Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૦૨. સત્તુભસ્તજાતકં (૭-૧-૭)

    402. Sattubhastajātakaṃ (7-1-7)

    ૪૬.

    46.

    વિબ્ભન્તચિત્તો કુપિતિન્દ્રિયોસિ, નેત્તેહિ તે વારિગણા સવન્તિ;

    Vibbhantacitto kupitindriyosi, nettehi te vārigaṇā savanti;

    કિં તે નટ્ઠં કિં પન પત્થયાનો, ઇધાગમા બ્રહ્મે તદિઙ્ઘ 1 બ્રૂહિ.

    Kiṃ te naṭṭhaṃ kiṃ pana patthayāno, idhāgamā brahme tadiṅgha 2 brūhi.

    ૪૭.

    47.

    મિય્યેથ ભરિયા વજતો મમજ્જ, અગચ્છતો મરણમાહ યક્ખો;

    Miyyetha bhariyā vajato mamajja, agacchato maraṇamāha yakkho;

    એતેન દુક્ખેન પવેધિતોસ્મિ, અક્ખાહિ મે સેનક એતમત્થં.

    Etena dukkhena pavedhitosmi, akkhāhi me senaka etamatthaṃ.

    ૪૮.

    48.

    બહૂનિ ઠાનાનિ વિચિન્તયિત્વા, યમેત્થ વક્ખામિ તદેવ સચ્ચં;

    Bahūni ṭhānāni vicintayitvā, yamettha vakkhāmi tadeva saccaṃ;

    મઞ્ઞામિ તે બ્રાહ્મણ સત્તુભસ્તં, અજાનતો કણ્હસપ્પો પવિટ્ઠો.

    Maññāmi te brāhmaṇa sattubhastaṃ, ajānato kaṇhasappo paviṭṭho.

    ૪૯.

    49.

    આદાય દણ્ડં પરિસુમ્ભ ભસ્તં, પસ્સેળમૂગં ઉરગં દુજિવ્હં 3;

    Ādāya daṇḍaṃ parisumbha bhastaṃ, passeḷamūgaṃ uragaṃ dujivhaṃ 4;

    છિન્દજ્જ કઙ્ખં વિચિકિચ્છિતાનિ, ભુજઙ્ગમં પસ્સ પમુઞ્ચ ભસ્તં.

    Chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitāni, bhujaṅgamaṃ passa pamuñca bhastaṃ.

    ૫૦.

    50.

    સંવિગ્ગરૂપો પરિસાય મજ્ઝે, સો બ્રાહ્મણો સત્તુભસ્તં પમુઞ્ચિ;

    Saṃviggarūpo parisāya majjhe, so brāhmaṇo sattubhastaṃ pamuñci;

    અથ નિક્ખમિ ઉરગો ઉગ્ગતેજો, આસીવિસો સપ્પો ફણં કરિત્વા.

    Atha nikkhami urago uggatejo, āsīviso sappo phaṇaṃ karitvā.

    ૫૧.

    51.

    સુલદ્ધલાભા જનકસ્સ રઞ્ઞો, યો પસ્સતી સેનકં સાધુપઞ્ઞં;

    Suladdhalābhā janakassa rañño, yo passatī senakaṃ sādhupaññaṃ;

    વિવટ્ટછદ્દો 5 નુસિ સબ્બદસ્સી, ઞાણં નુ તે બ્રાહ્મણ ભિંસરૂપં.

    Vivaṭṭachaddo 6 nusi sabbadassī, ñāṇaṃ nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ઇમાનિ મે સત્તસતાનિ અત્થિ, ગણ્હાહિ સબ્બાનિ દદામિ તુય્હં;

    Imāni me sattasatāni atthi, gaṇhāhi sabbāni dadāmi tuyhaṃ;

    તયા હિ મે જીવિતમજ્જ લદ્ધં, અથોપિ ભરિયાય મકાસિ સોત્થિં.

    Tayā hi me jīvitamajja laddhaṃ, athopi bhariyāya makāsi sotthiṃ.

    ૫૩.

    53.

    ન પણ્ડિતા વેતનમાદિયન્તિ, ચિત્રાહિ ગાથાહિ સુભાસિતાહિ;

    Na paṇḍitā vetanamādiyanti, citrāhi gāthāhi subhāsitāhi;

    ઇતોપિ તે બ્રહ્મે દદન્તુ વિત્તં, આદાય ત્વં ગચ્છ સકં નિકેતન્તિ.

    Itopi te brahme dadantu vittaṃ, ādāya tvaṃ gaccha sakaṃ niketanti.

    સત્તુભસ્તજાતકં 7 સત્તમં.

    Sattubhastajātakaṃ 8 sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. બ્રાહ્મણ ઇઙ્ઘ (સી॰ સ્યા॰)
    2. brāhmaṇa iṅgha (sī. syā.)
    3. દિજિવ્હં (સી॰ પી॰)
    4. dijivhaṃ (sī. pī.)
    5. વિવત્તચ્છદ્દો (સી॰), વિવટ્ટચ્છદો (સ્યા॰), વિવટ્ટચ્છદ્દા (પી॰)
    6. vivattacchaddo (sī.), vivaṭṭacchado (syā.), vivaṭṭacchaddā (pī.)
    7. સેનકજાતકં (સ્યા॰)
    8. senakajātakaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૦૨] ૭. સત્તુભસ્તજાતકવણ્ણના • [402] 7. Sattubhastajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact