Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૮૯. સુરુચિજાતકં (૬)

    489. Surucijātakaṃ (6)

    ૧૦૨.

    102.

    મહેસી સુરુચિનો 1 ભરિયા, આનીતા પઠમં અહં;

    Mahesī surucino 2 bhariyā, ānītā paṭhamaṃ ahaṃ;

    દસ વસ્સસહસ્સાનિ, યં મં સુરુચિમાનયિ.

    Dasa vassasahassāni, yaṃ maṃ surucimānayi.

    ૧૦૩.

    103.

    સાહં બ્રાહ્મણ રાજાનં, વેદેહં મિથિલગ્ગહં;

    Sāhaṃ brāhmaṇa rājānaṃ, vedehaṃ mithilaggahaṃ;

    નાભિજાનામિ કાયેન, વાચાય ઉદ ચેતસા;

    Nābhijānāmi kāyena, vācāya uda cetasā;

    સુરુચિં અતિમઞ્ઞિત્થ 3, આવિ 4 વા યદિ વા રહો.

    Suruciṃ atimaññittha 5, āvi 6 vā yadi vā raho.

    ૧૦૪.

    104.

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, પુત્તો ઉપ્પજ્જતં ઇસે;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    મુસા મે ભણમાનાય, મુદ્ધા ફલતુ સત્તધા.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    ૧૦૫.

    105.

    ભત્તુ મમ સસ્સુ માતા, પિતા ચાપિ ચ સસ્સુરો;

    Bhattu mama sassu mātā, pitā cāpi ca sassuro;

    તે મં બ્રહ્મે વિનેતારો, યાવ અટ્ઠંસુ જીવિતં.

    Te maṃ brahme vinetāro, yāva aṭṭhaṃsu jīvitaṃ.

    ૧૦૬.

    106.

    સાહં અહિંસારતિની, કામસા 7 ધમ્મચારિની 8;

    Sāhaṃ ahiṃsāratinī, kāmasā 9 dhammacārinī 10;

    સક્કચ્ચં તે ઉપટ્ઠાસિં, રત્તિન્દિવમતન્દિતા.

    Sakkaccaṃ te upaṭṭhāsiṃ, rattindivamatanditā.

    ૧૦૭.

    107.

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, પુત્તો ઉપ્પજ્જતં ઇસે;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    મુસા મે ભણમાનાય, મુદ્ધા ફલતુ સત્તધા.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    ૧૦૮.

    108.

    સોળસિત્થિસહસ્સાનિ, સહભરિયાનિ બ્રાહ્મણ;

    Soḷasitthisahassāni, sahabhariyāni brāhmaṇa;

    તાસુ ઇસ્સા વા કોધો વા, નાહુ મય્હં કુદાચનં.

    Tāsu issā vā kodho vā, nāhu mayhaṃ kudācanaṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    હિતેન તાસં નન્દામિ, ન ચ મે કાચિ અપ્પિયા;

    Hitena tāsaṃ nandāmi, na ca me kāci appiyā;

    અત્તાનંવાનુકમ્પામિ, સદા સબ્બા સપત્તિયો.

    Attānaṃvānukampāmi, sadā sabbā sapattiyo.

    ૧૧૦.

    110.

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, પુત્તો ઉપ્પજ્જતં ઇસે;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    મુસા મે ભણમાનાય, મુદ્ધા ફલતુ સત્તધા.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    ૧૧૧.

    111.

    દાસે કમ્મકરે પેસ્સે 11, યે ચઞ્ઞે અનુજીવિનો;

    Dāse kammakare pesse 12, ye caññe anujīvino;

    પેસેમિ 13 સહધમ્મેન, સદા પમુદિતિન્દ્રિયા.

    Pesemi 14 sahadhammena, sadā pamuditindriyā.

    ૧૧૨.

    112.

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, પુત્તો ઉપ્પજ્જતં ઇસે;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    મુસા મે ભણમાનાય, મુદ્ધા ફલતુ સત્તધા.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    ૧૧૩.

    113.

    સમણે બ્રાહ્મણે ચાપિ, અઞ્ઞે ચાપિ વનિબ્બકે;

    Samaṇe brāhmaṇe cāpi, aññe cāpi vanibbake;

    તપ્પેમિ અન્નપાનેન, સદા પયતપાણિની.

    Tappemi annapānena, sadā payatapāṇinī.

    ૧૧૪.

    114.

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, પુત્તો ઉપ્પજ્જતં ઇસે;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    મુસા મે ભણમાનાય, મુદ્ધા ફલતુ સત્તધા.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    ૧૧૫.

    115.

    ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદ્દસિં 15, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી 16;

    Cātuddasiṃ pañcaddasiṃ 17, yā ca pakkhassa aṭṭhamī 18;

    પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતં 19;

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ 20;

    ઉપોસથં ઉપવસામિ 21, સદા સીલેસુ સંવુતા.

    Uposathaṃ upavasāmi 22, sadā sīlesu saṃvutā.

    ૧૧૬.

    116.

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, પુત્તો ઉપ્પજ્જતં ઇસે;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    મુસા મે ભણમાનાય, મુદ્ધા ફલતુ સત્તધા.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    ૧૧૭.

    117.

    સબ્બેવ તે ધમ્મગુણા, રાજપુત્તિ યસસ્સિનિ;

    Sabbeva te dhammaguṇā, rājaputti yasassini;

    સંવિજ્જન્તિ તયિ ભદ્દે, યે ત્વં કિત્તેસિ અત્તનિ.

    Saṃvijjanti tayi bhadde, ye tvaṃ kittesi attani.

    ૧૧૮.

    118.

    ખત્તિયો જાતિસમ્પન્નો, અભિજાતો યસસ્સિમા;

    Khattiyo jātisampanno, abhijāto yasassimā;

    ધમ્મરાજા વિદેહાનં, પુત્તો ઉપ્પજ્જતે તવ 23.

    Dhammarājā videhānaṃ, putto uppajjate tava 24.

    ૧૧૯.

    119.

    દુમ્મી 25 રજોજલ્લધરો, અઘે વેહાયસં ઠિતો;

    Dummī 26 rajojalladharo, aghe vehāyasaṃ ṭhito;

    મનુઞ્ઞં ભાસસે વાચં, યં મય્હં હદયઙ્ગમં.

    Manuññaṃ bhāsase vācaṃ, yaṃ mayhaṃ hadayaṅgamaṃ.

    ૧૨૦.

    120.

    દેવતાનુસિ સગ્ગમ્હા, ઇસિ વાસિ 27 મહિદ્ધિકો;

    Devatānusi saggamhā, isi vāsi 28 mahiddhiko;

    કો વાસિ ત્વં અનુપ્પત્તો, અત્તાનં મે પવેદય.

    Ko vāsi tvaṃ anuppatto, attānaṃ me pavedaya.

    ૧૨૧.

    121.

    યં દેવસઙ્ઘા વન્દન્તિ, સુધમ્માયં સમાગતા;

    Yaṃ devasaṅghā vandanti, sudhammāyaṃ samāgatā;

    સોહં સક્કો સહસ્સક્ખો, આગતોસ્મિ તવન્તિકે.

    Sohaṃ sakko sahassakkho, āgatosmi tavantike.

    ૧૨૨.

    122.

    ઇત્થિયો 29 જીવલોકસ્મિં, યા હોતિ 30 સમચારિની 31;

    Itthiyo 32 jīvalokasmiṃ, yā hoti 33 samacārinī 34;

    મેધાવિની સીલવતી, સસ્સુદેવા પતિબ્બતા.

    Medhāvinī sīlavatī, sassudevā patibbatā.

    ૧૨૩.

    123.

    તાદિસાય સુમેધાય, સુચિકમ્માય નારિયા;

    Tādisāya sumedhāya, sucikammāya nāriyā;

    દેવા દસ્સનમાયન્તિ, માનુસિયા અમાનુસા.

    Devā dassanamāyanti, mānusiyā amānusā.

    ૧૨૪.

    124.

    ત્વઞ્ચ ભદ્દે સુચિણ્ણેન, પુબ્બે સુચરિતેન ચ;

    Tvañca bhadde suciṇṇena, pubbe sucaritena ca;

    ઇધ રાજકુલે જાતા, સબ્બકામસમિદ્ધિની.

    Idha rājakule jātā, sabbakāmasamiddhinī.

    ૧૨૫.

    125.

    અયઞ્ચ તે રાજપુત્તિ, ઉભયત્થ કટગ્ગહો;

    Ayañca te rājaputti, ubhayattha kaṭaggaho;

    દેવલોકૂપપત્તી ચ, કિત્તી ચ ઇધ જીવિતે.

    Devalokūpapattī ca, kittī ca idha jīvite.

    ૧૨૬.

    126.

    ચિરં સુમેધે સુખિની, ધમ્મમત્તનિ પાલય;

    Ciraṃ sumedhe sukhinī, dhammamattani pālaya;

    એસાહં તિદિવં યામિ, પિયં મે તવ દસ્સનન્તિ.

    Esāhaṃ tidivaṃ yāmi, piyaṃ me tava dassananti.

    સુરુચિજાતકં છટ્ઠં.

    Surucijātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. રુચિનો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. rucino (sī. syā. pī.)
    3. અતિમઞ્ઞિત્થો (સી॰ પી॰), અતિમઞ્ઞિતા (?)
    4. આવિં (સી॰ પી॰)
    5. atimaññittho (sī. pī.), atimaññitā (?)
    6. āviṃ (sī. pī.)
    7. કામસો (સી॰)
    8. ધમ્મચારિણી (સી॰)
    9. kāmaso (sī.)
    10. dhammacāriṇī (sī.)
    11. પોસે (સ્યા॰ ક॰)
    12. pose (syā. ka.)
    13. પોસેમિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    14. posemi (sī. syā. pī.)
    15. પન્નરસિં (સી॰ પી॰)
    16. અટ્ઠમિં (સી॰ પી॰)
    17. pannarasiṃ (sī. pī.)
    18. aṭṭhamiṃ (sī. pī.)
    19. અટ્ઠઙ્ગસુસમાહિતં (સબ્બત્થ) વિ॰ વ॰ ૧૨૯ પાળિયા અટ્ઠકથા પસ્સિતબ્બા
    20. aṭṭhaṅgasusamāhitaṃ (sabbattha) vi. va. 129 pāḷiyā aṭṭhakathā passitabbā
    21. ઉપવસિં (ક॰)
    22. upavasiṃ (ka.)
    23. તવં (સી॰ પી॰)
    24. tavaṃ (sī. pī.)
    25. રુમ્મી (સી॰ પી॰)
    26. rummī (sī. pī.)
    27. ચાપિ (ક॰)
    28. cāpi (ka.)
    29. ઇત્થિયા (પી॰)
    30. હોન્તિ (સી॰ સ્યા॰)
    31. સમચારિણી (સી॰)
    32. itthiyā (pī.)
    33. honti (sī. syā.)
    34. samacāriṇī (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૮૯] ૬. સુરુચિજાતકવણ્ણના • [489] 6. Surucijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact