Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૦૦. સિરીમન્તજાતકં (૪)

    500. Sirīmantajātakaṃ (4)

    ૮૩.

    83.

    પઞ્ઞાયુપેતં સિરિયા વિહીનં, યસસ્સિનં વાપિ અપેતપઞ્ઞં;

    Paññāyupetaṃ siriyā vihīnaṃ, yasassinaṃ vāpi apetapaññaṃ;

    પુચ્છામિ તં સેનક એતમત્થં, કમેત્થ સેય્યો કુસલા વદન્તિ.

    Pucchāmi taṃ senaka etamatthaṃ, kamettha seyyo kusalā vadanti.

    ૮૪.

    84.

    ધીરા ચ બાલા ચ હવે જનિન્દ, સિપ્પૂપપન્ના ચ અસિપ્પિનો ચ;

    Dhīrā ca bālā ca have janinda, sippūpapannā ca asippino ca;

    સુજાતિમન્તોપિ અજાતિમસ્સ, યસસ્સિનો પેસકરા 1 ભવન્તિ;

    Sujātimantopi ajātimassa, yasassino pesakarā 2 bhavanti;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞો નિહીનો સિરીમાવ 3 સેય્યો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva 4 seyyo.

    ૮૫.

    85.

    તુવમ્પિ પુચ્છામિ અનોમપઞ્ઞ, મહોસધ કેવલધમ્મદસ્સિ;

    Tuvampi pucchāmi anomapañña, mahosadha kevaladhammadassi;

    બાલં યસસ્સિં પણ્ડિતં અપ્પભોગં, કમેત્થ સેય્યો કુસલા વદન્તિ.

    Bālaṃ yasassiṃ paṇḍitaṃ appabhogaṃ, kamettha seyyo kusalā vadanti.

    ૮૬.

    86.

    પાપાનિ કમ્માનિ કરોતિ બાલો 5, ઇધમેવ 6 સેય્યો ઇતિ મઞ્ઞમાનો 7;

    Pāpāni kammāni karoti bālo 8, idhameva 9 seyyo iti maññamāno 10;

    ઇધલોકદસ્સી પરલોકમદસ્સી, ઉભયત્થ બાલો કલિમગ્ગહેસિ;

    Idhalokadassī paralokamadassī, ubhayattha bālo kalimaggahesi;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞોવ સેય્યો ન યસસ્સિ બાલો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    ૮૭.

    87.

    ન સિપ્પમેતં વિદધાતિ ભોગં, ન બન્ધુવા 11 ન સરીરવણ્ણો યો 12;

    Na sippametaṃ vidadhāti bhogaṃ, na bandhuvā 13 na sarīravaṇṇo yo 14;

    પસ્સેળમૂગં સુખમેધમાનં, સિરી હિ નં ભજતે ગોરવિન્દં 15;

    Passeḷamūgaṃ sukhamedhamānaṃ, sirī hi naṃ bhajate goravindaṃ 16;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞો નિહીનો સિરીમાવ સેય્યો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    ૮૮.

    88.

    લદ્ધા સુખં મજ્જતિ અપ્પપઞ્ઞો, દુક્ખેન ફુટ્ઠોપિ પમોહમેતિ;

    Laddhā sukhaṃ majjati appapañño, dukkhena phuṭṭhopi pamohameti;

    આગન્તુના દુક્ખસુખેન ફુટ્ઠો, પવેધતિ વારિચરોવ ઘમ્મે;

    Āgantunā dukkhasukhena phuṭṭho, pavedhati vāricarova ghamme;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞોવ સેય્યો ન યસસ્સિ બાલો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    ૮૯.

    89.

    દુમં યથા સાદુફલં અરઞ્ઞે, સમન્તતો સમભિસરન્તિ 17 પક્ખી;

    Dumaṃ yathā sāduphalaṃ araññe, samantato samabhisaranti 18 pakkhī;

    એવમ્પિ અડ્ઢં સધનં સભોગં, બહુજ્જનો ભજતિ અત્થહેતુ;

    Evampi aḍḍhaṃ sadhanaṃ sabhogaṃ, bahujjano bhajati atthahetu;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞો નિહીનો સિરીમાવ સેય્યો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    ૯૦.

    90.

    ન સાધુ બલવા બાલો, સાહસા વિન્દતે ધનં;

    Na sādhu balavā bālo, sāhasā vindate dhanaṃ;

    કન્દન્તમેતં દુમ્મેધં, કડ્ઢન્તિ નિરયં ભુસં;

    Kandantametaṃ dummedhaṃ, kaḍḍhanti nirayaṃ bhusaṃ;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞોવ સેય્યો ન યસસ્સિ બાલો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    ૯૧.

    91.

    યા કાચિ નજ્જો ગઙ્ગમભિસ્સવન્તિ, સબ્બાવ તા નામગોત્તં જહન્તિ;

    Yā kāci najjo gaṅgamabhissavanti, sabbāva tā nāmagottaṃ jahanti;

    ગઙ્ગા સમુદ્દં પટિપજ્જમાના, ન ખાયતે ઇદ્ધિં પઞ્ઞોપિ લોકે 19;

    Gaṅgā samuddaṃ paṭipajjamānā, na khāyate iddhiṃ paññopi loke 20;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞો નિહીનો સિરીમાવ સેય્યો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    ૯૨.

    92.

    યમેતમક્ખા ઉદધિં મહન્તં, સવન્તિ નજ્જો સબ્બકાલમસઙ્ખ્યં;

    Yametamakkhā udadhiṃ mahantaṃ, savanti najjo sabbakālamasaṅkhyaṃ;

    સો સાગરો નિચ્ચમુળારવેગો, વેલં ન અચ્ચેતિ મહાસમુદ્દો.

    So sāgaro niccamuḷāravego, velaṃ na acceti mahāsamuddo.

    ૯૩.

    93.

    એવમ્પિ બાલસ્સ પજપ્પિતાનિ, પઞ્ઞં ન અચ્ચેતિ સિરી કદાચિ;

    Evampi bālassa pajappitāni, paññaṃ na acceti sirī kadāci;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞોવ સેય્યો ન યસસ્સિ બાલો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    ૯૪.

    94.

    અસઞ્ઞતો ચેપિ પરેસમત્થં, ભણાતિ સન્ધાનગતો 21 યસસ્સી;

    Asaññato cepi paresamatthaṃ, bhaṇāti sandhānagato 22 yasassī;

    તસ્સેવ તં રૂહતિ ઞાતિમજ્ઝે, સિરી હિ નં 23 કારયતે ન પઞ્ઞા 24;

    Tasseva taṃ rūhati ñātimajjhe, sirī hi naṃ 25 kārayate na paññā 26;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞો નિહીનો સિરીમાવ સેય્યો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    ૯૫.

    95.

    પરસ્સ વા અત્તનો વાપિ હેતુ, બાલો મુસા ભાસતિ અપ્પપઞ્ઞો;

    Parassa vā attano vāpi hetu, bālo musā bhāsati appapañño;

    સો નિન્દિતો હોતિ સભાય મજ્ઝે, પચ્છાપિ 27 સો દુગ્ગતિગામી હોતિ;

    So nindito hoti sabhāya majjhe, pacchāpi 28 so duggatigāmī hoti;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞોવ સેય્યો ન યસસ્સિ બાલો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    ૯૬.

    96.

    અત્થમ્પિ ચે ભાસતિ ભૂરિપઞ્ઞો, અનાળ્હિયો 29 અપ્પધનો દલિદ્દો;

    Atthampi ce bhāsati bhūripañño, anāḷhiyo 30 appadhano daliddo;

    ન તસ્સ તં રૂહતિ ઞાતિમજ્ઝે, સિરી ચ પઞ્ઞાણવતો ન હોતિ;

    Na tassa taṃ rūhati ñātimajjhe, sirī ca paññāṇavato na hoti;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞો નિહીનો સિરીમાવ સેય્યો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    ૯૭.

    97.

    પરસ્સ વા અત્તનો વાપિ હેતુ, ન ભાસતિ અલિકં ભૂરિપઞ્ઞો;

    Parassa vā attano vāpi hetu, na bhāsati alikaṃ bhūripañño;

    સો પૂજિતો હોતિ સભાય મજ્ઝે, પચ્છાપિ સો સુગ્ગતિગામી હોતિ;

    So pūjito hoti sabhāya majjhe, pacchāpi so suggatigāmī hoti;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞોવ સેય્યો ન યસસ્સિ બાલો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    ૯૮.

    98.

    હત્થી ગવસ્સા મણિકુણ્ડલા ચ, થિયો ચ ઇદ્ધેસુ કુલેસુ જાતા;

    Hatthī gavassā maṇikuṇḍalā ca, thiyo ca iddhesu kulesu jātā;

    સબ્બાવ તા ઉપભોગા ભવન્તિ, ઇદ્ધસ્સ પોસસ્સ અનિદ્ધિમન્તો;

    Sabbāva tā upabhogā bhavanti, iddhassa posassa aniddhimanto;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞો નિહીનો સિરીમાવ સેય્યો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    ૯૯.

    99.

    અસંવિહિતકમ્મન્તં, બાલં દુમ્મેધમન્તિનં;

    Asaṃvihitakammantaṃ, bālaṃ dummedhamantinaṃ;

    સિરી જહતિ દુમ્મેધં, જિણ્ણંવ ઉરગો તચં;

    Sirī jahati dummedhaṃ, jiṇṇaṃva urago tacaṃ;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞોવ સેય્યો ન યસસ્સિ બાલો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    ૧૦૦.

    100.

    પઞ્ચ પણ્ડિતા મયં ભદ્દન્તે, સબ્બે પઞ્જલિકા ઉપટ્ઠિતા;

    Pañca paṇḍitā mayaṃ bhaddante, sabbe pañjalikā upaṭṭhitā;

    ત્વં નો અભિભુય્ય ઇસ્સરોસિ, સક્કોવ ભૂતપતિ દેવરાજા;

    Tvaṃ no abhibhuyya issarosi, sakkova bhūtapati devarājā;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞો નિહીનો સિરીમાવ સેય્યો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, pañño nihīno sirīmāva seyyo.

    ૧૦૧.

    101.

    દાસોવ પઞ્ઞસ્સ યસસ્સિ બાલો, અત્થેસુ જાતેસુ તથાવિધેસુ;

    Dāsova paññassa yasassi bālo, atthesu jātesu tathāvidhesu;

    યં પણ્ડિતો નિપુણં સંવિધેતિ, સમ્મોહમાપજ્જતિ તત્થ બાલો;

    Yaṃ paṇḍito nipuṇaṃ saṃvidheti, sammohamāpajjati tattha bālo;

    એતમ્પિ દિસ્વાન અહં વદામિ, પઞ્ઞોવ સેય્યો ન યસસ્સિ બાલો.

    Etampi disvāna ahaṃ vadāmi, paññova seyyo na yasassi bālo.

    ૧૦૨.

    102.

    અદ્ધા હિ પઞ્ઞાવ સતં પસત્થા, કન્તા સિરી ભોગરતા મનુસ્સા;

    Addhā hi paññāva sataṃ pasatthā, kantā sirī bhogaratā manussā;

    ઞાણઞ્ચ બુદ્ધાનમતુલ્યરૂપં, પઞ્ઞં ન અચ્ચેતિ સિરી કદાચિ.

    Ñāṇañca buddhānamatulyarūpaṃ, paññaṃ na acceti sirī kadāci.

    ૧૦૩.

    103.

    યં તં અપુચ્છિમ્હ અકિત્તયી નો, મહોસધ કેવલધમ્મદસ્સી;

    Yaṃ taṃ apucchimha akittayī no, mahosadha kevaladhammadassī;

    ગવં સહસ્સં ઉસભઞ્ચ નાગં, આજઞ્ઞયુત્તે ચ રથે દસ ઇમે;

    Gavaṃ sahassaṃ usabhañca nāgaṃ, ājaññayutte ca rathe dasa ime;

    પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન તુટ્ઠો, દદામિ તે ગામવરાનિ સોળસાતિ.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te gāmavarāni soḷasāti.

    સિરીમન્તજાતકં 31 ચતુત્થં.

    Sirīmantajātakaṃ 32 catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. પેસ્સકરા (સી॰ પી॰)
    2. pessakarā (sī. pī.)
    3. સિરિમાવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. sirimāva (sī. syā. pī.)
    5. કરોન્તિ બાલા (સ્યા॰ ક॰)
    6. ઇદમેવ (સ્યા॰ ક॰ અટ્ઠ॰), ઇમમેવ (ક॰)
    7. મઞ્ઞમાના (સ્યા॰ ક॰)
    8. karonti bālā (syā. ka.)
    9. idameva (syā. ka. aṭṭha.), imameva (ka.)
    10. maññamānā (syā. ka.)
    11. ન બન્ધવા (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    12. ન સરીરાવકાસો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    13. na bandhavā (sī. syā. ka.)
    14. na sarīrāvakāso (sī. syā. pī.)
    15. ગોરિમન્દં (સી॰ પી॰)
    16. gorimandaṃ (sī. pī.)
    17. સમભિચરન્તિ (સી॰ પી॰)
    18. samabhicaranti (sī. pī.)
    19. ઇદ્ધિપરો હિ લોકે (ક॰ સી॰ સ્યા॰), ઇદ્ધિપરો હિ લોકો (સી॰ પી॰ અટ્ઠ॰)
    20. iddhiparo hi loke (ka. sī. syā.), iddhiparo hi loko (sī. pī. aṭṭha.)
    21. સણ્ઠાનગતો (સ્યા॰ પી॰), સન્થાનગતો (સી॰)
    22. saṇṭhānagato (syā. pī.), santhānagato (sī.)
    23. સિરિહીનં (સી॰ ક॰), સિરીહીનં (સ્યા॰ પી॰)
    24. ન પઞ્ઞો (સી॰), ન પઞ્ઞં (સ્યા॰ ક॰)
    25. sirihīnaṃ (sī. ka.), sirīhīnaṃ (syā. pī.)
    26. na pañño (sī.), na paññaṃ (syā. ka.)
    27. પેચ્ચમ્પિ (સી॰ પી॰), પેચ્ચાપિ (?)
    28. peccampi (sī. pī.), peccāpi (?)
    29. અનાલયો (પી॰)
    30. anālayo (pī.)
    31. સિરિમન્દજાતકં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    32. sirimandajātakaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૦૦] ૪. સિરીમન્તજાતકવણ્ણના • [500] 4. Sirīmantajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact