Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૪. ઉપચિકાવગ્ગો
4. Upacikāvaggo
૧. ઉપચિકઙ્ગપઞ્હો
1. Upacikaṅgapañho
૧. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ઉપચિકાય એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’ન્તિ યં વદેસિ, કતમં તં એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, ઉપચિકા ઉપરિ છદનં કત્વા અત્તાનં પિદહિત્વા ગોચરાય ચરતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન સીલસંવરછદનં કત્વા માનસં પિદહિત્વા પિણ્ડાય ચરિતબ્બં, સીલસંવરછદનેન ખો, મહારાજ, યોગી યોગાવચરો સબ્બભયસમતિક્કન્તો હોતિ. ઇદં, મહારાજ, ઉપચિકાય એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બં, ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન ઉપસેનેન વઙ્ગન્તપુત્તેન –
1. ‘‘Bhante nāgasena, ‘upacikāya ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’nti yaṃ vadesi, katamaṃ taṃ ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’’nti? ‘‘Yathā, mahārāja, upacikā upari chadanaṃ katvā attānaṃ pidahitvā gocarāya carati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sīlasaṃvarachadanaṃ katvā mānasaṃ pidahitvā piṇḍāya caritabbaṃ, sīlasaṃvarachadanena kho, mahārāja, yogī yogāvacaro sabbabhayasamatikkanto hoti. Idaṃ, mahārāja, upacikāya ekaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ, bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena upasenena vaṅgantaputtena –
‘‘‘સીલસંવરછદનં, યોગી કત્વાન માનસં;
‘‘‘Sīlasaṃvarachadanaṃ, yogī katvāna mānasaṃ;
અનુપલિત્તો લોકેન, ભયા ચ પરિમુચ્ચતી’’’તિ.
Anupalitto lokena, bhayā ca parimuccatī’’’ti.
ઉપચિકઙ્ગપઞ્હો પઠમો.
Upacikaṅgapañho paṭhamo.