Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ૪. ચતુત્થપારાજિકં

    4. Catutthapārājikaṃ

    ચતુસચ્ચવિદૂતિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ સમાહટાનિ ચતુસચ્ચં, તં અવેદિ પટિવિજ્ઝીતિ ચતુસચ્ચવિદૂ. સતિપિ સાવકાનં પચ્ચેકબુદ્ધાનઞ્ચ ચતુસચ્ચવિદુભાવે અનઞ્ઞપુબ્બકત્તા ભગવતો ચતુસચ્ચદસ્સનસ્સ તત્થ ચ સબ્બઞ્ઞુતાય બલેસુ ચ વસીભાવસ્સ પત્તિતો પરસન્તાનેસુ પસારિતભાવેન પાકટત્તા ચ ભગવાવ વિસેસેન ‘‘ચતુસચ્ચવિદૂ’’તિ થોમનં અરહતિ.

    Catusaccavidūti cattāri saccāni samāhaṭāni catusaccaṃ, taṃ avedi paṭivijjhīti catusaccavidū. Satipi sāvakānaṃ paccekabuddhānañca catusaccavidubhāve anaññapubbakattā bhagavato catusaccadassanassa tattha ca sabbaññutāya balesu ca vasībhāvassa pattito parasantānesu pasāritabhāvena pākaṭattā ca bhagavāva visesena ‘‘catusaccavidū’’ti thomanaṃ arahati.

    વગ્ગુમુદાતીરિયભિક્ખુવત્થુવણ્ણના

    Vaggumudātīriyabhikkhuvatthuvaṇṇanā

    ૧૯૩. અધિટ્ઠેમાતિ સંવિદહામ. દૂતકમ્મન્તિ ગિહીનં પણ્ણં વા સાસનં વા ગહેત્વા તત્થ તત્થ ગમનં. ઇરિયાપથં સણ્ઠપેત્વાતિ પધાનાનુરૂપં કત્વા. પુચ્છન્તાનં વાતિ ‘‘અય્યા સન્તઇરિયાપથા અતિવિય ઉપસન્તા, કતરં વિસેસમધિગચ્છિંસૂ’’તિ પુચ્છન્તાનં. અનાગતસમ્બન્ધે પન અસતીતિ ‘‘ભાસિતો ભવિસ્સતી’’તિ પાઠસેસં કત્વા અનાગતસમ્બન્ધે અસતિ. ‘‘ભાસિતો’’તિ અતીતવચનં કથં અનાગતવચનેન સમ્બન્ધમુપગચ્છતીતિ આહ ‘‘લક્ખણં પન સદ્દસત્થતો પરિયેસિતબ્બ’’ન્તિ. ઈદિસે હિ ઠાને ‘‘ધાતુસમ્બન્ધે પચ્ચયા’’તિ ઇમિના લક્ખણેન ધાત્વત્થસમ્બન્ધે સતિ અયથાકાલવિહિતાપિ પચ્ચયા સાધવો ભવન્તીતિ સદ્દસત્થવિદૂ વદન્તિ.

    193.Adhiṭṭhemāti saṃvidahāma. Dūtakammanti gihīnaṃ paṇṇaṃ vā sāsanaṃ vā gahetvā tattha tattha gamanaṃ. Iriyāpathaṃ saṇṭhapetvāti padhānānurūpaṃ katvā. Pucchantānaṃ vāti ‘‘ayyā santairiyāpathā ativiya upasantā, kataraṃ visesamadhigacchiṃsū’’ti pucchantānaṃ. Anāgatasambandhe pana asatīti ‘‘bhāsito bhavissatī’’ti pāṭhasesaṃ katvā anāgatasambandhe asati. ‘‘Bhāsito’’ti atītavacanaṃ kathaṃ anāgatavacanena sambandhamupagacchatīti āha ‘‘lakkhaṇaṃ pana saddasatthato pariyesitabba’’nti. Īdise hi ṭhāne ‘‘dhātusambandhe paccayā’’ti iminā lakkhaṇena dhātvatthasambandhe sati ayathākālavihitāpi paccayā sādhavo bhavantīti saddasatthavidū vadanti.

    ૧૯૪. વણ્ણવાતિ ઇમિના સકલસરીરાનુગતવણ્ણસ્સ મનાપતા વુત્તા. પસન્નમુખવણ્ણાતિ ઇમિના સકલસરીરવણ્ણતોપિ અધિકતરં મુખવણ્ણસ્સ મનાપતા વુત્તા. વિપ્પસન્નછવિવણ્ણાતિ ઇમિના પન વિજ્જમાનસ્સેવ સરીરવણ્ણસ્સ અતિવિય પસન્નતા વુત્તા. યસ્મા ઇન્દ્રિયાનં ઊનત્તં વા પૂરણત્તં વા નત્થિ, તસ્મા ‘‘અભિનિવિટ્ઠોકાસસ્સ પરિપુણ્ણત્તા’’તિ વુત્તં. છટ્ઠસ્સ અભિનિવિટ્ઠોકાસો હદયવત્થુ, પઞ્ચપસાદાનં અભિનિવિટ્ઠોકાસસ્સ પરિપુણ્ણતાવચનેનેવ હદયવત્થુઆદિસકલસરીરસ્સ પરિપુણ્ણતા દસ્સિતાયેવ હોતીતિ આહ – ‘‘મનચ્છટ્ઠાનં ઇન્દ્રિયાન’’ન્તિ. યથા તન્તિ એત્થ ન્તિ નિપાતમત્તં. ભન્તમિગપ્પટિભાગાતિ કત્તબ્બાકત્તબ્બસ્સ અજાનનતો ભન્તમિગસદિસા. ચતુચક્કન્તિ ચતુઇરિયાપથં. ઇરિયાપથો હિ ઇધ પવત્તનટ્ઠેન ‘‘ચક્ક’’ન્તિ અધિપ્પેતો. નવદ્વારન્તિ નવહિ વણમુખેહિ નવદ્વારં. દુક્ખન્તિ સીસરોગાદિદુક્ખં. સબ્બકિચ્ચેસૂતિ પત્તપચનચીવરરજનયોગટ્ઠાનાદિકિચ્ચેસુ. યાપેતુન્તિ વહિતું પવત્તેતું. તેનાહ ‘‘ગમેતુ’’ન્તિ.

    194.Vaṇṇavāti iminā sakalasarīrānugatavaṇṇassa manāpatā vuttā. Pasannamukhavaṇṇāti iminā sakalasarīravaṇṇatopi adhikataraṃ mukhavaṇṇassa manāpatā vuttā. Vippasannachavivaṇṇāti iminā pana vijjamānasseva sarīravaṇṇassa ativiya pasannatā vuttā. Yasmā indriyānaṃ ūnattaṃ vā pūraṇattaṃ vā natthi, tasmā ‘‘abhiniviṭṭhokāsassa paripuṇṇattā’’ti vuttaṃ. Chaṭṭhassa abhiniviṭṭhokāso hadayavatthu, pañcapasādānaṃ abhiniviṭṭhokāsassa paripuṇṇatāvacaneneva hadayavatthuādisakalasarīrassa paripuṇṇatā dassitāyeva hotīti āha – ‘‘manacchaṭṭhānaṃindriyāna’’nti. Yathā tanti ettha tanti nipātamattaṃ. Bhantamigappaṭibhāgāti kattabbākattabbassa ajānanato bhantamigasadisā. Catucakkanti catuiriyāpathaṃ. Iriyāpatho hi idha pavattanaṭṭhena ‘‘cakka’’nti adhippeto. Navadvāranti navahi vaṇamukhehi navadvāraṃ. Dukkhanti sīsarogādidukkhaṃ. Sabbakiccesūti pattapacanacīvararajanayogaṭṭhānādikiccesu. Yāpetunti vahituṃ pavattetuṃ. Tenāha ‘‘gametu’’nti.

    ૧૯૫. સન્તોતિ ઇમિના તેસં વિજ્જમાનતં દસ્સેતિ, સંવિજ્જમાનાતિ ઇમિના પન તેસં ઉપલબ્ભમાનતં દસ્સેતિ. તેનાહ – ‘‘અત્થિ ચેવ ઉપલબ્ભન્તિ ચા’’તિ. ઉપલબ્ભન્તીતિ દિસ્સન્તિ, ઞાયન્તીતિ અત્થો. પન્થદૂહનકમ્મન્તિ પન્થઘાતનકમ્મં. હનન્તોતિ મારેન્તો. ઘાતેન્તોતિ મારાપેન્તો. અથ વા હનન્તોતિ બન્ધનતાળનાદીહિ હિંસન્તો. ઘાતેન્તોતિ મારેન્તો. છિન્દન્તોતિ પરેસં હત્થાદીનિ છિન્દન્તો. પચન્તોતિ દણ્ડેન ઉપ્પીળેન્તો. પચનઞ્હેત્થ દહનં વિબાધનં અધિપ્પેતં. પચન્તોતિ વા તજ્જેન્તો તાસેન્તો. અથ વા પચન્તોતિ ગામેસુ અગ્ગિપાતનવસેન ગેહાદીનિ ઝાપેત્વા તત્થ અજેળકાદીનિ પચન્તો.

    195.Santoti iminā tesaṃ vijjamānataṃ dasseti, saṃvijjamānāti iminā pana tesaṃ upalabbhamānataṃ dasseti. Tenāha – ‘‘atthi ceva upalabbhanti cā’’ti. Upalabbhantīti dissanti, ñāyantīti attho. Panthadūhanakammanti panthaghātanakammaṃ. Hanantoti mārento. Ghātentoti mārāpento. Atha vā hanantoti bandhanatāḷanādīhi hiṃsanto. Ghātentoti mārento. Chindantoti paresaṃ hatthādīni chindanto. Pacantoti daṇḍena uppīḷento. Pacanañhettha dahanaṃ vibādhanaṃ adhippetaṃ. Pacantoti vā tajjento tāsento. Atha vā pacantoti gāmesu aggipātanavasena gehādīni jhāpetvā tattha ajeḷakādīni pacanto.

    યે સિક્ખાપદેસુ બહુલગારવા ન હોન્તિ આપત્તિવીતિક્કમબહુલા, તે સિક્ખાપદેસુ અતિબ્બગારવા. ઉદ્ધતેતિ અકપ્પિયે કપ્પિયસઞ્ઞિતાય કપ્પિયે અકપ્પિયસઞ્ઞિતાય અવજ્જે વજ્જસઞ્ઞિતાય વજ્જે અવજ્જસઞ્ઞિતાય ચ ઉદ્ધચ્ચપકતિકે. ઉન્નળેતિ ઉગ્ગતનળે, ઉટ્ઠિતતુચ્છમાનેતિ વુત્તં હોતિ. ચપલેતિ પત્તચીવરમણ્ડનાદિના ચાપલ્લેન યુત્તે. મુખરેતિ મુખખરે , ખરવચનેતિ વુત્તં હોતિ. વિકિણ્ણવાચેતિ અસંયતવચને દિવસમ્પિ નિરત્થકવચનપ્પલાપિને. મુટ્ઠા નટ્ઠા સતિ એતેસન્તિ મુટ્ઠસ્સતી, સતિવિરહિતેતિ વુત્તં હોતિ. અસમ્પજાનેતિ નિપ્પઞ્ઞે. પાકતિન્દ્રિયેતિ સંવરાભાવેન ગિહિકાલે વિય વિવટઇન્દ્રિયે. આચરિયુપજ્ઝાયેહિ પરિચ્ચત્તકેતિ ધમ્મેન આમિસેન ચ અસઙ્ગહેત્વા આચરિયુપજ્ઝાયેહિ પરિચ્ચત્તે અનાથે અપ્પતિટ્ઠે. લાભગરુકેતિ પચ્ચયગરુકે.

    Ye sikkhāpadesu bahulagāravā na honti āpattivītikkamabahulā, te sikkhāpadesu atibbagāravā. Uddhateti akappiye kappiyasaññitāya kappiye akappiyasaññitāya avajje vajjasaññitāya vajje avajjasaññitāya ca uddhaccapakatike. Unnaḷeti uggatanaḷe, uṭṭhitatucchamāneti vuttaṃ hoti. Capaleti pattacīvaramaṇḍanādinā cāpallena yutte. Mukhareti mukhakhare , kharavacaneti vuttaṃ hoti. Vikiṇṇavāceti asaṃyatavacane divasampi niratthakavacanappalāpine. Muṭṭhā naṭṭhā sati etesanti muṭṭhassatī, sativirahiteti vuttaṃ hoti. Asampajāneti nippaññe. Pākatindriyeti saṃvarābhāvena gihikāle viya vivaṭaindriye. Ācariyupajjhāyehi pariccattaketi dhammena āmisena ca asaṅgahetvā ācariyupajjhāyehi pariccatte anāthe appatiṭṭhe. Lābhagaruketi paccayagaruke.

    ઇરિયાપથસણ્ઠપનાદીનીતિ આદિ-સદ્દેન પચ્ચયપટિસેવનસામન્તજપ્પાનં ગહણં વેદિતબ્બં. મહાનિદ્દેસે (મહાનિ॰ ૮૭) હિ ઇરિયાપથસણ્ઠપનપચ્ચયપટિસેવનસામન્તજપ્પનવસેન તિવિધં કુહકવત્થુ આગતં. તત્થ પાપિચ્છસ્સેવ સતો સમ્ભાવનાધિપ્પાયકતેન ઇરિયાપથેન વિમ્હાપનં ઇરિયાપથસણ્ઠપનસઙ્ખાતં કુહકવત્થુ. તથા ચીવરાદીહિ નિમન્તિતસ્સ તદત્થિકસ્સેવ સતો પાપિચ્છતં નિસ્સાય પટિક્ખેપનેન તે ચ ગહપતિકે અત્તનિ સુપ્પતિટ્ઠિતસદ્ધે ઞત્વા પુન તેસં ‘‘અહો અય્યો અપ્પિચ્છો, ન કિઞ્ચિ પટિગ્ગણ્હિતું ઇચ્છતિ, સુલદ્ધં વત નો અસ્સ, સચે અપ્પમત્તકમ્પિ કિઞ્ચિ પટિગ્ગણ્હેય્યા’’તિ નાનાવિધેહિ ઉપાયેહિ પણીતાનિ ચીવરાદીનિ ઉપનેન્તાનં તદનુગ્ગહકામતંયેવ આવિકત્વા પટિગ્ગહણેન ચ તતો પભુતિ અસીતિસકટભારેહિ ઉપનામનહેતુભૂતં વિમ્હાપનં પચ્ચયપટિસેવનસઙ્ખાતં કુહકવત્થૂતિ વેદિતબ્બં. પાપિચ્છસ્સેવ પન સતો ઉત્તરિમનુસ્સધમ્માધિગમપરિદીપનવાચાય તથા તથા વિમ્હાપનં સામન્તજપ્પનસઙ્ખાતં કુહકવત્થૂતિ વેદિતબ્બં. ચિત્તલપબ્બતાદિવિહારો લોકસમ્મતસેનાસનં નામ. લોકસમ્મત …પે॰… ઉપાયેહિ સંવણ્ણિયમાનગુણોતિ સમ્બન્ધો. પરિપાચેતુન્તિ પરિણામેતું. સુદ્ધચિત્તેન અત્તનો ગન્થધુરાદિકમ્મં કત્વા વિચરન્તાનં તમ્મૂલકપચ્ચયપરિભોગે દોસાભાવં દસ્સેતું ‘‘યે પના’’તિઆદિ વુત્તં. ભિક્ખાચારે અસમ્પજ્જમાનેતિ ગોચરગામે ભિક્ખાય ચરિત્વા લભિતબ્બપિણ્ડપાતે અસમ્પજ્જન્તે. તે ચ વત્તસીસેન સબ્બમ્પેતં કરોન્તિ, ન લાભનિમિત્તં. તેન વુત્તં ‘‘તન્તિપવેણિઘટનકા સાસનજોતકા’’તિ.

    Iriyāpathasaṇṭhapanādīnīti ādi-saddena paccayapaṭisevanasāmantajappānaṃ gahaṇaṃ veditabbaṃ. Mahāniddese (mahāni. 87) hi iriyāpathasaṇṭhapanapaccayapaṭisevanasāmantajappanavasena tividhaṃ kuhakavatthu āgataṃ. Tattha pāpicchasseva sato sambhāvanādhippāyakatena iriyāpathena vimhāpanaṃ iriyāpathasaṇṭhapanasaṅkhātaṃ kuhakavatthu. Tathā cīvarādīhi nimantitassa tadatthikasseva sato pāpicchataṃ nissāya paṭikkhepanena te ca gahapatike attani suppatiṭṭhitasaddhe ñatvā puna tesaṃ ‘‘aho ayyo appiccho, na kiñci paṭiggaṇhituṃ icchati, suladdhaṃ vata no assa, sace appamattakampi kiñci paṭiggaṇheyyā’’ti nānāvidhehi upāyehi paṇītāni cīvarādīni upanentānaṃ tadanuggahakāmataṃyeva āvikatvā paṭiggahaṇena ca tato pabhuti asītisakaṭabhārehi upanāmanahetubhūtaṃ vimhāpanaṃ paccayapaṭisevanasaṅkhātaṃ kuhakavatthūti veditabbaṃ. Pāpicchasseva pana sato uttarimanussadhammādhigamaparidīpanavācāya tathā tathā vimhāpanaṃ sāmantajappanasaṅkhātaṃ kuhakavatthūti veditabbaṃ. Cittalapabbatādivihāro lokasammatasenāsanaṃ nāma. Lokasammata …pe… upāyehi saṃvaṇṇiyamānaguṇoti sambandho. Paripācetunti pariṇāmetuṃ. Suddhacittena attano ganthadhurādikammaṃ katvā vicarantānaṃ tammūlakapaccayaparibhoge dosābhāvaṃ dassetuṃ ‘‘ye panā’’tiādi vuttaṃ. Bhikkhācāre asampajjamāneti gocaragāme bhikkhāya caritvā labhitabbapiṇḍapāte asampajjante. Te ca vattasīsena sabbampetaṃ karonti, na lābhanimittaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘tantipaveṇighaṭanakā sāsanajotakā’’ti.

    કિચ્છેનાતિ ન દુક્ખાય પટિપદાય. બુદ્ધાનઞ્હિ ચત્તારોપિ મગ્ગા સુખાપટિપદાવ હોન્તિ, પારમીપૂરણકાલે પન સરાગદોસમોહસ્સેવ સતો આગતાનં યાચકાનં અલઙ્કતપ્પટિયત્તં સીસં કન્તિત્વા ગલલોહિતં નીહરિત્વા સુઅઞ્જિતાનિ અક્ખીનિ ઉપ્પાટેત્વા કુલવંસપ્પતિટ્ઠાપકં પુત્તં મનાપચારિનિં ભરિયન્તિ એવમાદીનિ દેન્તસ્સ અઞ્ઞાનિપિ ખન્તિવાદીસદિસેસુ અત્તભાવેસુ છેજ્જભેજ્જાદીનિ પાપુણન્તસ્સ આગમનીયપટિપદં સન્ધાયેતં વુત્તં. કસિરેનાતિ તસ્સેવ વેવચનં.

    Kicchenāti na dukkhāya paṭipadāya. Buddhānañhi cattāropi maggā sukhāpaṭipadāva honti, pāramīpūraṇakāle pana sarāgadosamohasseva sato āgatānaṃ yācakānaṃ alaṅkatappaṭiyattaṃ sīsaṃ kantitvā galalohitaṃ nīharitvā suañjitāni akkhīni uppāṭetvā kulavaṃsappatiṭṭhāpakaṃ puttaṃ manāpacāriniṃ bhariyanti evamādīni dentassa aññānipi khantivādīsadisesu attabhāvesu chejjabhejjādīni pāpuṇantassa āgamanīyapaṭipadaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Kasirenāti tasseva vevacanaṃ.

    એકસ્સેવ દાતું અસક્કુણેય્યતાય ગરુભાવતો ‘‘ગરુભણ્ડાની’’તિ વુત્તં, સબ્બેસં ભાજેત્વાપિ ગહેતું અસક્કુણેય્યતાય ‘‘ગરુપરિક્ખારાની’’તિ વુત્તં. સાધારણપરિક્ખારભાવેનાતિ સઙ્ઘિકત્તા સબ્બભિક્ખુસાધારણપરિક્ખારભાવેન. સઙ્ગણ્હાતિ ઉપલાપેતીતિ ઇદં અથેય્યચિત્તં સન્ધાય વુત્તં. તેનેવાહ – ‘‘તથાભાવતો થેનેત્વા’’તિ, અવિસ્સજ્જિયઅવેભઙ્ગિયભાવતો થેનેત્વાતિ અત્થો. ગરુભણ્ડઞ્હિ કુલસઙ્ગહત્થાય વિસ્સજ્જેન્તો વિભજન્તો ચ તસ્સ અવિસ્સજ્જિયઅવએભઙ્ગિયભાવં થેનેતિ. કુલદૂસકદુક્કટં આપજ્જતીતિ એત્થ ‘‘યો વિસ્સજ્જેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ વુત્તત્તા વિસ્સજ્જનપચ્ચયા થુલ્લચ્ચયેનપિ ન મુચ્ચતિ.

    Ekasseva dātuṃ asakkuṇeyyatāya garubhāvato ‘‘garubhaṇḍānī’’ti vuttaṃ, sabbesaṃ bhājetvāpi gahetuṃ asakkuṇeyyatāya ‘‘garuparikkhārānī’’ti vuttaṃ. Sādhāraṇaparikkhārabhāvenāti saṅghikattā sabbabhikkhusādhāraṇaparikkhārabhāvena. Saṅgaṇhāti upalāpetīti idaṃ atheyyacittaṃ sandhāya vuttaṃ. Tenevāha – ‘‘tathābhāvato thenetvā’’ti, avissajjiyaavebhaṅgiyabhāvato thenetvāti attho. Garubhaṇḍañhi kulasaṅgahatthāya vissajjento vibhajanto ca tassa avissajjiyaavaebhaṅgiyabhāvaṃ theneti. Kuladūsakadukkaṭaṃ āpajjatīti ettha ‘‘yo vissajjeyya, āpatti thullaccayassā’’ti vuttattā vissajjanapaccayā thullaccayenapi na muccati.

    અસન્તન્તિ અવિજ્જમાનં. અભૂતન્તિ અનુપ્પન્નં. અનુપ્પન્નત્તા હિ તસ્સ તં અસન્તન્તિ. પુરિમસ્સ પચ્છિમં કારણવચનં. ઉલ્લપતીતિ ઉગ્ગતાયુકો લપતિ. સીલઞ્હિ ભિક્ખુનો આયુ, તં તસ્સ તથાલપનસમકાલમેવ વિગચ્છતિ. અસન્તસમ્ભાવનાયાતિ અત્તનો અવિજ્જમાનગુણેહિ સમ્ભાવનાય. એવઞ્હિ ગણ્હતા…પે॰… થેનેત્વા ગહિતા હોન્તીતિ એત્થ અસન્તસમ્ભાવનાય રટ્ઠપિણ્ડસ્સ થેનેત્વા ગહિતત્તા લોકુત્તરધમ્મોપિ થેનિતોયેવ હોતિ. કિતવસ્સેવાતિ કિતવસ્સ સકુણગ્ગહણમિવ. કેરાટિકસ્સાતિ સઠસ્સ. ગોત્તં વુચ્ચતિ સાધારણનામં, મત્ત-સદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો, તસ્મા સમણાતિ ગોત્તમત્તં અનુભવન્તિ ધારેન્તીતિ ગોત્રભુનો, નામમત્તસમણાતિ વુત્તં હોતિ.

    Asantanti avijjamānaṃ. Abhūtanti anuppannaṃ. Anuppannattā hi tassa taṃ asantanti. Purimassa pacchimaṃ kāraṇavacanaṃ. Ullapatīti uggatāyuko lapati. Sīlañhi bhikkhuno āyu, taṃ tassa tathālapanasamakālameva vigacchati. Asantasambhāvanāyāti attano avijjamānaguṇehi sambhāvanāya. Evañhi gaṇhatā…pe… thenetvā gahitā hontīti ettha asantasambhāvanāya raṭṭhapiṇḍassa thenetvā gahitattā lokuttaradhammopi thenitoyeva hoti. Kitavassevāti kitavassa sakuṇaggahaṇamiva. Kerāṭikassāti saṭhassa. Gottaṃ vuccati sādhāraṇanāmaṃ, matta-saddo luttaniddiṭṭho, tasmā samaṇāti gottamattaṃ anubhavanti dhārentīti gotrabhuno, nāmamattasamaṇāti vuttaṃ hoti.

    વગ્ગુમુદાતીરિયભિક્ખુવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vaggumudātīriyabhikkhuvatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વગ્ગુમુદાતીરિયભિક્ખુવત્થુવણ્ણના • Vaggumudātīriyabhikkhuvatthuvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વગ્ગુમુદાતીરિયભિક્ખુવત્થુવણ્ણના • Vaggumudātīriyabhikkhuvatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact