Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૭. સુખપત્થનાસુત્તં

    7. Sukhapatthanāsuttaṃ

    ૭૬. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    76. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તીણિમાનિ, ભિક્ખવે, સુખાનિ પત્થયમાનો સીલં રક્ખેય્ય પણ્ડિતો. કતમાનિ તીણિ? પસંસા મે આગચ્છતૂતિ 1 સીલં રક્ખેય્ય પણ્ડિતો, ભોગા મે ઉપ્પજ્જન્તૂતિ સીલં રક્ખેય્ય પણ્ડિતો, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જિસ્સામીતિ સીલં રક્ખેય્ય પણ્ડિતો. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, તીણિ સુખાનિ પત્થયમાનો સીલં રક્ખેય્ય પણ્ડિતો’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, sukhāni patthayamāno sīlaṃ rakkheyya paṇḍito. Katamāni tīṇi? Pasaṃsā me āgacchatūti 2 sīlaṃ rakkheyya paṇḍito, bhogā me uppajjantūti sīlaṃ rakkheyya paṇḍito, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissāmīti sīlaṃ rakkheyya paṇḍito. Imāni kho, bhikkhave, tīṇi sukhāni patthayamāno sīlaṃ rakkheyya paṇḍito’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘સીલં રક્ખેય્ય મેધાવી, પત્થયાનો તયો સુખે;

    ‘‘Sīlaṃ rakkheyya medhāvī, patthayāno tayo sukhe;

    પસંસં વિત્તલાભઞ્ચ, પેચ્ચ સગ્ગે પમોદનં.

    Pasaṃsaṃ vittalābhañca, pecca sagge pamodanaṃ.

    ‘‘અકરોન્તોપિ ચે પાપં, કરોન્તમુપસેવતિ;

    ‘‘Akarontopi ce pāpaṃ, karontamupasevati;

    સઙ્કિયો હોતિ પાપસ્મિં, અવણ્ણો ચસ્સ રૂહતિ.

    Saṅkiyo hoti pāpasmiṃ, avaṇṇo cassa rūhati.

    ‘‘યાદિસં કુરુતે મિત્તં, યાદિસં ચૂપસેવતિ;

    ‘‘Yādisaṃ kurute mittaṃ, yādisaṃ cūpasevati;

    સ વે તાદિસકો હોતિ, સહવાસો હિ 3 તાદિસો.

    Sa ve tādisako hoti, sahavāso hi 4 tādiso.

    ‘‘સેવમાનો સેવમાનં, સમ્ફુટ્ઠો સમ્ફુસં પરં;

    ‘‘Sevamāno sevamānaṃ, samphuṭṭho samphusaṃ paraṃ;

    સરો દિદ્ધો કલાપંવ, અલિત્તમુપલિમ્પતિ;

    Saro diddho kalāpaṃva, alittamupalimpati;

    ઉપલેપભયા 5 ધીરો, નેવ પાપસખા સિયા.

    Upalepabhayā 6 dhīro, neva pāpasakhā siyā.

    ‘‘પૂતિમચ્છં કુસગ્ગેન, યો નરો ઉપનય્હતિ;

    ‘‘Pūtimacchaṃ kusaggena, yo naro upanayhati;

    કુસાપિ પૂતિ વાયન્તિ, એવં બાલૂપસેવના.

    Kusāpi pūti vāyanti, evaṃ bālūpasevanā.

    ‘‘તગરઞ્ચ પલાસેન, યો નરો ઉપનય્હતિ;

    ‘‘Tagarañca palāsena, yo naro upanayhati;

    પત્તાપિ સુરભિ વાયન્તિ, એવં ધીરૂપસેવના.

    Pattāpi surabhi vāyanti, evaṃ dhīrūpasevanā.

    ‘‘તસ્મા પત્તપુટસ્સેવ 7, ઞત્વા સમ્પાકમત્તનો;

    ‘‘Tasmā pattapuṭasseva 8, ñatvā sampākamattano;

    અસન્તે નુપસેવેય્ય, સન્તે સેવેય્ય પણ્ડિતો;

    Asante nupaseveyya, sante seveyya paṇḍito;

    અસન્તો નિરયં નેન્તિ, સન્તો પાપેન્તિ સુગ્ગતિ’’ન્તિ.

    Asanto nirayaṃ nenti, santo pāpenti suggati’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. સત્તમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. આગચ્છન્તૂતિ (સ્યા॰)
    2. āgacchantūti (syā.)
    3. સહવાસોપિ (સી॰ ક॰)
    4. sahavāsopi (sī. ka.)
    5. ઉપલિમ્પભયા (ક॰)
    6. upalimpabhayā (ka.)
    7. પલાસપુટસ્સેવ (પી॰ ક॰)
    8. palāsapuṭasseva (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૭. સુખપત્થનાસુત્તવણ્ણના • 7. Sukhapatthanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact