Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના

    Uposathāgārādikathāvaṇṇanā

    ૧૪૨. વત્થુવસેન વુત્તન્તિ ‘‘મયઞ્ચમ્હા અસમ્મતાય ભૂમિયા નિસિન્ના પાતિમોક્ખં અસ્સુમ્હા’’તિ વત્થુમ્હિ પાતિમોક્ખસવનસ્સ આગતત્તા વુત્તં. ઉપોસથપ્પમુખં નામ ઉપોસથાગારસ્સ સમ્મુખટ્ઠાનં. પાળિયં ‘‘પઠમં નિમિત્તા કિત્તેતબ્બા’’તિ એત્તકમેવ વત્વા સીમાસમ્મુતિયં વિય ‘‘પબ્બતનિમિત્તં પાસાણનિમિત્ત’’ન્તિઆદિના વિસેસેત્વા નિમિત્તાનં અદસ્સિતત્તા ‘‘ખુદ્દકાનિ વા…પે॰… યાનિ કાનિચિ નિમિત્તાની’’તિ વુત્તં. કિત્તેતું વટ્ટતીતિ ઇમિના સમ્બન્ધો.

    142.Vatthuvasena vuttanti ‘‘mayañcamhā asammatāya bhūmiyā nisinnā pātimokkhaṃ assumhā’’ti vatthumhi pātimokkhasavanassa āgatattā vuttaṃ. Uposathappamukhaṃ nāma uposathāgārassa sammukhaṭṭhānaṃ. Pāḷiyaṃ ‘‘paṭhamaṃ nimittā kittetabbā’’ti ettakameva vatvā sīmāsammutiyaṃ viya ‘‘pabbatanimittaṃ pāsāṇanimitta’’ntiādinā visesetvā nimittānaṃ adassitattā ‘‘khuddakāni vā…pe… yāni kānici nimittānī’’ti vuttaṃ. Kittetuṃ vaṭṭatīti iminā sambandho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૭૩. ઉપોસથપ્પમુખાનુજાનના • 73. Uposathappamukhānujānanā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઉપોસથાગારાદિકથા • Uposathāgārādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપોસથાગારાદિકથાવણ્ણના • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭૨. ઉપોસથાગારાદિકથા • 72. Uposathāgārādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact