Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
૧. સોળસપઞ્ઞાનિદ્દેસવણ્ણના
1. Soḷasapaññāniddesavaṇṇanā
૪. સુત્તન્તનિદ્દેસે છન્નં અભિઞ્ઞાઞાણાનન્તિ ઇદ્ધિવિધદિબ્બસોતચેતોપરિયપુબ્બેનિવાસદિબ્બચક્ખુઆસવાનં ખયઞાણાનં. તેસત્તતીનં ઞાણાનન્તિ ઞાણકથાય નિદ્દિટ્ઠાનં સાવકસાધારણાનં ઞાણાનં. સત્તસત્તતીનં ઞાણાનન્તિ એત્થ –
4. Suttantaniddese channaṃ abhiññāñāṇānanti iddhividhadibbasotacetopariyapubbenivāsadibbacakkhuāsavānaṃ khayañāṇānaṃ. Tesattatīnaṃ ñāṇānanti ñāṇakathāya niddiṭṭhānaṃ sāvakasādhāraṇānaṃ ñāṇānaṃ. Sattasattatīnaṃ ñāṇānanti ettha –
‘‘સત્તસત્તરિ વો, ભિક્ખવે, ઞાણવત્થૂનિ દેસેસ્સામિ, તં સુણાથ સાધુકં મનસિ કરોથ, ભાસિસ્સામીતિ. કતમાનિ, ભિક્ખવે, સત્તસત્તરિ ઞાણવત્થૂનિ? જાતિપચ્ચયા જરામરણન્તિ ઞાણં, અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણન્તિ ઞાણં. અતીતમ્પિ અદ્ધાનં જાતિપચ્ચયા જરામરણન્તિ ઞાણં, અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણન્તિ ઞાણં, અનાગતમ્પિ અદ્ધાનં જાતિપચ્ચયા જરામરણન્તિ ઞાણં, અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણન્તિ ઞાણં. યમ્પિસ્સ તં ધમ્મટ્ઠિતિઞાણં, તમ્પિ ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મન્તિ ઞાણં. ભવપચ્ચયા જાતીતિ ઞાણં…પે॰… ઉપાદાનપચ્ચયા ભવોતિ ઞાણં… તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાનન્તિ ઞાણં… વેદનાપચ્ચયા તણ્હાતિ ઞાણં… ફસ્સપચ્ચયા વેદનાતિ ઞાણં… સળાયતનપચ્ચયા ફસ્સોતિ ઞાણં… નામરૂપપચ્ચયા સળાયતનન્તિ ઞાણં… વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપન્તિ ઞાણં… સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણન્તિ ઞાણં… અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારાતિ ઞાણં, અસતિ અવિજ્જાય નત્થિ સઙ્ખારાતિ ઞાણં. અતીતમ્પિ અદ્ધાનં અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારાતિ ઞાણં, અસતિ અવિજ્જાય નત્થિ સઙ્ખારાતિ ઞાણં, અનાગતમ્પિ અદ્ધાનં અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારાતિ ઞાણં, અસતિ અવિજ્જાય નત્થિ સઙ્ખારાતિ ઞાણં. યમ્પિસ્સ તં ધમ્મટ્ઠિતિઞાણં, તમ્પિ ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મન્તિ ઞાણં. ઇમાનિ વુચ્ચન્તિ, ભિક્ખવે, સત્તસત્તરિ ઞાણવત્થૂની’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૩૪) –
‘‘Sattasattari vo, bhikkhave, ñāṇavatthūni desessāmi, taṃ suṇātha sādhukaṃ manasi karotha, bhāsissāmīti. Katamāni, bhikkhave, sattasattari ñāṇavatthūni? Jātipaccayā jarāmaraṇanti ñāṇaṃ, asati jātiyā natthi jarāmaraṇanti ñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ jātipaccayā jarāmaraṇanti ñāṇaṃ, asati jātiyā natthi jarāmaraṇanti ñāṇaṃ, anāgatampi addhānaṃ jātipaccayā jarāmaraṇanti ñāṇaṃ, asati jātiyā natthi jarāmaraṇanti ñāṇaṃ. Yampissa taṃ dhammaṭṭhitiñāṇaṃ, tampi khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhammanti ñāṇaṃ. Bhavapaccayā jātīti ñāṇaṃ…pe… upādānapaccayā bhavoti ñāṇaṃ… taṇhāpaccayā upādānanti ñāṇaṃ… vedanāpaccayā taṇhāti ñāṇaṃ… phassapaccayā vedanāti ñāṇaṃ… saḷāyatanapaccayā phassoti ñāṇaṃ… nāmarūpapaccayā saḷāyatananti ñāṇaṃ… viññāṇapaccayā nāmarūpanti ñāṇaṃ… saṅkhārapaccayā viññāṇanti ñāṇaṃ… avijjāpaccayā saṅkhārāti ñāṇaṃ, asati avijjāya natthi saṅkhārāti ñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ avijjāpaccayā saṅkhārāti ñāṇaṃ, asati avijjāya natthi saṅkhārāti ñāṇaṃ, anāgatampi addhānaṃ avijjāpaccayā saṅkhārāti ñāṇaṃ, asati avijjāya natthi saṅkhārāti ñāṇaṃ. Yampissa taṃ dhammaṭṭhitiñāṇaṃ, tampi khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhammanti ñāṇaṃ. Imāni vuccanti, bhikkhave, sattasattari ñāṇavatthūnī’’ti (saṃ. ni. 2.34) –
એવં ભગવતા નિદાનવગ્ગે વુત્તાનિ સત્તસત્તતિ ઞાણાનિ. ‘‘જરામરણે ઞાણં, જરામરણસમુદયે ઞાણં, જરામરણનિરોધે ઞાણં, જરામરણનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ઞાણ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૩૩) ઇમિના નયેન એકાદસસુ અઙ્ગેસુ ચત્તારિ ચત્તારિ કત્વા વુત્તાનિ ચતુચત્તારીસ ઞાણવત્થૂનિ પન ઇધ ન ગહિતાનિ. ઉભયત્થ ચ ઞાણાનિયેવ હિતસુખસ્સ વત્થૂનીતિ ઞાણવત્થૂનિ. લાભોતિઆદીસુ લાભોયેવ ઉપસગ્ગેન વિસેસેત્વા પટિલાભોતિ વુત્તો. પુન તસ્સેવ અત્થવિવરણવસેન પત્તિ સમ્પત્તીતિ વુત્તં. ફસ્સનાતિ અધિગમવસેન ફુસના. સચ્છિકિરિયાતિ પટિલાભસચ્છિકિરિયા. ઉપસમ્પદાતિ નિપ્ફાદના.
Evaṃ bhagavatā nidānavagge vuttāni sattasattati ñāṇāni. ‘‘Jarāmaraṇe ñāṇaṃ, jarāmaraṇasamudaye ñāṇaṃ, jarāmaraṇanirodhe ñāṇaṃ, jarāmaraṇanirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇa’’nti (saṃ. ni. 2.33) iminā nayena ekādasasu aṅgesu cattāri cattāri katvā vuttāni catucattārīsa ñāṇavatthūni pana idha na gahitāni. Ubhayattha ca ñāṇāniyeva hitasukhassa vatthūnīti ñāṇavatthūni. Lābhotiādīsu lābhoyeva upasaggena visesetvā paṭilābhoti vutto. Puna tasseva atthavivaraṇavasena patti sampattīti vuttaṃ. Phassanāti adhigamavasena phusanā. Sacchikiriyāti paṭilābhasacchikiriyā. Upasampadāti nipphādanā.
સત્તન્નઞ્ચ સેક્ખાનન્તિ તિસ્સો સિક્ખા સિક્ખન્તીતિ સેક્ખસઞ્ઞિતાનં સોતાપત્તિમગ્ગટ્ઠાદીનં સત્તન્નં. પુથુજ્જનકલ્યાણકસ્સ ચાતિ નિબ્બાનગામિનિયા પટિપદાય યુત્તત્તા સુન્દરટ્ઠેન કલ્યાણસઞ્ઞિતસ્સ પુથુજ્જનસ્સ. વડ્ઢિતં વડ્ઢનં એતાયાતિ વડ્ઢિતવડ્ઢના. યથાવુત્તાનં અટ્ઠન્નમ્પિ પઞ્ઞાનં વસેન વિસેસતો ચ અરહતો પઞ્ઞાવસેન પઞ્ઞાવુદ્ધિયા. તથા પઞ્ઞાવેપુલ્લાય. મહન્તે અત્થે પરિગ્ગણ્હાતીતિઆદીસુ પટિસમ્ભિદપ્પત્તો અરિયસાવકો અત્થાદયો આરમ્મણકરણેન પરિગ્ગણ્હાતિ. સબ્બાપિ મહાપઞ્ઞા અરિયસાવકાનંયેવ. તસ્સા ચ પઞ્ઞાય વિસયા હેટ્ઠા વુત્તત્થા એવ.
Sattannañca sekkhānanti tisso sikkhā sikkhantīti sekkhasaññitānaṃ sotāpattimaggaṭṭhādīnaṃ sattannaṃ. Puthujjanakalyāṇakassa cāti nibbānagāminiyā paṭipadāya yuttattā sundaraṭṭhena kalyāṇasaññitassa puthujjanassa. Vaḍḍhitaṃ vaḍḍhanaṃ etāyāti vaḍḍhitavaḍḍhanā. Yathāvuttānaṃ aṭṭhannampi paññānaṃ vasena visesato ca arahato paññāvasena paññāvuddhiyā. Tathā paññāvepullāya. Mahanteatthe pariggaṇhātītiādīsu paṭisambhidappatto ariyasāvako atthādayo ārammaṇakaraṇena pariggaṇhāti. Sabbāpi mahāpaññā ariyasāvakānaṃyeva. Tassā ca paññāya visayā heṭṭhā vuttatthā eva.
પુથુનાનાખન્ધેસૂતિઆદીસુ નાનાસદ્દો પુથુસદ્દસ્સ અત્થવચનં. ઞાણં પવત્તતીતિ પુથુપઞ્ઞાતિ તેસુ તથાવુત્તેસુ ખન્ધાદીસુ ઞાણં પવત્તતીતિ કત્વા તં ઞાણં પુથુપઞ્ઞા નામાતિ અત્થો. નાનાપટિચ્ચસમુપ્પાદેસૂતિ પટિચ્ચસમુપ્પન્નાનં ધમ્માનં વસેન પચ્ચયબહુત્તા વુત્તં. નાનાસુઞ્ઞતમનુપલબ્ભેસૂતિ ઉપલબ્ભનં ઉપલબ્ભો, ગહણન્તિ અત્થો. ન ઉપલબ્ભો અનુપલબ્ભો, અનુપલબ્ભાનં બહુત્તા બહુવચનેન અનુપલબ્ભા, પઞ્ચવીસતિસુઞ્ઞતાવસેન વા નાનાસુઞ્ઞતાસુ અત્તત્તનિયાદીનં અનુપલબ્ભા નાનાસુઞ્ઞતાનુપલબ્ભા, તેસુ. ‘‘નાનાસુઞ્ઞતાનુપલબ્ભેસૂ’’તિ વત્તબ્બે ‘‘અદુક્ખમસુખા’’તિઆદીસુ (ધ॰ સ॰ તિકમાતિકા ૨) વિય મ-કારો પદસન્ધિવસેન વુત્તો. ઇમા પઞ્ચ પઞ્ઞા કલ્યાણપુથુજ્જનેહિ સાધારણા, નાનાઅત્થાદીસુ પઞ્ઞા અરિયાનંયેવ. પુથુજ્જનસાધારણે ધમ્મેતિ લોકિયધમ્મે. ઇમિના અવસાનપરિયાયેન લોકિયતો પુથુભૂતનિબ્બાનારમ્મણત્તા પુથુભૂતા વિસુંભૂતા પઞ્ઞાતિ પુથુપઞ્ઞા નામાતિ વુત્તં હોતિ.
Puthunānākhandhesūtiādīsu nānāsaddo puthusaddassa atthavacanaṃ. Ñāṇaṃ pavattatīti puthupaññāti tesu tathāvuttesu khandhādīsu ñāṇaṃ pavattatīti katvā taṃ ñāṇaṃ puthupaññā nāmāti attho. Nānāpaṭiccasamuppādesūti paṭiccasamuppannānaṃ dhammānaṃ vasena paccayabahuttā vuttaṃ. Nānāsuññatamanupalabbhesūti upalabbhanaṃ upalabbho, gahaṇanti attho. Na upalabbho anupalabbho, anupalabbhānaṃ bahuttā bahuvacanena anupalabbhā, pañcavīsatisuññatāvasena vā nānāsuññatāsu attattaniyādīnaṃ anupalabbhā nānāsuññatānupalabbhā, tesu. ‘‘Nānāsuññatānupalabbhesū’’ti vattabbe ‘‘adukkhamasukhā’’tiādīsu (dha. sa. tikamātikā 2) viya ma-kāro padasandhivasena vutto. Imā pañca paññā kalyāṇaputhujjanehi sādhāraṇā, nānāatthādīsu paññā ariyānaṃyeva. Puthujjanasādhāraṇe dhammeti lokiyadhamme. Iminā avasānapariyāyena lokiyato puthubhūtanibbānārammaṇattā puthubhūtā visuṃbhūtā paññāti puthupaññā nāmāti vuttaṃ hoti.
વિપુલપઞ્ઞા મહાપઞ્ઞાનયેન વેદિતબ્બા. યથાવુત્તે ધમ્મે પરિગ્ગણ્હન્તસ્સ ગુણમહન્તતાય તેસં ધમ્માનં પરિગ્ગાહિકાય ચ પઞ્ઞાય મહન્તતા, તેસં ધમ્માનં સયમેવ મહન્તત્તા ઉળારત્તા ધમ્માનઞ્ચ પઞ્ઞાય ચ વિપુલતા વેદિતબ્બા. ગમ્ભીરપઞ્ઞા પુથુપઞ્ઞાનયેન વેદિતબ્બા. તે ચ ધમ્મા તે ચ અનુપલબ્ભા સા ચ પઞ્ઞા પકતિજનેન અલબ્ભનેય્યપતિટ્ઠત્તા ગમ્ભીરા.
Vipulapaññā mahāpaññānayena veditabbā. Yathāvutte dhamme pariggaṇhantassa guṇamahantatāya tesaṃ dhammānaṃ pariggāhikāya ca paññāya mahantatā, tesaṃ dhammānaṃ sayameva mahantattā uḷārattā dhammānañca paññāya ca vipulatā veditabbā. Gambhīrapaññā puthupaññānayena veditabbā. Te ca dhammā te ca anupalabbhā sā ca paññā pakatijanena alabbhaneyyapatiṭṭhattā gambhīrā.
યસ્સ પુગ્ગલસ્સાતિ અરિયપુગ્ગલસ્સેવ. અઞ્ઞો કોચીતિ પુથુજ્જનો. અભિસમ્ભવિતુન્તિ સમ્પાપુણિતું. અનભિસમ્ભવનીયોતિ સમ્પાપુણિતું અસક્કુણેય્યો. અઞ્ઞેહીતિ પુથુજ્જનેહેવ. અટ્ઠમકસ્સાતિ અરહત્તફલટ્ઠતો પટ્ઠાય ગણિયમાને અટ્ઠમભૂતસ્સ સોતાપત્તિમગ્ગટ્ઠસ્સ. દૂરેતિ વિપ્પકટ્ઠે. વિદૂરેતિ વિસેસેન વિપ્પકટ્ઠે. સુવિદૂરેતિ સુટ્ઠુ વિસેસેન વિપ્પકટ્ઠે. ન સન્તિકેતિ ન સમીપે. ન સામન્તાતિ ન સમીપભાગે. ઇમાનિ દ્વે પટિસેધસહિતાનિ વચનાનિ દૂરભાવસ્સેવ નિયમનાનિ. ઉપાદાયાતિ પટિચ્ચ. સોતાપન્નસ્સાતિ સોતાપત્તિફલટ્ઠસ્સ. એતેનેવ તંતંમગ્ગપઞ્ઞા તંતંફલપઞ્ઞાય દૂરેતિ વુત્તં હોતિ. પચ્ચેકસમ્બુદ્ધોતિ ઉપસગ્ગેન વિસેસિતં. ઇતરદ્વયં પન સુદ્ધમેવ આગતં.
Yassa puggalassāti ariyapuggalasseva. Añño kocīti puthujjano. Abhisambhavitunti sampāpuṇituṃ. Anabhisambhavanīyoti sampāpuṇituṃ asakkuṇeyyo. Aññehīti puthujjaneheva. Aṭṭhamakassāti arahattaphalaṭṭhato paṭṭhāya gaṇiyamāne aṭṭhamabhūtassa sotāpattimaggaṭṭhassa. Dūreti vippakaṭṭhe. Vidūreti visesena vippakaṭṭhe. Suvidūreti suṭṭhu visesena vippakaṭṭhe. Na santiketi na samīpe. Na sāmantāti na samīpabhāge. Imāni dve paṭisedhasahitāni vacanāni dūrabhāvasseva niyamanāni. Upādāyāti paṭicca. Sotāpannassāti sotāpattiphalaṭṭhassa. Eteneva taṃtaṃmaggapaññā taṃtaṃphalapaññāya dūreti vuttaṃ hoti. Paccekasambuddhoti upasaggena visesitaṃ. Itaradvayaṃ pana suddhameva āgataṃ.
૫. ‘‘પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ સદેવકસ્સ ચ લોકસ્સ પઞ્ઞા તથાગતસ્સ પઞ્ઞાય દૂરે’’તિઆદીનિ વત્વા તમેવ દૂરટ્ઠં અનેકપ્પકારતો દસ્સેતુકામો પઞ્ઞાપભેદકુસલોતિઆદિમાહ . તત્થ પઞ્ઞાપભેદકુસલોતિ અત્તનો અનન્તવિકપ્પે પઞ્ઞાપભેદે છેકો. પભિન્નઞાણોતિ અનન્તપ્પભેદપત્તઞાણો. એતેન પઞ્ઞાપભેદકુસલત્તેપિ સતિ તાસં પઞ્ઞાનં અનન્તભેદત્તં દસ્સેતિ. અધિગતપટિસમ્ભિદોતિ પટિલદ્ધઅગ્ગચતુપટિસમ્ભિદાઞાણો. ચતુવેસારજ્જપ્પત્તોતિ ચત્તારિ વિસારદભાવસઙ્ખાતાનિ ઞાણાનિ પત્તો. યથાહ –
5. ‘‘Paccekabuddhassa sadevakassa ca lokassa paññā tathāgatassa paññāya dūre’’tiādīni vatvā tameva dūraṭṭhaṃ anekappakārato dassetukāmo paññāpabhedakusalotiādimāha . Tattha paññāpabhedakusaloti attano anantavikappe paññāpabhede cheko. Pabhinnañāṇoti anantappabhedapattañāṇo. Etena paññāpabhedakusalattepi sati tāsaṃ paññānaṃ anantabhedattaṃ dasseti. Adhigatapaṭisambhidoti paṭiladdhaaggacatupaṭisambhidāñāṇo. Catuvesārajjappattoti cattāri visāradabhāvasaṅkhātāni ñāṇāni patto. Yathāha –
‘‘સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ તે પટિજાનતો ‘ઇમે ધમ્મા અનભિસમ્બુદ્ધા’તિ, તત્ર વત મં સમણો વા બ્રાહ્મણો વા દેવો વા મારો વા બ્રહ્મા વા કોચિ વા લોકસ્મિં સહ ધમ્મેન પટિચોદેસ્સતીતિ નિમિત્તમેતં, ભિક્ખવે, ન સમનુપસ્સામિ, એતમહં, ભિક્ખવે, નિમિત્તં અસમનુપસ્સન્તો ખેમપ્પત્તો અભયપ્પત્તો વેસારજ્જપ્પત્તો વિહરામિ. ખીણાસવસ્સ તે પટિજાનતો ‘ઇમે આસવા અપરિક્ખીણા’તિ, ‘યે ખો પન તે અન્તરાયિકા ધમ્મા વુત્તા, તે પટિસેવતો નાલં અન્તરાયાયા’તિ, ‘યસ્સ ખો પન તે અત્થાય ધમ્મો દેસિતો, સો ન નિય્યાતિ તક્કરસ્સ સમ્મા દુક્ખક્ખયાયા’તિ, તત્ર વત મં સમણો વા બ્રાહ્મણો વા દેવો વા મારો વા બ્રહ્મા વા કોચિ વા લોકસ્મિં સહ ધમ્મેન પટિચોદેસ્સતીતિ નિમિત્તમેતં, ભિક્ખવે, ન સમનુપસ્સામિ, એતમહં, ભિક્ખવે, નિમિત્તં અસમનુપસ્સન્તો ખેમપ્પત્તો અભયપ્પત્તો વેસારજ્જપ્પત્તો વિહરામી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૪.૮; મ॰ નિ॰ ૧.૧૫૦).
‘‘Sammāsambuddhassa te paṭijānato ‘ime dhammā anabhisambuddhā’ti, tatra vata maṃ samaṇo vā brāhmaṇo vā devo vā māro vā brahmā vā koci vā lokasmiṃ saha dhammena paṭicodessatīti nimittametaṃ, bhikkhave, na samanupassāmi, etamahaṃ, bhikkhave, nimittaṃ asamanupassanto khemappatto abhayappatto vesārajjappatto viharāmi. Khīṇāsavassa te paṭijānato ‘ime āsavā aparikkhīṇā’ti, ‘ye kho pana te antarāyikā dhammā vuttā, te paṭisevato nālaṃ antarāyāyā’ti, ‘yassa kho pana te atthāya dhammo desito, so na niyyāti takkarassa sammā dukkhakkhayāyā’ti, tatra vata maṃ samaṇo vā brāhmaṇo vā devo vā māro vā brahmā vā koci vā lokasmiṃ saha dhammena paṭicodessatīti nimittametaṃ, bhikkhave, na samanupassāmi, etamahaṃ, bhikkhave, nimittaṃ asamanupassanto khemappatto abhayappatto vesārajjappatto viharāmī’’ti (a. ni. 4.8; ma. ni. 1.150).
દસબલબલધારીતિ દસ બલાનિ એતેસન્તિ દસબલા, દસબલાનં બલાનિ દસબલબલાનિ, તાનિ દસબલબલાનિ ધારયતીતિ દસબલબલધારી, દસબલઞાણબલધારીતિ અત્થો. એતેહિ તીહિ વચનેહિ અનન્તપ્પભેદાનં નેય્યાનં પભેદમુખમત્તં દસ્સિતં. સોયેવ પઞ્ઞાપયોગવસેન અભિમઙ્ગલસમ્મતટ્ઠેન પુરિસાસભો. અસન્તાસટ્ઠેન પુરિસસીહો. મહન્તટ્ઠેન પુરિસનાગો. પજાનનટ્ઠેન પુરિસાજઞ્ઞો. લોકકિચ્ચધુરવહનટ્ઠેન પુરિસધોરય્હો.
Dasabalabaladhārīti dasa balāni etesanti dasabalā, dasabalānaṃ balāni dasabalabalāni, tāni dasabalabalāni dhārayatīti dasabalabaladhārī, dasabalañāṇabaladhārīti attho. Etehi tīhi vacanehi anantappabhedānaṃ neyyānaṃ pabhedamukhamattaṃ dassitaṃ. Soyeva paññāpayogavasena abhimaṅgalasammataṭṭhena purisāsabho. Asantāsaṭṭhena purisasīho. Mahantaṭṭhena purisanāgo. Pajānanaṭṭhena purisājañño. Lokakiccadhuravahanaṭṭhena purisadhorayho.
અથ તેજાદિકં અનન્તઞાણતો લદ્ધં ગુણવિસેસં દસ્સેતુકામો તેસં તેજાદીનં અનન્તઞાણમૂલકભાવં દસ્સેન્તો અનન્તઞાણોતિ વત્વા અનન્તતેજોતિઆદિમાહ. તત્થ અનન્તઞાણોતિ ગણનવસેન ચ પભાવવસેન ચ અન્તવિરહિતઞાણો. અનન્તતેજોતિ વેનેય્યસન્તાને મોહતમવિધમનેન અનન્તઞાણતેજો. અનન્તયસોતિ પઞ્ઞાગુણેહેવ લોકત્તયવિત્થતાનન્તકિત્તિઘોસો. અડ્ઢોતિ પઞ્ઞાધનસમિદ્ધિયા સમિદ્ધો. મહદ્ધનોતિ પઞ્ઞાધનવડ્ઢત્તેપિ પભાવમહત્તેન મહન્તં પઞ્ઞાધનમસ્સાતિ મહદ્ધનો . મહાધનોતિપિ પાઠો. ધનવાતિ પસંસિતબ્બપઞ્ઞાધનવત્તા નિચ્ચયુત્તપઞ્ઞાધનવત્તા અતિસયભૂતપઞ્ઞાધનવત્તા ધનવા. એતેસુપિ હિ તીસુ અત્થેસુ ઇદં વચનં સદ્દવિદૂ ઇચ્છન્તિ.
Atha tejādikaṃ anantañāṇato laddhaṃ guṇavisesaṃ dassetukāmo tesaṃ tejādīnaṃ anantañāṇamūlakabhāvaṃ dassento anantañāṇoti vatvā anantatejotiādimāha. Tattha anantañāṇoti gaṇanavasena ca pabhāvavasena ca antavirahitañāṇo. Anantatejoti veneyyasantāne mohatamavidhamanena anantañāṇatejo. Anantayasoti paññāguṇeheva lokattayavitthatānantakittighoso. Aḍḍhoti paññādhanasamiddhiyā samiddho. Mahaddhanoti paññādhanavaḍḍhattepi pabhāvamahattena mahantaṃ paññādhanamassāti mahaddhano . Mahādhanotipi pāṭho. Dhanavāti pasaṃsitabbapaññādhanavattā niccayuttapaññādhanavattā atisayabhūtapaññādhanavattā dhanavā. Etesupi hi tīsu atthesu idaṃ vacanaṃ saddavidū icchanti.
એવં પઞ્ઞાગુણેન ભગવતો અત્તસમ્પત્તિસિદ્ધિં દસ્સેત્વા પુન પઞ્ઞાગુણેનેવ લોકહિતસમ્પત્તિસિદ્ધિં દસ્સેન્તો નેતાતિઆદિમાહ. તત્થ વેનેય્યે સંસારસઙ્ખાતભયટ્ઠાનતો નિબ્બાનસઙ્ખાતખેમટ્ઠાનં નેતા. તત્થ નયનકાલે એવ સંવરવિનયપહાનવિનયવસેન વેનેય્યે વિનેતા. ધમ્મદેસનાકાલે એવ સંસયચ્છેદનેન અનુનેતા. સંસયં છિન્દિત્વા પઞ્ઞાપેતબ્બં અત્થં પઞ્ઞાપેતા. તથા પઞ્ઞાપિતાનં નિચ્છયકરણેન નિજ્ઝાપેતા. તથા નિજ્ઝાયિતસ્સ અત્થસ્સ પટિપત્તિપયોજનવસેન પેક્ખેતા. તથાપટિપન્ને પટિપત્તિફલેન પસાદેતા. સો હિ ભગવાતિ એત્થ હિ-કારો અનન્તરં વુત્તસ્સ અત્થસ્સ કારણોપદેસે નિપાતો. અનુપ્પન્નસ્સ મગ્ગસ્સ ઉપ્પાદેતાતિ સકસન્તાને ન ઉપ્પન્નપુબ્બસ્સ છઅસાધારણઞાણહેતુભૂતસ્સ અરિયમગ્ગસ્સ બોધિમૂલે લોકહિતત્થં સકસન્તાને ઉપ્પાદેતા. અસઞ્જાતસ્સ મગ્ગસ્સ સઞ્જનેતાતિ વેનેય્યસન્તાને અસઞ્જાતપુબ્બસ્સ સાવકપારમિઞાણહેતુભૂતસ્સ અરિયમગ્ગસ્સ ધમ્મચક્કપ્પવત્તનતો પભુતિ યાવજ્જકાલા વેનેય્યસન્તાને સઞ્જનેતા. સાવકવેનેય્યાનમ્પિ હિ સન્તાને ભગવતો વુત્તવચનેનેવ અરિયમગ્ગસ્સ સઞ્જનનતો ભગવા સઞ્જનેતા નામ હોતિ. અનક્ખાતસ્સ મગ્ગસ્સ અક્ખાતાતિ અટ્ઠધમ્મસમન્નાગતાનં બુદ્ધભાવાય કતાભિનીહારાનં બોધિસત્તાનં બુદ્ધભાવાય બ્યાકરણં દત્વા અનક્ખાતપુબ્બસ્સ પારમિતામગ્ગસ્સ, ‘‘બુદ્ધો ભવિસ્સતી’’તિ બ્યાકરણમત્તેનેવ વા બોધિમૂલે ઉપ્પજ્જિતબ્બસ્સ અરિયમગ્ગસ્સ અક્ખાતા. અયં નયો પચ્ચેકબોધિસત્તબ્યાકરણેપિ લબ્ભતિયેવ.
Evaṃ paññāguṇena bhagavato attasampattisiddhiṃ dassetvā puna paññāguṇeneva lokahitasampattisiddhiṃ dassento netātiādimāha. Tattha veneyye saṃsārasaṅkhātabhayaṭṭhānato nibbānasaṅkhātakhemaṭṭhānaṃ netā. Tattha nayanakāle eva saṃvaravinayapahānavinayavasena veneyye vinetā. Dhammadesanākāle eva saṃsayacchedanena anunetā. Saṃsayaṃ chinditvā paññāpetabbaṃ atthaṃ paññāpetā. Tathā paññāpitānaṃ nicchayakaraṇena nijjhāpetā. Tathā nijjhāyitassa atthassa paṭipattipayojanavasena pekkhetā. Tathāpaṭipanne paṭipattiphalena pasādetā. So hi bhagavāti ettha hi-kāro anantaraṃ vuttassa atthassa kāraṇopadese nipāto. Anuppannassa maggassa uppādetāti sakasantāne na uppannapubbassa chaasādhāraṇañāṇahetubhūtassa ariyamaggassa bodhimūle lokahitatthaṃ sakasantāne uppādetā. Asañjātassa maggassa sañjanetāti veneyyasantāne asañjātapubbassa sāvakapāramiñāṇahetubhūtassa ariyamaggassa dhammacakkappavattanato pabhuti yāvajjakālā veneyyasantāne sañjanetā. Sāvakaveneyyānampi hi santāne bhagavato vuttavacaneneva ariyamaggassa sañjananato bhagavā sañjanetā nāma hoti. Anakkhātassa maggassa akkhātāti aṭṭhadhammasamannāgatānaṃ buddhabhāvāya katābhinīhārānaṃ bodhisattānaṃ buddhabhāvāya byākaraṇaṃ datvā anakkhātapubbassa pāramitāmaggassa, ‘‘buddho bhavissatī’’ti byākaraṇamatteneva vā bodhimūle uppajjitabbassa ariyamaggassa akkhātā. Ayaṃ nayo paccekabodhisattabyākaraṇepi labbhatiyeva.
મગ્ગઞ્ઞૂતિ પચ્ચવેક્ખણાવસેન અત્તના ઉપ્પાદિતઅરિયમગ્ગસ્સ ઞાતા. મગ્ગવિદૂતિ વેનેય્યસન્તાને જનેતબ્બસ્સ અરિયમગ્ગસ્સ કુસલો. મગ્ગકોવિદોતિ બોધિસત્તાનં અક્ખાતબ્બમગ્ગે વિચક્ખણો. અથ વા અભિસમ્બોધિપટિપત્તિમગ્ગઞ્ઞૂ, પચ્ચેકબોધિપટિપત્તિમગ્ગવિદૂ, સાવકબોધિપટિપત્તિમગ્ગકોવિદો. અથ વા ‘‘એતેન મગ્ગેન અતંસુ પુબ્બે, તરિસ્સન્તિયેવ તરન્તિ ઓઘ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૪૦૯) વચનતો યથાયોગં અતીતાનાગતપચ્ચુપ્પન્નબુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધસાવકાનં મગ્ગવસેન ચ સુઞ્ઞતાનિમિત્તઅપ્પણિહિતમગ્ગવસેન ચ ઉગ્ઘટિતઞ્ઞૂવિપઞ્ચિતઞ્ઞૂનેય્યપુગ્ગલાનં મગ્ગવસેન ચ યથાક્કમેનત્થયોજનં કરોન્તિ. મગ્ગાનુગામી ચ પનાતિ ભગવતા ગતમગ્ગાનુગામિનો હુત્વા . એત્થ ચ-સદ્દો હેતુઅત્થે નિપાતો. એતેન ચ ભગવતો મગ્ગુપ્પાદનાદિગુણાધિગમાય હેતુ વુત્તો હોતિ. પન-સદ્દો કતત્થે નિપાતો. તેન ભગવતા કતમગ્ગકરણં વુત્તં હોતિ. પચ્છા સમન્નાગતાતિ પઠમં ગતસ્સ ભગવતો પચ્છાગતસીલાદિગુણેન સમન્નાગતા. ઇતિ થેરો ‘‘અનુપ્પન્નસ્સ મગ્ગસ્સ ઉપ્પાદેતા’’તિઆદીહિ યસ્મા સબ્બેપિ ભગવતો સીલાદયો ગુણા અરહત્તમગ્ગમેવ નિસ્સાય આગતા, તસ્મા અરહત્તમગ્ગમેવ નિસ્સાય ગુણં કથેસિ.
Maggaññūti paccavekkhaṇāvasena attanā uppāditaariyamaggassa ñātā. Maggavidūti veneyyasantāne janetabbassa ariyamaggassa kusalo. Maggakovidoti bodhisattānaṃ akkhātabbamagge vicakkhaṇo. Atha vā abhisambodhipaṭipattimaggaññū, paccekabodhipaṭipattimaggavidū, sāvakabodhipaṭipattimaggakovido. Atha vā ‘‘etena maggena ataṃsu pubbe, tarissantiyeva taranti ogha’’nti (saṃ. ni. 5.409) vacanato yathāyogaṃ atītānāgatapaccuppannabuddhapaccekabuddhasāvakānaṃ maggavasena ca suññatānimittaappaṇihitamaggavasena ca ugghaṭitaññūvipañcitaññūneyyapuggalānaṃ maggavasena ca yathākkamenatthayojanaṃ karonti. Maggānugāmī ca panāti bhagavatā gatamaggānugāmino hutvā . Ettha ca-saddo hetuatthe nipāto. Etena ca bhagavato magguppādanādiguṇādhigamāya hetu vutto hoti. Pana-saddo katatthe nipāto. Tena bhagavatā katamaggakaraṇaṃ vuttaṃ hoti. Pacchā samannāgatāti paṭhamaṃ gatassa bhagavato pacchāgatasīlādiguṇena samannāgatā. Iti thero ‘‘anuppannassa maggassa uppādetā’’tiādīhi yasmā sabbepi bhagavato sīlādayo guṇā arahattamaggameva nissāya āgatā, tasmā arahattamaggameva nissāya guṇaṃ kathesi.
જાનં જાનાતીતિ જાનિતબ્બં જાનાતિ, સબ્બઞ્ઞુતાય યંકિઞ્ચિ પઞ્ઞાય જાનિતબ્બં નામ અત્થિ, તં સબ્બં પઞ્ચનેય્યપથભૂતં પઞ્ઞાય જાનાતીતિ અત્થો. પસ્સં પસ્સતીતિ પસ્સિતબ્બં પસ્સતિ, સબ્બદસ્સાવિતાય તંયેવ નેય્યપથં ચક્ખુના દિટ્ઠં વિય કરોન્તો પઞ્ઞાચક્ખુના પસ્સતીતિ અત્થો. યથા વા એકચ્ચો વિપરીતં ગણ્હન્તો જાનન્તોપિ ન જાનાતિ, પસ્સન્તોપિ ન પસ્સતિ, ન એવં ભગવા. ભગવા પન યથાસભાવં ગણ્હન્તો જાનન્તો જાનાતિયેવ, પસ્સન્તો પસ્સતિયેવ. સ્વાયં દસ્સનપરિણાયકટ્ઠેન ચક્ખુભૂતો. વિદિતતાદિઅત્થેન ઞાણભૂતો. અવિપરીતસભાવટ્ઠેન વા પરિયત્તિધમ્મપવત્તનતો હદયેન ચિન્તેત્વા વાચાય નિચ્છારિતધમ્મમયોતિ વા ધમ્મભૂતો. સેટ્ઠટ્ઠેન બ્રહ્મભૂતો. અથ વા ચક્ખુ વિય ભૂતોતિ ચક્ખુભૂતો. ઞાણં વિય ભૂતોતિ ઞાણભૂતો. ધમ્મો વિય ભૂતોતિ ધમ્મભૂતો. બ્રહ્મા વિય ભૂતોતિ બ્રહ્મભૂતો. સ્વાયં ધમ્મસ્સ વચનતો, વત્તનતો વા વત્તા. નાનપ્પકારેહિ વચનતો, વત્તનતો વા પવત્તા. અત્થં નીહરિત્વા નીહરિત્વા નયનતો અત્થસ્સ નિન્નેતા. અમતાધિગમાય પટિપત્તિદેસનતો, અમતપ્પકાસનાય વા ધમ્મદેસનાય અમતસ્સ અધિગમાપનતો અમતસ્સ દાતા. લોકુત્તરધમ્મસ્સ ઉપ્પાદિતત્તા વેનેય્યાનુરૂપેન યથાસુખં લોકુત્તરધમ્મસ્સ દાનેન ચ, ધમ્મેસુ ચ ઇસ્સરોતિ ધમ્મસ્સામી. તથાગતપદં હેટ્ઠા વુત્તત્થં.
Jānaṃ jānātīti jānitabbaṃ jānāti, sabbaññutāya yaṃkiñci paññāya jānitabbaṃ nāma atthi, taṃ sabbaṃ pañcaneyyapathabhūtaṃ paññāya jānātīti attho. Passaṃ passatīti passitabbaṃ passati, sabbadassāvitāya taṃyeva neyyapathaṃ cakkhunā diṭṭhaṃ viya karonto paññācakkhunā passatīti attho. Yathā vā ekacco viparītaṃ gaṇhanto jānantopi na jānāti, passantopi na passati, na evaṃ bhagavā. Bhagavā pana yathāsabhāvaṃ gaṇhanto jānanto jānātiyeva, passanto passatiyeva. Svāyaṃ dassanapariṇāyakaṭṭhena cakkhubhūto. Viditatādiatthena ñāṇabhūto. Aviparītasabhāvaṭṭhena vā pariyattidhammapavattanato hadayena cintetvā vācāya nicchāritadhammamayoti vā dhammabhūto. Seṭṭhaṭṭhena brahmabhūto. Atha vā cakkhu viya bhūtoti cakkhubhūto. Ñāṇaṃ viya bhūtoti ñāṇabhūto. Dhammo viya bhūtoti dhammabhūto. Brahmā viya bhūtoti brahmabhūto. Svāyaṃ dhammassa vacanato, vattanato vā vattā. Nānappakārehi vacanato, vattanato vā pavattā. Atthaṃ nīharitvā nīharitvā nayanato atthassa ninnetā. Amatādhigamāya paṭipattidesanato, amatappakāsanāya vā dhammadesanāya amatassa adhigamāpanato amatassa dātā. Lokuttaradhammassa uppāditattā veneyyānurūpena yathāsukhaṃ lokuttaradhammassa dānena ca, dhammesu ca issaroti dhammassāmī. Tathāgatapadaṃ heṭṭhā vuttatthaṃ.
ઇદાનિ ‘‘જાનં જાનાતી’’તિઆદીહિ વુત્તં ગુણં સબ્બઞ્ઞુતાય વિસેસેત્વા દસ્સેતુકામો સબ્બઞ્ઞુતં સાધેન્તો નત્થીતિઆદિમાહ. એવંભૂતસ્સ હિ તસ્સ ભગવતો પારમિતાપુઞ્ઞબલપ્પભાવનિપ્ફન્નેન અરહત્તમગ્ગઞાણેન સબ્બધમ્મેસુ સવાસનસ્સ સમ્મોહસ્સ વિહતત્તા અસચ્છિકતં નામ નત્થિ. અસમ્મોહતો સબ્બધમ્માનં ઞાતત્તા અઞ્ઞાતં નામ નત્થિ. તથેવ ચ સબ્બધમ્માનં ચક્ખુના વિય ઞાણચક્ખુના દિટ્ઠત્તા અદિટ્ઠં નામ નત્થિ. ઞાણેન પન પત્તત્તા અવિદિતં નામ નત્થિ. અસમ્મોહસચ્છિકિરિયાય સચ્છિકતત્તા અસચ્છિકતં નામ નત્થિ. અસમ્મોહપઞ્ઞાય ફુટ્ઠત્તા પઞ્ઞાય અફસ્સિતં નામ નત્થિ. પચ્ચુપ્પન્નન્તિ પચ્ચુપ્પન્નં કાલં વા ધમ્મં વા. ઉપાદાયાતિ આદાય, અન્તોકત્વાતિ અત્થો. ‘‘ઉપાદાયા’’તિ વચનેનેવ કાલવિનિમુત્તં નિબ્બાનમ્પિ ગહિતમેવ હોતિ. ‘‘અતીતા’’દિવચનાનિ ચ ‘‘નત્થી’’તિઆદિવચનેનેવ ઘટીયન્તિ, ‘‘સબ્બે’’તિઆદિવચનેન વા. સબ્બે ધમ્માતિ સબ્બસઙ્ખતાસઙ્ખતધમ્મપરિયાદાનં. સબ્બાકારેનાતિ સબ્બધમ્મેસુ એકેકસ્સેવ ધમ્મસ્સ અનિચ્ચાકારાદિસબ્બાકારપરિયાદાનં . ઞાણમુખેતિ ઞાણાભિમુખે. આપાથં આગચ્છન્તીતિ ઓસરણં ઉપેન્તિ. ‘‘જાનિતબ્બ’’ન્તિપદં ‘‘નેય્ય’’ન્તિપદસ્સ અત્થવિવરણત્થં વુત્તં.
Idāni ‘‘jānaṃ jānātī’’tiādīhi vuttaṃ guṇaṃ sabbaññutāya visesetvā dassetukāmo sabbaññutaṃ sādhento natthītiādimāha. Evaṃbhūtassa hi tassa bhagavato pāramitāpuññabalappabhāvanipphannena arahattamaggañāṇena sabbadhammesu savāsanassa sammohassa vihatattā asacchikataṃ nāma natthi. Asammohato sabbadhammānaṃ ñātattā aññātaṃ nāma natthi. Tatheva ca sabbadhammānaṃ cakkhunā viya ñāṇacakkhunā diṭṭhattā adiṭṭhaṃ nāma natthi. Ñāṇena pana pattattā aviditaṃ nāma natthi. Asammohasacchikiriyāya sacchikatattā asacchikataṃ nāma natthi. Asammohapaññāya phuṭṭhattā paññāya aphassitaṃ nāma natthi. Paccuppannanti paccuppannaṃ kālaṃ vā dhammaṃ vā. Upādāyāti ādāya, antokatvāti attho. ‘‘Upādāyā’’ti vacaneneva kālavinimuttaṃ nibbānampi gahitameva hoti. ‘‘Atītā’’divacanāni ca ‘‘natthī’’tiādivacaneneva ghaṭīyanti, ‘‘sabbe’’tiādivacanena vā. Sabbe dhammāti sabbasaṅkhatāsaṅkhatadhammapariyādānaṃ. Sabbākārenāti sabbadhammesu ekekasseva dhammassa aniccākārādisabbākārapariyādānaṃ . Ñāṇamukheti ñāṇābhimukhe. Āpāthaṃ āgacchantīti osaraṇaṃ upenti. ‘‘Jānitabba’’ntipadaṃ ‘‘neyya’’ntipadassa atthavivaraṇatthaṃ vuttaṃ.
અત્તત્થો વાતિઆદીસુ વા-સદ્દો સમુચ્ચયત્થો. અત્તત્થોતિ અત્તનો અત્થો. પરત્થોતિ પરેસં તિણ્ણં લોકાનં અત્થો. ઉભયત્થોતિ અત્તનો ચ પરેસઞ્ચાતિ સકિંયેવ ઉભિન્નં અત્થો. દિટ્ઠધમ્મિકોતિ દિટ્ઠધમ્મે નિયુત્તો, દિટ્ઠધમ્મપ્પયોજનો વા અત્થો. સમ્પરાયે નિયુત્તો, સમ્પરાયપ્પયોજનો વા સમ્પરાયિકો. ઉત્તાનોતિઆદીસુ વોહારવસેન વત્તબ્બો સુખપતિટ્ઠત્તા ઉત્તાનો. વોહારં અતિક્કમિત્વા વત્તબ્બો સુઞ્ઞતાપટિસંયુત્તો દુક્ખપતિટ્ઠત્તા ગમ્ભીરો. લોકુત્તરો અચ્ચન્તતિરોક્ખત્તા ગૂળ્હો. અનિચ્ચતાદિકો ઘનાદીહિ પટિચ્છન્નત્તા પટિચ્છન્નો. અપ્પચુરવોહારેન વત્તબ્બો યથારુતં અગ્ગહેત્વા અધિપ્પાયસ્સ નેતબ્બત્તા નેય્યો. પચુરવોહારેન વત્તબ્બો વચનમત્તેન અધિપ્પાયસ્સ નીતત્તા નીતો. સુપરિસુદ્ધસીલસમાધિવિપસ્સનત્થો તદઙ્ગવિક્ખમ્ભનવસેન વજ્જવિરહિતત્તા અનવજ્જો. કિલેસસમુચ્છેદનતો અરિયમગ્ગત્થો નિક્કિલેસો. કિલેસપટિપ્પસ્સદ્ધત્તા અરિયફલત્થો વોદાનો. સઙ્ખતાસઙ્ખતેસુ અગ્ગધમ્મત્તા નિબ્બાનં પરમત્થો. પરિવત્તતીતિ બુદ્ધઞાણસ્સ વિસયભાવતો અબહિભૂતત્તા અન્તોબુદ્ધઞાણે બ્યાપિત્વા વા સમન્તા વા આલિઙ્ગિત્વા વા વિસેસેન વા વત્તતિ.
Attattho vātiādīsu vā-saddo samuccayattho. Attatthoti attano attho. Paratthoti paresaṃ tiṇṇaṃ lokānaṃ attho. Ubhayatthoti attano ca paresañcāti sakiṃyeva ubhinnaṃ attho. Diṭṭhadhammikoti diṭṭhadhamme niyutto, diṭṭhadhammappayojano vā attho. Samparāye niyutto, samparāyappayojano vā samparāyiko. Uttānotiādīsu vohāravasena vattabbo sukhapatiṭṭhattā uttāno. Vohāraṃ atikkamitvā vattabbo suññatāpaṭisaṃyutto dukkhapatiṭṭhattā gambhīro. Lokuttaro accantatirokkhattā gūḷho. Aniccatādiko ghanādīhi paṭicchannattā paṭicchanno. Appacuravohārena vattabbo yathārutaṃ aggahetvā adhippāyassa netabbattā neyyo. Pacuravohārena vattabbo vacanamattena adhippāyassa nītattā nīto. Suparisuddhasīlasamādhivipassanattho tadaṅgavikkhambhanavasena vajjavirahitattā anavajjo. Kilesasamucchedanato ariyamaggattho nikkileso. Kilesapaṭippassaddhattā ariyaphalattho vodāno. Saṅkhatāsaṅkhatesu aggadhammattā nibbānaṃ paramattho. Parivattatīti buddhañāṇassa visayabhāvato abahibhūtattā antobuddhañāṇe byāpitvā vā samantā vā āliṅgitvā vā visesena vā vattati.
સબ્બં કાયકમ્મન્તિઆદીહિ ભગવતો ઞાણમયતં દસ્સેતિ. ઞાણાનુપરિવત્તતીતિ ઞાણં અનુપરિવત્તતિ, ઞાણવિરહિતં ન હોતીતિ અત્થો. અપ્પટિહતન્તિ નિરાવરણતં દસ્સેતિ. પુન સબ્બઞ્ઞુતં ઉપમાય સાધેતુકામો યાવતકન્તિઆદિમાહ. તત્થ જાનિતબ્બન્તિ નેય્યં, નેય્યપરિયન્તો નેય્યાવસાનમસ્સ અત્થીતિ નેય્યપરિયન્તિકં. અસબ્બઞ્ઞૂનં પન નેય્યાવસાનમેવ નત્થિ. ઞાણપરિયન્તિકેપિ એસેવ નયો. પુરિમયમકે વુત્તત્થમેવ ઇમિના યમકેન વિસેસેત્વા દસ્સેતિ, તતિયયમકેન પટિસેધવસેન નિયમિત્વા દસ્સેતિ . એત્થ ચ નેય્યં ઞાણસ્સ પથત્તા નેય્યપથો. અઞ્ઞમઞ્ઞપરિયન્તટ્ઠાયિનોતિ નેય્યઞ્ચ ઞાણઞ્ચ ખેપેત્વા ઠાનતો અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ પરિયન્તે ઠાનસીલા. આવજ્જનપ્પટિબદ્ધાતિ મનોદ્વારાવજ્જનાયત્તા, આવજ્જિતાનન્તરમેવ જાનાતીતિ અત્થો. આકઙ્ખપ્પટિબદ્ધાતિ રુચિઆયત્તા, આવજ્જનાનન્તરં જવનઞાણેન જાનાતીતિ અત્થો. ઇતરાનિ દ્વે પદાનિ ઇમેસં દ્વિન્નં પદાનં યથાક્કમેન અત્થપ્પકાસનત્થં વુત્તાનિ. બુદ્ધો આસયં જાનાતીતિઆદીનિ ઞાણકથાયં વણ્ણિતાનિ. મહાનિદ્દેસે પન ‘‘ભગવા આસયં જાનાતી’’તિ (મહાનિ॰ ૬૯) આગતં. તત્થ ‘‘બુદ્ધસ્સ ભગવતો’’તિ (મહાનિ॰ ૬૯) આગતટ્ઠાને ચ ઇધ કત્થચિ ‘‘બુદ્ધસ્સા’’તિ આગતં.
Sabbaṃ kāyakammantiādīhi bhagavato ñāṇamayataṃ dasseti. Ñāṇānuparivattatīti ñāṇaṃ anuparivattati, ñāṇavirahitaṃ na hotīti attho. Appaṭihatanti nirāvaraṇataṃ dasseti. Puna sabbaññutaṃ upamāya sādhetukāmo yāvatakantiādimāha. Tattha jānitabbanti neyyaṃ, neyyapariyanto neyyāvasānamassa atthīti neyyapariyantikaṃ. Asabbaññūnaṃ pana neyyāvasānameva natthi. Ñāṇapariyantikepi eseva nayo. Purimayamake vuttatthameva iminā yamakena visesetvā dasseti, tatiyayamakena paṭisedhavasena niyamitvā dasseti . Ettha ca neyyaṃ ñāṇassa pathattā neyyapatho. Aññamaññapariyantaṭṭhāyinoti neyyañca ñāṇañca khepetvā ṭhānato aññamaññassa pariyante ṭhānasīlā. Āvajjanappaṭibaddhāti manodvārāvajjanāyattā, āvajjitānantarameva jānātīti attho. Ākaṅkhappaṭibaddhāti ruciāyattā, āvajjanānantaraṃ javanañāṇena jānātīti attho. Itarāni dve padāni imesaṃ dvinnaṃ padānaṃ yathākkamena atthappakāsanatthaṃ vuttāni. Buddho āsayaṃ jānātītiādīni ñāṇakathāyaṃ vaṇṇitāni. Mahāniddese pana ‘‘bhagavā āsayaṃ jānātī’’ti (mahāni. 69) āgataṃ. Tattha ‘‘buddhassa bhagavato’’ti (mahāni. 69) āgataṭṭhāne ca idha katthaci ‘‘buddhassā’’ti āgataṃ.
અન્તમસોતિ ઉપરિમન્તેન. તિમિતિમિઙ્ગલન્તિ એત્થ તિમિ નામ એકા મચ્છજાતિ, તિમિં ગિલિતું સમત્થા તતો મહન્તસરીરા તિમિઙ્ગલા નામ એકા મચ્છજાતિ, તિમિઙ્ગલમ્પિ ગિલિતું સમત્થા પઞ્ચયોજનસતિકસરીરા તિમિતિમિઙ્ગલા નામ એકા મચ્છજાતિ. ઇધ જાતિગ્ગહણેન એકવચનં કતન્તિ વેદિતબ્બં. ગરુળં વેનતેય્યન્તિ એત્થ ગરુળોતિ જાતિવસેન નામં, વેનતેય્યોતિ ગોત્તવસેન. પદેસેતિ એકદેસે. સારિપુત્તસમાતિ સબ્બબુદ્ધાનં ધમ્મસેનાપતિત્થેરે ગહેત્વા વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. સેસસાવકા હિ પઞ્ઞાય ધમ્મસેનાપતિત્થેરેન સમા નામ નત્થિ. યથાહ – ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં મહાપઞ્ઞાનં યદિદં સારિપુત્તો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૧૮૮-૧૮૯). અટ્ઠકથાયઞ્ચ વુત્તં –
Antamasoti uparimantena. Timitimiṅgalanti ettha timi nāma ekā macchajāti, timiṃ gilituṃ samatthā tato mahantasarīrā timiṅgalā nāma ekā macchajāti, timiṅgalampi gilituṃ samatthā pañcayojanasatikasarīrā timitimiṅgalā nāma ekā macchajāti. Idha jātiggahaṇena ekavacanaṃ katanti veditabbaṃ. Garuḷaṃ venateyyanti ettha garuḷoti jātivasena nāmaṃ, venateyyoti gottavasena. Padeseti ekadese. Sāriputtasamāti sabbabuddhānaṃ dhammasenāpatitthere gahetvā vuttanti veditabbaṃ. Sesasāvakā hi paññāya dhammasenāpatittherena samā nāma natthi. Yathāha – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ mahāpaññānaṃ yadidaṃ sāriputto’’ti (a. ni. 1.188-189). Aṭṭhakathāyañca vuttaṃ –
‘‘લોકનાથં ઠપેત્વાન, યે ચઞ્ઞે સન્તિ પાણિનો;
‘‘Lokanāthaṃ ṭhapetvāna, ye caññe santi pāṇino;
પઞ્ઞાય સારિપુત્તસ્સ, કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિ’’ન્તિ. (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૭૧);
Paññāya sāriputtassa, kalaṃ nāgghanti soḷasi’’nti. (visuddhi. 1.171);
ફરિત્વાતિ બુદ્ધઞાણં સબ્બદેવમનુસ્સાનમ્પિ પઞ્ઞં પાપુણિત્વા ઠાનતો તેસં પઞ્ઞં ફરિત્વા બ્યાપિત્વા તિટ્ઠતિ. અતિઘંસિત્વાતિ બુદ્ધઞાણં સબ્બદેવમનુસ્સાનમ્પિ પઞ્ઞં અતિક્કમિત્વા તેસં અવિસયભૂતમ્પિ સબ્બં નેય્યં ઘંસિત્વા ભઞ્જિત્વા તિટ્ઠતિ. મહાનિદ્દેસે પન (મહાનિ॰ ૬૯) ‘‘અભિભવિત્વા’’તિ પાઠો, મદ્દિત્વાતિપિ અત્થો. યેપિ તેતિઆદીહિ એવં ફરિત્વા અતિઘંસિત્વા ઠાનસ્સ પચ્ચક્ખકારણં દસ્સેતિ. તત્થ પણ્ડિતાતિ પણ્ડિચ્ચેન સમન્નાગતા. નિપુણાતિ સણ્હસુખુમબુદ્ધિનો સુખુમે અત્થન્તરે પટિવિજ્ઝનસમત્થા. કતપરપ્પવાદાતિ ઞાતપરપ્પવાદા ચેવ પરેહિ સદ્ધિં કતવાદપરિચયા ચ. વાલવેધિરૂપાતિ વાલવેધિધનુગ્ગહસદિસા. વોભિન્દન્તા મઞ્ઞે ચરન્તિ પઞ્ઞાગતેન દિટ્ઠિગતાનીતિ વાલવેધી વિય વાલં સુખુમાનિપિ પરેસં દિટ્ઠિગમનાનિ અત્તનો પઞ્ઞાગમનેન ભિન્દન્તા વિય ચરન્તીતિ અત્થો. અથ વા ‘‘ગૂથગતં મુત્તગત’’ન્તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૯.૧૧) વિય પઞ્ઞા એવ પઞ્ઞાગતાનિ, દિટ્ઠિયો એવ દિટ્ઠિગતાનિ.
Pharitvāti buddhañāṇaṃ sabbadevamanussānampi paññaṃ pāpuṇitvā ṭhānato tesaṃ paññaṃ pharitvā byāpitvā tiṭṭhati. Atighaṃsitvāti buddhañāṇaṃ sabbadevamanussānampi paññaṃ atikkamitvā tesaṃ avisayabhūtampi sabbaṃ neyyaṃ ghaṃsitvā bhañjitvā tiṭṭhati. Mahāniddese pana (mahāni. 69) ‘‘abhibhavitvā’’ti pāṭho, madditvātipi attho. Yepi tetiādīhi evaṃ pharitvā atighaṃsitvā ṭhānassa paccakkhakāraṇaṃ dasseti. Tattha paṇḍitāti paṇḍiccena samannāgatā. Nipuṇāti saṇhasukhumabuddhino sukhume atthantare paṭivijjhanasamatthā. Kataparappavādāti ñātaparappavādā ceva parehi saddhiṃ katavādaparicayā ca. Vālavedhirūpāti vālavedhidhanuggahasadisā. Vobhindantā maññe caranti paññāgatena diṭṭhigatānīti vālavedhī viya vālaṃ sukhumānipi paresaṃ diṭṭhigamanāni attano paññāgamanena bhindantā viya carantīti attho. Atha vā ‘‘gūthagataṃ muttagata’’ntiādīsu (a. ni. 9.11) viya paññā eva paññāgatāni, diṭṭhiyo eva diṭṭhigatāni.
પઞ્હં અભિસઙ્ખરિત્વાતિ દ્વિપદમ્પિ તિપદમ્પિ ચતુપ્પદમ્પિ પુચ્છં રચયિત્વા. તેસં પઞ્હાનં અતિબહુકત્તા સબ્બસઙ્ગહત્થં દ્વિક્ખત્તું વુત્તં. ગૂળ્હાનિ ચ પટિચ્છન્નાનિ અત્થજાતાનીતિ પાઠસેસો. તેસં તથા વિનયં દિસ્વા ‘‘અત્તના અભિસઙ્ખતપઞ્હં પુચ્છતૂ’’તિ એવં ભગવતા અધિપ્પેતત્તા પઞ્હં પુચ્છન્તિ. અઞ્ઞેસં પન પુચ્છાય ઓકાસમેવ અદત્વા ભગવા ઉપસઙ્કમન્તાનં ધમ્મં દેસેતિ. યથાહ –
Pañhaṃ abhisaṅkharitvāti dvipadampi tipadampi catuppadampi pucchaṃ racayitvā. Tesaṃ pañhānaṃ atibahukattā sabbasaṅgahatthaṃ dvikkhattuṃ vuttaṃ. Gūḷhāni ca paṭicchannāni atthajātānīti pāṭhaseso. Tesaṃ tathā vinayaṃ disvā ‘‘attanā abhisaṅkhatapañhaṃ pucchatū’’ti evaṃ bhagavatā adhippetattā pañhaṃ pucchanti. Aññesaṃ pana pucchāya okāsameva adatvā bhagavā upasaṅkamantānaṃ dhammaṃ deseti. Yathāha –