Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૭૨. ઉપોસથાગારાદિકથા

    72. Uposathāgārādikathā

    ૧૪૧. અનુપરિવેણિયન્તિ એત્થ અનુસદ્દસ્સ વિચ્છત્થં, પરિવેણસદ્દસ્સ ચ લિઙ્ગવિપલ્લાસભાવં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘તસ્મિં તસ્મિં પરિવેણે’’તિ. પરિવેણસદ્દો હિ નપુંસકલિઙ્ગો, ઇધ પન લિઙ્ગવિપલ્લાસં કત્વા ઇત્થિલિઙ્ગવસેન વુત્તં. ‘‘સઙ્કેતં અકત્વા’’તિ ઇમિના અસઙ્કેતેનાતિ પદસ્સ કિરિયાવિસેસનત્તં દીપેતિ. ‘‘કમ્મવાચાયા’’તિ ઇમિના સમૂહનિત્વાતિ પદસ્સ કરણં દસ્સેતિ.

    141.Anupariveṇiyanti ettha anusaddassa vicchatthaṃ, pariveṇasaddassa ca liṅgavipallāsabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘tasmiṃ tasmiṃ pariveṇe’’ti. Pariveṇasaddo hi napuṃsakaliṅgo, idha pana liṅgavipallāsaṃ katvā itthiliṅgavasena vuttaṃ. ‘‘Saṅketaṃ akatvā’’ti iminā asaṅketenāti padassa kiriyāvisesanattaṃ dīpeti. ‘‘Kammavācāyā’’ti iminā samūhanitvāti padassa karaṇaṃ dasseti.

    ૧૪૨. યતોતિ એત્થ તોપચ્ચયસ્સ કારણત્થે પવત્તભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યસ્મા’’તિ. ‘‘હત્થપાસે’’તિ ઇમિના હત્થપાસતો બહિ નિસિન્ને અકતોવસ્સ ઉપોસથો હોતીતિ દસ્સેતિ. અસ્સાતિ ભિક્ખુનો. વત્થુવસેનાતિ અટ્ઠુપ્પત્તિવસેન. ઉપોસથસ્સ પમુખસ્સ અબ્ભોકાસે વા માળકાદીસુ વાતિ સમ્બન્ધો. નિમિત્તુપગા વા અનિમિત્તુપગા વાતિ હેટ્ઠા અટ્ઠસુ નિમિત્તેસુ વુત્તા નિમિત્તુપગા વા અનિમિત્તુપગા વા પબ્બતાદયો વા અઞ્ઞે વા કિત્તેતબ્બા.

    142.Yatoti ettha topaccayassa kāraṇatthe pavattabhāvaṃ dassento āha ‘‘yasmā’’ti. ‘‘Hatthapāse’’ti iminā hatthapāsato bahi nisinne akatovassa uposatho hotīti dasseti. Assāti bhikkhuno. Vatthuvasenāti aṭṭhuppattivasena. Uposathassa pamukhassa abbhokāse vā māḷakādīsu vāti sambandho. Nimittupagā vā animittupagā vāti heṭṭhā aṭṭhasu nimittesu vuttā nimittupagā vā animittupagā vā pabbatādayo vā aññe vā kittetabbā.

    પઠમતરં ન આગચ્છતિ, દુક્કટન્તિ ઉપોસથે ઘોસિયમાને પઠમતરં ન આગચ્છતિ, દુક્કટં. વિહારસ્સ મજ્ઝે હોતીતિ યોજના. એત્થાતિ પોરાણકે આવાસે. તત્થાતિ પોરાણકે આવાસે. અસમ્બાધોતિ સઙ્ઘસ્સ નિસજ્જટ્ઠાનપહોનકો. તત્થાતિ પચ્છા ઉટ્ઠિતે આવાસે.

    Paṭhamataraṃna āgacchati, dukkaṭanti uposathe ghosiyamāne paṭhamataraṃ na āgacchati, dukkaṭaṃ. Vihārassa majjhe hotīti yojanā. Etthāti porāṇake āvāse. Tatthāti porāṇake āvāse. Asambādhoti saṅghassa nisajjaṭṭhānapahonako. Tatthāti pacchā uṭṭhite āvāse.

    સબ્બેસં નિસજ્જટ્ઠાનન્તિ યોજના. તત્થાતિ થેરસ્સ વિહારે. સોતિ થેરસ્સ વિહારો. એત્થાતિ તુમ્હાકં વિહારે. સબ્બેસં ઓકાસો નત્થીતિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ તં અસુકં નામ આવાસં. ‘‘વટ્ટતી’’તિ વત્તબ્બન્તિ યોજના. તસ્સાતિ થેરસ્સ.

    Sabbesaṃ nisajjaṭṭhānanti yojanā. Tatthāti therassa vihāre. Soti therassa vihāro. Etthāti tumhākaṃ vihāre. Sabbesaṃ okāso natthīti sambandho. Tatthāti taṃ asukaṃ nāma āvāsaṃ. ‘‘Vaṭṭatī’’ti vattabbanti yojanā. Tassāti therassa.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૭૨. ઉપોસથાગારકથા • 72. Uposathāgārakathā
    ૭૩. ઉપોસથપ્પમુખાનુજાનના • 73. Uposathappamukhānujānanā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઉપોસથાગારાદિકથા • Uposathāgārādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact