Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    ઉપોસથાગારાદિકથા

    Uposathāgārādikathā

    ૧૪૧. અનુપરિવેણિયન્તિ એકસીમમહાવિહારે તસ્મિં તસ્મિં પરિવેણે. અસઙ્કેતેનાતિ સઙ્કેતં અકત્વા. એકં સમૂહનિત્વાતિ કમ્મવાચાય સમૂહનિત્વા.

    141.Anupariveṇiyanti ekasīmamahāvihāre tasmiṃ tasmiṃ pariveṇe. Asaṅketenāti saṅketaṃ akatvā. Ekaṃ samūhanitvāti kammavācāya samūhanitvā.

    ૧૪૨. યતો પાતિમોક્ખં સુણાતીતિ યત્થ કત્થચિ ભિક્ખૂનં હત્થપાસે નિસિન્નો યસ્મા પાતિમોક્ખં સુણાતિ; કતોવસ્સ ઉપોસથોતિ અત્થો. ઇદઞ્ચ વત્થુવસેન વુત્તં, હત્થપાસે નિસિન્નસ્સ પન અસુણન્તસ્સાપિ કતોવ હોતિ ઉપોસથો. નિમિત્તા કિત્તેતબ્બાતિ ઉપોસથપમુખસ્સ ખુદ્દકાનિ વા મહન્તાનિ વા પાસાણઇટ્ઠકદારુખણ્ડદણ્ડકાદીનિ યાનિ કાનિચિ નિમિત્તાનિ અબ્ભોકાસે વા માળકાદીસુ વા યત્થ કત્થચિ સઞ્ઞં કત્વા કિત્તેતું વટ્ટતિ. અથ વા નિમિત્તા કિત્તેતબ્બાતિ નિમિત્તુપગા વા અનિમિત્તુપગા વા પરિચ્છેદજાનનત્થં કિત્તેતબ્બા.

    142.Yato pātimokkhaṃ suṇātīti yattha katthaci bhikkhūnaṃ hatthapāse nisinno yasmā pātimokkhaṃ suṇāti; katovassa uposathoti attho. Idañca vatthuvasena vuttaṃ, hatthapāse nisinnassa pana asuṇantassāpi katova hoti uposatho. Nimittā kittetabbāti uposathapamukhassa khuddakāni vā mahantāni vā pāsāṇaiṭṭhakadārukhaṇḍadaṇḍakādīni yāni kānici nimittāni abbhokāse vā māḷakādīsu vā yattha katthaci saññaṃ katvā kittetuṃ vaṭṭati. Atha vā nimittā kittetabbāti nimittupagā vā animittupagā vā paricchedajānanatthaṃ kittetabbā.

    થેરેહિ ભિક્ખૂહિ પઠમતરં સન્નિપતિતુન્તિ એત્થ સચે મહાથેરો પઠમતરં ન આગચ્છતિ, દુક્કટં. સબ્બેહેવ એકજ્ઝં સન્નિપતિત્વા ઉપોસથો કાતબ્બોતિ એત્થ સચે પોરાણકો આવાસો મજ્ઝે વિહારસ્સ હોતિ, પહોતિ ચેત્થ ભિક્ખૂનં નિસજ્જટ્ઠાનં, તત્થ સન્નિપતિત્વા ઉપોસથો કાતબ્બો. સચે પોરાણકો પરિદુબ્બલો ચેવ સમ્બાધો ચ અઞ્ઞો પચ્છા ઉટ્ઠિતાવાસો અસમ્બાધો, તત્થ ઉપોસથો કાતબ્બો.

    Therehi bhikkhūhi paṭhamataraṃ sannipatitunti ettha sace mahāthero paṭhamataraṃ na āgacchati, dukkaṭaṃ. Sabbeheva ekajjhaṃ sannipatitvā uposatho kātabboti ettha sace porāṇako āvāso majjhe vihārassa hoti, pahoti cettha bhikkhūnaṃ nisajjaṭṭhānaṃ, tattha sannipatitvā uposatho kātabbo. Sace porāṇako paridubbalo ceva sambādho ca añño pacchā uṭṭhitāvāso asambādho, tattha uposatho kātabbo.

    યત્થ વા પન થેરો ભિક્ખુ વિહરતીતિ એત્થાપિ સચે થેરસ્સ વિહારો સબ્બેસં પહોતિ, ફાસુકો હોતિ, તત્થ ઉપોસથો કાતબ્બો. સચે પન સો પચ્ચન્તે વિસમપ્પદેસે હોતિ, થેરસ્સ વત્તબ્બં – ‘‘ભન્તે, તુમ્હાકં વિહારો અફાસુકદેસો, નત્થિ એત્થ સબ્બેસં ઓકાસો , અસુકસ્મિં નામ આવાસે ઓકાસો અત્થિ, તત્થ ગન્તું વટ્ટતી’’તિ. સચે થેરો નાગચ્છતિ, તસ્સ છન્દપારિસુદ્ધિં આનેત્વા સબ્બેસં પહોનકે ફાસુકટ્ઠાને ઉપોસથો કાતબ્બો.

    Yattha vā pana thero bhikkhu viharatīti etthāpi sace therassa vihāro sabbesaṃ pahoti, phāsuko hoti, tattha uposatho kātabbo. Sace pana so paccante visamappadese hoti, therassa vattabbaṃ – ‘‘bhante, tumhākaṃ vihāro aphāsukadeso, natthi ettha sabbesaṃ okāso , asukasmiṃ nāma āvāse okāso atthi, tattha gantuṃ vaṭṭatī’’ti. Sace thero nāgacchati, tassa chandapārisuddhiṃ ānetvā sabbesaṃ pahonake phāsukaṭṭhāne uposatho kātabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૭૨. ઉપોસથાગારકથા • 72. Uposathāgārakathā
    ૭૩. ઉપોસથપ્પમુખાનુજાનના • 73. Uposathappamukhānujānanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭૨. ઉપોસથાગારાદિકથા • 72. Uposathāgārādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact