Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૫૩. વેનસાખજાતકં (૫-૧-૩)

    353. Venasākhajātakaṃ (5-1-3)

    ૧૪.

    14.

    નયિદં નિચ્ચં ભવિતબ્બં બ્રહ્મદત્ત, ખેમં સુભિક્ખં સુખતા ચ કાયે;

    Nayidaṃ niccaṃ bhavitabbaṃ brahmadatta, khemaṃ subhikkhaṃ sukhatā ca kāye;

    અત્થચ્ચયે મા અહુ સમ્પમૂળ્હો, ભિન્નપ્લવો સાગરસ્સેવ મજ્ઝે.

    Atthaccaye mā ahu sampamūḷho, bhinnaplavo sāgarasseva majjhe.

    ૧૫.

    15.

    યાનિ કરોતિ પુરિસો, તાનિ અત્તનિ પસ્સતિ;

    Yāni karoti puriso, tāni attani passati;

    કલ્યાણકારી કલ્યાણં, પાપકારી ચ પાપકં;

    Kalyāṇakārī kalyāṇaṃ, pāpakārī ca pāpakaṃ;

    યાદિસં વપતે બીજં, તાદિસં હરતે ફલં.

    Yādisaṃ vapate bījaṃ, tādisaṃ harate phalaṃ.

    ૧૬.

    16.

    ઇદં તદાચરિયવચો, પારાસરિયો યદબ્રવિ;

    Idaṃ tadācariyavaco, pārāsariyo yadabravi;

    મા સુ 1 ત્વં અકરિ પાપં, યં ત્વં પચ્છા કતં તપે.

    Mā su 2 tvaṃ akari pāpaṃ, yaṃ tvaṃ pacchā kataṃ tape.

    ૧૭.

    17.

    અયમેવ સો પિઙ્ગિય 3 વેનસાખો, 4 યમ્હિ ઘાતયિં ખત્તિયાનં સહસ્સં;

    Ayameva so piṅgiya 5 venasākho, 6 yamhi ghātayiṃ khattiyānaṃ sahassaṃ;

    અલઙ્કતે ચન્દનસારાનુલિત્તે, તમેવ દુક્ખં પચ્ચાગતં મમં.

    Alaṅkate candanasārānulitte, tameva dukkhaṃ paccāgataṃ mamaṃ.

    ૧૮.

    18.

    સામા ચ 7 ખો ચન્દનલિત્તગત્તા 8, લટ્ઠીવ સોભઞ્જનકસ્સ ઉગ્ગતા;

    Sāmā ca 9 kho candanalittagattā 10, laṭṭhīva sobhañjanakassa uggatā;

    અદિસ્વા 11 કાલં કરિસ્સામિ ઉબ્બરિં, તં મે ઇતો દુક્ખતરં ભવિસ્સતીતિ.

    Adisvā 12 kālaṃ karissāmi ubbariṃ, taṃ me ito dukkhataraṃ bhavissatīti.

    વેનસાખજાતકં 13 તતિયં.

    Venasākhajātakaṃ 14 tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. મા સ્સુ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. mā ssu (sī. syā. pī.)
    3. સો પિઙ્ગિયો (સ્યા॰), સોપિ ભિય્યો (ક॰)
    4. ધોનસાખો (ક॰ સી॰ પી॰)
    5. so piṅgiyo (syā.), sopi bhiyyo (ka.)
    6. dhonasākho (ka. sī. pī.)
    7. સામાપિ (સી॰ સ્યા॰)
    8. ગત્તી (ક॰ સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    9. sāmāpi (sī. syā.)
    10. gattī (ka. sī. syā. pī.)
    11. અદિસ્વાવ (સી॰)
    12. adisvāva (sī.)
    13. ધોનસાખજાતકં (ક॰ સી॰ પી॰)
    14. dhonasākhajātakaṃ (ka. sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૫૩] ૩. વેનસાખજાતકવણ્ણના • [353] 3. Venasākhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact