Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. ઉત્તિયસુત્તવણ્ણના

    5. Uttiyasuttavaṇṇanā

    ૯૫. પઞ્ચમે તુણ્હી અહોસીતિ સત્તૂપલદ્ધિયં ઠત્વા અપુચ્છં પુચ્છતીતિ તુણ્હી અહોસિ. સબ્બસામુક્કંસિકં વત મેતિ મયા સબ્બપુચ્છાનં ઉત્તમપુચ્છં પુચ્છિતો સમણો ગોતમો સંસાદેતિ નો વિસ્સજ્જેતિ, નૂન ન વિસહતિ ન સક્કોતિ વિસ્સજ્જેતુન્તિ એવં પાપિકં દિટ્ઠિં મા પટિલભીતિ. તદસ્સાતિ તં એવં ઉપ્પન્નં દિટ્ઠિગતં ભવેય્ય. પચ્ચન્તિમન્તિ યસ્મા મજ્ઝિમદેસે નગરસ્સ ઉદ્ધાપાદીનિ થિરાનિ વા હોન્તુ દુબ્બલાનિ વા, સબ્બસો વા પન મા હોન્તુ, ચોરાસઙ્કા ન હોતિ. તસ્મા તં અગ્ગહેત્વા ‘‘પચ્ચન્તિમં નગર’’ન્તિ આહ. દળ્હુદ્ધાપન્તિ થિરપાકારપાદં. દળ્હપાકારતોરણન્તિ થિરપાકારઞ્ચેવ થિરપિટ્ઠિસઙ્ઘાટઞ્ચ. એકદ્વારન્તિ કસ્મા આહ? બહુદ્વારસ્મિઞ્હિ નગરે બહૂહિ પણ્ડિતદોવારિકેહિ ભવિતબ્બં, એકદ્વારે એકોવ વટ્ટતિ. તથાગતસ્સ ચ પઞ્ઞાય અઞ્ઞો સદિસો નત્થિ. તસ્મા સત્થુ પણ્ડિતભાવસ્સ ઓપમ્મત્થં એકંયેવ દોવારિકં દસ્સેતું ‘‘એકદ્વાર’’ન્તિ આહ. પણ્ડિતોતિ પણ્ડિચ્ચેન સમન્નાગતો. બ્યત્તોતિ વેય્યત્તિયેન સમન્નાગતો. મેધાવીતિ ઠાનુપ્પત્તિયપઞ્ઞાસઙ્ખાતાય મેધાય સમન્નાગતો. અનુપરિયાયપથન્તિ અનુપરિયાયનામકં મગ્ગં. પાકારસન્ધિન્તિ દ્વિન્નં ઇટ્ઠકાનં અપગતટ્ઠાનં. પાકારવિવરન્તિ પાકારસ્સ છિન્નટ્ઠાનં. તદેવેતં પઞ્હન્તિ તંયેવ ‘‘સસ્સતો લોકો’’તિઆદિના નયેન પુટ્ઠં ઠપનીયપઞ્હં પુનપિ પુચ્છિ. સબ્બો ચ તેન લોકોતિ સત્તૂપલદ્ધિયંયેવ ઠત્વા અઞ્ઞેનાકારેન પુચ્છતીતિ દસ્સેતિ.

    95. Pañcame tuṇhī ahosīti sattūpaladdhiyaṃ ṭhatvā apucchaṃ pucchatīti tuṇhī ahosi. Sabbasāmukkaṃsikaṃ vata meti mayā sabbapucchānaṃ uttamapucchaṃ pucchito samaṇo gotamo saṃsādeti no vissajjeti, nūna na visahati na sakkoti vissajjetunti evaṃ pāpikaṃ diṭṭhiṃ mā paṭilabhīti. Tadassāti taṃ evaṃ uppannaṃ diṭṭhigataṃ bhaveyya. Paccantimanti yasmā majjhimadese nagarassa uddhāpādīni thirāni vā hontu dubbalāni vā, sabbaso vā pana mā hontu, corāsaṅkā na hoti. Tasmā taṃ aggahetvā ‘‘paccantimaṃ nagara’’nti āha. Daḷhuddhāpanti thirapākārapādaṃ. Daḷhapākāratoraṇanti thirapākārañceva thirapiṭṭhisaṅghāṭañca. Ekadvāranti kasmā āha? Bahudvārasmiñhi nagare bahūhi paṇḍitadovārikehi bhavitabbaṃ, ekadvāre ekova vaṭṭati. Tathāgatassa ca paññāya añño sadiso natthi. Tasmā satthu paṇḍitabhāvassa opammatthaṃ ekaṃyeva dovārikaṃ dassetuṃ ‘‘ekadvāra’’nti āha. Paṇḍitoti paṇḍiccena samannāgato. Byattoti veyyattiyena samannāgato. Medhāvīti ṭhānuppattiyapaññāsaṅkhātāya medhāya samannāgato. Anupariyāyapathanti anupariyāyanāmakaṃ maggaṃ. Pākārasandhinti dvinnaṃ iṭṭhakānaṃ apagataṭṭhānaṃ. Pākāravivaranti pākārassa chinnaṭṭhānaṃ. Tadevetaṃ pañhanti taṃyeva ‘‘sassato loko’’tiādinā nayena puṭṭhaṃ ṭhapanīyapañhaṃ punapi pucchi. Sabbo ca tena lokoti sattūpaladdhiyaṃyeva ṭhatvā aññenākārena pucchatīti dasseti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. ઉત્તિયસુત્તં • 5. Uttiyasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. ઉત્તિયસુત્તવણ્ણના • 5. Uttiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact