Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૬. સેવિતબ્બસુત્તવણ્ણના

    6. Sevitabbasuttavaṇṇanā

    ૨૬. છટ્ઠે ઉપસઙ્કમિતબ્બોતિ કાલેન કાલં ઉપસઙ્કમિતબ્બો. અલ્લીયિતબ્બોતિ છાયાય વિય વિના ભાવનાય નિલ્લીયિતબ્બો. પુનપ્પુનં ઉપાસિતબ્બોતિ અભિણ્હસો ઉપનિસીદિતબ્બો. અનુદ્દયાતિ મેત્તાપુબ્બભાગો. ઉપસઙ્કમિતું વટ્ટતીતિ ‘‘એતસ્સ સીલેન અભિવુદ્ધિ ભવિસ્સતી’’તિ ઉપકારત્થં ઉપસેવનાદિ વટ્ટતિ.

    26. Chaṭṭhe upasaṅkamitabboti kālena kālaṃ upasaṅkamitabbo. Allīyitabboti chāyāya viya vinā bhāvanāya nillīyitabbo. Punappunaṃ upāsitabboti abhiṇhaso upanisīditabbo. Anuddayāti mettāpubbabhāgo. Upasaṅkamituṃ vaṭṭatīti ‘‘etassa sīlena abhivuddhi bhavissatī’’ti upakāratthaṃ upasevanādi vaṭṭati.

    ન પટિહઞ્ઞિસ્સતીતિ ‘‘અપેહિ, કિં એતેના’’તિ પટિક્ખેપાભાવતો પિયસીલત્તા ન પટિહઞ્ઞિસ્સતિ. ફાસુ ભવિસ્સતીતિ દ્વીસુ હિ સીલવન્તેસુ એકેન સીલસ્સ વણ્ણે કથિતે ઇતરો અનુમોદતિ. તેન તેસં કથા ફાસુ ચેવ હોતિ પવત્તિની ચ. એકસ્મિં પન દુસ્સીલે સતિ દુસ્સીલસ્સ સીલકથા દુક્કથા, નેવ સીલકથા હોતિ, ન ફાસુ હોતિ, ન પવત્તિની. દુસ્સીલસ્સ હિ સીલકથા અફાસુ ભવિસ્સતિ. સીલકથાય વુત્તમત્થં સમાધિપઞ્ઞાકથાસુપિ અતિદિસતિ ‘‘સમાધિપઞ્ઞાકથાસુપિ એસેવ નયો’’તિ. દ્વે હિ સમાધિલાભિનો સમાધિકથં સપ્પઞ્ઞા ચ પઞ્ઞાકથં કથેન્તા રત્તિં વા દિવસં વા અતિક્કમન્તમ્પિ ન જાનન્તિ.

    Na paṭihaññissatīti ‘‘apehi, kiṃ etenā’’ti paṭikkhepābhāvato piyasīlattā na paṭihaññissati. Phāsu bhavissatīti dvīsu hi sīlavantesu ekena sīlassa vaṇṇe kathite itaro anumodati. Tena tesaṃ kathā phāsu ceva hoti pavattinī ca. Ekasmiṃ pana dussīle sati dussīlassa sīlakathā dukkathā, neva sīlakathā hoti, na phāsu hoti, na pavattinī. Dussīlassa hi sīlakathā aphāsu bhavissati. Sīlakathāya vuttamatthaṃ samādhipaññākathāsupi atidisati ‘‘samādhipaññākathāsupi eseva nayo’’ti. Dve hi samādhilābhino samādhikathaṃ sappaññā ca paññākathaṃ kathentā rattiṃ vā divasaṃ vā atikkamantampi na jānanti.

    તત્થ તત્થ પઞ્ઞાય અનુગ્ગહેસ્સામીતિ તસ્મિં તસ્મિં અનુગ્ગહેતબ્બે પઞ્ઞાય સોધેતબ્બે વડ્ઢેતબ્બે ચ અધિકસીલં નિસ્સાય ઉપ્પન્નપઞ્ઞાય અનુગ્ગહેસ્સામીતિ અત્થો. તઞ્ચ અનુગ્ગણ્હનં સીલસ્સ અસપ્પાયાનુપકારધમ્મે વજ્જેત્વા તપ્પટિપક્ખસેવનેન હોતીતિ આહ ‘‘સીલસ્સ અસપ્પાયે’’તિઆદિ. સીલસ્સ અસપ્પાયાનુપકારધમ્મા નામ અનાચારાગોચરાદયો, તપ્પટિપક્ખતો ઉપકારધમ્મા વેદિતબ્બા. તસ્મિં તસ્મિં ઠાનેતિ તંતંસિક્ખાકોટ્ઠાસપદટ્ઠાને. અનુગ્ગણ્હાતિ નામાતિ અભિન્નં અસંકિલિટ્ઠં કત્વા અનુગ્ગણ્હાતિ નામ. ખારપરિસ્સાવનેતિ રજકાનં ઊસખારાદિખારપરિસ્સાવનપટે. હાયતીતિ સીલાદિના પરિહાયતિ. સેટ્ઠં પુગ્ગલન્તિ સીલાદિગુણેહિ સેટ્ઠં ઉત્તરિતરં ઉત્તમં પુગ્ગલં.

    Tattha tattha paññāya anuggahessāmīti tasmiṃ tasmiṃ anuggahetabbe paññāya sodhetabbe vaḍḍhetabbe ca adhikasīlaṃ nissāya uppannapaññāya anuggahessāmīti attho. Tañca anuggaṇhanaṃ sīlassa asappāyānupakāradhamme vajjetvā tappaṭipakkhasevanena hotīti āha ‘‘sīlassa asappāye’’tiādi. Sīlassa asappāyānupakāradhammā nāma anācārāgocarādayo, tappaṭipakkhato upakāradhammā veditabbā. Tasmiṃ tasmiṃṭhāneti taṃtaṃsikkhākoṭṭhāsapadaṭṭhāne. Anuggaṇhāti nāmāti abhinnaṃ asaṃkiliṭṭhaṃ katvā anuggaṇhāti nāma. Khāraparissāvaneti rajakānaṃ ūsakhārādikhāraparissāvanapaṭe. Hāyatīti sīlādinā parihāyati. Seṭṭhaṃ puggalanti sīlādiguṇehi seṭṭhaṃ uttaritaraṃ uttamaṃ puggalaṃ.

    સેવિતબ્બસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sevitabbasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. સેવિતબ્બસુત્તં • 6. Sevitabbasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સેવિતબ્બસુત્તવણ્ણના • 6. Sevitabbasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact