Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૮૩. સરભમિગજાતકં (૧૦)

    483. Sarabhamigajātakaṃ (10)

    ૧૩૪.

    134.

    આસીસેથેવ 1 પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    Āsīsetheva 2 puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, યથા ઇચ્છિં તથા અહુ.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.

    ૧૩૫.

    135.

    આસીસેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    Āsīsetheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, ઉદકા થલમુબ્ભતં.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.

    ૧૩૬.

    136.

    વાયમેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, યથા ઇચ્છિં તથા અહુ.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.

    ૧૩૭.

    137.

    વાયમેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;

    Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, ઉદકા થલમુબ્ભતં.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    દુક્ખૂપનીતોપિ નરો સપઞ્ઞો, આસં ન છિન્દેય્ય સુખાગમાય;

    Dukkhūpanītopi naro sapañño, āsaṃ na chindeyya sukhāgamāya;

    બહૂ હિ ફસ્સા અહિતા હિતા ચ, અવિતક્કિતા મચ્ચમુપબ્બજન્તિ 3.

    Bahū hi phassā ahitā hitā ca, avitakkitā maccamupabbajanti 4.

    ૧૩૯.

    139.

    અચિન્તિતમ્પિ ભવતિ, ચિન્તિતમ્પિ વિનસ્સતિ;

    Acintitampi bhavati, cintitampi vinassati;

    ન હિ ચિન્તામયા ભોગા, ઇત્થિયા પુરિસસ્સ વા.

    Na hi cintāmayā bhogā, itthiyā purisassa vā.

    ૧૪૦.

    140.

    સરભં ગિરિદુગ્ગસ્મિં, યં ત્વં અનુસરી પુરે;

    Sarabhaṃ giriduggasmiṃ, yaṃ tvaṃ anusarī pure;

    અલીનચિત્તસ્સ તુવં, વિક્કન્તમનુજીવસિ 5.

    Alīnacittassa tuvaṃ, vikkantamanujīvasi 6.

    ૧૪૧.

    141.

    યો તં વિદુગ્ગા નરકા સમુદ્ધરિ, સિલાય યોગ્ગં સરભો કરિત્વા;

    Yo taṃ viduggā narakā samuddhari, silāya yoggaṃ sarabho karitvā;

    દુક્ખૂપનીતં મચ્ચુમુખા પમોચયિ, અલીનચિત્તં તં મિગં 7 વદેસિ.

    Dukkhūpanītaṃ maccumukhā pamocayi, alīnacittaṃ taṃ migaṃ 8 vadesi.

    ૧૪૨.

    142.

    કિં ત્વં નુ 9 તત્થેવ તદા અહોસિ, ઉદાહુ તે કોચિ નં 10 એતદક્ખા;

    Kiṃ tvaṃ nu 11 tattheva tadā ahosi, udāhu te koci naṃ 12 etadakkhā;

    વિવટ્ટચ્છદ્દો નુસિ સબ્બદસ્સી, ઞાણં નુ તે બ્રાહ્મણ ભિંસરૂપં.

    Vivaṭṭacchaddo nusi sabbadassī, ñāṇaṃ nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpaṃ.

    ૧૪૩.

    143.

    ન ચેવહં તત્થ તદા અહોસિં, ન ચાપિ મે કોચિ નં 13 એતદક્ખા;

    Na cevahaṃ tattha tadā ahosiṃ, na cāpi me koci naṃ 14 etadakkhā;

    ગાથાપદાનઞ્ચ સુભાસિતાનં, અત્થં તદાનેન્તિ જનિન્દ ધીરા.

    Gāthāpadānañca subhāsitānaṃ, atthaṃ tadānenti janinda dhīrā.

    ૧૪૪.

    144.

    આદાય પત્તિં 15 પરવિરિયઘાતિં, ચાપે સરં કિં વિચિકિચ્છસે તુવં;

    Ādāya pattiṃ 16 paraviriyaghātiṃ, cāpe saraṃ kiṃ vicikicchase tuvaṃ;

    નુન્નો 17 સરો સરભં હન્તુ ખિપ્પં, અન્નઞ્હિ એતં વરપઞ્ઞ રઞ્ઞો.

    Nunno 18 saro sarabhaṃ hantu khippaṃ, annañhi etaṃ varapañña rañño.

    ૧૪૫.

    145.

    અદ્ધા પજાનામિ અહમ્પિ એતં, અન્નં મિગો બ્રાહ્મણ ખત્તિયસ્સ;

    Addhā pajānāmi ahampi etaṃ, annaṃ migo brāhmaṇa khattiyassa;

    પુબ્બે કતઞ્ચ 19 અપચાયમાનો, તસ્મા મિગં સરભં નો હનામિ.

    Pubbe katañca 20 apacāyamāno, tasmā migaṃ sarabhaṃ no hanāmi.

    ૧૪૬.

    146.

    નેસો મિગો મહારાજ, અસુરેસો દિસમ્પતિ;

    Neso migo mahārāja, asureso disampati;

    એતં હન્ત્વા મનુસ્સિન્દ, ભવસ્સુ અમરાધિપો.

    Etaṃ hantvā manussinda, bhavassu amarādhipo.

    ૧૪૭.

    147.

    સચે ચ રાજા 21 વિચિકિચ્છસે તુવં, હન્તું મિગં સરભં સહાયકં 22;

    Sace ca rājā 23 vicikicchase tuvaṃ, hantuṃ migaṃ sarabhaṃ sahāyakaṃ 24;

    સપુત્તદારો નરવીરસેટ્ઠ 25, ગન્ત્વા 26 તુવં વેતરણિં યમસ્સ.

    Saputtadāro naravīraseṭṭha 27, gantvā 28 tuvaṃ vetaraṇiṃ yamassa.

    ૧૪૮.

    148.

    કામં અહં જાનપદા ચ સબ્બે, પુત્તા ચ દારા ચ સહાયસઙ્ઘા;

    Kāmaṃ ahaṃ jānapadā ca sabbe, puttā ca dārā ca sahāyasaṅghā;

    ગચ્છેમુ તં વેતરણિં યમસ્સ, ન ત્વેવ હઞ્ઞો મમ પાણદો યો 29.

    Gacchemu taṃ vetaraṇiṃ yamassa, na tveva hañño mama pāṇado yo 30.

    ૧૪૯.

    149.

    અયં મિગો કિચ્છગતસ્સ મય્હં, એકસ્સ કત્તા વિવનસ્મિ ઘોરે;

    Ayaṃ migo kicchagatassa mayhaṃ, ekassa kattā vivanasmi ghore;

    તં તાદિસં પુબ્બકિચ્ચં સરન્તો, જાનં મહાબ્રહ્મે કથં હનેય્યં.

    Taṃ tādisaṃ pubbakiccaṃ saranto, jānaṃ mahābrahme kathaṃ haneyyaṃ.

    ૧૫૦.

    150.

    મિત્તાભિરાધી ચિરમેવ જીવ, રજ્જં ઇમં ધમ્મગુણે 31 પસાસ;

    Mittābhirādhī cirameva jīva, rajjaṃ imaṃ dhammaguṇe 32 pasāsa;

    નારીગણેહિ પરિચારિયન્તો, મોદસ્સુ રટ્ઠે તિદિવેવ વાસવો.

    Nārīgaṇehi paricāriyanto, modassu raṭṭhe tidiveva vāsavo.

    ૧૫૧.

    151.

    અક્કોધનો નિચ્ચપસન્નચિત્તો, સબ્બાતિથી યાચયોગો ભવિત્વા 33;

    Akkodhano niccapasannacitto, sabbātithī yācayogo bhavitvā 34;

    દત્વા ચ ભુત્વા ચ યથાનુભાવં, અનિન્દિતો સગ્ગમુપેહિ ઠાનન્તિ.

    Datvā ca bhutvā ca yathānubhāvaṃ, anindito saggamupehi ṭhānanti.

    સરભમિગજાતકં દસમં.

    Sarabhamigajātakaṃ dasamaṃ.

    તેરસકનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Terasakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    વરઅમ્બ કુઠારિ સહંસવરો, અથરઞ્ઞસ્મિં દૂતકપઞ્ચમકો;

    Varaamba kuṭhāri sahaṃsavaro, atharaññasmiṃ dūtakapañcamako;

    અથ બોધિ અકિત્તિ સુતક્કરિના, અથ રુરુમિગેનપરો સરભોતિ.

    Atha bodhi akitti sutakkarinā, atha rurumigenaparo sarabhoti.







    Footnotes:
    1. આસિંસેથેવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. āsiṃsetheva (sī. syā. pī.)
    3. મચ્ચુમુપબ્બજન્તિ (ક॰ સી॰ પી॰), મચ્ચુમુપપજ્જન્તિ (સ્યા॰ ક॰) એત્થ ‘‘અવિતક્કિતાપિ ફસ્સો મચ્ચં જનં ઉપગચ્છન્તી’’તિ અત્થો
    4. maccumupabbajanti (ka. sī. pī.), maccumupapajjanti (syā. ka.) ettha ‘‘avitakkitāpi phasso maccaṃ janaṃ upagacchantī’’ti attho
    5. તવ, વિક્કન્તં જીવિતં લભિ (ક॰)
    6. tava, vikkantaṃ jīvitaṃ labhi (ka.)
    7. તમેવ (સ્યા॰ ક॰)
    8. tameva (syā. ka.)
    9. તુવન્નુ (સી॰ પી॰)
    10. તં (ક॰)
    11. tuvannu (sī. pī.)
    12. taṃ (ka.)
    13. તં (ક॰)
    14. taṃ (ka.)
    15. પત્તં (સ્યા॰), પટ્ટિં (ક॰)
    16. pattaṃ (syā.), paṭṭiṃ (ka.)
    17. નુણ્ણો (ક॰ સી॰ સ્યા॰), તુણ્ણો (ક॰)
    18. nuṇṇo (ka. sī. syā.), tuṇṇo (ka.)
    19. પુબ્બે ચ કતં (ક॰)
    20. pubbe ca kataṃ (ka.)
    21. રાજ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    22. સહાયકં મે (સી॰ પી॰)
    23. rāja (sī. syā. pī.)
    24. sahāyakaṃ me (sī. pī.)
    25. નરવિરિયસેટ્ઠ (સી॰ પી॰)
    26. ગન્તા (સી॰ પી॰ અટ્ઠ॰)
    27. naraviriyaseṭṭha (sī. pī.)
    28. gantā (sī. pī. aṭṭha.)
    29. પાણદ’સ્સ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    30. pāṇada’ssa (sī. syā. pī.)
    31. રજ્જમ્પિમં ચસ્સ ગણે (ક॰)
    32. rajjampimaṃ cassa gaṇe (ka.)
    33. પાહુનકે કરિત્વા (સ્યા॰), યાચયોગો વિદિત્વા (ક॰)
    34. pāhunake karitvā (syā.), yācayogo viditvā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૮૩] ૧૦. સરભમિગજાતકવણ્ણના • [483] 10. Sarabhamigajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact