Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૯૨. સિઙ્ઘપુપ્ફજાતકં (૬-૨-૭)

    392. Siṅghapupphajātakaṃ (6-2-7)

    ૧૧૫.

    115.

    યમેતં 1 વારિજં પુપ્ફં, અદિન્નં ઉપસિઙ્ઘસિ;

    Yametaṃ 2 vārijaṃ pupphaṃ, adinnaṃ upasiṅghasi;

    એકઙ્ગમેતં થેય્યાનં, ગન્ધથેનોસિ મારિસ.

    Ekaṅgametaṃ theyyānaṃ, gandhathenosi mārisa.

    ૧૧૬.

    116.

    ન હરામિ ન ભઞ્જામિ, આરા સિઙ્ઘામિ વારિજં;

    Na harāmi na bhañjāmi, ārā siṅghāmi vārijaṃ;

    અથ કેન નુ વણ્ણેન, ગન્ધથેનોતિ વુચ્ચતિ.

    Atha kena nu vaṇṇena, gandhathenoti vuccati.

    ૧૧૭.

    117.

    યોયં ભિસાનિ ખણતિ, પુણ્ડરીકાનિ ભઞ્જતિ;

    Yoyaṃ bhisāni khaṇati, puṇḍarīkāni bhañjati;

    એવં આકિણ્ણકમ્મન્તો, કસ્મા એસો ન વુચ્ચતિ.

    Evaṃ ākiṇṇakammanto, kasmā eso na vuccati.

    ૧૧૮.

    118.

    આકિણ્ણલુદ્દો પુરિસો, ધાતિચેલંવ મક્ખિતો;

    Ākiṇṇaluddo puriso, dhāticelaṃva makkhito;

    તસ્મિં મે વચનં નત્થિ, તઞ્ચારહામિ વત્તવે.

    Tasmiṃ me vacanaṃ natthi, tañcārahāmi vattave.

    ૧૧૯.

    119.

    અનઙ્ગણસ્સ પોસસ્સ, નિચ્ચં સુચિગવેસિનો;

    Anaṅgaṇassa posassa, niccaṃ sucigavesino;

    વાલગ્ગમત્તં પાપસ્સ, અબ્ભામત્તંવ ખાયતિ.

    Vālaggamattaṃ pāpassa, abbhāmattaṃva khāyati.

    ૧૨૦.

    120.

    અદ્ધા મં યક્ખ જાનાસિ, અથો મં અનુકમ્પસિ;

    Addhā maṃ yakkha jānāsi, atho maṃ anukampasi;

    પુનપિ યક્ખ વજ્જાસિ, યદા પસ્સસિ એદિસં.

    Punapi yakkha vajjāsi, yadā passasi edisaṃ.

    ૧૨૧.

    121.

    નેવ તં ઉપજીવામિ, નપિ તે ભતકામ્હસે 3;

    Neva taṃ upajīvāmi, napi te bhatakāmhase 4;

    ત્વમેવ ભિક્ખુ જાનેય્ય, યેન ગચ્છેય્ય સુગ્ગતિન્તિ.

    Tvameva bhikkhu jāneyya, yena gaccheyya suggatinti.

    સિઙ્ઘપુપ્ફ 5 જાતકં સત્તમં.

    Siṅghapuppha 6 jātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. યમેકં (પી॰)
    2. yamekaṃ (pī.)
    3. ભતકમ્હસે (સી॰ પી॰), ભતિકમ્હસે (સ્યા॰)
    4. bhatakamhase (sī. pī.), bhatikamhase (syā.)
    5. ભિસપુપ્ફ (સી॰ પી॰), ઉપસિઙ્ઘપુપ્ફ (સ્યા॰)
    6. bhisapuppha (sī. pī.), upasiṅghapuppha (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૨] ૭. સિઙ્ઘપુપ્ફજાતકવણ્ણના • [392] 7. Siṅghapupphajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact