Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. વચ્છગોત્તસુત્તવણ્ણના

    7. Vacchagottasuttavaṇṇanā

    ૫૮. સત્તમે મહપ્ફલન્તિ મહાવિપાકં. ધમ્મસ્સ ચાનુધમ્મં બ્યાકરોન્તીતિ એત્થ ધમ્મો નામ કથિતકથા, અનુધમ્મો નામ કથિતસ્સ પટિકથનં. સહધમ્મિકોતિ સકારણો સહેતુકો. વાદાનુપાતોતિ વાદસ્સ અનુપાતો, અનુપતનં પવત્તીતિ અત્થો. ગારય્હં ઠાનન્તિ ગરહિતબ્બયુત્તં કારણં. ઇદં વુત્તં હોતિ – ભોતા ગોતમેન વુત્તા સકારણા વાદપ્પવત્તિ કિઞ્ચિપિ ગારય્હં કારણં ન આગચ્છતીતિ. અથ વા તેહિ પરેહિ વુત્તા સકારણા વાદપ્પવત્તિ કિઞ્ચિ ગારય્હં કારણં ન આગચ્છતીતિ પુચ્છતિ.

    58. Sattame mahapphalanti mahāvipākaṃ. Dhammassa cānudhammaṃ byākarontīti ettha dhammo nāma kathitakathā, anudhammo nāma kathitassa paṭikathanaṃ. Sahadhammikoti sakāraṇo sahetuko. Vādānupātoti vādassa anupāto, anupatanaṃ pavattīti attho. Gārayhaṃṭhānanti garahitabbayuttaṃ kāraṇaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – bhotā gotamena vuttā sakāraṇā vādappavatti kiñcipi gārayhaṃ kāraṇaṃ na āgacchatīti. Atha vā tehi parehi vuttā sakāraṇā vādappavatti kiñci gārayhaṃ kāraṇaṃ na āgacchatīti pucchati.

    અન્તરાયકરો હોતીતિ અન્તરાયં વિનાસં કિચ્છલાભકં વિલોમકં કરોતિ. પારિપન્થિકોતિ પન્થદૂહનચોરો. ખતો ચ હોતીતિ ગુણખનનેન ખતો હોતિ. ઉપહતોતિ ગુણુપઘાતેનેવ ઉપહતો.

    Antarāyakarohotīti antarāyaṃ vināsaṃ kicchalābhakaṃ vilomakaṃ karoti. Pāripanthikoti panthadūhanacoro. Khato ca hotīti guṇakhananena khato hoti. Upahatoti guṇupaghāteneva upahato.

    ચન્દનિકાયાતિ અસુચિકલલકૂપે. ઓલિગલ્લેતિ નિદ્ધમનકલલે. સો ચાતિ સો સીલવાતિ વુત્તખીણાસવો. સીલક્ખન્ધેનાતિ સીલરાસિના. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. એત્થ ચ વિમુત્તિઞાણદસ્સનં વુચ્ચતિ પચ્ચવેક્ખણઞાણં, તં અસેક્ખસ્સ પવત્તત્તા અસેક્ખન્તિ વુત્તં. ઇતરાનિ સિક્ખાપરિયોસાનપ્પત્તતાય સયમ્પિ અસેક્ખાનેવ. તાનિ ચ પન લોકુત્તરાનિ, પચ્ચવેક્ખણઞાણં લોકિયં.

    Candanikāyāti asucikalalakūpe. Oligalleti niddhamanakalale. So cāti so sīlavāti vuttakhīṇāsavo. Sīlakkhandhenāti sīlarāsinā. Sesapadesupi eseva nayo. Ettha ca vimuttiñāṇadassanaṃ vuccati paccavekkhaṇañāṇaṃ, taṃ asekkhassa pavattattā asekkhanti vuttaṃ. Itarāni sikkhāpariyosānappattatāya sayampi asekkhāneva. Tāni ca pana lokuttarāni, paccavekkhaṇañāṇaṃ lokiyaṃ.

    રોહિણીસૂતિ રત્તવણ્ણાસુ. સરૂપાસૂતિ અત્તનો વચ્છકેહિ સમાનરૂપાસુ. પારેવતાસૂતિ કપોતવણ્ણાસુ. દન્તોતિ નિબ્બિસેવનો. પુઙ્ગવોતિ ઉસભો. ધોરય્હોતિ ધુરવાહો. કલ્યાણજવનિક્કમોતિ કલ્યાણેન ઉજુના જવેન ગન્તા. નાસ્સ વણ્ણં પરિક્ખરેતિ અસ્સ ગોણસ્સ સરીરવણ્ણં ન ઉપપરિક્ખન્તિ, ધુરવહનકમ્મમેવ પન ઉપપરિક્ખન્તિ. યસ્મિં કસ્મિઞ્ચિ જાતિયેતિ યત્થ કત્થચિ કુલજાતે. યાસુ કાસુચિ એતાસૂતિ એતાસુ ખત્તિયાદિપ્પભેદાસુ યાસુ કાસુચિ જાતીસુ.

    Rohiṇīsūti rattavaṇṇāsu. Sarūpāsūti attano vacchakehi samānarūpāsu. Pārevatāsūti kapotavaṇṇāsu. Dantoti nibbisevano. Puṅgavoti usabho. Dhorayhoti dhuravāho. Kalyāṇajavanikkamoti kalyāṇena ujunā javena gantā. Nāssa vaṇṇaṃ parikkhareti assa goṇassa sarīravaṇṇaṃ na upaparikkhanti, dhuravahanakammameva pana upaparikkhanti. Yasmiṃ kasmiñci jātiyeti yattha katthaci kulajāte. Yāsu kāsuci etāsūti etāsu khattiyādippabhedāsu yāsu kāsuci jātīsu.

    બ્રહ્મચરિયસ્સ કેવલીતિ બ્રહ્મચરિયસ્સ કેવલેન સમન્નાગતો, પરિપુણ્ણભાવેન યુત્તોતિ અત્થો. ખીણાસવો હિ સકલબ્રહ્મચારી નામ હોતિ. તેનેતં વુત્તં. પન્નભારોતિ ઓરોપિતભારો, ખન્ધભારં કિલેસભારં કામગુણભારઞ્ચ ઓરોપેત્વા ઠિતોતિ અત્થો. કતકિચ્ચોતિ ચતૂહિ મગ્ગેહિ કિચ્ચં કત્વા ઠિતો. પારગૂ સબ્બધમ્માનન્તિ સબ્બધમ્મા વુચ્ચન્તિ પઞ્ચક્ખન્ધા દ્વાદસાયતનાનિ અટ્ઠારસ ધાતુયો, તેસં સબ્બધમ્માનં અભિઞ્ઞાપારં, પરિઞ્ઞાપારં, પહાનપારં, ભાવનાપારં, સચ્છિકિરિયાપારં, સમાપત્તિપારઞ્ચાતિ છબ્બિધં પારં ગતત્તા પારગૂ. અનુપાદાયાતિ અગ્ગહેત્વા. નિબ્બુતોતિ કિલેસસન્તાપરહિતો. વિરજેતિ રાગદોસમોહરજરહિતે.

    Brahmacariyassa kevalīti brahmacariyassa kevalena samannāgato, paripuṇṇabhāvena yuttoti attho. Khīṇāsavo hi sakalabrahmacārī nāma hoti. Tenetaṃ vuttaṃ. Pannabhāroti oropitabhāro, khandhabhāraṃ kilesabhāraṃ kāmaguṇabhārañca oropetvā ṭhitoti attho. Katakiccoti catūhi maggehi kiccaṃ katvā ṭhito. Pāragū sabbadhammānanti sabbadhammā vuccanti pañcakkhandhā dvādasāyatanāni aṭṭhārasa dhātuyo, tesaṃ sabbadhammānaṃ abhiññāpāraṃ, pariññāpāraṃ, pahānapāraṃ, bhāvanāpāraṃ, sacchikiriyāpāraṃ, samāpattipārañcāti chabbidhaṃ pāraṃ gatattā pāragū. Anupādāyāti aggahetvā. Nibbutoti kilesasantāparahito. Virajeti rāgadosamoharajarahite.

    અવિજાનન્તાતિ ખેત્તં અજાનન્તા. દુમ્મેધાતિ નિપ્પઞ્ઞા. અસ્સુતાવિનોતિ ખેત્તવિનિચ્છયસવનેન રહિતા. બહિદ્ધાતિ ઇમમ્હા સાસના બહિદ્ધા. ન હિ સન્તે ઉપાસરેતિ બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધખીણાસવે ઉત્તમપુરિસે ન ઉપસઙ્કમન્તિ. ધીરસમ્મતેતિ પણ્ડિતેહિ સમ્મતે સમ્ભાવિતે. મૂલજાતા પતિટ્ઠિતાતિ ઇમિના સોતાપન્નસ્સ સદ્ધં દસ્સેતિ. કુલે વા ઇધ જાયરેતિ ઇધ વા મનુસ્સલોકે ખત્તિયબ્રાહ્મણવેસ્સકુલે જાયન્તિ. અયમેવ હિ તિવિધા કુલસમ્પત્તિ નામ. અનુપુબ્બેન નિબ્બાનં, અધિગચ્છન્તીતિ સીલસમાધિપઞ્ઞાતિ ઇમે ગુણે પૂરેત્વા અનુક્કમેન નિબ્બાનં અધિગચ્છન્તીતિ.

    Avijānantāti khettaṃ ajānantā. Dummedhāti nippaññā. Assutāvinoti khettavinicchayasavanena rahitā. Bahiddhāti imamhā sāsanā bahiddhā. Na hi sante upāsareti buddhapaccekabuddhakhīṇāsave uttamapurise na upasaṅkamanti. Dhīrasammateti paṇḍitehi sammate sambhāvite. Mūlajātā patiṭṭhitāti iminā sotāpannassa saddhaṃ dasseti. Kule vā idha jāyareti idha vā manussaloke khattiyabrāhmaṇavessakule jāyanti. Ayameva hi tividhā kulasampatti nāma. Anupubbena nibbānaṃ, adhigacchantīti sīlasamādhipaññāti ime guṇe pūretvā anukkamena nibbānaṃ adhigacchantīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. વચ્છગોત્તસુત્તં • 7. Vacchagottasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭. વચ્છગોત્તસુત્તવણ્ણના • 7. Vacchagottasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact