Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૩. ઉદયમાણવપુચ્છા

    13. Udayamāṇavapucchā

    ૧૧૧૧.

    1111.

    ‘‘ઝાયિં વિરજમાસીનં, (ઇચ્ચાયસ્મા ઉદયો) કતકિચ્ચં અનાસવં;

    ‘‘Jhāyiṃ virajamāsīnaṃ, (iccāyasmā udayo) katakiccaṃ anāsavaṃ;

    પારગું સબ્બધમ્માનં, અત્થિ પઞ્હેન આગમં;

    Pāraguṃ sabbadhammānaṃ, atthi pañhena āgamaṃ;

    અઞ્ઞાવિમોક્ખં પબ્રૂહિ, અવિજ્જાય પભેદનં’’.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūhi, avijjāya pabhedanaṃ’’.

    ૧૧૧૨.

    1112.

    ‘‘પહાનં કામચ્છન્દાનં, (ઉદયાતિ ભગવા) દોમનસ્સાન ચૂભયં;

    ‘‘Pahānaṃ kāmacchandānaṃ, (udayāti bhagavā) domanassāna cūbhayaṃ;

    થિનસ્સ ચ પનૂદનં, કુક્કુચ્ચાનં નિવારણં.

    Thinassa ca panūdanaṃ, kukkuccānaṃ nivāraṇaṃ.

    ૧૧૧૩.

    1113.

    ‘‘ઉપેક્ખાસતિસંસુદ્ધં, ધમ્મતક્કપુરેજવં;

    ‘‘Upekkhāsatisaṃsuddhaṃ, dhammatakkapurejavaṃ;

    અઞ્ઞાવિમોક્ખં પબ્રૂમિ, અવિજ્જાય પભેદનં’’.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūmi, avijjāya pabhedanaṃ’’.

    ૧૧૧૪.

    1114.

    ‘‘કિંસુ સંયોજનો લોકો, કિંસુ તસ્સ વિચારણં;

    ‘‘Kiṃsu saṃyojano loko, kiṃsu tassa vicāraṇaṃ;

    કિસ્સસ્સ વિપ્પહાનેન, નિબ્બાનં ઇતિ વુચ્ચતિ’’.

    Kissassa vippahānena, nibbānaṃ iti vuccati’’.

    ૧૧૧૫.

    1115.

    ‘‘નન્દિસંયોજનો લોકો, વિતક્કસ્સ વિચારણં;

    ‘‘Nandisaṃyojano loko, vitakkassa vicāraṇaṃ;

    તણ્હાય વિપ્પહાનેન, નિબ્બાનં ઇતિ વુચ્ચતિ’’.

    Taṇhāya vippahānena, nibbānaṃ iti vuccati’’.

    ૧૧૧૬.

    1116.

    ‘‘કથં સતસ્સ ચરતો, વિઞ્ઞાણં ઉપરુજ્ઝતિ;

    ‘‘Kathaṃ satassa carato, viññāṇaṃ uparujjhati;

    ભગવન્તં પુટ્ઠુમાગમ્મ, તં સુણોમ વચો તવ’’.

    Bhagavantaṃ puṭṭhumāgamma, taṃ suṇoma vaco tava’’.

    ૧૧૧૭.

    1117.

    ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ બહિદ્ધા ચ, વેદનં નાભિનન્દતો;

    ‘‘Ajjhattañca bahiddhā ca, vedanaṃ nābhinandato;

    એવં સતસ્સ ચરતો, વિઞ્ઞાણં ઉપરુજ્ઝતી’’તિ.

    Evaṃ satassa carato, viññāṇaṃ uparujjhatī’’ti.

    ઉદયમાણવપુચ્છા તેરસમા નિટ્ઠિતા.

    Udayamāṇavapucchā terasamā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૩. ઉદયસુત્તવણ્ણના • 13. Udayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact