Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ૬. સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદવણ્ણના

    6. Suttaviññattisikkhāpadavaṇṇanā

    ૬૩૬. છટ્ઠે પાળિયં ચીવરકારસમયેતિ ઇમિના વસ્સંવુત્થભિક્ખૂનં ચીવરકમ્મસમયત્તા ચીવરમાસો વુત્તો, અથઞ્ઞોપિ પન ચીવરકમ્મકાલો ચીવરકારસમયોતિ વત્તું વટ્ટતિ.

    636. Chaṭṭhe pāḷiyaṃ cīvarakārasamayeti iminā vassaṃvutthabhikkhūnaṃ cīvarakammasamayattā cīvaramāso vutto, athaññopi pana cīvarakammakālo cīvarakārasamayoti vattuṃ vaṭṭati.

    ૬૩૮. પઞ્ચહિપિ મિસ્સેત્વાતિ ખોમાદીહિ પઞ્ચહિ મિસ્સેત્વા. વીતવીતટ્ઠાનં યત્થ સંહરિત્વા ઠપેન્તિ, તસ્સ તુરીતિ અધિવચનં. સુત્તં પવેસેત્વા યેન આકોટેન્તા ઘનભાવં સમ્પાદેન્તિ, તં વેમન્તિ વુચ્ચતિ. યં યન્તિ યં યં પયોગં. તન્તૂનં અત્તનો સન્તકત્તા વીતવીતટ્ઠાનં પટિલદ્ધમેવ હોતીતિ આહ ‘‘દીઘતો…પે॰… વીતે નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિય’’ન્તિ. પાળિયમ્પિ હિ ઇમિનાવ અધિપ્પાયેન ‘‘પટિલાભેન નિસ્સગ્ગિય’’ન્તિ વુત્તં, તસ્મા યાવ ચીવરં વડ્ઢતિ, તાવ ઇમિના પમાણેન આપત્તિયો વડ્ઢન્તિ.

    638.Pañcahipimissetvāti khomādīhi pañcahi missetvā. Vītavītaṭṭhānaṃ yattha saṃharitvā ṭhapenti, tassa turīti adhivacanaṃ. Suttaṃ pavesetvā yena ākoṭentā ghanabhāvaṃ sampādenti, taṃ vemanti vuccati. Yaṃ yanti yaṃ yaṃ payogaṃ. Tantūnaṃ attano santakattā vītavītaṭṭhānaṃ paṭiladdhameva hotīti āha ‘‘dīghato…pe… vīte nissaggiyaṃ pācittiya’’nti. Pāḷiyampi hi imināva adhippāyena ‘‘paṭilābhena nissaggiya’’nti vuttaṃ, tasmā yāva cīvaraṃ vaḍḍhati, tāva iminā pamāṇena āpattiyo vaḍḍhanti.

    સેસો કપ્પિયોતિ એત્થ હત્થકમ્મયાચનવસેન. પુબ્બે વુત્તનયેન નિસ્સગ્ગિયન્તિ દીઘસો વિદત્થિમત્તે તિરિયં હત્થમત્તે ચ વીતે નિસ્સગ્ગિયં. તેનેવાતિ અકપ્પિયતન્તવાયેન. તથેવ દુક્કટન્તિ પરિચ્છેદે પરિચ્છેદે દુક્કટં. કેદારબદ્ધાદીહીતિ આદિ-સદ્દેન અચ્છિમણ્ડલબદ્ધાદિ ગહિતં. તન્તે ઠિતંયેવ અધિટ્ઠાતબ્બન્તિ એત્થ ‘‘પચ્છા વીતટ્ઠાનં અધિટ્ઠિતગતિકમેવ હોતિ, પુન અધિટ્ઠાનકિચ્ચં નત્થિ. સચે પન પરિચ્છેદં દસ્સેત્વા અન્તરન્તરા અવીતં હોતિ, પુન અધિટ્ઠાતબ્બ’’ન્તિ વદન્તિ. એસેવ નયોતિ વિકપ્પનુપગપ્પમાણમત્તે વીતે તન્તે ઠિતંયેવ અધિટ્ઠાતબ્બન્તિ અત્થો. ચીવરત્થાય વિઞ્ઞાપિતસુત્તં, અત્તુદ્દેસિકતા, અકપ્પિયતન્તવાયેન વાયાપનન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.

    Seso kappiyoti ettha hatthakammayācanavasena. Pubbe vuttanayena nissaggiyanti dīghaso vidatthimatte tiriyaṃ hatthamatte ca vīte nissaggiyaṃ. Tenevāti akappiyatantavāyena. Tatheva dukkaṭanti paricchede paricchede dukkaṭaṃ. Kedārabaddhādīhīti ādi-saddena acchimaṇḍalabaddhādi gahitaṃ. Tante ṭhitaṃyeva adhiṭṭhātabbanti ettha ‘‘pacchā vītaṭṭhānaṃ adhiṭṭhitagatikameva hoti, puna adhiṭṭhānakiccaṃ natthi. Sace pana paricchedaṃ dassetvā antarantarā avītaṃ hoti, puna adhiṭṭhātabba’’nti vadanti. Eseva nayoti vikappanupagappamāṇamatte vīte tante ṭhitaṃyeva adhiṭṭhātabbanti attho. Cīvaratthāya viññāpitasuttaṃ, attuddesikatā, akappiyatantavāyena vāyāpananti imānettha tīṇi aṅgāni.

    માતિકાટ્ઠકથાયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદવણ્ણના) પન વાયાપેય્યાતિ એત્થ ‘‘ચીવરં મે, આવુસો, વાયથાતિ અકપ્પિયવિઞ્ઞત્તિયા વાયાપેય્યા’’તિ અત્થં વત્વા અઙ્ગેસુપિ ‘‘અકપ્પિયતન્તવાયેન અકપ્પિયવિઞ્ઞત્તિયા વાયાપન’’ન્તિ વિસેસેત્વા વુત્તં, તથાવિધં પન વિસેસવચનં નેવ પાળિયં, ન અટ્ઠકથાયં ઉપલબ્ભતિ. પાળિયમ્પિ ‘‘ઞાતકાનં પવારિતાન’’ન્તિ એત્તકમેવ અનાપત્તિવારે વુત્તં, અટ્ઠકથાયઞ્ચ સુત્તતન્તવાયાનમેવ કપ્પિયાકપ્પિયભાવેન બહુધા નયો દસ્સિતો , ન કપ્પિયાકપ્પિયવિઞ્ઞત્તિવસેનાતિ. ‘‘અકપ્પિયવિઞ્ઞત્તિયા વાયાપેય્યા’’તિ ચ વિસેસેત્વા વદન્તેન અયં નામ કપ્પિયવિઞ્ઞત્તીતિ વિસું ન દસ્સિતં, તસ્મા વીમંસિત્વા ગહેતબ્બં.

    Mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. suttaviññattisikkhāpadavaṇṇanā) pana vāyāpeyyāti ettha ‘‘cīvaraṃ me, āvuso, vāyathāti akappiyaviññattiyā vāyāpeyyā’’ti atthaṃ vatvā aṅgesupi ‘‘akappiyatantavāyena akappiyaviññattiyā vāyāpana’’nti visesetvā vuttaṃ, tathāvidhaṃ pana visesavacanaṃ neva pāḷiyaṃ, na aṭṭhakathāyaṃ upalabbhati. Pāḷiyampi ‘‘ñātakānaṃ pavāritāna’’nti ettakameva anāpattivāre vuttaṃ, aṭṭhakathāyañca suttatantavāyānameva kappiyākappiyabhāvena bahudhā nayo dassito , na kappiyākappiyaviññattivasenāti. ‘‘Akappiyaviññattiyā vāyāpeyyā’’ti ca visesetvā vadantena ayaṃ nāma kappiyaviññattīti visuṃ na dassitaṃ, tasmā vīmaṃsitvā gahetabbaṃ.

    સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Suttaviññattisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદં • 6. Suttaviññattisikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૬. સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Suttaviññattisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૬. સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Suttaviññattisikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact