Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
સુત્તન્તનિદ્દેસવણ્ણના
Suttantaniddesavaṇṇanā
૨૧. કથં સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો ઇતિ ચે હોતીતિ બોજ્ઝઙ્ગોતિ સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગં સીસં કત્વા ફલસમાપત્તિં સમાપજ્જન્તસ્સ અઞ્ઞેસુ બોજ્ઝઙ્ગેસુ વિજ્જમાનેસુ એવં અયં સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો હોતીતિ ઇતિ ચે પવત્તસ્સ કથં સો સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો હોતીતિ અત્થો. યાવતા નિરોધૂપટ્ઠાતીતિ યત્તકેન કાલેન નિરોધો ઉપટ્ઠાતિ, યત્તકે કાલે આરમ્મણતો નિબ્બાનં ઉપટ્ઠાતીતિ અત્થો. યાવતા અચ્ચીતિ યત્તકેન પરિમાણેન જાલા. કથં અપ્પમાણો ઇતિ ચે હોતીતિ બોજ્ઝઙ્ગોતિ ન અપ્પમાણેપિ સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગે વિજ્જમાને એવં અયં અપ્પમાણો હોતીતિ ઇતિ ચે પવત્તસ્સ સો અપ્પમાણો સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો કથં હોતીતિ અત્થો. પમાણબદ્ધાતિ કિલેસા ચ પરિયુટ્ઠાના ચ પોનોભવિકસઙ્ખારા ચ પમાણબદ્ધા નામ હોન્તિ. ‘‘રાગોપમાણકરણો, દોસો પમાણકરણો, મોહો પમાણકરણો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૫૯) વચનતો રાગાદયો યસ્સ ઉપ્પજ્જન્તિ, ‘‘અયં એત્તકો’’તિ તસ્સ પમાણકરણતો પમાણં નામ. તસ્મિં પમાણે બદ્ધા પટિબદ્ધા આયત્તાતિ કિલેસાદયો પમાણબદ્ધા નામ હોન્તિ. કિલેસાતિ અનુસયભૂતા, પરિયુટ્ઠાનાતિ સમુદાચારપ્પત્તકિલેસા. સઙ્ખારા પોનોભવિકાતિ પુનપ્પુનં ભવકરણં પુનભવો, પુનભવો સીલમેતેસન્તિ પોનભવિકા, પોનભવિકા એવ પોનોભવિકા. કુસલાકુસલકમ્મસઙ્ખાતા સઙ્ખારા. અપ્પમાણોતિ વુત્તપ્પકારસ્સ પમાણસ્સ અભાવેન અપ્પમાણો. મગ્ગફલાનમ્પિ અપ્પમાણત્તા તતો વિસેસનત્થં અચલટ્ઠેન અસઙ્ખતટ્ઠેનાતિ વુત્તં. ભઙ્ગાભાવતો અચલો, પચ્ચયાભાવતો અસઙ્ખતો. યો હિ અચલો અસઙ્ખતો ચ, સો અતિવિય પમાણવિરહિતો હોતિ.
21.Kathaṃsatisambojjhaṅgo iti ce hotīti bojjhaṅgoti satisambojjhaṅgaṃ sīsaṃ katvā phalasamāpattiṃ samāpajjantassa aññesu bojjhaṅgesu vijjamānesu evaṃ ayaṃ satisambojjhaṅgo hotīti iti ce pavattassa kathaṃ so satisambojjhaṅgo hotīti attho. Yāvatā nirodhūpaṭṭhātīti yattakena kālena nirodho upaṭṭhāti, yattake kāle ārammaṇato nibbānaṃ upaṭṭhātīti attho. Yāvatā accīti yattakena parimāṇena jālā. Kathaṃ appamāṇo iti ce hotīti bojjhaṅgoti na appamāṇepi satisambojjhaṅge vijjamāne evaṃ ayaṃ appamāṇo hotīti iti ce pavattassa so appamāṇo satisambojjhaṅgo kathaṃ hotīti attho. Pamāṇabaddhāti kilesā ca pariyuṭṭhānā ca ponobhavikasaṅkhārā ca pamāṇabaddhā nāma honti. ‘‘Rāgopamāṇakaraṇo, doso pamāṇakaraṇo, moho pamāṇakaraṇo’’ti (ma. ni. 1.459) vacanato rāgādayo yassa uppajjanti, ‘‘ayaṃ ettako’’ti tassa pamāṇakaraṇato pamāṇaṃ nāma. Tasmiṃ pamāṇe baddhā paṭibaddhā āyattāti kilesādayo pamāṇabaddhā nāma honti. Kilesāti anusayabhūtā, pariyuṭṭhānāti samudācārappattakilesā. Saṅkhārā ponobhavikāti punappunaṃ bhavakaraṇaṃ punabhavo, punabhavo sīlametesanti ponabhavikā, ponabhavikā eva ponobhavikā. Kusalākusalakammasaṅkhātā saṅkhārā. Appamāṇoti vuttappakārassa pamāṇassa abhāvena appamāṇo. Maggaphalānampi appamāṇattā tato visesanatthaṃ acalaṭṭhena asaṅkhataṭṭhenāti vuttaṃ. Bhaṅgābhāvato acalo, paccayābhāvato asaṅkhato. Yo hi acalo asaṅkhato ca, so ativiya pamāṇavirahito hoti.
કથં સુસમારદ્ધો ઇતિ ચે હોતીતિ બોજ્ઝઙ્ગોતિ અનન્તરં વુત્તનયેન યોજેતબ્બં. વિસમાતિ સયઞ્ચ વિસમત્તા, વિસમસ્સ ચ ભાવસ્સ હેતુત્તા વિસમા. સમધમ્મોતિ સન્તટ્ઠેન પણીતટ્ઠેન સમો ધમ્મો. પમાણાભાવતો સન્તો. ‘‘યાવતા, ભિક્ખવે, ધમ્મા સઙ્ખતા વા અસઙ્ખતા વા, વિરાગો તેસં ધમ્માનં અગ્ગમક્ખાયતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૪.૩૪; ઇતિવુ॰ ૯૦) વચનતો સબ્બધમ્મુત્તમટ્ઠેન પણીતો. તસ્મિં સમધમ્મોતિ વુત્તે સુસમે આરદ્ધો સુસમારદ્ધો. આવજ્જિતત્તાતિ ફલસમાપત્તિયા પવત્તકાલં સન્ધાય વુત્તં. અનુપ્પાદાદિસઙ્ખાતે નિબ્બાને મનોદ્વારાવજ્જનસ્સ ઉપ્પન્નત્તાતિ વુત્તં હોતિ. તિટ્ઠતીતિ પવત્તતિ. ઉપ્પાદાદીનિ હેટ્ઠા વુત્તત્થાનિ. સેસબોજ્ઝઙ્ગમૂલકેસુપિ વારેસુ એસેવ નયો.
Kathaṃ susamāraddho iti ce hotīti bojjhaṅgoti anantaraṃ vuttanayena yojetabbaṃ. Visamāti sayañca visamattā, visamassa ca bhāvassa hetuttā visamā. Samadhammoti santaṭṭhena paṇītaṭṭhena samo dhammo. Pamāṇābhāvato santo. ‘‘Yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ dhammānaṃ aggamakkhāyatī’’ti (a. ni. 4.34; itivu. 90) vacanato sabbadhammuttamaṭṭhena paṇīto. Tasmiṃ samadhammoti vutte susame āraddho susamāraddho. Āvajjitattāti phalasamāpattiyā pavattakālaṃ sandhāya vuttaṃ. Anuppādādisaṅkhāte nibbāne manodvārāvajjanassa uppannattāti vuttaṃ hoti. Tiṭṭhatīti pavattati. Uppādādīni heṭṭhā vuttatthāni. Sesabojjhaṅgamūlakesupi vāresu eseva nayo.
બોજ્ઝઙ્ગકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bojjhaṅgakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૩. બોજ્ઝઙ્ગકથા • 3. Bojjhaṅgakathā