Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૮૨. સિરિકાળકણ્ણિજાતકં (૬-૧-૭)

    382. Sirikāḷakaṇṇijātakaṃ (6-1-7)

    ૪૦.

    40.

    કા નુ કાળેન વણ્ણેન, ન ચાપિ 1 પિયદસ્સના;

    Kā nu kāḷena vaṇṇena, na cāpi 2 piyadassanā;

    કા વા ત્વં કસ્સ વા ધીતા, કથં જાનેમુ તં મયં.

    Kā vā tvaṃ kassa vā dhītā, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ.

    ૪૧.

    41.

    મહારાજસ્સહં ધીતા, વિરૂપક્ખસ્સ ચણ્ડિયા;

    Mahārājassahaṃ dhītā, virūpakkhassa caṇḍiyā;

    અહં કાળી અલક્ખિકા, કાળકણ્ણીતિ મં વિદૂ;

    Ahaṃ kāḷī alakkhikā, kāḷakaṇṇīti maṃ vidū;

    ઓકાસં યાચિતો દેહિ, વસેમુ તવ સન્તિકે.

    Okāsaṃ yācito dehi, vasemu tava santike.

    ૪૨.

    42.

    કિંસીલે કિંસમાચારે, પુરિસે નિવિસસે તુવં;

    Kiṃsīle kiṃsamācāre, purise nivisase tuvaṃ;

    પુટ્ઠા મે કાળિ અક્ખાહિ, કથં 3 જાનેમુ તં મયં.

    Puṭṭhā me kāḷi akkhāhi, kathaṃ 4 jānemu taṃ mayaṃ.

    ૪૩.

    43.

    મક્ખી પળાસી સારમ્ભી, ઇસ્સુકી મચ્છરી સઠો;

    Makkhī paḷāsī sārambhī, issukī maccharī saṭho;

    સો મય્હં પુરિસો કન્તો, લદ્ધં યસ્સ વિનસ્સતિ.

    So mayhaṃ puriso kanto, laddhaṃ yassa vinassati.

    ૪૪.

    44.

    કોધનો ઉપનાહી ચ, પિસુણો ચ વિભેદકો;

    Kodhano upanāhī ca, pisuṇo ca vibhedako;

    કણ્ડકવાચો 5 ફરુસો, સો મે કન્તતરો તતો.

    Kaṇḍakavāco 6 pharuso, so me kantataro tato.

    ૪૫.

    45.

    અજ્જ સુવેતિ પુરિસો, સદત્થં નાવબુજ્ઝતિ;

    Ajja suveti puriso, sadatthaṃ nāvabujjhati;

    ઓવજ્જમાનો કુપ્પતિ, સેય્યં સો અતિમઞ્ઞતિ.

    Ovajjamāno kuppati, seyyaṃ so atimaññati.

    ૪૬.

    46.

    દવપ્પલુદ્ધો 7 પુરિસો, સબ્બમિત્તેહિ ધંસતિ;

    Davappaluddho 8 puriso, sabbamittehi dhaṃsati;

    સો મય્હં પુરિસો કન્તો, તસ્મિં હોમિ અનામયા.

    So mayhaṃ puriso kanto, tasmiṃ homi anāmayā.

    ૪૭.

    47.

    અપેહિ એત્તો ત્વં કાળિ, નેતં અમ્હેસુ વિજ્જતિ;

    Apehi etto tvaṃ kāḷi, netaṃ amhesu vijjati;

    અઞ્ઞં જનપદં ગચ્છ, નિગમે રાજધાનિયો.

    Aññaṃ janapadaṃ gaccha, nigame rājadhāniyo.

    ૪૮.

    48.

    અહમ્પિ ખો તં 9 જાનામિ, નેતં તુમ્હેસુ વિજ્જતિ;

    Ahampi kho taṃ 10 jānāmi, netaṃ tumhesu vijjati;

    સન્તિ લોકે અલક્ખિકા, સઙ્ઘરન્તિ બહું ધનં;

    Santi loke alakkhikā, saṅgharanti bahuṃ dhanaṃ;

    અહં દેવો ચ મે ભાતા, ઉભો નં વિધમામસે.

    Ahaṃ devo ca me bhātā, ubho naṃ vidhamāmase.

    ૪૯.

    49.

    કા નુ દિબ્બેન વણ્ણેન, પથબ્યા સુપતિટ્ઠિતા;

    Kā nu dibbena vaṇṇena, pathabyā supatiṭṭhitā;

    કા વા ત્વં કસ્સ વા ધીતા, કથં જાનેમુ તં મયં.

    Kā vā tvaṃ kassa vā dhītā, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ.

    ૫૦.

    50.

    મહારાજસ્સહં ધીતા, ધતરટ્ઠસ્સ સિરીમતો 11;

    Mahārājassahaṃ dhītā, dhataraṭṭhassa sirīmato 12;

    અહં સિરી ચ લક્ખી ચ, ભૂરિપઞ્ઞાતિ મં વિદૂ;

    Ahaṃ sirī ca lakkhī ca, bhūripaññāti maṃ vidū;

    ઓકાસં યાચિતો દેહિ, વસેમુ તવ સન્તિકે.

    Okāsaṃ yācito dehi, vasemu tava santike.

    ૫૧.

    51.

    કિંસીલે કિંસમાચારે, પુરિસે નિવિસસે તુવં;

    Kiṃsīle kiṃsamācāre, purise nivisase tuvaṃ;

    પુટ્ઠા મે લક્ખિ અક્ખાહિ, કથં 13 જાનેમુ તં મયં.

    Puṭṭhā me lakkhi akkhāhi, kathaṃ 14 jānemu taṃ mayaṃ.

    ૫૨.

    52.

    યો ચાપિ સીતે અથવાપિ ઉણ્હે, વાતાતપે ડંસસરીસપે ચ;

    Yo cāpi sīte athavāpi uṇhe, vātātape ḍaṃsasarīsape ca;

    ખુધં 15 પિપાસં અભિભુય્ય સબ્બં, રત્તિન્તિવં યો સતતં નિયુત્તો;

    Khudhaṃ 16 pipāsaṃ abhibhuyya sabbaṃ, rattintivaṃ yo satataṃ niyutto;

    કાલાગતઞ્ચ ન હાપેતિ અત્થં, સો મે મનાપો નિવિસે ચ તમ્હિ.

    Kālāgatañca na hāpeti atthaṃ, so me manāpo nivise ca tamhi.

    ૫૩.

    53.

    અક્કોધનો મિત્તવા ચાગવા ચ, સીલૂપપન્નો અસઠોજુભૂતો 17;

    Akkodhano mittavā cāgavā ca, sīlūpapanno asaṭhojubhūto 18;

    સઙ્ગાહકો સખિલો સણ્હવાચો, મહત્તપત્તોપિ નિવાતવુત્તિ;

    Saṅgāhako sakhilo saṇhavāco, mahattapattopi nivātavutti;

    તસ્મિંહં 19 પોસે વિપુલા ભવામિ, ઊમિ સમુદ્દસ્સ યથાપિ વણ્ણં.

    Tasmiṃhaṃ 20 pose vipulā bhavāmi, ūmi samuddassa yathāpi vaṇṇaṃ.

    ૫૪.

    54.

    યો ચાપિ મિત્તે અથવા અમિત્તે, સેટ્ઠે સરિક્ખે અથ વાપિ હીને;

    Yo cāpi mitte athavā amitte, seṭṭhe sarikkhe atha vāpi hīne;

    અત્થં ચરન્તં અથવા અનત્થં, આવી રહો સઙ્ગહમેવ વત્તે 21.

    Atthaṃ carantaṃ athavā anatthaṃ, āvī raho saṅgahameva vatte 22.

    વાચં ન વજ્જા ફરુસં કદાચિ, મતસ્સ જીવસ્સ ચ તસ્સ હોમિ.

    Vācaṃ na vajjā pharusaṃ kadāci, matassa jīvassa ca tassa homi.

    ૫૫.

    55.

    એતેસં યો અઞ્ઞતરં લભિત્વા, કન્તા સિરી 23 મજ્જતિ અપ્પપઞ્ઞો;

    Etesaṃ yo aññataraṃ labhitvā, kantā sirī 24 majjati appapañño;

    તં દિત્તરૂપં વિસમં ચરન્તં, કરીસઠાનંવ 25 વિવજ્જયામિ.

    Taṃ dittarūpaṃ visamaṃ carantaṃ, karīsaṭhānaṃva 26 vivajjayāmi.

    ૫૬.

    56.

    અત્તના કુરુતે લક્ખિં, અલક્ખિં કુરુતત્તના;

    Attanā kurute lakkhiṃ, alakkhiṃ kurutattanā;

    ન હિ લક્ખિં અલક્ખિં વા, અઞ્ઞો અઞ્ઞસ્સ કારકોતિ.

    Na hi lakkhiṃ alakkhiṃ vā, añño aññassa kārakoti.

    સિરિકાળકણ્ણિજાતકં સત્તમં.

    Sirikāḷakaṇṇijātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ન ચાસિ (સી॰)
    2. na cāsi (sī.)
    3. યથા (સી॰ પી॰)
    4. yathā (sī. pī.)
    5. અણ્ડકવાચો (ક॰ સી॰ પી॰)
    6. aṇḍakavāco (ka. sī. pī.)
    7. દેવપ્પલુદ્ધો (ક॰), દવપ્પલદ્ધો (પી॰)
    8. devappaluddho (ka.), davappaladdho (pī.)
    9. ચેતં (સી॰)
    10. cetaṃ (sī.)
    11. ધતરટ્ઠસિરીમતો (સ્યા॰ ક॰)
    12. dhataraṭṭhasirīmato (syā. ka.)
    13. યથા (સી॰ પી॰)
    14. yathā (sī. pī.)
    15. ખુદ્દં (સ્યા॰ ક॰), ખુદં (પી॰)
    16. khuddaṃ (syā. ka.), khudaṃ (pī.)
    17. અસઠો ઉજ્જુભૂતો (પી॰)
    18. asaṭho ujjubhūto (pī.)
    19. તસ્માહં (સી॰ પી॰)
    20. tasmāhaṃ (sī. pī.)
    21. વત્તો (સ્યા॰ ક॰)
    22. vatto (syā. ka.)
    23. કન્તસિરિં (કત્થચિ), કન્તં સિરિં (સ્યા॰) અટ્ઠકથાયં દુતિયતતિયપાઠન્તરાનિ
    24. kantasiriṃ (katthaci), kantaṃ siriṃ (syā.) aṭṭhakathāyaṃ dutiyatatiyapāṭhantarāni
    25. કરીસજાતં વ (સી॰ સ્યા॰)
    26. karīsajātaṃ va (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૮૨] ૭. સિરિકાળકણ્ણિજાતકવણ્ણના • [382] 7. Sirikāḷakaṇṇijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact