A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૯૪. વટ્ટકજાતકં (૬-૨-૯)

    394. Vaṭṭakajātakaṃ (6-2-9)

    ૧૨૮.

    128.

    પણીતં ભુઞ્જસે ભત્તં, સપ્પિતેલઞ્ચ માતુલ;

    Paṇītaṃ bhuñjase bhattaṃ, sappitelañca mātula;

    અથ કેન નુ વણ્ણેન, કિસો ત્વમસિ વાયસ.

    Atha kena nu vaṇṇena, kiso tvamasi vāyasa.

    ૧૨૯.

    129.

    અમિત્તમજ્ઝે વસતો, તેસુ આમિસમેસતો;

    Amittamajjhe vasato, tesu āmisamesato;

    નિચ્ચં ઉબ્બિગ્ગહદયસ્સ, કુતો કાકસ્સ દળ્હિયં.

    Niccaṃ ubbiggahadayassa, kuto kākassa daḷhiyaṃ.

    ૧૩૦.

    130.

    નિચ્ચં ઉબ્બેગિનો 1 કાકા, ધઙ્કા પાપેન કમ્મુના;

    Niccaṃ ubbegino 2 kākā, dhaṅkā pāpena kammunā;

    લદ્ધો પિણ્ડો ન પીણેતિ, કિસો તેનસ્મિ વટ્ટક.

    Laddho piṇḍo na pīṇeti, kiso tenasmi vaṭṭaka.

    ૧૩૧.

    131.

    લૂખાનિ તિણબીજાનિ, અપ્પસ્નેહાનિ ભુઞ્જસિ;

    Lūkhāni tiṇabījāni, appasnehāni bhuñjasi;

    અથ કેન નુ વણ્ણેન, થૂલો ત્વમસિ વટ્ટક.

    Atha kena nu vaṇṇena, thūlo tvamasi vaṭṭaka.

    ૧૩૨.

    132.

    અપ્પિચ્છા અપ્પચિન્તાય, અદૂરગમનેન ચ;

    Appicchā appacintāya, adūragamanena ca;

    લદ્ધાલદ્ધેન યાપેન્તો, થૂલો તેનસ્મિ વાયસ.

    Laddhāladdhena yāpento, thūlo tenasmi vāyasa.

    ૧૩૩.

    133.

    અપ્પિચ્છસ્સ હિ પોસસ્સ, અપ્પચિન્તસુખસ્સ 3 ચ;

    Appicchassa hi posassa, appacintasukhassa 4 ca;

    સુસઙ્ગહિતમાનસ્સ 5, વુત્તી સુસમુદાનયાતિ.

    Susaṅgahitamānassa 6, vuttī susamudānayāti.

    વટ્ટકજાતકં નવમં.

    Vaṭṭakajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉબ્બિગ્ગિનો (સ્યા॰ ક॰), ઉબ્બેધિનો (સી॰)
    2. ubbiggino (syā. ka.), ubbedhino (sī.)
    3. અપ્પચિન્તિસુખસ્સ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. appacintisukhassa (sī. syā. pī.)
    5. સુસઙ્ગહિતપમાણસ્સ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. susaṅgahitapamāṇassa (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૪] ૯. વટ્ટકજાતકવણ્ણના • [394] 9. Vaṭṭakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact