Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    તિવિધસલાકગ્ગાહકથા

    Tividhasalākaggāhakathā

    ૨૩૫. સઞ્ઞત્તિયાતિ એત્થ સઞ્ઞાપનં સઞ્ઞત્તિ, તદત્થાયાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘સઞ્ઞાપનત્થાયા’’તિ. ગૂહિતબ્બોતિ ગૂળ્હો, સોયેવ ગૂળ્હકો, સલાકગ્ગાહો કાતબ્બોતિ સમ્બન્ધો. વિવરિતબ્બોતિ વિવટો, સોયેવ વિવટકો. સસ્સ અત્તનો કણ્ણસમીપે જપ્પીયતિ કથીયતીતિ સકણ્ણજપ્પો, સોયેવ સકણ્ણજપ્પકો. ‘‘નિમિત્તસઞ્ઞં આરોપેત્વા’’તિ ઇમિના વણ્ણાવણ્ણાયો કત્વાતિ એત્થ વણ્ણસદ્દો સણ્ઠાનવાચકોતિ દસ્સેતિ. સુસણ્ઠાનદુસણ્ઠાના સલાકાયો કત્વાતિ અત્થો. તતોતિ વિસભાગકરણતો પરં ગહેતબ્બોતિ સમ્બન્ધો. સબ્બાપિ તા સલાકાયોતિ યોજના. કત્વાતિ પક્ખિપનં કત્વા. વુત્તનયેનાતિ ‘‘અલજ્જુસ્સન્નાયા’’તિઆદિના વુત્તનયેન. ‘‘યાવતતિય’’ન્તિ ઇમિના પચ્ચુક્કડ્ઢિતબ્બન્તિ એત્થ પુનપ્પુનં ઉદ્ધં કડ્ઢિતબ્બન્તિ અત્થં દસ્સેતિ. અતિરેકજાતેતિ અધમ્મવાદીહિ અતિરેકતો જાતે સતીતિ સમ્બન્ધો. યાવતતિયમ્પીતિ પિસદ્દો તતો ઊને એકદ્વેવારે પન કા નામ કથાતિ દસ્સેતિ.

    235.Saññattiyāti ettha saññāpanaṃ saññatti, tadatthāyāti dassento āha ‘‘saññāpanatthāyā’’ti. Gūhitabboti gūḷho, soyeva gūḷhako, salākaggāho kātabboti sambandho. Vivaritabboti vivaṭo, soyeva vivaṭako. Sassa attano kaṇṇasamīpe jappīyati kathīyatīti sakaṇṇajappo, soyeva sakaṇṇajappako. ‘‘Nimittasaññaṃ āropetvā’’ti iminā vaṇṇāvaṇṇāyo katvāti ettha vaṇṇasaddo saṇṭhānavācakoti dasseti. Susaṇṭhānadusaṇṭhānā salākāyo katvāti attho. Tatoti visabhāgakaraṇato paraṃ gahetabboti sambandho. Sabbāpi tā salākāyoti yojanā. Katvāti pakkhipanaṃ katvā. Vuttanayenāti ‘‘alajjussannāyā’’tiādinā vuttanayena. ‘‘Yāvatatiya’’nti iminā paccukkaḍḍhitabbanti ettha punappunaṃ uddhaṃ kaḍḍhitabbanti atthaṃ dasseti. Atirekajāteti adhammavādīhi atirekato jāte satīti sambandho. Yāvatatiyampīti pisaddo tato ūne ekadvevāre pana kā nāma kathāti dasseti.

    સકણ્ણજપ્પકે પન એવં વિનિચ્છયો વેદિતબ્બોતિ યોજના. સચે સઙ્ઘત્થેરો ગણ્હાતીતિ સમ્બન્ધો. સોતિ સઙ્ઘત્થેરો. વયોઅનુપ્પત્તાતિ પચ્છિમવયં અનુપ્પત્તા. એતન્તિ અધમ્મવાદિસલાકં. અસ્સાતિ સઙ્ઘત્થેરસ્સ. ઇતરા સલાકાતિ અધમ્મવાદિસલાકાહિ અઞ્ઞા ધમ્મવાદિસલાકા. સોતિ સઙ્ઘત્થેરો. ન્તિ ધમ્મવાદિસલાકં. તતોતિ નેવ અવબુજ્ઝનકારણા. વુત્તનયમેવાતિ ગૂળ્હકે વુત્તનયમેવ. વિવટો અત્થો ઇમસ્સાતિ વિવટત્થો.

    Sakaṇṇajappake pana evaṃ vinicchayo veditabboti yojanā. Sace saṅghatthero gaṇhātīti sambandho. Soti saṅghatthero. Vayoanuppattāti pacchimavayaṃ anuppattā. Etanti adhammavādisalākaṃ. Assāti saṅghattherassa. Itarā salākāti adhammavādisalākāhi aññā dhammavādisalākā. Soti saṅghatthero. Tanti dhammavādisalākaṃ. Tatoti neva avabujjhanakāraṇā. Vuttanayamevāti gūḷhake vuttanayameva. Vivaṭo attho imassāti vivaṭattho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / તિવિધસલાકગ્ગાહો • Tividhasalākaggāho

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / તિવિધસલાકગ્ગાહકથા • Tividhasalākaggāhakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact