Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૩. વિજ્જાસુત્તં

    3. Vijjāsuttaṃ

    ૪૦. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    40. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘અવિજ્જા , ભિક્ખવે, પુબ્બઙ્ગમા અકુસલાનં ધમ્માનં સમાપત્તિયા અન્વદેવ અહિરિકં અનોત્તપ્પં; વિજ્જા ચ ખો, ભિક્ખવે, પુબ્બઙ્ગમા કુસલાનં ધમ્માનં સમાપત્તિયા અન્વદેવ હિરોત્તપ્પ’’ન્તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Avijjā , bhikkhave, pubbaṅgamā akusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā anvadeva ahirikaṃ anottappaṃ; vijjā ca kho, bhikkhave, pubbaṅgamā kusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā anvadeva hirottappa’’nti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યા કાચિમા દુગ્ગતિયો, અસ્મિં લોકે પરમ્હિ ચ;

    ‘‘Yā kācimā duggatiyo, asmiṃ loke paramhi ca;

    અવિજ્જામૂલિકા સબ્બા, ઇચ્છાલોભસમુસ્સયા.

    Avijjāmūlikā sabbā, icchālobhasamussayā.

    ‘‘યતો ચ હોતિ પાપિચ્છો, અહિરીકો અનાદરો;

    ‘‘Yato ca hoti pāpiccho, ahirīko anādaro;

    તતો પાપં પસવતિ, અપાયં તેન ગચ્છતિ.

    Tato pāpaṃ pasavati, apāyaṃ tena gacchati.

    ‘‘તસ્મા છન્દઞ્ચ લોભઞ્ચ, અવિજ્જઞ્ચ વિરાજયં;

    ‘‘Tasmā chandañca lobhañca, avijjañca virājayaṃ;

    વિજ્જં ઉપ્પાદયં ભિક્ખુ, સબ્બા દુગ્ગતિયો જહે’’તિ.

    Vijjaṃ uppādayaṃ bhikkhu, sabbā duggatiyo jahe’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. તતિયં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૩. વિજ્જાસુત્તવણ્ણના • 3. Vijjāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact