Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૧૮૬. તસ્સુદ્દાનં

    186. Tassuddānaṃ

    સારદિકે વિકાલેપિ, વસં મૂલે પિટ્ઠેહિ ચ;

    Sāradike vikālepi, vasaṃ mūle piṭṭhehi ca;

    કસાવેહિ પણ્ણં ફલં, જતુ લોણં છકણઞ્ચ.

    Kasāvehi paṇṇaṃ phalaṃ, jatu loṇaṃ chakaṇañca.

    ચુણ્ણં ચાલિનિ મંસઞ્ચ, અઞ્જનં ઉપપિસની 1;

    Cuṇṇaṃ cālini maṃsañca, añjanaṃ upapisanī 2;

    અઞ્જની ઉચ્ચાપારુતા, સલાકા સલાકઠાનિં 3.

    Añjanī uccāpārutā, salākā salākaṭhāniṃ 4.

    થવિકંસબદ્ધકં સુત્તં, મુદ્ધનિતેલનત્થુ ચ;

    Thavikaṃsabaddhakaṃ suttaṃ, muddhanitelanatthu ca;

    નત્થુકરણી ધૂમઞ્ચ, નેત્તઞ્ચાપિધનત્થવિ.

    Natthukaraṇī dhūmañca, nettañcāpidhanatthavi.

    તેલપાકેસુ મજ્જઞ્ચ, અતિક્ખિત્તં અબ્ભઞ્જનં;

    Telapākesu majjañca, atikkhittaṃ abbhañjanaṃ;

    તુમ્બં સેદં સમ્ભારઞ્ચ, મહા ભઙ્ગોદકં તથા.

    Tumbaṃ sedaṃ sambhārañca, mahā bhaṅgodakaṃ tathā.

    દકકોટ્ઠં લોહિતઞ્ચ, વિસાણં પાદબ્ભઞ્જનં;

    Dakakoṭṭhaṃ lohitañca, visāṇaṃ pādabbhañjanaṃ;

    પજ્જં સત્થં કસાવઞ્ચ, તિલકક્કં કબળિકં.

    Pajjaṃ satthaṃ kasāvañca, tilakakkaṃ kabaḷikaṃ.

    ચોળં સાસપકુટ્ટઞ્ચ, ધૂમ સક્ખરિકાય ચ;

    Coḷaṃ sāsapakuṭṭañca, dhūma sakkharikāya ca;

    વણતેલં વિકાસિકં, વિકટઞ્ચ પટિગ્ગહં.

    Vaṇatelaṃ vikāsikaṃ, vikaṭañca paṭiggahaṃ.

    ગૂથં કરોન્તો લોળિઞ્ચ, ખારં મુત્તહરીતકં;

    Gūthaṃ karonto loḷiñca, khāraṃ muttaharītakaṃ;

    ગન્ધા વિરેચનઞ્ચેવ, અચ્છાકટં કટાકટં.

    Gandhā virecanañceva, acchākaṭaṃ kaṭākaṭaṃ.

    પટિચ્છાદનિ પબ્ભારા, આરામ સત્તાહેન ચ;

    Paṭicchādani pabbhārā, ārāma sattāhena ca;

    ગુળં મુગ્ગં સોવીરઞ્ચ, સામંપાકા પુનાપચે.

    Guḷaṃ muggaṃ sovīrañca, sāmaṃpākā punāpace.

    પુનાનુઞ્ઞાસિ દુબ્ભિક્ખે, ફલઞ્ચ તિલખાદની;

    Punānuññāsi dubbhikkhe, phalañca tilakhādanī;

    પુરેભત્તં કાયડાહો, નિબ્બત્તઞ્ચ ભગન્દલં.

    Purebhattaṃ kāyaḍāho, nibbattañca bhagandalaṃ.

    વત્થિકમ્મઞ્ચ સુપ્પિઞ્ચ, મનુસ્સમંસમેવ ચ;

    Vatthikammañca suppiñca, manussamaṃsameva ca;

    હત્થિઅસ્સા સુનખો ચ, અહિ સીહઞ્ચ દીપિકં 5.

    Hatthiassā sunakho ca, ahi sīhañca dīpikaṃ 6.

    અચ્છતરચ્છમંસઞ્ચ, પટિપાટિ ચ યાગુ ચ;

    Acchataracchamaṃsañca, paṭipāṭi ca yāgu ca;

    તરુણં અઞ્ઞત્ર ગુળં, સુનિધાવસથાગારં.

    Taruṇaṃ aññatra guḷaṃ, sunidhāvasathāgāraṃ.

    ગઙ્ગા કોટિસચ્ચકથા, અમ્બપાલી ચ લિચ્છવી;

    Gaṅgā koṭisaccakathā, ambapālī ca licchavī;

    ઉદ્દિસ્સ કતં સુભિક્ખં, પુનદેવ પટિક્ખિપિ.

    Uddissa kataṃ subhikkhaṃ, punadeva paṭikkhipi.

    મેઘો યસો મેણ્ડકો, ચ ગોરસં પાથેય્યકેન ચ;

    Megho yaso meṇḍako, ca gorasaṃ pātheyyakena ca;

    કેણિ અમ્બો જમ્બુ ચોચ, મોચમધુમુદ્દિકસાલુકં.

    Keṇi ambo jambu coca, mocamadhumuddikasālukaṃ.

    ફારુસકા ડાકપિટ્ઠં, આતુમાયં નહાપિતો;

    Phārusakā ḍākapiṭṭhaṃ, ātumāyaṃ nahāpito;

    સાવત્થિયં ફલં બીજં, કિસ્મિં ઠાને ચ કાલિકેતિ.

    Sāvatthiyaṃ phalaṃ bījaṃ, kismiṃ ṭhāne ca kāliketi.

    ઇમમ્હિ ખન્ધકે વત્થૂ એકસતં છવત્થુ.

    Imamhi khandhake vatthū ekasataṃ chavatthu.

    ભેસજ્જક્ખન્ધકો નિટ્ઠિતો.

    Bhesajjakkhandhako niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ઉપપિં સની (સી॰), ઉપપિં સનં (સ્યા॰)
    2. upapiṃ sanī (sī.), upapiṃ sanaṃ (syā.)
    3. સલાકોધની (સી॰ સ્યા॰)
    4. salākodhanī (sī. syā.)
    5. હત્થિઅસ્સસુનખાહિ, સીહબ્યગ્ઘઞ્ચ દીપિકં (સી॰)
    6. hatthiassasunakhāhi, sīhabyagghañca dīpikaṃ (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact