Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૯૧. વિજ્જાધરજાતકં (૬-૨-૬)

    391. Vijjādharajātakaṃ (6-2-6)

    ૧૦૮.

    108.

    દુબ્બણ્ણરૂપં તુવમરિયવણ્ણી, પુરક્ખત્વા 1 પઞ્જલિકો નમસ્સસિ;

    Dubbaṇṇarūpaṃ tuvamariyavaṇṇī, purakkhatvā 2 pañjaliko namassasi;

    સેય્યો નુ તે સો ઉદવા 3 સરિક્ખો, નામં પરસ્સત્તનો ચાપિ બ્રૂહિ.

    Seyyo nu te so udavā 4 sarikkho, nāmaṃ parassattano cāpi brūhi.

    ૧૦૯.

    109.

    ન નામગોત્તં ગણ્હન્તિ રાજ, સમ્મગ્ગતાનુજ્જુગતાન 5 દેવા;

    Na nāmagottaṃ gaṇhanti rāja, sammaggatānujjugatāna 6 devā;

    અહઞ્ચ તે નામધેય્યં વદામિ, સક્કોહમસ્મી તિદસાનમિન્દો.

    Ahañca te nāmadheyyaṃ vadāmi, sakkohamasmī tidasānamindo.

    ૧૧૦.

    110.

    યો દિસ્વા ભિક્ખું ચરણૂપપન્નં, પુરક્ખત્વા પઞ્જલિકો નમસ્સતિ;

    Yo disvā bhikkhuṃ caraṇūpapannaṃ, purakkhatvā pañjaliko namassati;

    પુચ્છામિ તં દેવરાજેતમત્થં, ઇતો ચુતો કિં લભતે સુખં સો.

    Pucchāmi taṃ devarājetamatthaṃ, ito cuto kiṃ labhate sukhaṃ so.

    ૧૧૧.

    111.

    યો દિસ્વા ભિક્ખું ચરણૂપપન્નં, પુરક્ખત્વા પઞ્જલિકો નમસ્સતિ;

    Yo disvā bhikkhuṃ caraṇūpapannaṃ, purakkhatvā pañjaliko namassati;

    દિટ્ઠેવ ધમ્મે લભતે પસંસં, સગ્ગઞ્ચ સો યાતિ સરીરભેદા.

    Diṭṭheva dhamme labhate pasaṃsaṃ, saggañca so yāti sarīrabhedā.

    ૧૧૨.

    112.

    લક્ખી વત મે ઉદપાદિ અજ્જ, યં વાસવં ભૂતપતિદ્દસામ;

    Lakkhī vata me udapādi ajja, yaṃ vāsavaṃ bhūtapatiddasāma;

    ભિક્ખુઞ્ચ દિસ્વાન તુવઞ્ચ સક્ક, કાહામિ પુઞ્ઞાનિ અનપ્પકાનિ.

    Bhikkhuñca disvāna tuvañca sakka, kāhāmi puññāni anappakāni.

    ૧૧૩.

    113.

    અદ્ધા હવે સેવિતબ્બા સપઞ્ઞા, બહુસ્સુતા યે બહુઠાનચિન્તિનો;

    Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;

    ભિક્ખુઞ્ચ દિસ્વાન મમઞ્ચ રાજ, કરોહિ પુઞ્ઞાનિ અનપ્પકાનિ.

    Bhikkhuñca disvāna mamañca rāja, karohi puññāni anappakāni.

    ૧૧૪.

    114.

    અક્કોધનો નિચ્ચપસન્નચિત્તો, સબ્બાતિથીયાચયોગો ભવિત્વા;

    Akkodhano niccapasannacitto, sabbātithīyācayogo bhavitvā;

    નિહચ્ચ માનં અભિવાદયિસ્સં, સુત્વાન દેવિન્દ સુભાસિતાનીતિ.

    Nihacca mānaṃ abhivādayissaṃ, sutvāna devinda subhāsitānīti.

    વિજ્જાધર 7 જાતકં છટ્ઠં.

    Vijjādhara 8 jātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. પુરક્ખિત્વા (સ્યા॰ ક॰)
    2. purakkhitvā (syā. ka.)
    3. ઉદાહુ (સ્યા॰ ક॰)
    4. udāhu (syā. ka.)
    5. સમગ્ગતાનુજ્જુગતાન (સ્યા॰), સમુગ્ગતાનુજ્જુગતાન (ક॰)
    6. samaggatānujjugatāna (syā.), samuggatānujjugatāna (ka.)
    7. ધજવિહેઠક (સી॰ પી॰), પબ્બજિતવિહેઠક (સ્યા॰)
    8. dhajaviheṭhaka (sī. pī.), pabbajitaviheṭhaka (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૧] ૬. વિજ્જાધરજાતકવણ્ણના • [391] 6. Vijjādharajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact