Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. ઉસ્સૂરભત્તસુત્તવણ્ણના

    8. Ussūrabhattasuttavaṇṇanā

    ૨૨૮. અટ્ઠમે ઉસ્સૂરભત્તેતિ અતિદિવાપચનભત્તે. ન કાલેન પટિપૂજેન્તીતિ યાગુકાલે યાગું, ખજ્જકકાલે ખજ્જકં , ભોજનકાલે ભોજનં અપચન્તા યુત્તપ્પયુત્તકાલસ્સ અતિનામિતત્તા ન કાલેન પટિપૂજેન્તિ, અત્તનો ચિત્તેનેવ દેન્તિ નામ. તતો તેપિ તેસુ અત્તનો ગેહં આગતેસુ તથેવ કરોન્તિ. કુલપવેણિયા આગતા બલિપટિગ્ગાહિકા દેવતાપિ યુત્તપ્પયુત્તકાલેન લાભં લભમાનાયેવ રક્ખન્તિ ગોપયન્તિ પીળં અકત્વા. અકાલે લભમાના પન ‘‘ઇમે અમ્હેસુ અનાદરા’’તિ આરક્ખં ન કરોન્તિ.

    228. Aṭṭhame ussūrabhatteti atidivāpacanabhatte. Na kālena paṭipūjentīti yāgukāle yāguṃ, khajjakakāle khajjakaṃ , bhojanakāle bhojanaṃ apacantā yuttappayuttakālassa atināmitattā na kālena paṭipūjenti, attano citteneva denti nāma. Tato tepi tesu attano gehaṃ āgatesu tatheva karonti. Kulapaveṇiyā āgatā balipaṭiggāhikā devatāpi yuttappayuttakālena lābhaṃ labhamānāyeva rakkhanti gopayanti pīḷaṃ akatvā. Akāle labhamānā pana ‘‘ime amhesu anādarā’’ti ārakkhaṃ na karonti.

    સમણબ્રાહ્મણાપિ ‘‘એતેસં ગેહે ભોજનવેલાય ભોજનં ન હોતિ, ઠિતમજ્ઝન્હિકે દેન્તી’’તિ મઙ્ગલામઙ્ગલેસુ કાતબ્બં ન કરોન્તિ. વિમુખા કમ્મં કરોન્તીતિ ‘‘પાતો કિઞ્ચિ ન લભામ, ખુદાય પટિપીળિતા કમ્મં કાતું ન સક્કોમા’’તિ કમ્મં વિસ્સજ્જેત્વા નિસીદન્તિ. અનોજવન્તં હોતીતિ અકાલે ભુત્તં ઓજં હરિતું ન સક્કોતિ. સુક્કપક્ખો વુત્તવિપલ્લાસેન વેદિતબ્બો.

    Samaṇabrāhmaṇāpi ‘‘etesaṃ gehe bhojanavelāya bhojanaṃ na hoti, ṭhitamajjhanhike dentī’’ti maṅgalāmaṅgalesu kātabbaṃ na karonti. Vimukhā kammaṃ karontīti ‘‘pāto kiñci na labhāma, khudāya paṭipīḷitā kammaṃ kātuṃ na sakkomā’’ti kammaṃ vissajjetvā nisīdanti. Anojavantaṃ hotīti akāle bhuttaṃ ojaṃ harituṃ na sakkoti. Sukkapakkho vuttavipallāsena veditabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૮. ઉસ્સૂરભત્તસુત્તં • 8. Ussūrabhattasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૧૦. પઠમદીઘચારિકસુત્તાદિવણ્ણના • 1-10. Paṭhamadīghacārikasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact