Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૫૨. સુજાતજાતકં (૫-૧-૨)

    352. Sujātajātakaṃ (5-1-2)

    .

    6.

    કિં નુ સન્તરમાનોવ, લાયિત્વા હરિતં તિણં;

    Kiṃ nu santaramānova, lāyitvā haritaṃ tiṇaṃ;

    ખાદ ખાદાતિ લપસિ, ગતસત્તં જરગ્ગવં.

    Khāda khādāti lapasi, gatasattaṃ jaraggavaṃ.

    .

    7.

    ન હિ અન્નેન પાનેન, મતો ગોણો સમુટ્ઠહે;

    Na hi annena pānena, mato goṇo samuṭṭhahe;

    ત્વઞ્ચ તુચ્છં વિલપસિ, યથા તં દુમ્મતી તથા.

    Tvañca tucchaṃ vilapasi, yathā taṃ dummatī tathā.

    .

    8.

    તથેવ તિટ્ઠતિ સીસં, હત્થપાદા ચ વાલધિ;

    Tatheva tiṭṭhati sīsaṃ, hatthapādā ca vāladhi;

    સોતા તથેવ તિટ્ઠન્તિ 1, મઞ્ઞે ગોણો સમુટ્ઠહે.

    Sotā tatheva tiṭṭhanti 2, maññe goṇo samuṭṭhahe.

    .

    9.

    નેવય્યકસ્સ સીસઞ્ચ 3, હત્થપાદા ચ દિસ્સરે;

    Nevayyakassa sīsañca 4, hatthapādā ca dissare;

    રુદં મત્તિકથૂપસ્મિં, નનુ ત્વઞ્ઞેવ દુમ્મતિ.

    Rudaṃ mattikathūpasmiṃ, nanu tvaññeva dummati.

    ૧૦.

    10.

    આદિત્તં વત મં સન્તં, ઘતસિત્તંવ પાવકં;

    Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    વારિના વિય ઓસિઞ્ચં 5, સબ્બં નિબ્બાપયે દરં.

    Vārinā viya osiñcaṃ 6, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    ૧૧.

    11.

    અબ્બહી 7 વત મે સલ્લં, યમાસિ હદયસ્સિતં 8;

    Abbahī 9 vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ 10;

    યો મે સોકપરેતસ્સ, પિતુ સોકં અપાનુદિ.

    Yo me sokaparetassa, pitu sokaṃ apānudi.

    ૧૨.

    12.

    સોહં અબ્બૂળ્હસલ્લોસ્મિ, વીતસોકો અનાવિલો;

    Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;

    ન સોચામિ ન રોદામિ, તવ સુત્વાન માણવ.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna māṇava.

    ૧૩.

    13.

    એવં કરોન્તિ સપ્પઞ્ઞા, યે હોન્તિ અનુકમ્પકા;

    Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    વિનિવત્તેન્તિ સોકમ્હા, સુજાતો પિતરં યથાતિ.

    Vinivattenti sokamhā, sujāto pitaraṃ yathāti.

    સુજાતજાતકં દુતિયં.

    Sujātajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સો તાત તથેવ તિટ્ઠતિ (ક॰)
    2. so tāta tatheva tiṭṭhati (ka.)
    3. સીસં વા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. sīsaṃ vā (sī. syā. pī.)
    5. ઓસિઞ્ચિ (ક॰)
    6. osiñci (ka.)
    7. અબ્બૂળ્હં (સી॰ સ્યા॰), અબ્ભૂળ્હં (ક॰)
    8. સોકં હદયનિસ્સિતં (સી॰ સ્યા॰)
    9. abbūḷhaṃ (sī. syā.), abbhūḷhaṃ (ka.)
    10. sokaṃ hadayanissitaṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૫૨] ૨. સુજાતજાતકવણ્ણના • [352] 2. Sujātajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact