Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    વત્તુકામવારકથાવણ્ણના

    Vattukāmavārakathāvaṇṇanā

    ૨૧૫. કેવલઞ્હિયન્તિ કેવલઞ્હિ અયં. ‘‘વારો’’તિ અજ્ઝાહરિતબ્બં. તઙ્ખણઞ્ઞેવ જાનાતીતિ ‘‘પઠમજ્ઝાનં સમાપજ્જિ’’ન્તિઆદિમ્હિ વુત્તે તદત્થસ્સ પકતિયા વિજાનનલક્ખણં સન્ધાય વુત્તં. એવં પન વચીભેદં અકત્વા પક્કમનાદીસુ અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ ‘‘મં અરહાતિ જાનાતૂ’’તિ તમ્હા આવાસા પઠમં પક્કમતીતિ આગતવત્થુમ્હિ વિય તસ્મિં ખણે અવિદિતેપિ નિક્ખન્તમત્તે પારાજિકં. જાનનલક્ખણન્તિ ‘‘તઙ્ખણે જાનનં નામ ઈદિસ’’ન્તિ વુત્તલક્ખણં . વિઞ્ઞત્તિપથેતિ કાયવચીવિઞ્ઞત્તીનં ગહણયોગ્ગે પદેસે, પકતિચક્ખુના પકતિસોતેન ચ દટ્ઠું સોતુઞ્ચ અરહટ્ઠાનેતિ વુત્તં હોતિ. તેન વિઞ્ઞત્તિપથં અતિક્કમિત્વા ઠિતો ચે કોચિ દિબ્બેન ચક્ખુના દિબ્બાય ચ સોતધાતુયા દિસ્વા સુત્વા ચ જાનાતિ, ન પારાજિકન્તિ દીપેતિ. અસ્સુતપુબ્બસ્સ ‘‘કિમિદં વુત્ત’’ન્તિ સંસયુપ્પત્તિસબ્ભાવતો ‘‘સુતં હોતી’’તિ વુત્તં. પઠમં વચનમત્તં અસ્સુતપુબ્બેનપિ ‘‘પઠમજ્ઝાનં સમાપજ્જિ’’ન્તિ વુત્તે ‘‘કિમિદ’’ન્તિ સન્દેહં અનુપ્પાદેત્વા ‘‘ઝાનં નામ કિરેસ સમાપજ્જી’’તિ એત્તકમત્તેપિ ઞાતે પારાજિકં હોતિયેવ.

    215.Kevalañhiyanti kevalañhi ayaṃ. ‘‘Vāro’’ti ajjhāharitabbaṃ. Taṅkhaṇaññeva jānātīti ‘‘paṭhamajjhānaṃ samāpajji’’ntiādimhi vutte tadatthassa pakatiyā vijānanalakkhaṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Evaṃ pana vacībhedaṃ akatvā pakkamanādīsu aññataro bhikkhu ‘‘maṃ arahāti jānātū’’ti tamhā āvāsā paṭhamaṃ pakkamatīti āgatavatthumhi viya tasmiṃ khaṇe aviditepi nikkhantamatte pārājikaṃ. Jānanalakkhaṇanti ‘‘taṅkhaṇe jānanaṃ nāma īdisa’’nti vuttalakkhaṇaṃ . Viññattipatheti kāyavacīviññattīnaṃ gahaṇayogge padese, pakaticakkhunā pakatisotena ca daṭṭhuṃ sotuñca arahaṭṭhāneti vuttaṃ hoti. Tena viññattipathaṃ atikkamitvā ṭhito ce koci dibbena cakkhunā dibbāya ca sotadhātuyā disvā sutvā ca jānāti, na pārājikanti dīpeti. Assutapubbassa ‘‘kimidaṃ vutta’’nti saṃsayuppattisabbhāvato ‘‘sutaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Paṭhamaṃ vacanamattaṃ assutapubbenapi ‘‘paṭhamajjhānaṃ samāpajji’’nti vutte ‘‘kimida’’nti sandehaṃ anuppādetvā ‘‘jhānaṃ nāma kiresa samāpajjī’’ti ettakamattepi ñāte pārājikaṃ hotiyeva.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. ચતુત્થપારાજિકં • 4. Catutthapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વત્તુકામવારકથાવણ્ણના • Vattukāmavārakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact