Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૧૧. સુનિક્ખિત્તવિમાનવત્થુ

    11. Sunikkhittavimānavatthu

    ૧૨૮૨.

    1282.

    ‘‘ઉચ્ચમિદં મણિથૂણં વિમાનં, સમન્તતો દ્વાદસ યોજનાનિ;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    કૂટાગારા સત્તસતા ઉળારા, વેળુરિયથમ્ભા રુચકત્થતા સુભા.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    ૧૨૮૩.

    1283.

    ‘‘તત્થચ્છસિ પિવસિ ખાદસિ ચ, દિબ્બા ચ વીણા પવદન્તિ વગ્ગું;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    દિબ્બા રસા કામગુણેત્થ પઞ્ચ, નારિયો ચ નચ્ચન્તિ સુવણ્ણછન્ના.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇachannā.

    ૧૨૮૪.

    1284.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો, કેન તે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ તે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૧૨૮૫.

    1285.

    ‘‘પુચ્છામિ ‘તં દેવ મહાનુભાવ, મનુસ્સભૂતો કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Pucchāmi ‘taṃ deva mahānubhāva, manussabhūto kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવો, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૨૮૬.

    1286.

    સો દેવપુત્તો અત્તમનો, મોગ્ગલ્લાનેન પુચ્છિતો;

    So devaputto attamano, moggallānena pucchito;

    પઞ્હં પુટ્ઠો વિયાકાસિ, યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૮૭.

    1287.

    ‘‘દુન્નિક્ખિત્તં માલં સુનિક્ખિપિત્વા, પતિટ્ઠપેત્વા સુગતસ્સ થૂપે;

    ‘‘Dunnikkhittaṃ mālaṃ sunikkhipitvā, patiṭṭhapetvā sugatassa thūpe;

    મહિદ્ધિકો ચમ્હિ મહાનુભાવો, દિબ્બેહિ કામેહિ સમઙ્ગિભૂતો.

    Mahiddhiko camhi mahānubhāvo, dibbehi kāmehi samaṅgibhūto.

    ૧૨૮૮.

    1288.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો,

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo,

    તેન મે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    Tena me idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ મે ભોગા,

    Uppajjanti ca me bhogā,

    યે કેચિ મનસો પિયા.

    Ye keci manaso piyā.

    ૧૨૮૯.

    1289.

    ‘‘અક્ખામિ તે ભિક્ખુ મહાનુભાવ,

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva,

    મનુસ્સભૂતો યમહં અકાસિં;

    Manussabhūto yamahaṃ akāsiṃ;

    તેનમ્હિ એવં જલિતાનુભાવો,

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvo,

    વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    સુનિક્ખિત્તવિમાનં એકાદસમં.

    Sunikkhittavimānaṃ ekādasamaṃ.

    સુનિક્ખિત્તવગ્ગો સત્તમો નિટ્ઠિતો.

    Sunikkhittavaggo sattamo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દ્વે દલિદ્દા વનવિહારા, ભતકો ગોપાલકણ્ડકા;

    Dve daliddā vanavihārā, bhatako gopālakaṇḍakā;

    અનેકવણ્ણમટ્ઠકુણ્ડલી, સેરીસકો સુનિક્ખિત્તં;

    Anekavaṇṇamaṭṭhakuṇḍalī, serīsako sunikkhittaṃ;

    પુરિસાનં તતિયો વગ્ગો પવુચ્ચતીતિ.

    Purisānaṃ tatiyo vaggo pavuccatīti.

    ભાણવારં ચતુત્થં નિટ્ઠિતં.

    Bhāṇavāraṃ catutthaṃ niṭṭhitaṃ.

    વિમાનવત્થુપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Vimānavatthupāḷi niṭṭhitā.




    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧૧. સુનિક્ખિત્તવિમાનવણ્ણના • 11. Sunikkhittavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact