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા… તીણિ.
Lokuttaraṃ abyākataṃ dhammaṃ paṭicca lokuttaro abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā… tīṇi.
લોકિયં અબ્યાકતઞ્ચ લોકુત્તરં અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ લોકિયો અબ્યાકતો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (૧) (સંખિત્તં.)
Lokiyaṃ abyākatañca lokuttaraṃ abyākatañca dhammaṃ paṭicca lokiyo abyākato dhammo uppajjati hetupaccayā. (1) (Saṃkhittaṃ.)
૫૧. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે દ્વે…પે॰… આસેવને એકં, કમ્મે પઞ્ચ, વિપાકે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ (સંખિત્તં, અનુલોમં).
51. Hetuyā pañca, ārammaṇe dve…pe… āsevane ekaṃ, kamme pañca, vipāke pañca…pe… avigate pañca (saṃkhittaṃ, anulomaṃ).
૫૨. નહેતુયા એકં, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા દ્વે…પે॰… નપુરેજાતે ચત્તારિ, નપચ્છાજાતે પઞ્ચ…પે॰… નકમ્મે એકં, નવિપાકે એકં, નઆહારે એકં…પે॰… નમગ્ગે એકં, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે દ્વે, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ (સંખિત્તં, પચ્ચનીયં).
52. Nahetuyā ekaṃ, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā dve…pe… napurejāte cattāri, napacchājāte pañca…pe… nakamme ekaṃ, navipāke ekaṃ, naāhāre ekaṃ…pe… namagge ekaṃ, nasampayutte tīṇi, navippayutte dve, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi (saṃkhittaṃ, paccanīyaṃ).
(સહજાતવારોપિ પચ્ચયવારોપિ નિસ્સયવારોપિ સંસટ્ઠવારોપિ સમ્પયુત્તવારોપિ પટિચ્ચવારસદિસા વિત્થારેતબ્બા.)
(Sahajātavāropi paccayavāropi nissayavāropi saṃsaṭṭhavāropi sampayuttavāropi paṭiccavārasadisā vitthāretabbā.)
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૫૩. લોકિયો અબ્યાકતો ધમ્મો લોકિયસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)
53. Lokiyo abyākato dhammo lokiyassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo. (1)
લોકુત્તરો અબ્યાકતો ધમ્મો લોકુત્તરસ્સ અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ (સંખિત્તં).
Lokuttaro abyākato dhammo lokuttarassa abyākatassa dhammassa hetupaccayena paccayo… tīṇi (saṃkhittaṃ).
૫૪. હેતુયા ચત્તારિ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા ચત્તારિ, અનન્તરે ચત્તારિ, સહજાતે પઞ્ચ, અઞ્ઞમઞ્ઞે દ્વે, નિસ્સયે સત્ત, ઉપનિસ્સયે ચત્તારિ, પુરેજાતે દ્વે, પચ્છાજાતે દ્વે, આસેવને એકં, કમ્મે ચત્તારિ, વિપાકે ચત્તારિ, આહારે ચત્તારિ…પે॰… મગ્ગે ચત્તારિ, સમ્પયુત્તે દ્વે, વિપ્પયુત્તે તીણિ, અત્થિયા સત્ત…પે॰… અવિગતે સત્ત (સંખિત્તં).
54. Hetuyā cattāri, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā cattāri, anantare cattāri, sahajāte pañca, aññamaññe dve, nissaye satta, upanissaye cattāri, purejāte dve, pacchājāte dve, āsevane ekaṃ, kamme cattāri, vipāke cattāri, āhāre cattāri…pe… magge cattāri, sampayutte dve, vippayutte tīṇi, atthiyā satta…pe… avigate satta (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારસ્સ અનુલોમમ્પિ પચ્ચનીયમ્પિ અનુલોમપચ્ચનીયમ્પિ પચ્ચનીયાનુલોમમ્પિ ગણિતં, એવં ગણેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike pañhāvārassa anulomampi paccanīyampi anulomapaccanīyampi paccanīyānulomampi gaṇitaṃ, evaṃ gaṇetabbaṃ.)
લોકિયદુકકુસલત્તિકં નિટ્ઠિતં.
Lokiyadukakusalattikaṃ niṭṭhitaṃ.
૧૩-૧. કેનચિવિઞ્ઞેય્યદુક-કુસલત્તિકં
13-1. Kenaciviññeyyaduka-kusalattikaṃ
૧. કુસલપદં
1. Kusalapadaṃ
૧-૭. પટિચ્ચવારાદિ
1-7. Paṭiccavārādi
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૫૫. કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ કેનચિ વિઞ્ઞેય્યો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ કેનચિ નવિઞ્ઞેય્યો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ કેનચિ વિઞ્ઞેય્યો કુસલો ચ કેનચિ નવિઞ્ઞેય્યો કુસલો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા. (૩) (સંખિત્તં.)
55. Kenaci viññeyyaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kenaci viññeyyo kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Kenaci viññeyyaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kenaci naviññeyyo kusalo dhammo uppajjati hetupaccayā. Kenaci viññeyyaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kenaci viññeyyo kusalo ca kenaci naviññeyyo kusalo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā. (3) (Saṃkhittaṃ.)
૫૬. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
56. Hetuyā nava, ārammaṇe nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
પચ્ચનીયં
Paccanīyaṃ
નઅધિપતિપચ્ચયો
Naadhipatipaccayo
૫૭. કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં કુસલં ધમ્મં પટિચ્ચ કેનચિ વિઞ્ઞેય્યો કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા (સંખિત્તં).
57. Kenaci viññeyyaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kenaci viññeyyo kusalo dhammo uppajjati naadhipatipaccayā (saṃkhittaṃ).
૫૮. નઅધિપતિયા નવ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે નવ, નવિપાકે નવ…પે॰… નવિપ્પયુત્તે નવ (સંખિત્તં).
58. Naadhipatiyā nava, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme nava, navipāke nava…pe… navippayutte nava (saṃkhittaṃ).
(સહજાતવારોપિ પચ્ચયવારોપિ નિસ્સયવારોપિ સંસટ્ઠવારોપિ સમ્પયુત્તવારોપિ પટિચ્ચવારસદિસા વિત્થારેતબ્બા.)
(Sahajātavāropi paccayavāropi nissayavāropi saṃsaṭṭhavāropi sampayuttavāropi paṭiccavārasadisā vitthāretabbā.)
પચ્ચયચતુક્કં
Paccayacatukkaṃ
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૫૯. કેનચિ વિઞ્ઞેય્યો કુસલો ધમ્મો કેનચિ વિઞ્ઞેય્યસ્સ કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો (સંખિત્તં).
59. Kenaci viññeyyo kusalo dhammo kenaci viññeyyassa kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo (saṃkhittaṃ).
૬૦. હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે નવ, સમનન્તરે નવ…પે॰… કમ્મે નવ…પે॰… અવિગતે નવ (સંખિત્તં).
60. Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava, anantare nava, samanantare nava…pe… kamme nava…pe… avigate nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુયા નવ, નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetuyā nava, naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Hetupaccayā naārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે નવ (સંખિત્તં).
Nahetupaccayā ārammaṇe nava (saṃkhittaṃ).
(યથા કુસલત્તિકે પઞ્હાવારસ્સ અનુલોમમ્પિ પચ્ચનીયમ્પિ અનુલોમપચ્ચનીયમ્પિ પચ્ચનીયાનુલોમમ્પિ ગણિતં, એવં ગણેતબ્બં. કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં અકુસલમ્પિ કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં અબ્યાકતમ્પિ કેનચિ વિઞ્ઞેય્યકુસલસદિસં વિત્થારેતબ્બં).
(Yathā kusalattike pañhāvārassa anulomampi paccanīyampi anulomapaccanīyampi paccanīyānulomampi gaṇitaṃ, evaṃ gaṇetabbaṃ. Kenaci viññeyyaṃ akusalampi kenaci viññeyyaṃ abyākatampi kenaci viññeyyakusalasadisaṃ vitthāretabbaṃ).
કેનચિવિઞ્ઞેય્યદુકકુસલત્તિકં નિટ્ઠિતં.
Kenaciviññeyyadukakusalattikaṃ niṭṭhitaṃ.
ચૂળન્તરદુકં નિટ્ઠિતં.
Cūḷantaradukaṃ niṭṭhitaṃ.