Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૮૮. તુણ્ડિલજાતકં (૬-૨-૩)

    388. Tuṇḍilajātakaṃ (6-2-3)

    ૮૮.

    88.

    નવછન્નકે 1 દાનિ 2 દિય્યતિ, પુણ્ણાયં દોણિ સુવામિની ઠિતા;

    Navachannake 3 dāni 4 diyyati, puṇṇāyaṃ doṇi suvāminī ṭhitā;

    બહુકે જને પાસપાણિકે, નો ચ ખો મે પટિભાતિ ભુઞ્જિતું.

    Bahuke jane pāsapāṇike, no ca kho me paṭibhāti bhuñjituṃ.

    ૮૯.

    89.

    તસસિ ભમસિ લેણમિચ્છસિ, અત્તાણોસિ કુહિં ગમિસ્સસિ;

    Tasasi bhamasi leṇamicchasi, attāṇosi kuhiṃ gamissasi;

    અપ્પોસ્સુક્કો ભુઞ્જ તુણ્ડિલ, મંસત્થાય હિ પોસિતામ્હસે 5.

    Appossukko bhuñja tuṇḍila, maṃsatthāya hi positāmhase 6.

    ૯૦.

    90.

    ઓગહ રહદં અકદ્દમં, સબ્બં સેદમલં પવાહય;

    Ogaha rahadaṃ akaddamaṃ, sabbaṃ sedamalaṃ pavāhaya;

    ગણ્હાહિ નવં વિલેપનં, યસ્સ ગન્ધો ન કદાચિ છિજ્જતિ.

    Gaṇhāhi navaṃ vilepanaṃ, yassa gandho na kadāci chijjati.

    ૯૧.

    91.

    કતમો રહદો અકદ્દમો, કિંસુ સેદમલન્તિ વુચ્ચતિ;

    Katamo rahado akaddamo, kiṃsu sedamalanti vuccati;

    કતમઞ્ચ નવં વિલેપનં, યસ્સ ગન્ધો ન કદાચિ છિજ્જતિ.

    Katamañca navaṃ vilepanaṃ, yassa gandho na kadāci chijjati.

    ૯૨.

    92.

    ધમ્મો રહદો અકદ્દમો, પાપં સેદમલન્તિ વુચ્ચતિ;

    Dhammo rahado akaddamo, pāpaṃ sedamalanti vuccati;

    સીલઞ્ચ નવં વિલેપનં, તસ્સ ગન્ધો ન કદાચિ છિજ્જતિ.

    Sīlañca navaṃ vilepanaṃ, tassa gandho na kadāci chijjati.

    ૯૩.

    93.

    નન્દન્તિ સરીરઘાતિનો, ન ચ નન્દન્તિ સરીરધારિનો;

    Nandanti sarīraghātino, na ca nandanti sarīradhārino;

    પુણ્ણાય ચ પુણ્ણમાસિયા, રમમાનાવ જહન્તિ જીવિતન્તિ.

    Puṇṇāya ca puṇṇamāsiyā, ramamānāva jahanti jīvitanti.

    તુણ્ડિલજાતકં તતિયં.

    Tuṇḍilajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. નવછન્દકે (સી॰ પી॰), નવચ્છદ્દકે (સ્યા॰)
    2. દોણિ (ક॰), દાનં, દાને (કત્થચિ)
    3. navachandake (sī. pī.), navacchaddake (syā.)
    4. doṇi (ka.), dānaṃ, dāne (katthaci)
    5. પોસિયામસે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. posiyāmase (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૮૮] ૩. તુણ્ડિલજાતકવણ્ણના • [388] 3. Tuṇḍilajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact