Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૧૨. તતિયનાગવિમાનવત્થુ

    12. Tatiyanāgavimānavatthu

    ૯૭૬.

    976.

    ‘‘કો નુ દિબ્બેન યાનેન, સબ્બસેતેન હત્થિના;

    ‘‘Ko nu dibbena yānena, sabbasetena hatthinā;

    તુરિયતાળિતનિગ્ઘોસો, અન્તલિક્ખે મહીયતિ.

    Turiyatāḷitanigghoso, antalikkhe mahīyati.

    ૯૭૭.

    977.

    ‘‘દેવતા નુસિ ગન્ધબ્બો, અદુ 1 સક્કો પુરિન્દદો;

    ‘‘Devatā nusi gandhabbo, adu 2 sakko purindado;

    અજાનન્તા તં પુચ્છામ, કથં જાનેમુ તં મય’’ન્તિ.

    Ajānantā taṃ pucchāma, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.

    ૯૭૮.

    978.

    ‘‘નમ્હિ દેવો ન ગન્ધબ્બો, નાપિ 3 સક્કો પુરિન્દદો;

    ‘‘Namhi devo na gandhabbo, nāpi 4 sakko purindado;

    સુધમ્મા નામ યે દેવા, તેસં અઞ્ઞતરો અહ’’ન્તિ.

    Sudhammā nāma ye devā, tesaṃ aññataro aha’’nti.

    ૯૭૯.

    979.

    ‘‘પુચ્છામ દેવં સુધમ્મં 5, પુથું કત્વાન અઞ્જલિં;

    ‘‘Pucchāma devaṃ sudhammaṃ 6, puthuṃ katvāna añjaliṃ;

    કિં કત્વા માનુસે કમ્મં, સુધમ્મં ઉપપજ્જતી’’તિ.

    Kiṃ katvā mānuse kammaṃ, sudhammaṃ upapajjatī’’ti.

    ૯૮૦.

    980.

    ‘‘ઉચ્છાગારં તિણાગારં, વત્થાગારઞ્ચ યો દદે;

    ‘‘Ucchāgāraṃ tiṇāgāraṃ, vatthāgārañca yo dade;

    તિણ્ણં અઞ્ઞતરં દત્વા, સુધમ્મં ઉપપજ્જતી’’તિ.

    Tiṇṇaṃ aññataraṃ datvā, sudhammaṃ upapajjatī’’ti.

    તતિયનાગવિમાનં દ્વાદસમં.

    Tatiyanāgavimānaṃ dvādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. આદુ (સી॰ સ્યા॰)
    2. ādu (sī. syā.)
    3. નામ્હિ (ક॰)
    4. nāmhi (ka.)
    5. દેવ સુધમ્મ (સ્યા॰), દેવ સુધમ્મં (ક॰)
    6. deva sudhamma (syā.), deva sudhammaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧૨. તતિયનાગવિમાનવણ્ણના • 12. Tatiyanāgavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact