Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૪૨. ઉમઙ્ગજાતકં (૫)

    542. Umaṅgajātakaṃ (5)

    ૫૯૦.

    590.

    ‘‘પઞ્ચાલો સબ્બસેનાય, બ્રહ્મદત્તોયમાગતો;

    ‘‘Pañcālo sabbasenāya, brahmadattoyamāgato;

    સાયં પઞ્ચાલિયા સેના, અપ્પમેય્યા મહોસધ.

    Sāyaṃ pañcāliyā senā, appameyyā mahosadha.

    ૫૯૧.

    591.

    ‘‘વીથિમતી 1 પત્તિમતી, સબ્બસઙ્ગામકોવિદા;

    ‘‘Vīthimatī 2 pattimatī, sabbasaṅgāmakovidā;

    ઓહારિની સદ્દવતી, ભેરિસઙ્ખપ્પબોધના.

    Ohārinī saddavatī, bherisaṅkhappabodhanā.

    ૫૯૨.

    592.

    ‘‘લોહવિજ્જા અલઙ્કારા, ધજિની વામરોહિની;

    ‘‘Lohavijjā alaṅkārā, dhajinī vāmarohinī;

    સિપ્પિયેહિ સુસમ્પન્ના, સૂરેહિ સુપ્પતિટ્ઠિતા.

    Sippiyehi susampannā, sūrehi suppatiṭṭhitā.

    ૫૯૩.

    593.

    ‘‘દસેત્થ પણ્ડિતા આહુ, ભૂરિપઞ્ઞા રહોગમા 3;

    ‘‘Dasettha paṇḍitā āhu, bhūripaññā rahogamā 4;

    માતા એકાદસી રઞ્ઞો, પઞ્ચાલિયં પસાસતિ.

    Mātā ekādasī rañño, pañcāliyaṃ pasāsati.

    ૫૯૪.

    594.

    ‘‘અથેત્થેકસતં ખત્યા, અનુયન્તા યસસ્સિનો;

    ‘‘Athetthekasataṃ khatyā, anuyantā yasassino;

    અચ્છિન્નરટ્ઠા બ્યથિતા, પઞ્ચાલિયં 5 વસં ગતા.

    Acchinnaraṭṭhā byathitā, pañcāliyaṃ 6 vasaṃ gatā.

    ૫૯૫.

    595.

    ‘‘યંવદા-તક્કરા રઞ્ઞો, અકામા પિયભાણિનો;

    ‘‘Yaṃvadā-takkarā rañño, akāmā piyabhāṇino;

    પઞ્ચાલમનુયાયન્તિ, અકામા વસિનો ગતા.

    Pañcālamanuyāyanti, akāmā vasino gatā.

    ૫૯૬.

    596.

    ‘‘તાય સેનાય મિથિલા, તિસન્ધિપરિવારિતા;

    ‘‘Tāya senāya mithilā, tisandhiparivāritā;

    રાજધાની વિદેહાનં, સમન્તા પરિખઞ્ઞતિ.

    Rājadhānī videhānaṃ, samantā parikhaññati.

    ૫૯૭.

    597.

    ‘‘ઉદ્ધં તારકજાતાવ, સમન્તા પરિવારિતા;

    ‘‘Uddhaṃ tārakajātāva, samantā parivāritā;

    મહોસધ વિજાનાહિ, કથં મોક્ખો ભવિસ્સતિ’’.

    Mahosadha vijānāhi, kathaṃ mokkho bhavissati’’.

    ૫૯૮.

    598.

    ‘‘પાદે દેવ પસારેહિ, ભુઞ્જ કામે રમસ્સુ ચ;

    ‘‘Pāde deva pasārehi, bhuñja kāme ramassu ca;

    હિત્વા પઞ્ચાલિયં સેનં, બ્રહ્મદત્તો પલાયિતિ’’ 7.

    Hitvā pañcāliyaṃ senaṃ, brahmadatto palāyiti’’ 8.

    ૫૯૯.

    599.

    ‘‘રાજા સન્થવકામો તે, રતનાનિ પવેચ્છતિ;

    ‘‘Rājā santhavakāmo te, ratanāni pavecchati;

    આગચ્છન્તુ ઇતો 9 દૂતા, મઞ્જુકા પિયભાણિનો.

    Āgacchantu ito 10 dūtā, mañjukā piyabhāṇino.

    ૬૦૦.

    600.

    ‘‘ભાસન્તુ મુદુકા વાચા, યા વાચા પટિનન્દિતા;

    ‘‘Bhāsantu mudukā vācā, yā vācā paṭinanditā;

    પઞ્ચાલો ચ વિદેહો ચ 11, ઉભો એકા ભવન્તુ તે’’.

    Pañcālo ca videho ca 12, ubho ekā bhavantu te’’.

    ૬૦૧.

    601.

    ‘‘કથં નુ કેવટ્ટ મહોસધેન, સમાગમો આસિ તદિઙ્ઘ બ્રૂહિ;

    ‘‘Kathaṃ nu kevaṭṭa mahosadhena, samāgamo āsi tadiṅgha brūhi;

    કચ્ચિ તે પટિનિજ્ઝત્તો, કચ્ચિ તુટ્ઠો મહોસધો’’.

    Kacci te paṭinijjhatto, kacci tuṭṭho mahosadho’’.

    ૬૦૨.

    602.

    ‘‘અનરિયરૂપો પુરિસો જનિન્દ, અસમ્મોદકો થદ્ધો અસબ્ભિરૂપો;

    ‘‘Anariyarūpo puriso janinda, asammodako thaddho asabbhirūpo;

    યથા મૂગો ચ બધિરો ચ, ન કિઞ્ચિત્થં અભાસથ’’ 13.

    Yathā mūgo ca badhiro ca, na kiñcitthaṃ abhāsatha’’ 14.

    ૬૦૩.

    603.

    ‘‘અદ્ધા ઇદં મન્તપદં સુદુદ્દસં, અત્થો સુદ્ધો નરવીરિયેન દિટ્ઠો;

    ‘‘Addhā idaṃ mantapadaṃ sududdasaṃ, attho suddho naravīriyena diṭṭho;

    તથા હિ કાયો મમ સમ્પવેધતિ, હિત્વા સયં કો પરહત્થમેસ્સતિ’’.

    Tathā hi kāyo mama sampavedhati, hitvā sayaṃ ko parahatthamessati’’.

    ૬૦૪.

    604.

    ‘‘છન્નઞ્હિ એકાવ મતી સમેતિ, યે પણ્ડિતા ઉત્તમભૂરિપત્તા;

    ‘‘Channañhi ekāva matī sameti, ye paṇḍitā uttamabhūripattā;

    યાનં અયાનં અથ વાપિ ઠાનં, મહોસધ ત્વમ્પિ મતિં કરોહિ’’.

    Yānaṃ ayānaṃ atha vāpi ṭhānaṃ, mahosadha tvampi matiṃ karohi’’.

    ૬૦૫.

    605.

    ‘‘જાનાસિ ખો રાજ મહાનુભાવો, મહબ્બલો ચૂળનિબ્રહ્મદત્તો;

    ‘‘Jānāsi kho rāja mahānubhāvo, mahabbalo cūḷanibrahmadatto;

    રાજા ચ તં ઇચ્છતિ મારણત્થં 15, મિગં યથા ઓકચરેન લુદ્દો.

    Rājā ca taṃ icchati māraṇatthaṃ 16, migaṃ yathā okacarena luddo.

    ૬૦૬.

    606.

    ‘‘યથાપિ મચ્છો બળિસં, વઙ્કં મંસેન છાદિતં;

    ‘‘Yathāpi maccho baḷisaṃ, vaṅkaṃ maṃsena chāditaṃ;

    આમગિદ્ધો ન જાનાતિ, મચ્છો મરણમત્તનો.

    Āmagiddho na jānāti, maccho maraṇamattano.

    ૬૦૭.

    607.

    ‘‘એવમેવ તુવં રાજ, ચૂળનેય્યસ્સ ધીતરં;

    ‘‘Evameva tuvaṃ rāja, cūḷaneyyassa dhītaraṃ;

    કામગિદ્ધો ન જાનાસિ, મચ્છોવ મરણમત્તનો.

    Kāmagiddho na jānāsi, macchova maraṇamattano.

    ૬૦૮.

    608.

    ‘‘સચે ગચ્છસિ પઞ્ચાલં, ખિપ્પમત્તં જહિસ્સતિ;

    ‘‘Sace gacchasi pañcālaṃ, khippamattaṃ jahissati;

    મિગં પન્થાનુબન્ધંવ 17, મહન્તં ભયમેસ્સતિ’’.

    Migaṃ panthānubandhaṃva 18, mahantaṃ bhayamessati’’.

    ૬૦૯.

    609.

    ‘‘મયમેવ બાલમ્હસે એળમૂગા, યે ઉત્તમત્થાનિ તયી લપિમ્હા;

    ‘‘Mayameva bālamhase eḷamūgā, ye uttamatthāni tayī lapimhā;

    કિમેવ ત્વં નઙ્ગલકોટિવડ્ઢો, અત્થાનિ જાનાસિ યથાપિ અઞ્ઞે’’.

    Kimeva tvaṃ naṅgalakoṭivaḍḍho, atthāni jānāsi yathāpi aññe’’.

    ૬૧૦.

    610.

    ‘‘ઇમં ગલે ગહેત્વાન, નાસેથ વિજિતા મમ;

    ‘‘Imaṃ gale gahetvāna, nāsetha vijitā mama;

    યો મે રતનલાભસ્સ, અન્તરાયાય ભાસતિ’’.

    Yo me ratanalābhassa, antarāyāya bhāsati’’.

    ૬૧૧.

    611.

    ‘‘તતો ચ સો અપક્કમ્મ, વેદેહસ્સ ઉપન્તિકા;

    ‘‘Tato ca so apakkamma, vedehassa upantikā;

    અથ આમન્તયી દૂતં, માધરં 19 સુવપણ્ડિતં.

    Atha āmantayī dūtaṃ, mādharaṃ 20 suvapaṇḍitaṃ.

    ૬૧૨.

    612.

    ‘‘એહિ સમ્મ હરિતપક્ખ 21, વેય્યાવચ્ચં કરોહિ મે;

    ‘‘Ehi samma haritapakkha 22, veyyāvaccaṃ karohi me;

    અત્થિ પઞ્ચાલરાજસ્સ, સાળિકા સયનપાલિકા.

    Atthi pañcālarājassa, sāḷikā sayanapālikā.

    ૬૧૩.

    613.

    ‘તં બન્ધનેન 23 પુચ્છસ્સુ, સા હિ સબ્બસ્સ કોવિદા;

    ‘Taṃ bandhanena 24 pucchassu, sā hi sabbassa kovidā;

    સા તેસં સબ્બં જાનાતિ, રઞ્ઞો ચ કોસિયસ્સ ચ.

    Sā tesaṃ sabbaṃ jānāti, rañño ca kosiyassa ca.

    ૬૧૪.

    614.

    ‘‘‘આમો’તિ સો પટિસ્સુત્વા, માધરો સુવપણ્ડિતો;

    ‘‘‘Āmo’ti so paṭissutvā, mādharo suvapaṇḍito;

    અગમાસિ હરિતપક્ખો 25, સાળિકાય ઉપન્તિકં.

    Agamāsi haritapakkho 26, sāḷikāya upantikaṃ.

    ૬૧૫.

    615.

    ‘‘તતો ચ ખો સો ગન્ત્વાન, માધરો સુવપણ્ડિતો;

    ‘‘Tato ca kho so gantvāna, mādharo suvapaṇḍito;

    અથામન્તયિ સુઘરં, સાળિકં મઞ્જુભાણિકં.

    Athāmantayi sugharaṃ, sāḷikaṃ mañjubhāṇikaṃ.

    ૬૧૬.

    616.

    ‘કચ્ચિ તે સુઘરે ખમનીયં, કચ્ચિ વેસ્સે અનામયં;

    ‘Kacci te sughare khamanīyaṃ, kacci vesse anāmayaṃ;

    કચ્ચિ તે મધુના લાજા, લબ્ભતે સુઘરે તુવં’ 27.

    Kacci te madhunā lājā, labbhate sughare tuvaṃ’ 28.

    ૬૧૭.

    617.

    ‘કુસલઞ્ચેવ મે સમ્મ, અથો સમ્મ અનામયં;

    ‘Kusalañceva me samma, atho samma anāmayaṃ;

    અથો મે મધુના લાજા, લબ્ભતે સુવપણ્ડિત.

    Atho me madhunā lājā, labbhate suvapaṇḍita.

    ૬૧૮.

    618.

    ‘કુતો નુ સમ્મ આગમ્મ, કસ્સ વા પહિતો તુવં;

    ‘Kuto nu samma āgamma, kassa vā pahito tuvaṃ;

    ન ચ મેસિ ઇતો પુબ્બે, દિટ્ઠો વા યદિ વા સુતો’’.

    Na ca mesi ito pubbe, diṭṭho vā yadi vā suto’’.

    ૬૧૯.

    619.

    ‘‘અહોસિં સિવિરાજસ્સ, પાસાદે સયનપાલકો;

    ‘‘Ahosiṃ sivirājassa, pāsāde sayanapālako;

    તતો સો ધમ્મિકો રાજા, બદ્ધે મોચેસિ બન્ધના’’.

    Tato so dhammiko rājā, baddhe mocesi bandhanā’’.

    ૬૨૦.

    620.

    ‘‘તસ્સ મેકા દુતિયાસિ, સાળિકા મઞ્જુભાણિકા;

    ‘‘Tassa mekā dutiyāsi, sāḷikā mañjubhāṇikā;

    તં તત્થ અવધી સેનો, પેક્ખતો સુઘરે મમ’’.

    Taṃ tattha avadhī seno, pekkhato sughare mama’’.

    ૬૨૧.

    621.

    ‘‘તસ્સા કામા હિ સમ્મત્તો, આગતોસ્મિ તવન્તિકે;

    ‘‘Tassā kāmā hi sammatto, āgatosmi tavantike;

    સચે કરેય્ય 29 ઓકાસં, ઉભયોવ વસામસે’’.

    Sace kareyya 30 okāsaṃ, ubhayova vasāmase’’.

    ૬૨૨.

    622.

    ‘‘સુવોવ સુવિં કામેય્ય, સાળિકો પન સાળિકં;

    ‘‘Suvova suviṃ kāmeyya, sāḷiko pana sāḷikaṃ;

    સુવસ્સ સાળિકાયેવ 31, સંવાસો હોતિ કીદિસો’’.

    Suvassa sāḷikāyeva 32, saṃvāso hoti kīdiso’’.

    ૬૨૩.

    623.

    ‘‘યોયં કામે 33 કામયતિ, અપિ ચણ્ડાલિકામપિ;

    ‘‘Yoyaṃ kāme 34 kāmayati, api caṇḍālikāmapi;

    સબ્બો હિ સદિસો હોતિ, નત્થિ કામે અસાદિસો’’.

    Sabbo hi sadiso hoti, natthi kāme asādiso’’.

    ૬૨૪.

    624.

    ‘‘અત્થિ જમ્પાવતી 35 નામ, માતા સિવિસ્સ 36 રાજિનો;

    ‘‘Atthi jampāvatī 37 nāma, mātā sivissa 38 rājino;

    સા ભરિયા વાસુદેવસ્સ, કણ્હસ્સ મહેસી પિયા.

    Sā bhariyā vāsudevassa, kaṇhassa mahesī piyā.

    ૬૨૫.

    625.

    ‘‘રટ્ઠવતી 39 કિમ્પુરિસી, સાપિ વચ્છં અકામયિ;

    ‘‘Raṭṭhavatī 40 kimpurisī, sāpi vacchaṃ akāmayi;

    મનુસ્સો મિગિયા સદ્ધિં, નત્થિ કામે અસાદિસો’’.

    Manusso migiyā saddhiṃ, natthi kāme asādiso’’.

    ૬૨૬.

    626.

    ‘‘હન્દ ખ્વાહં ગમિસ્સામિ, સાળિકે મઞ્જુભાણિકે;

    ‘‘Handa khvāhaṃ gamissāmi, sāḷike mañjubhāṇike;

    પચ્ચક્ખાનુપદઞ્હેતં, અતિમઞ્ઞસિ નૂન મં’’.

    Paccakkhānupadañhetaṃ, atimaññasi nūna maṃ’’.

    ૬૨૭.

    627.

    ‘‘ન સિરી તરમાનસ્સ, માધર સુવપણ્ડિત;

    ‘‘Na sirī taramānassa, mādhara suvapaṇḍita;

    ઇધેવ તાવ અચ્છસ્સુ, યાવ રાજાન દક્ખસિ 41;

    Idheva tāva acchassu, yāva rājāna dakkhasi 42;

    સોસ્સિ 43 સદ્દં મુદિઙ્ગાનં, આનુભાવઞ્ચ રાજિનો’’.

    Sossi 44 saddaṃ mudiṅgānaṃ, ānubhāvañca rājino’’.

    ૬૨૮.

    628.

    ‘‘યો નુ ખ્વાયં તિબ્બો સદ્દો, તિરોજનપદે 45 સુતો;

    ‘‘Yo nu khvāyaṃ tibbo saddo, tirojanapade 46 suto;

    ધીતા પઞ્ચાલરાજસ્સ, ઓસધી વિય વણ્ણિની;

    Dhītā pañcālarājassa, osadhī viya vaṇṇinī;

    તં દસ્સતિ વિદેહાનં, સો વિવાહો ભવિસ્સતિ’’.

    Taṃ dassati videhānaṃ, so vivāho bhavissati’’.

    ૬૨૯.

    629.

    ‘‘એદિસો મા 47 અમિત્તાનં, વિવાહો હોતુ માધર;

    ‘‘Ediso mā 48 amittānaṃ, vivāho hotu mādhara;

    યથા પઞ્ચાલરાજસ્સ, વેદેહેન ભવિસ્સતિ’’.

    Yathā pañcālarājassa, vedehena bhavissati’’.

    ૬૩૦.

    630.

    ‘‘આનયિત્વાન વેદેહં, પઞ્ચાલાનં રથેસભો;

    ‘‘Ānayitvāna vedehaṃ, pañcālānaṃ rathesabho;

    તતો નં ઘાતયિસ્સતિ, નસ્સ સખી ભવિસ્સતિ’’.

    Tato naṃ ghātayissati, nassa sakhī bhavissati’’.

    ૬૩૧.

    631.

    ‘‘હન્દ ખો મં અનુજાનાહિ, રત્તિયો સત્તમત્તિયો;

    ‘‘Handa kho maṃ anujānāhi, rattiyo sattamattiyo;

    યાવાહં સિવિરાજસ્સ, આરોચેમિ મહેસિનો;

    Yāvāhaṃ sivirājassa, ārocemi mahesino;

    લદ્ધો ચ મે આવસથો, સાળિકાય ઉપન્તિકં’’ 49.

    Laddho ca me āvasatho, sāḷikāya upantikaṃ’’ 50.

    ૬૩૨.

    632.

    ‘‘હન્દ ખો તં અનુજાનામિ, રત્તિયો સત્તમત્તિયો;

    ‘‘Handa kho taṃ anujānāmi, rattiyo sattamattiyo;

    સચે ત્વં સત્તરત્તેન, નાગચ્છસિ મમન્તિકે;

    Sace tvaṃ sattarattena, nāgacchasi mamantike;

    મઞ્ઞે ઓક્કન્તસત્તં 51 મં, મતાય આગમિસ્સસિ’’.

    Maññe okkantasattaṃ 52 maṃ, matāya āgamissasi’’.

    ૬૩૩.

    633.

    ‘‘તતો ચ ખો સો ગન્ત્વાન, માધરો સુવપણ્ડિતો;

    ‘‘Tato ca kho so gantvāna, mādharo suvapaṇḍito;

    મહોસધસ્સ અક્ખાસિ, સાળિકાવચનં ઇદં’’.

    Mahosadhassa akkhāsi, sāḷikāvacanaṃ idaṃ’’.

    ૬૩૪.

    634.

    ‘‘યસ્સેવ ઘરે ભુઞ્જેય્ય ભોગં, તસ્સેવ અત્થં પુરિસો ચરેય્ય’’;

    ‘‘Yasseva ghare bhuñjeyya bhogaṃ, tasseva atthaṃ puriso careyya’’;

    ‘‘હન્દાહં ગચ્છામિ પુરે જનિન્દ, પઞ્ચાલરાજસ્સ પુરં સુરમ્મં;

    ‘‘Handāhaṃ gacchāmi pure janinda, pañcālarājassa puraṃ surammaṃ;

    નિવેસનાનિ માપેતું, વેદેહસ્સ યસસ્સિનો.

    Nivesanāni māpetuṃ, vedehassa yasassino.

    ૬૩૫.

    635.

    ‘‘નિવેસનાનિ માપેત્વા, વેદેહસ્સ યસસ્સિનો;

    ‘‘Nivesanāni māpetvā, vedehassa yasassino;

    યદા તે પહિણેય્યામિ, તદા એય્યાસિ ખત્તિય’’.

    Yadā te pahiṇeyyāmi, tadā eyyāsi khattiya’’.

    ૬૩૬.

    636.

    ‘‘તતો ચ પાયાસિ પુરે મહોસધો, પઞ્ચાલરાજસ્સ પુરં સુરમ્મં;

    ‘‘Tato ca pāyāsi pure mahosadho, pañcālarājassa puraṃ surammaṃ;

    નિવેસનાનિ માપેતું, વેદેહસ્સ યસસ્સિનો’’.

    Nivesanāni māpetuṃ, vedehassa yasassino’’.

    ૬૩૭.

    637.

    ‘‘નિવેસનાનિ માપેત્વા, વેદેહસ્સ યસસ્સિનો;

    ‘‘Nivesanāni māpetvā, vedehassa yasassino;

    અથસ્સ પાહિણી દૂતં, 53 વેદેહં મિથિલગ્ગહં 54;

    Athassa pāhiṇī dūtaṃ, 55 vedehaṃ mithilaggahaṃ 56;

    એહિ દાનિ મહારાજ, માપિતં તે નિવેસનં’’.

    Ehi dāni mahārāja, māpitaṃ te nivesanaṃ’’.

    ૬૩૮.

    638.

    ‘‘તતો ચ રાજા પાયાસિ, સેનાય ચતુરઙ્ગિયા 57;

    ‘‘Tato ca rājā pāyāsi, senāya caturaṅgiyā 58;

    અનન્તવાહનં દટ્ઠું, ફીતં કપિલિયં 59 પુરં’’.

    Anantavāhanaṃ daṭṭhuṃ, phītaṃ kapiliyaṃ 60 puraṃ’’.

    ૬૩૯.

    639.

    ‘‘તતો ચ ખો સો ગન્ત્વાન, બ્રહ્મદત્તસ્સ પાહિણિ;

    ‘‘Tato ca kho so gantvāna, brahmadattassa pāhiṇi;

    ‘આગતો’સ્મિ મહારાજ, તવ પાદાનિ વન્દિતું.

    ‘Āgato’smi mahārāja, tava pādāni vandituṃ.

    ૬૪૦.

    640.

    ‘દદાહિ દાનિ મે ભરિયં, નારિં સબ્બઙ્ગસોભિનિં;

    ‘Dadāhi dāni me bhariyaṃ, nāriṃ sabbaṅgasobhiniṃ;

    સુવણ્ણેન પટિચ્છન્નં, દાસીગણપુરક્ખતં’’’.

    Suvaṇṇena paṭicchannaṃ, dāsīgaṇapurakkhataṃ’’’.

    ૬૪૧.

    641.

    ‘‘સ્વાગતં તેવ 61 વેદેહ, અથો તે અદુરાગતં;

    ‘‘Svāgataṃ teva 62 vedeha, atho te adurāgataṃ;

    નક્ખત્તંયેવ પરિપુચ્છ, અહં કઞ્ઞં દદામિ તે;

    Nakkhattaṃyeva paripuccha, ahaṃ kaññaṃ dadāmi te;

    સુવણ્ણેન પટિચ્છન્નં, દાસીગણપુરક્ખતં’’.

    Suvaṇṇena paṭicchannaṃ, dāsīgaṇapurakkhataṃ’’.

    ૬૪૨.

    642.

    ‘‘તતો ચ રાજા વેદેહો, નક્ખત્તં પરિપુચ્છથ 63;

    ‘‘Tato ca rājā vedeho, nakkhattaṃ paripucchatha 64;

    નક્ખત્તં પરિપુચ્છિત્વા, બ્રહ્મદત્તસ્સ પાહિણિ.

    Nakkhattaṃ paripucchitvā, brahmadattassa pāhiṇi.

    ૬૪૩.

    643.

    ‘‘દદાહિ દાનિ મે ભરિયં, નારિં સબ્બઙ્ગસોભિનિં;

    ‘‘Dadāhi dāni me bhariyaṃ, nāriṃ sabbaṅgasobhiniṃ;

    સુવણ્ણેન પટિચ્છન્નં, દાસીગણપુરક્ખતં’’.

    Suvaṇṇena paṭicchannaṃ, dāsīgaṇapurakkhataṃ’’.

    ૬૪૪.

    644.

    ‘‘દદામિ દાનિ તે ભરિયં, નારિં સબ્બઙ્ગસોભિનિં;

    ‘‘Dadāmi dāni te bhariyaṃ, nāriṃ sabbaṅgasobhiniṃ;

    સુવણ્ણેન પટિચ્છન્નં, દાસીગણપુરક્ખતં’’.

    Suvaṇṇena paṭicchannaṃ, dāsīgaṇapurakkhataṃ’’.

    ૬૪૫.

    645.

    ‘‘હત્થી અસ્સા રથા પત્તી, સેના તિટ્ઠન્તિ વમ્મિતા 65;

    ‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā tiṭṭhanti vammitā 66;

    ઉક્કા પદિત્તા ઝાયન્તિ, કિન્નુ મઞ્ઞન્તિ પણ્ડિતા.

    Ukkā padittā jhāyanti, kinnu maññanti paṇḍitā.

    ૬૪૬.

    646.

    ‘‘હત્થી અસ્સા રથા પત્તી, સેના તિટ્ઠન્તિ વમ્મિતા 67;

    ‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā tiṭṭhanti vammitā 68;

    ઉક્કા પદિત્તા ઝાયન્તિ, કિં નુ કાહન્તિ 69 પણ્ડિત’’.

    Ukkā padittā jhāyanti, kiṃ nu kāhanti 70 paṇḍita’’.

    ૬૪૭.

    647.

    ‘‘રક્ખતિ તં મહારાજ, ચૂળનેય્યો મહબ્બલો;

    ‘‘Rakkhati taṃ mahārāja, cūḷaneyyo mahabbalo;

    પદુટ્ઠો બ્રહ્મદત્તેન 71, પાતો તં ઘાતયિસ્સતિ’’.

    Paduṭṭho brahmadattena 72, pāto taṃ ghātayissati’’.

    ૬૪૮.

    648.

    ‘‘ઉબ્બેધતિ મે હદયં, મુખઞ્ચ પરિસુસ્સતિ;

    ‘‘Ubbedhati me hadayaṃ, mukhañca parisussati;

    નિબ્બુતિં નાધિગચ્છામિ, અગ્ગિદડ્ઢોવ આતપે.

    Nibbutiṃ nādhigacchāmi, aggidaḍḍhova ātape.

    ૬૪૯.

    649.

    ‘‘કમ્મારાનં યથા ઉક્કા, અન્તો ઝાયતિ નો બહિ;

    ‘‘Kammārānaṃ yathā ukkā, anto jhāyati no bahi;

    એવમ્પિ હદયં મય્હં, અન્તો ઝાયતિ નો બહિ’’.

    Evampi hadayaṃ mayhaṃ, anto jhāyati no bahi’’.

    ૬૫૦.

    650.

    ‘‘પમત્તો મન્તનાતીતો, ભિન્નમન્તોસિ ખત્તિય;

    ‘‘Pamatto mantanātīto, bhinnamantosi khattiya;

    ઇદાનિ ખો તં તાયન્તુ, પણ્ડિતા મન્તિનો જના.

    Idāni kho taṃ tāyantu, paṇḍitā mantino janā.

    ૬૫૧.

    651.

    ‘‘અકત્વામચ્ચસ્સ વચનં, અત્થકામહિતેસિનો;

    ‘‘Akatvāmaccassa vacanaṃ, atthakāmahitesino;

    અત્તપીતિરતો રાજા, મિગો કૂટેવ ઓહિતો.

    Attapītirato rājā, migo kūṭeva ohito.

    ૬૫૨.

    652.

    ‘‘યથાપિ મચ્છો બળિસં, વઙ્કં મંસેન છાદિતં;

    ‘‘Yathāpi maccho baḷisaṃ, vaṅkaṃ maṃsena chāditaṃ;

    આમગિદ્ધો ન જાનાતિ, મચ્છો મરણમત્તનો.

    Āmagiddho na jānāti, maccho maraṇamattano.

    ૬૫૩.

    653.

    ‘‘એવમેવ તુવં રાજ, ચૂળનેય્યસ્સ ધીતરં;

    ‘‘Evameva tuvaṃ rāja, cūḷaneyyassa dhītaraṃ;

    કામગિદ્ધો ન જાનાસિ, મચ્છોવ મરણમત્તનો.

    Kāmagiddho na jānāsi, macchova maraṇamattano.

    ૬૫૪.

    654.

    ‘‘સચે ગચ્છસિ પઞ્ચાલં, ખિપ્પમત્તં જહિસ્સસિ;

    ‘‘Sace gacchasi pañcālaṃ, khippamattaṃ jahissasi;

    મિગં પન્થાનુબન્ધંવ, મહન્તં ભયમેસ્સતિ.

    Migaṃ panthānubandhaṃva, mahantaṃ bhayamessati.

    ૬૫૫.

    655.

    ‘‘અનરિયરૂપો પુરિસો જનિન્દ, અહીવ ઉચ્છઙ્ગગતો ડસેય્ય;

    ‘‘Anariyarūpo puriso janinda, ahīva ucchaṅgagato ḍaseyya;

    ન તેન મિત્તિં કયિરાથ ધીરો 73, દુક્ખો હવે કાપુરિસેન 74 સઙ્ગમો.

    Na tena mittiṃ kayirātha dhīro 75, dukkho have kāpurisena 76 saṅgamo.

    ૬૫૬.

    656.

    ‘‘યદેવ 77 જઞ્ઞા પુરિસં 78 જનિન્દ, સીલવાયં બહુસ્સુતો;

    ‘‘Yadeva 79 jaññā purisaṃ 80 janinda, sīlavāyaṃ bahussuto;

    તેનેવ મિત્તિં કયિરાથ ધીરો, સુખો હવે સપ્પુરિસેન સઙ્ગમો’’.

    Teneva mittiṃ kayirātha dhīro, sukho have sappurisena saṅgamo’’.

    ૬૫૭.

    657.

    ‘‘બાલો તુવં એળમૂગોસિ રાજ, યો ઉત્તમત્થાનિ મયી લપિત્થો;

    ‘‘Bālo tuvaṃ eḷamūgosi rāja, yo uttamatthāni mayī lapittho;

    કિમેવહં નઙ્ગલકોટિવડ્ઢો, અત્થાનિ જાનામિ 81 યથાપિ અઞ્ઞે.

    Kimevahaṃ naṅgalakoṭivaḍḍho, atthāni jānāmi 82 yathāpi aññe.

    ૬૫૮.

    658.

    ‘‘ઇમં ગલે ગહેત્વાન, નાસેથ વિજિતા મમ;

    ‘‘Imaṃ gale gahetvāna, nāsetha vijitā mama;

    યો મે રતનલાભસ્સ, અન્તરાયાય ભાસતિ’’.

    Yo me ratanalābhassa, antarāyāya bhāsati’’.

    ૬૫૯.

    659.

    ‘‘મહોસધ અતીતેન, નાનુવિજ્ઝન્તિ પણ્ડિતા;

    ‘‘Mahosadha atītena, nānuvijjhanti paṇḍitā;

    કિં મં અસ્સંવ સમ્બન્ધં, પતોદેનેવ વિજ્ઝસિ.

    Kiṃ maṃ assaṃva sambandhaṃ, patodeneva vijjhasi.

    ૬૬૦.

    660.

    ‘‘સચે પસ્સસિ મોક્ખં વા, ખેમં વા પન પસ્સસિ;

    ‘‘Sace passasi mokkhaṃ vā, khemaṃ vā pana passasi;

    તેનેવ મં અનુસાસ, કિં અતીતેન વિજ્ઝસિ’’.

    Teneva maṃ anusāsa, kiṃ atītena vijjhasi’’.

    ૬૬૧.

    661.

    ‘‘અતીતં માનુસં કમ્મં, દુક્કરં દુરભિસમ્ભવં;

    ‘‘Atītaṃ mānusaṃ kammaṃ, dukkaraṃ durabhisambhavaṃ;

    ન તં સક્કોમિ મોચેતું, ત્વં પજાનસ્સુ 83 ખત્તિય.

    Na taṃ sakkomi mocetuṃ, tvaṃ pajānassu 84 khattiya.

    ૬૬૨.

    662.

    ‘‘સન્તિ વેહાયસા 85 નાગા, ઇદ્ધિમન્તો યસસ્સિનો;

    ‘‘Santi vehāyasā 86 nāgā, iddhimanto yasassino;

    તેપિ આદાય ગચ્છેય્યું, યસ્સ હોન્તિ તથાવિધા.

    Tepi ādāya gaccheyyuṃ, yassa honti tathāvidhā.

    ૬૬૩.

    663.

    ‘‘સન્તિ વેહાયસા અસ્સા, ઇદ્ધિમન્તો યસસ્સિનો;

    ‘‘Santi vehāyasā assā, iddhimanto yasassino;

    તેપિ આદાય ગચ્છેય્યું, યસ્સ હોન્તિ તથાવિધા.

    Tepi ādāya gaccheyyuṃ, yassa honti tathāvidhā.

    ૬૬૪.

    664.

    ‘‘સન્તિ વેહાયસા પક્ખી, ઇદ્ધિમન્તો યસસ્સિનો;

    ‘‘Santi vehāyasā pakkhī, iddhimanto yasassino;

    તેપિ આદાય ગચ્છેય્યું, યસ્સ હોન્તિ તથાવિધા.

    Tepi ādāya gaccheyyuṃ, yassa honti tathāvidhā.

    ૬૬૫.

    665.

    ‘‘સન્તિ વેહાયસા યક્ખા, ઇદ્ધિમન્તો યસસ્સિનો;

    ‘‘Santi vehāyasā yakkhā, iddhimanto yasassino;

    તેપિ આદાય ગચ્છેય્યું, યસ્સ હોન્તિ તથાવિધા.

    Tepi ādāya gaccheyyuṃ, yassa honti tathāvidhā.

    ૬૬૬.

    666.

    ‘‘અતીતં માનુસં કમ્મં, દુક્કરં દુરભિસમ્ભવં;

    ‘‘Atītaṃ mānusaṃ kammaṃ, dukkaraṃ durabhisambhavaṃ;

    ન તં સક્કોમિ મોચેતું, અન્તલિક્ખેન ખત્તિય’’.

    Na taṃ sakkomi mocetuṃ, antalikkhena khattiya’’.

    ૬૬૭.

    667.

    ‘‘અતીરદસ્સી પુરિસો, મહન્તે ઉદકણ્ણવે;

    ‘‘Atīradassī puriso, mahante udakaṇṇave;

    યત્થ સો લભતે ગાધં 87, તત્થ સો વિન્દતે સુખં.

    Yattha so labhate gādhaṃ 88, tattha so vindate sukhaṃ.

    ૬૬૮.

    668.

    ‘‘એવં અમ્હઞ્ચ રઞ્ઞો ચ, ત્વં પતિટ્ઠા મહોસધ;

    ‘‘Evaṃ amhañca rañño ca, tvaṃ patiṭṭhā mahosadha;

    ત્વં નોસિ મન્તિનં સેટ્ઠો, અમ્હે દુક્ખા પમોચય’’.

    Tvaṃ nosi mantinaṃ seṭṭho, amhe dukkhā pamocaya’’.

    ૬૬૯.

    669.

    ‘‘અતીતં માનુસં કમ્મં, દુક્કરં દુરભિસમ્ભવં;

    ‘‘Atītaṃ mānusaṃ kammaṃ, dukkaraṃ durabhisambhavaṃ;

    ન તં સક્કોમિ મોચેતું, ત્વં પજાનસ્સુ સેનક’’.

    Na taṃ sakkomi mocetuṃ, tvaṃ pajānassu senaka’’.

    ૬૭૦.

    670.

    ‘‘સુણોહિ મેતં 89 વચનં, પસ્સ સેનં 90 મહબ્ભયં;

    ‘‘Suṇohi metaṃ 91 vacanaṃ, passa senaṃ 92 mahabbhayaṃ;

    સેનકં દાનિ પુચ્છામિ, કિં કિચ્ચં ઇધ મઞ્ઞસિ’’.

    Senakaṃ dāni pucchāmi, kiṃ kiccaṃ idha maññasi’’.

    ૬૭૧.

    671.

    ‘‘અગ્ગિં વા દ્વારતો દેમ, ગણ્હામસે વિકન્તનં 93;

    ‘‘Aggiṃ vā dvārato dema, gaṇhāmase vikantanaṃ 94;

    અઞ્ઞમઞ્ઞં વધિત્વાન, ખિપ્પં હિસ્સામ જીવિતં;

    Aññamaññaṃ vadhitvāna, khippaṃ hissāma jīvitaṃ;

    મા નો રાજા બ્રહ્મદત્તો, ચિરં દુક્ખેન મારયિ’’.

    Mā no rājā brahmadatto, ciraṃ dukkhena mārayi’’.

    ૬૭૨.

    672.

    ‘‘સુણોહિ મેતં વચનં, પસ્સ સેનં મહબ્ભયં;

    ‘‘Suṇohi metaṃ vacanaṃ, passa senaṃ mahabbhayaṃ;

    પુક્કુસં દાનિ પુચ્છામિ, કિં કિચ્ચં ઇધ મઞ્ઞસિ’’.

    Pukkusaṃ dāni pucchāmi, kiṃ kiccaṃ idha maññasi’’.

    ૬૭૩.

    673.

    ‘‘વિસં ખાદિત્વા મિય્યામ, ખિપ્પં હિસ્સામ જીવિતં;

    ‘‘Visaṃ khāditvā miyyāma, khippaṃ hissāma jīvitaṃ;

    મા નો રાજા બ્રહ્મદત્તો, ચિરં દુક્ખેન મારયિ’’.

    Mā no rājā brahmadatto, ciraṃ dukkhena mārayi’’.

    ૬૭૪.

    674.

    ‘‘સુણોહિ મેતં વચનં, પસ્સ સેનં મહબ્ભયં;

    ‘‘Suṇohi metaṃ vacanaṃ, passa senaṃ mahabbhayaṃ;

    કામિન્દં 95 દાનિ પુચ્છામિ, કિં કિચ્ચં ઇધ મઞ્ઞસિ’’.

    Kāmindaṃ 96 dāni pucchāmi, kiṃ kiccaṃ idha maññasi’’.

    ૬૭૫.

    675.

    ‘‘રજ્જુયા બજ્ઝ મિય્યામ, પપાતા પપતામસે 97;

    ‘‘Rajjuyā bajjha miyyāma, papātā papatāmase 98;

    મા નો રાજા બ્રહ્મદત્તો, ચિરં દુક્ખેન મારયિ’’.

    Mā no rājā brahmadatto, ciraṃ dukkhena mārayi’’.

    ૬૭૬.

    676.

    ‘‘સુણોહિ મેતં વચનં, પસ્સ સેનં મહબ્ભયં;

    ‘‘Suṇohi metaṃ vacanaṃ, passa senaṃ mahabbhayaṃ;

    દેવિન્દં દાનિ પુચ્છામિ, કિં કિચ્ચં ઇધ મઞ્ઞસિ’’.

    Devindaṃ dāni pucchāmi, kiṃ kiccaṃ idha maññasi’’.

    ૬૭૭.

    677.

    ‘‘અગ્ગિં વા દ્વારતો દેમ, ગણ્હામસે વિકન્તનં;

    ‘‘Aggiṃ vā dvārato dema, gaṇhāmase vikantanaṃ;

    અઞ્ઞમઞ્ઞં વધિત્વાન, ખિપ્પં હિસ્સામ જીવિતં;

    Aññamaññaṃ vadhitvāna, khippaṃ hissāma jīvitaṃ;

    ન નો સક્કોતિ મોચેતું, સુખેનેવ મહોસધો’’.

    Na no sakkoti mocetuṃ, sukheneva mahosadho’’.

    ૬૭૮.

    678.

    ‘‘યથા કદલિનો સારં, અન્વેસં નાધિગચ્છતિ;

    ‘‘Yathā kadalino sāraṃ, anvesaṃ nādhigacchati;

    એવં અન્વેસમાના નં, પઞ્હં નજ્ઝગમામસે.

    Evaṃ anvesamānā naṃ, pañhaṃ najjhagamāmase.

    ૬૭૯.

    679.

    ‘‘યથા સિમ્બલિનો સારં, અન્વેસં નાધિગચ્છતિ;

    ‘‘Yathā simbalino sāraṃ, anvesaṃ nādhigacchati;

    એવં અન્વેસમાના નં, પઞ્હં નજ્ઝગમામસે.

    Evaṃ anvesamānā naṃ, pañhaṃ najjhagamāmase.

    ૬૮૦.

    680.

    ‘‘અદેસે વત નો વુટ્ઠં, કુઞ્જરાનંવનોદકે;

    ‘‘Adese vata no vuṭṭhaṃ, kuñjarānaṃvanodake;

    સકાસે દુમ્મનુસ્સાનં, બાલાનં અવિજાનતં.

    Sakāse dummanussānaṃ, bālānaṃ avijānataṃ.

    ૬૮૧.

    681.

    ‘‘ઉબ્બેધતિ મે હદયં, મુખઞ્ચ પરિસુસ્સતિ;

    ‘‘Ubbedhati me hadayaṃ, mukhañca parisussati;

    નિબ્બુતિં નાધિગચ્છામિ, અગ્ગિદડ્ઢોવ આતપે.

    Nibbutiṃ nādhigacchāmi, aggidaḍḍhova ātape.

    ૬૮૨.

    682.

    ‘‘કમ્મારાનં યથા ઉક્કા, અન્તો ઝાયતિ નો બહિ;

    ‘‘Kammārānaṃ yathā ukkā, anto jhāyati no bahi;

    એવમ્પિ હદયં મય્હં, અન્તો ઝાયતિ નો બહિ’’.

    Evampi hadayaṃ mayhaṃ, anto jhāyati no bahi’’.

    ૬૮૩.

    683.

    ‘‘તતો સો પણ્ડિતો ધીરો, અત્થદસ્સી મહોસધો;

    ‘‘Tato so paṇḍito dhīro, atthadassī mahosadho;

    વેદેહં દુક્ખિતં દિસ્વા, ઇદં વચનમબ્રવિ.

    Vedehaṃ dukkhitaṃ disvā, idaṃ vacanamabravi.

    ૬૮૪.

    684.

    ‘મા ત્વં ભાયિ મહારાજ, મા ત્વં ભાયિ રથેસભ;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    અહં તં મોચયિસ્સામિ, રાહુગ્ગહંવ 99 ચન્દિમં.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, rāhuggahaṃva 100 candimaṃ.

    ૬૮૫.

    685.

    ‘મા ત્વં ભાયિ મહારાજ, મા ત્વં ભાયિ રથેસભ;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    અહં તં મોચયિસ્સામિ, રાહુગ્ગહંવ સૂરિયં.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, rāhuggahaṃva sūriyaṃ.

    ૬૮૬.

    686.

    ‘‘મા ત્વં ભાયિ મહારાજ, મા ત્વં ભાયિ રથેસભ;

    ‘‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    અહં તં મોચયિસ્સામિ, પઙ્કે સન્નંવ કુઞ્જરં.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, paṅke sannaṃva kuñjaraṃ.

    ૬૮૭.

    687.

    ‘મા ત્વં ભાયિ મહારાજ, મા ત્વં ભાયિ રથેસભ;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    અહં તં મોચયિસ્સામિ, પેળાબદ્ધંવ પન્નગં.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, peḷābaddhaṃva pannagaṃ.

    ૬૮૮.

    688.

    101 ‘મા ત્વં ભાયિ મહારાજ, મા ત્વં ભાયિ રથેસભ;

    102 ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    અહં તં મોચયિસ્સામિ, પક્ખિં બદ્ધંવ પઞ્જરે 103.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, pakkhiṃ baddhaṃva pañjare 104.

    ૬૮૯.

    689.

    ‘મા ત્વં ભાયિ મહારાજ, મા ત્વં ભાયિ રથેસભ;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    અહં તં મોચયિસ્સામિ, મચ્છે જાલગતેરિવ.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, macche jālagateriva.

    ૬૯૦.

    690.

    ‘મા ત્વં ભાયિ મહારાજ, મા ત્વં ભાયિ રથેસભ;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    અહં તં મોચયિસ્સામિ, સયોગ્ગબલવાહનં.

    Ahaṃ taṃ mocayissāmi, sayoggabalavāhanaṃ.

    ૬૯૧.

    691.

    ‘મા ત્વં ભાયિ મહારાજ, મા ત્વં ભાયિ રથેસભ;

    ‘Mā tvaṃ bhāyi mahārāja, mā tvaṃ bhāyi rathesabha;

    પઞ્ચાલં વાહયિસ્સામિ 105, કાકસેનંવ લેડ્ડુના.

    Pañcālaṃ vāhayissāmi 106, kākasenaṃva leḍḍunā.

    ૬૯૨.

    692.

    ‘અદુ પઞ્ઞા કિમત્થિયા, અમચ્ચો વાપિ તાદિસો;

    ‘Adu paññā kimatthiyā, amacco vāpi tādiso;

    યો તં સમ્બાધપક્ખન્દં 107, દુક્ખા ન પરિમોચયે’’’.

    Yo taṃ sambādhapakkhandaṃ 108, dukkhā na parimocaye’’’.

    ૬૯૩.

    693.

    ‘‘એથ માણવા ઉટ્ઠેથ, મુખં સોધેથ સન્ધિનો;

    ‘‘Etha māṇavā uṭṭhetha, mukhaṃ sodhetha sandhino;

    વેદેહો સહમચ્ચેહિ, ઉમઙ્ગેન 109 ગમિસ્સતિ’’.

    Vedeho sahamaccehi, umaṅgena 110 gamissati’’.

    ૬૯૪.

    694.

    ‘‘તસ્સ તં વચનં સુત્વા, પણ્ડિતસ્સાનુચારિનો 111;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, paṇḍitassānucārino 112;

    ઉમઙ્ગદ્વારં વિવરિંસુ, યન્તયુત્તે ચ અગ્ગળે’’.

    Umaṅgadvāraṃ vivariṃsu, yantayutte ca aggaḷe’’.

    ૬૯૫.

    695.

    ‘‘પુરતો સેનકો યાતિ, પચ્છતો ચ મહોસધો;

    ‘‘Purato senako yāti, pacchato ca mahosadho;

    મજ્ઝે ચ રાજા વેદેહો, અમચ્ચપરિવારિતો’’.

    Majjhe ca rājā vedeho, amaccaparivārito’’.

    ૬૯૬.

    696.

    ‘‘ઉમઙ્ગા નિક્ખમિત્વાન, વેદેહો નાવમારુહિ;

    ‘‘Umaṅgā nikkhamitvāna, vedeho nāvamāruhi;

    અભિરૂળ્હઞ્ચ તં ઞત્વા 113, અનુસાસિ મહોસધો.

    Abhirūḷhañca taṃ ñatvā 114, anusāsi mahosadho.

    ૬૯૭.

    697.

    ‘અયં તે સસુરો દેવ, અયં સસ્સુ જનાધિપ;

    ‘Ayaṃ te sasuro deva, ayaṃ sassu janādhipa;

    યથા માતુ પટિપત્તિ, એવં તે હોતુ સસ્સુયા.

    Yathā mātu paṭipatti, evaṃ te hotu sassuyā.

    ૬૯૮.

    698.

    ‘યથાપિ નિયકો ભાતા, સઉદરિયો એકમાતુકો;

    ‘Yathāpi niyako bhātā, saudariyo ekamātuko;

    એવં પઞ્ચાલચન્દો તે, દયિતબ્બો રથેસભ.

    Evaṃ pañcālacando te, dayitabbo rathesabha.

    ૬૯૯.

    699.

    ‘અયં પઞ્ચાલચન્દી તે, રાજપુત્તી અભિચ્છિતા 115;

    ‘Ayaṃ pañcālacandī te, rājaputtī abhicchitā 116;

    કામં કરોહિ તે તાય, ભરિયા તે રથેસભ’’’.

    Kāmaṃ karohi te tāya, bhariyā te rathesabha’’’.

    ૭૦૦.

    700.

    ‘‘આરુય્હ નાવં તરમાનો, કિન્નુ તીરમ્હિ તિટ્ઠસિ;

    ‘‘Āruyha nāvaṃ taramāno, kinnu tīramhi tiṭṭhasi;

    કિચ્છા મુત્તામ્હ દુક્ખતો, યામ દાનિ મહોસધ’’.

    Kicchā muttāmha dukkhato, yāma dāni mahosadha’’.

    ૭૦૧.

    701.

    ‘‘નેસ ધમ્મો મહારાજ, યોહં સેનાય નાયકો;

    ‘‘Nesa dhammo mahārāja, yohaṃ senāya nāyako;

    સેનઙ્ગં પરિહાપેત્વા, અત્તાનં પરિમોચયે.

    Senaṅgaṃ parihāpetvā, attānaṃ parimocaye.

    ૭૦૨.

    702.

    ‘‘નિવેસનમ્હિ તે દેવ, સેનઙ્ગં પરિહાપિતં;

    ‘‘Nivesanamhi te deva, senaṅgaṃ parihāpitaṃ;

    તં દિન્નં બ્રહ્મદત્તેન, આનયિસ્સં રથેસભ’’.

    Taṃ dinnaṃ brahmadattena, ānayissaṃ rathesabha’’.

    ૭૦૩.

    703.

    ‘‘અપ્પસેનો મહાસેનં, કથં વિગ્ગય્હ 117 ઠસ્સસિ;

    ‘‘Appaseno mahāsenaṃ, kathaṃ viggayha 118 ṭhassasi;

    દુબ્બલો બલવન્તેન, વિહઞ્ઞિસ્સસિ પણ્ડિત’’.

    Dubbalo balavantena, vihaññissasi paṇḍita’’.

    ૭૦૪.

    704.

    ‘‘અપ્પસેનોપિ ચે મન્તી, મહાસેનં અમન્તિનં;

    ‘‘Appasenopi ce mantī, mahāsenaṃ amantinaṃ;

    જિનાતિ રાજા રાજાનો, આદિચ્ચોવુદયં તમં’’.

    Jināti rājā rājāno, ādiccovudayaṃ tamaṃ’’.

    ૭૦૫.

    705.

    ‘‘સુસુખં વત સંવાસો, પણ્ડિતેહીતિ સેનક;

    ‘‘Susukhaṃ vata saṃvāso, paṇḍitehīti senaka;

    પક્ખીવ પઞ્જરે બદ્ધે, મચ્છે જાલગતેરિવ;

    Pakkhīva pañjare baddhe, macche jālagateriva;

    અમિત્તહત્થત્તગતે 119, મોચયી નો મહોસધો’’.

    Amittahatthattagate 120, mocayī no mahosadho’’.

    ૭૦૬.

    706.

    ‘‘એવમેતં 121 મહારાજ, પણ્ડિતા હિ સુખાવહા;

    ‘‘Evametaṃ 122 mahārāja, paṇḍitā hi sukhāvahā;

    પક્ખીવ પઞ્જરે બદ્ધે, મચ્છે જાલગતેરિવ;

    Pakkhīva pañjare baddhe, macche jālagateriva;

    અમિત્તહત્થત્તગતે, મોચયી નો મહોસધો’’.

    Amittahatthattagate, mocayī no mahosadho’’.

    ૭૦૭.

    707.

    ‘‘રક્ખિત્વા કસિણં રત્તિં, ચૂળનેય્યો મહબ્બલો;

    ‘‘Rakkhitvā kasiṇaṃ rattiṃ, cūḷaneyyo mahabbalo;

    ઉદેન્તં અરુણુગ્ગસ્મિં, ઉપકારિં ઉપાગમિ.

    Udentaṃ aruṇuggasmiṃ, upakāriṃ upāgami.

    ૭૦૮.

    708.

    ‘‘આરુય્હ પવરં નાગં, બલવન્તં સટ્ઠિહાયનં;

    ‘‘Āruyha pavaraṃ nāgaṃ, balavantaṃ saṭṭhihāyanaṃ;

    રાજા અવોચ પઞ્ચાલો, ચૂળનેય્યો મહબ્બલો.

    Rājā avoca pañcālo, cūḷaneyyo mahabbalo.

    ૭૦૯.

    709.

    ‘‘સન્નદ્ધો મણિવમ્મેન 123, સરમાદાય પાણિના;

    ‘‘Sannaddho maṇivammena 124, saramādāya pāṇinā;

    પેસિયે અજ્ઝભાસિત્થ, પુથુગુમ્બે સમાગતે.

    Pesiye ajjhabhāsittha, puthugumbe samāgate.

    ૭૧૦.

    710.

    ‘‘હત્થારોહે અનીકટ્ઠે, રથિકે પત્તિકારકે;

    ‘‘Hatthārohe anīkaṭṭhe, rathike pattikārake;

    ઉપાસનમ્હિ કતહત્થે, વાલવેધે સમાગતે’’.

    Upāsanamhi katahatthe, vālavedhe samāgate’’.

    ૭૧૧.

    711.

    ‘‘પેસેથ કુઞ્જરે દન્તી, બલવન્તે સટ્ઠિહાયને;

    ‘‘Pesetha kuñjare dantī, balavante saṭṭhihāyane;

    મદ્દન્તુ કુઞ્જરા નગરં, વેદેહેન સુમાપિતં.

    Maddantu kuñjarā nagaraṃ, vedehena sumāpitaṃ.

    ૭૧૨.

    712.

    ‘‘વચ્છદન્તમુખા સેતા, તિક્ખગ્ગા અટ્ઠિવેધિનો;

    ‘‘Vacchadantamukhā setā, tikkhaggā aṭṭhivedhino;

    પણુન્ના ધનુવેગેન, સમ્પતન્તુતરીતરા.

    Paṇunnā dhanuvegena, sampatantutarītarā.

    ૭૧૩.

    713.

    ‘‘માણવા વમ્મિનો સૂરા, ચિત્રદણ્ડયુતાવુધા;

    ‘‘Māṇavā vammino sūrā, citradaṇḍayutāvudhā;

    પક્ખન્દિનો મહાનાગા, હત્થીનં હોન્તુ સમ્મુખા.

    Pakkhandino mahānāgā, hatthīnaṃ hontu sammukhā.

    ૭૧૪.

    714.

    ‘‘સત્તિયો તેલધોતાયો, અચ્ચિમન્તા 125 પભસ્સરા;

    ‘‘Sattiyo teladhotāyo, accimantā 126 pabhassarā;

    વિજ્જોતમાના તિટ્ઠન્તુ, સતરંસીવ 127 તારકા.

    Vijjotamānā tiṭṭhantu, sataraṃsīva 128 tārakā.

    ૭૧૫.

    715.

    ‘‘આવુધબલવન્તાનં, ગુણિકાયૂરધારિનં;

    ‘‘Āvudhabalavantānaṃ, guṇikāyūradhārinaṃ;

    એતાદિસાનં યોધાનં, સઙ્ગામે અપલાયિનં;

    Etādisānaṃ yodhānaṃ, saṅgāme apalāyinaṃ;

    વેદેહો કુતો મુચ્ચિસ્સતિ, સચે પક્ખીવ કાહિતિ.

    Vedeho kuto muccissati, sace pakkhīva kāhiti.

    ૭૧૬.

    716.

    ‘‘તિંસ મે પુરિસનાવુત્યો, સબ્બેવેકેકનિચ્ચિતા;

    ‘‘Tiṃsa me purisanāvutyo, sabbevekekaniccitā;

    યેસં સમં ન પસ્સામિ, કેવલં મહિમં ચરં.

    Yesaṃ samaṃ na passāmi, kevalaṃ mahimaṃ caraṃ.

    ૭૧૭.

    717.

    ‘‘નાગા ચ કપ્પિતા દન્તી, બલવન્તો સટ્ઠિહાયના;

    ‘‘Nāgā ca kappitā dantī, balavanto saṭṭhihāyanā;

    યેસં ખન્ધેસુ સોભન્તિ, કુમારા ચારુદસ્સના;

    Yesaṃ khandhesu sobhanti, kumārā cārudassanā;

    ૭૧૮.

    718.

    ‘‘પીતાલઙ્કારા પીતવસના, પીતુત્તરનિવાસના;

    ‘‘Pītālaṅkārā pītavasanā, pītuttaranivāsanā;

    નાગખન્ધેસુ સોભન્તિ, દેવપુત્તાવ નન્દને.

    Nāgakhandhesu sobhanti, devaputtāva nandane.

    ૭૧૯.

    719.

    ‘‘પાઠીનવણ્ણા નેત્તિંસા, તેલધોતા પભસ્સરા;

    ‘‘Pāṭhīnavaṇṇā nettiṃsā, teladhotā pabhassarā;
