A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૬૦. સુયોનન્દીજાતકં (૫-૧-૧૦)

    360. Suyonandījātakaṃ (5-1-10)

    ૫૫.

    55.

    વાતિ ગન્ધો તિમિરાનં, કુસમુદ્દો ચ 1 ઘોસવા;

    Vāti gandho timirānaṃ, kusamuddo ca 2 ghosavā;

    દૂરે ઇતો સુયોનન્દી 3, તમ્બકામા તુદન્તિ મં.

    Dūre ito suyonandī 4, tambakāmā tudanti maṃ.

    ૫૬.

    56.

    કથં સમુદ્દમતરિ, કથં અદ્દક્ખિ સેદુમં 5;

    Kathaṃ samuddamatari, kathaṃ addakkhi sedumaṃ 6;

    કથં તસ્સા ચ તુય્હઞ્ચ, અહુ સગ્ગ 7 સમાગમો.

    Kathaṃ tassā ca tuyhañca, ahu sagga 8 samāgamo.

    ૫૭.

    57.

    કુરુકચ્છા 9 પયાતાનં, વાણિજાનં ધનેસિનં;

    Kurukacchā 10 payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    મકરેહિ અભિદા 11 નાવા, ફલકેનાહમપ્લવિં.

    Makarehi abhidā 12 nāvā, phalakenāhamaplaviṃ.

    ૫૮.

    58.

    સા મં સણ્હેન મુદુના, નિચ્ચં ચન્દનગન્ધિની;

    Sā maṃ saṇhena mudunā, niccaṃ candanagandhinī;

    અઙ્ગેન 13 ઉદ્ધરી ભદ્દા, માતા પુત્તંવ ઓરસં.

    Aṅgena 14 uddharī bhaddā, mātā puttaṃva orasaṃ.

    ૫૯.

    59.

    સા મં અન્નેન પાનેન, વત્થેન સયનેન ચ;

    Sā maṃ annena pānena, vatthena sayanena ca;

    અત્તનાપિ ચ મન્દક્ખી, એવં તમ્બ વિજાનાહીતિ.

    Attanāpi ca mandakkhī, evaṃ tamba vijānāhīti.

    સુયોનન્દીજાતકં દસમં.

    Suyonandījātakaṃ dasamaṃ.

    મણિકુણ્ડલવગ્ગો પઠમો.

    Maṇikuṇḍalavaggo paṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અથ જિનવરો હરિતં તિણકો, અથ ભિન્નપ્લવો ઉરગોવ ઘટો;

    Atha jinavaro haritaṃ tiṇako, atha bhinnaplavo uragova ghaṭo;

    દરિયા પુન કુઞ્જર ભૂનહતા, મિગમુત્તમસગ્ગવરેન દસાતિ.

    Dariyā puna kuñjara bhūnahatā, migamuttamasaggavarena dasāti.







    Footnotes:
    1. વ (સ્યા॰ પી॰)
    2. va (syā. pī.)
    3. ઇતો હિ સુસન્દી (સી॰ સ્યા॰), ઇતોપિ સુસ્સોન્દી (પી॰)
    4. ito hi susandī (sī. syā.), itopi sussondī (pī.)
    5. સેરુમં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. serumaṃ (sī. syā. pī.)
    7. અગ્ગ (સી॰ સ્યા॰)
    8. agga (sī. syā.)
    9. ભરુકચ્છા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. bharukacchā (sī. syā. pī.)
    11. મકરેહિબ્ભિદા (સી॰), મકરેહિ’ભિદા (સ્યા॰), મકરેહિ ભિન્ના (પી॰)
    12. makarehibbhidā (sī.), makarehi’bhidā (syā.), makarehi bhinnā (pī.)
    13. અઙ્કેન (પી॰ ક॰)
    14. aṅkena (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૬૦] ૧૦. સુયોનન્દીજાતકવણ્ણના • [360] 10. Suyonandījātakavaṇṇanā


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact