Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
૨. વિમોક્ખનિદ્દેસવણ્ણના
2. Vimokkhaniddesavaṇṇanā
૨૧૦. કતમોતિઆદિકે ઉદ્દેસસ્સ નિદ્દેસે ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખતીતિ એવં ઉપપરિક્ખતિ. સુઞ્ઞમિદન્તિ ઇદં ખન્ધપઞ્ચકં સુઞ્ઞં. કેન સુઞ્ઞં? અત્તેન વા અત્તનિયેન વા. તત્થ અત્તેન વાતિ બાલજનપરિકપ્પિતસ્સ અત્તનો અભાવા તેન અત્તના ચ સુઞ્ઞં. અત્તનિયેન વાતિ તસ્સ પરિકપ્પિતસ્સ અત્તનો સન્તકેન ચ સુઞ્ઞં. અત્તનો અભાવેનેવ અત્તનિયાભાવો. અત્તનિયઞ્ચ નામ નિચ્ચં વા સિયા સુખં વા, તદુભયમ્પિ નત્થિ. તેન નિચ્ચપટિક્ખેપેન અનિચ્ચાનુપસ્સના, સુખપટિક્ખેપેન દુક્ખાનુપસ્સના ચ વુત્તા હોતિ. સુઞ્ઞમિદં અત્તેન વાતિ અનત્તાનુપસ્સનાયેવ વુત્તા. સોતિ સો એવં તીહિ અનુપસ્સનાહિ વિપસ્સમાનો ભિક્ખુ. અભિનિવેસં ન કરોતીતિ અનત્તાનુપસ્સનાવસેન અત્તાભિનિવેસં ન કરોતિ.
210.Katamotiādike uddesassa niddese iti paṭisañcikkhatīti evaṃ upaparikkhati. Suññamidanti idaṃ khandhapañcakaṃ suññaṃ. Kena suññaṃ? Attena vā attaniyena vā. Tattha attena vāti bālajanaparikappitassa attano abhāvā tena attanā ca suññaṃ. Attaniyena vāti tassa parikappitassa attano santakena ca suññaṃ. Attano abhāveneva attaniyābhāvo. Attaniyañca nāma niccaṃ vā siyā sukhaṃ vā, tadubhayampi natthi. Tena niccapaṭikkhepena aniccānupassanā, sukhapaṭikkhepena dukkhānupassanā ca vuttā hoti. Suññamidaṃ attena vāti anattānupassanāyeva vuttā. Soti so evaṃ tīhi anupassanāhi vipassamāno bhikkhu. Abhinivesaṃ na karotīti anattānupassanāvasena attābhinivesaṃ na karoti.
નિમિત્તં ન કરોતીતિ અનિચ્ચાનુપસ્સનાવસેન નિચ્ચનિમિત્તં ન કરોતિ. પણિધિં ન કરોતીતિ દુક્ખાનુપસ્સનાવસેન પણિધિં ન કરોતિ. ઇમે તયો વિમોક્ખા પરિયાયેન વિપસ્સનાક્ખણે તદઙ્ગવસેનાપિ લબ્ભન્તિ, નિપ્પરિયાયેન પન સમુચ્છેદવસેન મગ્ગક્ખણેયેવ. ચત્તારિ ઝાનાનિ અજ્ઝત્તં નીવરણાદીહિ વુટ્ઠાનતો અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનો વિમોક્ખો. ચતસ્સો અરૂપસમાપત્તિયો આરમ્મણેહિ વુટ્ઠાનતો બહિદ્ધાવુટ્ઠાનો વિમોક્ખો. આરમ્મણમ્પિ હિ બાહિરાયતનાનિ વિય ઇધ ‘‘બહિદ્ધા’’તિ વુત્તં. ઇમે દ્વે વિક્ખમ્ભનવિમોક્ખા, દુભતો વુટ્ઠાનો પન સમુચ્છેદવિમોક્ખો.
Nimittaṃ na karotīti aniccānupassanāvasena niccanimittaṃ na karoti. Paṇidhiṃ na karotīti dukkhānupassanāvasena paṇidhiṃ na karoti. Ime tayo vimokkhā pariyāyena vipassanākkhaṇe tadaṅgavasenāpi labbhanti, nippariyāyena pana samucchedavasena maggakkhaṇeyeva. Cattāri jhānāni ajjhattaṃ nīvaraṇādīhi vuṭṭhānato ajjhattavuṭṭhāno vimokkho. Catasso arūpasamāpattiyo ārammaṇehi vuṭṭhānato bahiddhāvuṭṭhāno vimokkho. Ārammaṇampi hi bāhirāyatanāni viya idha ‘‘bahiddhā’’ti vuttaṃ. Ime dve vikkhambhanavimokkhā, dubhato vuṭṭhāno pana samucchedavimokkho.
નીવરણેહિ વુટ્ઠાતીતિઆદીહિ અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનં સરૂપતો વુત્તં. રૂપસઞ્ઞાયાતિઆદીહિ કસિણાદિઆરમ્મણસમતિક્કમસ્સ પાકટત્તા તં અવત્વા સુત્તન્તેસુ વુત્તરૂપસઞ્ઞાદિસમતિક્કમો વુત્તો. સક્કાયદિટ્ઠિવિચિકિચ્છાસીલબ્બતપરામાસાતિ સમાસપદં, સક્કાયદિટ્ઠિયા વિચિકિચ્છાય સીલબ્બતપરામાસાતિ વિચ્છેદો. અયમેવ વા પાઠો.
Nīvaraṇehi vuṭṭhātītiādīhi ajjhattavuṭṭhānaṃ sarūpato vuttaṃ. Rūpasaññāyātiādīhi kasiṇādiārammaṇasamatikkamassa pākaṭattā taṃ avatvā suttantesu vuttarūpasaññādisamatikkamo vutto. Sakkāyadiṭṭhivicikicchāsīlabbataparāmāsāti samāsapadaṃ, sakkāyadiṭṭhiyā vicikicchāya sīlabbataparāmāsāti vicchedo. Ayameva vā pāṭho.
૨૧૧. વિતક્કો ચાતિઆદીહિ ઝાનાનં સમાપત્તીનઞ્ચ ઉપચારભૂમિયો વુત્તા. અનિચ્ચાનુપસ્સનાતિઆદીહિ ચતુન્નં મગ્ગાનં પુબ્બભાગવિપસ્સના વુત્તા. પટિલાભો વાતિ પઞ્ચવિધવસિપ્પત્તિયા બ્યાપિતો પત્થટો લાભોતિ પટિલાભો. વસિપ્પત્તિયા હિ સબ્બો ઝાનપયોગો ચ સમાપત્તિપયોગો ચ પટિપ્પસ્સદ્ધો હોતિ, તસ્મા પટિલાભો ‘‘પટિપ્પસ્સદ્ધિવિમોક્ખો’’તિ વુત્તો. વિપાકો પન ઝાનસ્સ સમાપત્તિયા ચ પટિપ્પસ્સદ્ધિ હોતીતિ ઉજુકમેવ. કેચિ પન ‘‘ઉપચારપયોગસ્સ પટિપ્પસ્સદ્ધત્તા ઝાનસ્સ સમાપત્તિયા ચ પટિલાભો હોતિ, તસ્મા ઝાનસમાપત્તિપટિલાભો ‘પટિપ્પસ્સદ્ધિવિમોક્ખો’તિ વુચ્ચતી’’તિ વદન્તિ.
211.Vitakko cātiādīhi jhānānaṃ samāpattīnañca upacārabhūmiyo vuttā. Aniccānupassanātiādīhi catunnaṃ maggānaṃ pubbabhāgavipassanā vuttā. Paṭilābhovāti pañcavidhavasippattiyā byāpito patthaṭo lābhoti paṭilābho. Vasippattiyā hi sabbo jhānapayogo ca samāpattipayogo ca paṭippassaddho hoti, tasmā paṭilābho ‘‘paṭippassaddhivimokkho’’ti vutto. Vipāko pana jhānassa samāpattiyā ca paṭippassaddhi hotīti ujukameva. Keci pana ‘‘upacārapayogassa paṭippassaddhattā jhānassa samāpattiyā ca paṭilābho hoti, tasmā jhānasamāpattipaṭilābho ‘paṭippassaddhivimokkho’ti vuccatī’’ti vadanti.
૨૧૨. અજ્ઝત્તન્તિ અત્તાનં અધિકિચ્ચ પવત્તં. પચ્ચત્તન્તિ અત્તાનં પટિચ્ચ પવત્તં. ઉભયેનાપિ નિયકજ્ઝત્તમેવ દીપેતિ નીલનિમિત્તન્તિ નીલમેવ. નીલસઞ્ઞં પટિલભતીતિ તસ્મિં નીલનિમિત્તે નીલમિતિસઞ્ઞં પટિલભતિ. સુગ્ગહિતં કરોતીતિ પરિકમ્મભૂમિયં સુટ્ઠુ ઉગ્ગહિતં કરોતિ. સૂપધારિતં ઉપધારેતીતિ ઉપચારભૂમિયં સુટ્ઠુ ઉપધારિતં કત્વા ઉપધારેતિ. સ્વાવત્થિતં અવત્થાપેતીતિ અપ્પનાભૂમિયં સુટ્ઠુ નિચ્છિતં નિચ્છિનાતિ. વવત્થાપેતીતિપિ પાઠો. અજ્ઝત્તઞ્હિ નીલપરિકમ્મં કરોન્તો કેસે વા પિત્તે વા અક્ખિતારકાયં વા કરોતિ. બહિદ્ધા નીલનિમિત્તેતિ નીલપુપ્ફનીલવત્થનીલધાતૂનં અઞ્ઞતરે નીલકસિણે. ચિત્તં ઉપસંહરતીતિ ચિત્તં ઉપનેતિ. પીતાદીસુપિ એસેવ નયો. આસેવતીતિ તમેવ સઞ્ઞં આદિતો સેવતિ. ભાવેતીતિ વડ્ઢેતિ. બહુલીકરોતીતિ પુનપ્પુનં કરોતિ. રૂપન્તિ નીલનિમિત્તં રૂપં. રૂપસઞ્ઞીતિ તસ્મિં રૂપે સઞ્ઞા રૂપસઞ્ઞા, સા અસ્સ અત્થીતિ રૂપસઞ્ઞી. અજ્ઝત્તં પીતનિમિત્તાદીસુ પીતપરિકમ્મં કરોન્તો મેદે વા છવિયા વા અક્ખીનં પીતટ્ઠાને વા કરોતિ. લોહિતપરિકમ્મં કરોન્તો મંસે વા લોહિતે વા જિવ્હાય વા હત્થતલપાદતલેસુ વા અક્ખીનં રત્તટ્ઠાને વા કરોતિ. ઓદાતપરિકમ્મં કરોન્તો અટ્ઠિમ્હિ વા દન્તે વા નખે વા અક્ખીનં સેતટ્ઠાને વા કરોતિ. અજ્ઝત્તં અરૂપન્તિ અજ્ઝત્તં રૂપનિમિત્તં નત્થીતિ અત્થો.
212.Ajjhattanti attānaṃ adhikicca pavattaṃ. Paccattanti attānaṃ paṭicca pavattaṃ. Ubhayenāpi niyakajjhattameva dīpeti nīlanimittanti nīlameva. Nīlasaññaṃ paṭilabhatīti tasmiṃ nīlanimitte nīlamitisaññaṃ paṭilabhati. Suggahitaṃ karotīti parikammabhūmiyaṃ suṭṭhu uggahitaṃ karoti. Sūpadhāritaṃ upadhāretīti upacārabhūmiyaṃ suṭṭhu upadhāritaṃ katvā upadhāreti. Svāvatthitaṃ avatthāpetīti appanābhūmiyaṃ suṭṭhu nicchitaṃ nicchināti. Vavatthāpetītipi pāṭho. Ajjhattañhi nīlaparikammaṃ karonto kese vā pitte vā akkhitārakāyaṃ vā karoti. Bahiddhā nīlanimitteti nīlapupphanīlavatthanīladhātūnaṃ aññatare nīlakasiṇe. Cittaṃ upasaṃharatīti cittaṃ upaneti. Pītādīsupi eseva nayo. Āsevatīti tameva saññaṃ ādito sevati. Bhāvetīti vaḍḍheti. Bahulīkarotīti punappunaṃ karoti. Rūpanti nīlanimittaṃ rūpaṃ. Rūpasaññīti tasmiṃ rūpe saññā rūpasaññā, sā assa atthīti rūpasaññī. Ajjhattaṃ pītanimittādīsu pītaparikammaṃ karonto mede vā chaviyā vā akkhīnaṃ pītaṭṭhāne vā karoti. Lohitaparikammaṃ karonto maṃse vā lohite vā jivhāya vā hatthatalapādatalesu vā akkhīnaṃ rattaṭṭhāne vā karoti. Odātaparikammaṃ karonto aṭṭhimhi vā dante vā nakhe vā akkhīnaṃ setaṭṭhāne vā karoti. Ajjhattaṃ arūpanti ajjhattaṃ rūpanimittaṃ natthīti attho.
મેત્તાસહગતેનાતિ પઠમદુતિયતતિયજ્ઝાનવસેન મેત્તાય સમન્નાગતેન. ચેતસાતિ ચિત્તેન. એકં દિસન્તિ એકં એકિસ્સા દિસાય પઠમપરિગ્ગહિતં સત્તં ઉપાદાય એકદિસાપરિયાપન્નસત્તફરણવસેન વુત્તં. ફરિત્વાતિ ફુસિત્વા આરમ્મણં કત્વા. વિહરતીતિ બ્રહ્મવિહારાધિટ્ઠિતં ઇરિયાપથવિહારં પવત્તેતિ. તથા દુતિયન્તિ યથા પુરત્થિમાદીસુ યંકિઞ્ચિ એકં દિસં ફરિત્વા વિહરતિ, તથેવ તદનન્તરં દુતિયં તતિયં ચતુત્થં વાતિ અત્થો. ઇતિ ઉદ્ધન્તિ એતેનેવ નયેન ઉપરિમં દિસન્તિ વુત્તં હોતિ. અધો તિરિયન્તિ અધોદિસમ્પિ તિરિયં દિસમ્પિ એવમેવ . તત્થ ચ અધોતિ હેટ્ઠા. તિરિયન્તિ અનુદિસા. એવં સબ્બદિસાસુ અસ્સમણ્ડલિકાય અસ્સમિવ મેત્તાસહગતં ચિત્તં સારેતિપિ પચ્ચાસારેતિપીતિ. એત્તાવતા એકમેકં દિસં પરિગ્ગહેત્વા ઓધિસો મેત્તાફરણં દસ્સિતં. સબ્બધીતિઆદિ પન અનોધિસો દસ્સનત્થં વુત્તં. તત્થ સબ્બધીતિ સબ્બત્થ. સબ્બત્તતાયાતિ સબ્બેસુ હીનમજ્ઝિમુક્કટ્ઠમિત્તસપત્તમજ્ઝત્તાદિપ્પભેદેસુ અત્તતાય, ‘‘અયં પરસત્તો’’તિ વિભાગં અકત્વા અત્તસમતાયાતિ વુત્તં હોતિ. અથ વા સબ્બત્તતાયાતિ સબ્બેન ચિત્તભાવેન, ઈસકમ્પિ બહિ અવિક્ખિપમાનોતિ વુત્તં હોતિ. સબ્બાવન્તન્તિ સબ્બસત્તવન્તં, સબ્બસત્તયુત્તન્તિ અત્થો. સબ્બવન્તન્તિપિ પાઠો. લોકન્તિ સત્તલોકં.
Mettāsahagatenāti paṭhamadutiyatatiyajjhānavasena mettāya samannāgatena. Cetasāti cittena. Ekaṃ disanti ekaṃ ekissā disāya paṭhamapariggahitaṃ sattaṃ upādāya ekadisāpariyāpannasattapharaṇavasena vuttaṃ. Pharitvāti phusitvā ārammaṇaṃ katvā. Viharatīti brahmavihārādhiṭṭhitaṃ iriyāpathavihāraṃ pavatteti. Tathā dutiyanti yathā puratthimādīsu yaṃkiñci ekaṃ disaṃ pharitvā viharati, tatheva tadanantaraṃ dutiyaṃ tatiyaṃ catutthaṃ vāti attho. Iti uddhanti eteneva nayena uparimaṃ disanti vuttaṃ hoti. Adho tiriyanti adhodisampi tiriyaṃ disampi evameva . Tattha ca adhoti heṭṭhā. Tiriyanti anudisā. Evaṃ sabbadisāsu assamaṇḍalikāya assamiva mettāsahagataṃ cittaṃ sāretipi paccāsāretipīti. Ettāvatā ekamekaṃ disaṃ pariggahetvā odhiso mettāpharaṇaṃ dassitaṃ. Sabbadhītiādi pana anodhiso dassanatthaṃ vuttaṃ. Tattha sabbadhīti sabbattha. Sabbattatāyāti sabbesu hīnamajjhimukkaṭṭhamittasapattamajjhattādippabhedesu attatāya, ‘‘ayaṃ parasatto’’ti vibhāgaṃ akatvā attasamatāyāti vuttaṃ hoti. Atha vā sabbattatāyāti sabbena cittabhāvena, īsakampi bahi avikkhipamānoti vuttaṃ hoti. Sabbāvantanti sabbasattavantaṃ, sabbasattayuttanti attho. Sabbavantantipi pāṭho. Lokanti sattalokaṃ.
વિપુલેનાતિ એવમાદિપરિયાયદસ્સનતો પનેત્થ પુન ‘‘મેત્તાસહગતેના’’તિ વુત્તં. યસ્મા વા એત્થ ઓધિસો ફરણે વિય પુન તથાસદ્દો વા ઇતિ-સદ્દો વા ન વુત્તો, તસ્મા પુન ‘‘મેત્તાસહગતેન ચેતસા’’તિ વુત્તં, નિગમનવસેન વા એતં વુત્તં. વિપુલેનાતિ એત્થ ફરણવસેન વિપુલતા દટ્ઠબ્બા. ભૂમિવસેન પન તં મહગ્ગતં. તઞ્હિ કિલેસવિક્ખમ્ભનસમત્થતાય વિપુલફલતાય દીઘસન્તાનતાય ચ મહન્તભાવં ગતં, મહન્તેહિ વા ઉળારચ્છન્દવીરિયચિત્તપઞ્ઞેહિ ગતં પટિપન્નન્તિ મહગ્ગતં. પગુણવસેન અપ્પમાણસત્તારમ્મણવસેન ચ અપ્પમાણં. બ્યાપાદપચ્ચત્થિકપ્પહાનેન અવેરં. દોમનસ્સપ્પહાનતો અબ્યાપજ્જં, નિદ્દુક્ખન્તિ વુત્તં હોતિ. અપ્પટિકૂલા હોન્તીતિ ભિક્ખુનો ચિત્તસ્સ અપ્પટિકૂલા હુત્વા ઉપટ્ઠહન્તિ. સેસેસુપિ વુત્તનયેનેવ કરુણામુદિતાઉપેક્ખાવસેન યોજેતબ્બં. કરુણાય વિહેસાપચ્ચત્થિકપ્પહાનેન અવેરં, મુદિતાય અરતિપચ્ચત્થિકપ્પહાનેન.
Vipulenāti evamādipariyāyadassanato panettha puna ‘‘mettāsahagatenā’’ti vuttaṃ. Yasmā vā ettha odhiso pharaṇe viya puna tathāsaddo vā iti-saddo vā na vutto, tasmā puna ‘‘mettāsahagatena cetasā’’ti vuttaṃ, nigamanavasena vā etaṃ vuttaṃ. Vipulenāti ettha pharaṇavasena vipulatā daṭṭhabbā. Bhūmivasena pana taṃ mahaggataṃ. Tañhi kilesavikkhambhanasamatthatāya vipulaphalatāya dīghasantānatāya ca mahantabhāvaṃ gataṃ, mahantehi vā uḷāracchandavīriyacittapaññehi gataṃ paṭipannanti mahaggataṃ. Paguṇavasena appamāṇasattārammaṇavasena ca appamāṇaṃ. Byāpādapaccatthikappahānena averaṃ. Domanassappahānato abyāpajjaṃ, niddukkhanti vuttaṃ hoti. Appaṭikūlā hontīti bhikkhuno cittassa appaṭikūlā hutvā upaṭṭhahanti. Sesesupi vuttanayeneva karuṇāmuditāupekkhāvasena yojetabbaṃ. Karuṇāya vihesāpaccatthikappahānena averaṃ, muditāya aratipaccatthikappahānena.
ઉપેક્ખાસહગતેનાતિ ચતુત્થજ્ઝાનવસેન ઉપેક્ખાય સમન્નાગતેન. રાગપચ્ચત્થિકપ્પહાનેન અવેરં, ગેહસિતસોમનસ્સપ્પહાનતો અબ્યાપજ્જં. સબ્બમ્પિ હિ અકુસલં કિલેસપરિળાહયોગતો સબ્યાપજ્જમેવાતિ અયમેતેસં વિસેસો.
Upekkhāsahagatenāti catutthajjhānavasena upekkhāya samannāgatena. Rāgapaccatthikappahānena averaṃ, gehasitasomanassappahānato abyāpajjaṃ. Sabbampi hi akusalaṃ kilesapariḷāhayogato sabyāpajjamevāti ayametesaṃ viseso.
૨૧૩. સબ્બસોતિ સબ્બાકારેન, સબ્બાસં વા, અનવસેસાનન્તિ અત્થો. રૂપસઞ્ઞાનન્તિ સઞ્ઞાસીસેન વુત્તરૂપાવચરજ્ઝાનાનઞ્ચેવ તદારમ્મણાનઞ્ચ. રૂપાવચરજ્ઝાનમ્પિ હિ રૂપન્તિ વુચ્ચતિ ‘‘રૂપી રૂપાનિ પસ્સતી’’તિઆદીસુ (પટિ॰ મ॰ ૧.૨૦૯; ધ॰ સ॰ ૨૪૮), તસ્સ આરમ્મણમ્પિ બહિદ્ધા રૂપાનિ પસ્સતિ ‘‘સુવણ્ણદુબ્બણ્ણાની’’તિઆદીસુ (ધ॰ સ॰ ૨૨૩). તસ્મા ઇધ રૂપે સઞ્ઞા રૂપસઞ્ઞાતિ એવં સઞ્ઞાસીસેન વુત્તરૂપાવચરજ્ઝાનસ્સેતં અધિવચનં. રૂપં સઞ્ઞા અસ્સાતિ રૂપસઞ્ઞં, રૂપમસ્સ નામન્તિ વુત્તં હોતિ. એવં પથવીકસિણાદિભેદસ્સ તદારમ્મણસ્સ ચેતં અધિવચનન્તિ વેદિતબ્બં. સમતિક્કમાતિ વિરાગા નિરોધા ચ. કિં વુત્તં હોતિ? એતાસં કુસલવિપાકકિરિયાવસેન પઞ્ચદસન્નં ઝાનસઙ્ખાતાનં રૂપસઞ્ઞાનં, એતેસઞ્ચ પથવીકસિણાદિવસેન નવન્નં આરમ્મણસઙ્ખાતાનં રૂપસઞ્ઞાનં સબ્બાકારેન, અનવસેસાનં વા વિરાગા ચ નિરોધા ચ વિરાગહેતુ ચેવ નિરોધહેતુ ચ આકાસાનઞ્ચાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. ન હિ સક્કા સબ્બસો અનતિક્કન્તરૂપસઞ્ઞેન એતં ઉપસમ્પજ્જ વિહરિતુન્તિ. યસ્મા પન આરમ્મણસમતિક્કમેન પત્તબ્બા એતા સમાપત્તિયો, ન એકસ્મિંયેવ આરમ્મણે પઠમજ્ઝાનાદીનિ વિય. આરમ્મણે અવિરત્તસ્સ ચ સઞ્ઞાસમતિક્કમો ન હોતિ, તસ્મા અયં આરમ્મણસમતિક્કમવસેનાપિ અત્થવણ્ણના કતાતિ વેદિતબ્બા.
213.Sabbasoti sabbākārena, sabbāsaṃ vā, anavasesānanti attho. Rūpasaññānanti saññāsīsena vuttarūpāvacarajjhānānañceva tadārammaṇānañca. Rūpāvacarajjhānampi hi rūpanti vuccati ‘‘rūpī rūpāni passatī’’tiādīsu (paṭi. ma. 1.209; dha. sa. 248), tassa ārammaṇampi bahiddhā rūpāni passati ‘‘suvaṇṇadubbaṇṇānī’’tiādīsu (dha. sa. 223). Tasmā idha rūpe saññā rūpasaññāti evaṃ saññāsīsena vuttarūpāvacarajjhānassetaṃ adhivacanaṃ. Rūpaṃ saññā assāti rūpasaññaṃ, rūpamassa nāmanti vuttaṃ hoti. Evaṃ pathavīkasiṇādibhedassa tadārammaṇassa cetaṃ adhivacananti veditabbaṃ. Samatikkamāti virāgā nirodhā ca. Kiṃ vuttaṃ hoti? Etāsaṃ kusalavipākakiriyāvasena pañcadasannaṃ jhānasaṅkhātānaṃ rūpasaññānaṃ, etesañca pathavīkasiṇādivasena navannaṃ ārammaṇasaṅkhātānaṃ rūpasaññānaṃ sabbākārena, anavasesānaṃ vā virāgā ca nirodhā ca virāgahetu ceva nirodhahetu ca ākāsānañcāyatanaṃ upasampajja viharati. Na hi sakkā sabbaso anatikkantarūpasaññena etaṃ upasampajja viharitunti. Yasmā pana ārammaṇasamatikkamena pattabbā etā samāpattiyo, na ekasmiṃyeva ārammaṇe paṭhamajjhānādīni viya. Ārammaṇe avirattassa ca saññāsamatikkamo na hoti, tasmā ayaṃ ārammaṇasamatikkamavasenāpi atthavaṇṇanā katāti veditabbā.
પટિઘસઞ્ઞાનં અત્થઙ્ગમાતિ ચક્ખાદીનં વત્થૂનં રૂપાદીનં આરમ્મણાનઞ્ચ પટિઘાતેન ઉપ્પન્ના સઞ્ઞા પટિઘસઞ્ઞા, રૂપસઞ્ઞાદીનં એતં અધિવચનં. તાસં કુસલવિપાકાનં પઞ્ચન્નં, અકુસલવિપાકાનં પઞ્ચન્નન્તિ સબ્બસો દસન્નમ્પિ પટિઘસઞ્ઞાનં અત્થઙ્ગમા પહાના અસમુપ્પાદા, અપ્પવત્તિં કત્વાતિ વુત્તં હોતિ. કામઞ્ચેતા પઠમજ્ઝાનાદીનિ સમાપન્નસ્સપિ ન સન્તિ, ન હિ તસ્મિં સમયે પઞ્ચદ્વારવસેન ચિત્તં પવત્તતિ, એવં સન્તેપિ અઞ્ઞત્થ પહીનાનં સુખદુક્ખાનં ચતુત્થજ્ઝાને વિય સક્કાયદિટ્ઠાદીનં તતિયમગ્ગે વિય ચ ઇમસ્મિં ઝાને ઉસ્સાહજનનત્થં ઇમસ્સ ઝાનસ્સ પસંસાવસેન એતાસં એત્થ વચનં વેદિતબ્બં. અથ વા કિઞ્ચાપિ તા રૂપાવચરં સમાપન્નસ્સ ન સન્તિ, અથ ખો ન પહીનત્તા ન સન્તિ. ન હિ રૂપવિરાગાય રૂપાવચરભાવના સંવત્તતિ, રૂપાયત્તાયેવ ચ એતાસં પવત્તિ. અયં પન ભાવના રૂપવિરાગાય સંવત્તતિ, તસ્મા તા એત્થ પહીનાતિ વત્તું વટ્ટતિ. ન કેવલઞ્ચ વત્તું, એકંસેનેવ એવં ધારેતુમ્પિ વટ્ટતિ. તાસઞ્હિ ઇતો પુબ્બે અપ્પહીનત્તાયેવ ‘‘પઠમજ્ઝાનં સમાપન્નસ્સ સદ્દો કણ્ટકો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૭૨) વુત્તો ભગવતા. ઇધ ચ પહીનત્તાયેવ અરૂપસમાપત્તીનં આનેઞ્જતા સન્તવિમોક્ખતા ચ વુત્તા.
Paṭighasaññānaṃ atthaṅgamāti cakkhādīnaṃ vatthūnaṃ rūpādīnaṃ ārammaṇānañca paṭighātena uppannā saññā paṭighasaññā, rūpasaññādīnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Tāsaṃ kusalavipākānaṃ pañcannaṃ, akusalavipākānaṃ pañcannanti sabbaso dasannampi paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā pahānā asamuppādā, appavattiṃ katvāti vuttaṃ hoti. Kāmañcetā paṭhamajjhānādīni samāpannassapi na santi, na hi tasmiṃ samaye pañcadvāravasena cittaṃ pavattati, evaṃ santepi aññattha pahīnānaṃ sukhadukkhānaṃ catutthajjhāne viya sakkāyadiṭṭhādīnaṃ tatiyamagge viya ca imasmiṃ jhāne ussāhajananatthaṃ imassa jhānassa pasaṃsāvasena etāsaṃ ettha vacanaṃ veditabbaṃ. Atha vā kiñcāpi tā rūpāvacaraṃ samāpannassa na santi, atha kho na pahīnattā na santi. Na hi rūpavirāgāya rūpāvacarabhāvanā saṃvattati, rūpāyattāyeva ca etāsaṃ pavatti. Ayaṃ pana bhāvanā rūpavirāgāya saṃvattati, tasmā tā ettha pahīnāti vattuṃ vaṭṭati. Na kevalañca vattuṃ, ekaṃseneva evaṃ dhāretumpi vaṭṭati. Tāsañhi ito pubbe appahīnattāyeva ‘‘paṭhamajjhānaṃ samāpannassa saddo kaṇṭako’’ti (a. ni. 10.72) vutto bhagavatā. Idha ca pahīnattāyeva arūpasamāpattīnaṃ āneñjatā santavimokkhatā ca vuttā.
નાનત્તસઞ્ઞાનં અમનસિકારાતિ નાનત્તે વા ગોચરે પવત્તાનં સઞ્ઞાનં, નાનત્તાનં વા સઞ્ઞાનં. યસ્મા હેતા રૂપસદ્દાદિભેદે નાનત્તે નાનાસભાવે ગોચરે પવત્તન્તિ, યસ્મા ચેતા અટ્ઠ કામાવચરકુસલસઞ્ઞા, દ્વાદસ અકુસલસઞ્ઞા, એકાદસ કામાવચરકુસલવિપાકસઞ્ઞા, દ્વે અકુસલવિપાકસઞ્ઞા, એકાદસ કામાવચરકિરિયાસઞ્ઞાતિ એવં ચતુચત્તાલીસમ્પિ સઞ્ઞા નાનત્તા નાનાસભાવા અઞ્ઞમઞ્ઞવિસદિસા, તસ્મા ‘‘નાનત્તસઞ્ઞા’’તિ વુત્તા. તાસં સબ્બસો નાનત્તસઞ્ઞાનં અમનસિકારા અનાવજ્જના ચિત્તે ચ અનુપ્પાદના. યસ્મા તા નાવજ્જતિ ચિત્તે ચ ન ઉપ્પાદેતિ ન મનસિકરોતિ ન પચ્ચવેક્ખતિ, તસ્માતિ વુત્તં હોતિ. યસ્મા ચેત્થ પુરિમા રૂપસઞ્ઞા પટિઘસઞ્ઞા ચ ઇમિના ઝાનેન નિબ્બત્તે ભવેપિ ન વિજ્જન્તિ, પગેવ તસ્મિં ભવે ઇમં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરણકાલે, તસ્મા તાસં સમતિક્કમા અત્થઙ્ગમાતિ દ્વેધાપિ અભાવોયેવ વુત્તો. નાનત્તસઞ્ઞાસુ પન યસ્મા અટ્ઠ કામાવચરકુસલસઞ્ઞા, નવ કિરિયાસઞ્ઞા, દસાકુસલસઞ્ઞાતિ ઇમા સત્તવીસતિ સઞ્ઞા ઇમિના ઝાનેન નિબ્બત્તે ભવે વિજ્જન્તિ, તસ્મા તાસં અમનસિકારાતિ વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. તત્થાપિ હિ ઇમં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરન્તો તાસં અમનસિકારાયેવ ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. તા પન મનસિકરોન્તો અસમાપન્નો હોતીતિ. સઙ્ખેપતો ચેત્થ ‘‘રૂપસઞ્ઞાનં સમતિક્કમા’’તિઇમિના સબ્બરૂપાવચરધમ્માનં પહાનં વુત્તં. ‘‘પટિઘસઞ્ઞાનં અત્થઙ્ગમા નાનત્તસઞ્ઞાનં અમનસિકારા’’તિઇમિના સબ્બેસં કામાવચરચિત્તચેતસિકાનં પહાનઞ્ચ અમનસિકારો ચ વુત્તોતિ વેદિતબ્બો.
Nānattasaññānaṃ amanasikārāti nānatte vā gocare pavattānaṃ saññānaṃ, nānattānaṃ vā saññānaṃ. Yasmā hetā rūpasaddādibhede nānatte nānāsabhāve gocare pavattanti, yasmā cetā aṭṭha kāmāvacarakusalasaññā, dvādasa akusalasaññā, ekādasa kāmāvacarakusalavipākasaññā, dve akusalavipākasaññā, ekādasa kāmāvacarakiriyāsaññāti evaṃ catucattālīsampi saññā nānattā nānāsabhāvā aññamaññavisadisā, tasmā ‘‘nānattasaññā’’ti vuttā. Tāsaṃ sabbaso nānattasaññānaṃ amanasikārā anāvajjanā citte ca anuppādanā. Yasmā tā nāvajjati citte ca na uppādeti na manasikaroti na paccavekkhati, tasmāti vuttaṃ hoti. Yasmā cettha purimā rūpasaññā paṭighasaññā ca iminā jhānena nibbatte bhavepi na vijjanti, pageva tasmiṃ bhave imaṃ jhānaṃ upasampajja viharaṇakāle, tasmā tāsaṃ samatikkamā atthaṅgamāti dvedhāpi abhāvoyeva vutto. Nānattasaññāsu pana yasmā aṭṭha kāmāvacarakusalasaññā, nava kiriyāsaññā, dasākusalasaññāti imā sattavīsati saññā iminā jhānena nibbatte bhave vijjanti, tasmā tāsaṃ amanasikārāti vuttanti veditabbaṃ. Tatthāpi hi imaṃ jhānaṃ upasampajja viharanto tāsaṃ amanasikārāyeva upasampajja viharati. Tā pana manasikaronto asamāpanno hotīti. Saṅkhepato cettha ‘‘rūpasaññānaṃ samatikkamā’’tiiminā sabbarūpāvacaradhammānaṃ pahānaṃ vuttaṃ. ‘‘Paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā’’tiiminā sabbesaṃ kāmāvacaracittacetasikānaṃ pahānañca amanasikāro ca vuttoti veditabbo.
અનન્તો આકાસોતિ એત્થ પઞ્ઞત્તિમત્તત્તા નાસ્સ ઉપ્પાદન્તો વા વયન્તો વા પઞ્ઞાયતીતિ અનન્તો, અનન્તફરણવસેનાપિ અનન્તો. ન હિ સો યોગી એકદેસવસેન ફરતિ, સકલવસેનેવ ફરતિ. આકાસોતિ કસિણુગ્ઘાટિમાકાસો. આકાસાનઞ્ચાયતનાદીનિ વુત્તત્થાનિ. ઉપસમ્પજ્જ વિહરતીતિ તં પત્વા નિપ્ફાદેત્વા તદનુરૂપેન ઇરિયાપથેન વિહરતિ. તદેવ સમાપજ્જિતબ્બતો સમાપત્તિ.
Anantoākāsoti ettha paññattimattattā nāssa uppādanto vā vayanto vā paññāyatīti ananto, anantapharaṇavasenāpi ananto. Na hi so yogī ekadesavasena pharati, sakalavaseneva pharati. Ākāsoti kasiṇugghāṭimākāso. Ākāsānañcāyatanādīni vuttatthāni. Upasampajja viharatīti taṃ patvā nipphādetvā tadanurūpena iriyāpathena viharati. Tadeva samāpajjitabbato samāpatti.
આકાસાનઞ્ચાયતનં સમતિક્કમ્માતિ પુબ્બે વુત્તનયેન ઝાનમ્પિ આકાસાનઞ્ચાયતનં આરમ્મણમ્પિ. આરમ્મણમ્પિ હિ પુબ્બે વુત્તનયેનેવ આકાસાનઞ્ચં ચ તં પઠમસ્સ આરુપ્પજ્ઝાનસ્સ આરમ્મણત્તા દેવાનં દેવાયતનં વિય અધિટ્ઠાનટ્ઠેન આયતનઞ્ચાતિ આકાસાનઞ્ચાયતનં, તથા આકાસાનઞ્ચં ચ તં તસ્સ ઝાનસ્સ સઞ્જાતિહેતુત્તા ‘‘કમ્બોજા અસ્સાનં આયતન’’ન્તિઆદીનિ વિય સઞ્જાતિદેસટ્ઠેન આયતનઞ્ચાતિપિ આકાસાનઞ્ચાયતનં. એવમેતં ઝાનઞ્ચ આરમ્મણઞ્ચાતિ ઉભયમ્પિ અપ્પવત્તિકરણેન ચ અમનસિકરણેન ચ સમતિક્કમિત્વાવ યસ્મા ઇદં વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહાતબ્બં, તસ્મા ઉભયમ્પેતમેકજ્ઝં કત્વા ‘‘આકાસાનઞ્ચાયતનં સમતિક્કમ્મા’’તિ ઇદં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. અનન્તં વિઞ્ઞાણન્તિ તંયેવ ‘‘અનન્તો આકાસો’’તિ ફરિત્વા પવત્તં વિઞ્ઞાણં ‘‘અનન્તં વિઞ્ઞાણ’’ન્તિ મનસિકરોન્તોતિ વુત્તં હોતિ. મનસિકારવસેન વા અનન્તં. સો હિ તં આકાસારમ્મણં વિઞ્ઞાણં અનવસેસતો મનસિકરોન્તો અનન્તં મનસિ કરોતિ.
Ākāsānañcāyatanaṃ samatikkammāti pubbe vuttanayena jhānampi ākāsānañcāyatanaṃ ārammaṇampi. Ārammaṇampi hi pubbe vuttanayeneva ākāsānañcaṃ ca taṃ paṭhamassa āruppajjhānassa ārammaṇattā devānaṃ devāyatanaṃ viya adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanañcāti ākāsānañcāyatanaṃ, tathā ākāsānañcaṃ ca taṃ tassa jhānassa sañjātihetuttā ‘‘kambojā assānaṃ āyatana’’ntiādīni viya sañjātidesaṭṭhena āyatanañcātipi ākāsānañcāyatanaṃ. Evametaṃ jhānañca ārammaṇañcāti ubhayampi appavattikaraṇena ca amanasikaraṇena ca samatikkamitvāva yasmā idaṃ viññāṇañcāyatanaṃ upasampajja vihātabbaṃ, tasmā ubhayampetamekajjhaṃ katvā ‘‘ākāsānañcāyatanaṃ samatikkammā’’ti idaṃ vuttanti veditabbaṃ. Anantaṃ viññāṇanti taṃyeva ‘‘ananto ākāso’’ti pharitvā pavattaṃ viññāṇaṃ ‘‘anantaṃ viññāṇa’’nti manasikarontoti vuttaṃ hoti. Manasikāravasena vā anantaṃ. So hi taṃ ākāsārammaṇaṃ viññāṇaṃ anavasesato manasikaronto anantaṃ manasi karoti.
વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં સમતિક્કમ્માતિ એત્થાપિ ચ પુબ્બે વુત્તનયેનેવ ઝાનમ્પિ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં આરમ્મણમ્પિ. આરમ્મણમ્પિ હિ પુબ્બે વુત્તનયેનેવ વિઞ્ઞાણઞ્ચં ચ તં દુતિયસ્સ આરુપ્પજ્ઝાનસ્સ આરમ્મણત્તા અધિટ્ઠાનટ્ઠેન આયતનઞ્ચાતિ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં, તથા વિઞ્ઞાણઞ્ચં ચ તં તસ્સેવ ઝાનસ્સ સઞ્જાતિહેતુત્તા સઞ્જાતિદેસટ્ઠેન આયતનઞ્ચાતિપિ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં. એવમેતં ઝાનઞ્ચ આરમ્મણઞ્ચાતિ ઉભયમ્પિ અપ્પવત્તિકરણેન ચ અમનસિકરણેન ચ સમતિક્કમિત્વાવ યસ્મા ઇદં આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહાતબ્બં, તસ્મા ઉભયમ્પેતમેકજ્ઝં કત્વા ‘‘વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં સમતિક્કમ્મા’’તિ ઇદં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. નત્થિ કિઞ્ચીતિ નત્થિ નત્થિ, સુઞ્ઞં સુઞ્ઞં, વિવિત્તં વિવિત્તન્તિ એવં મનસિકરોન્તોતિ વુત્તં હોતિ.
Viññāṇañcāyatanaṃsamatikkammāti etthāpi ca pubbe vuttanayeneva jhānampi viññāṇañcāyatanaṃ ārammaṇampi. Ārammaṇampi hi pubbe vuttanayeneva viññāṇañcaṃ ca taṃ dutiyassa āruppajjhānassa ārammaṇattā adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanañcāti viññāṇañcāyatanaṃ, tathā viññāṇañcaṃ ca taṃ tasseva jhānassa sañjātihetuttā sañjātidesaṭṭhena āyatanañcātipi viññāṇañcāyatanaṃ. Evametaṃ jhānañca ārammaṇañcāti ubhayampi appavattikaraṇena ca amanasikaraṇena ca samatikkamitvāva yasmā idaṃ ākiñcaññāyatanaṃ upasampajja vihātabbaṃ, tasmā ubhayampetamekajjhaṃ katvā ‘‘viññāṇañcāyatanaṃ samatikkammā’’ti idaṃ vuttanti veditabbaṃ. Natthi kiñcīti natthi natthi, suññaṃ suññaṃ, vivittaṃ vivittanti evaṃ manasikarontoti vuttaṃ hoti.
આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સમતિક્કમ્માતિ એત્થાપિ પુબ્બે વુત્તનયેનેવ ઝાનમ્પિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં આરમ્મણમ્પિ. આરમ્મણમ્પિ હિ પુબ્બે વુત્તનયેનેવ આકિઞ્ચઞ્ઞઞ્ચ તં તતિયસ્સ આરુપ્પજ્ઝાનસ્સ આરમ્મણત્તા અધિટ્ઠાનટ્ઠેન આયતનઞ્ચાતિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં, તથા આકિઞ્ચઞ્ઞઞ્ચ તં તસ્સેવ ઝાનસ્સ સઞ્જાતિહેતુત્તા સઞ્જાતિદેસટ્ઠેન આયતનઞ્ચાતિપિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં. એવમેતં ઝાનઞ્ચ આરમ્મણઞ્ચાતિ ઉભયમ્પિ અપ્પવત્તિકરણેન ચ અમનસિકરણેન ચ સમતિક્કમિત્વાવ યસ્મા ઇદં નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહાતબ્બં, તસ્મા ઉભયમ્પેતમેકજ્ઝં કત્વા ‘‘આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સમતિક્કમ્મા’’તિ ઇદં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધકથા હેટ્ઠા કથિતાવ.
Ākiñcaññāyatanaṃsamatikkammāti etthāpi pubbe vuttanayeneva jhānampi ākiñcaññāyatanaṃ ārammaṇampi. Ārammaṇampi hi pubbe vuttanayeneva ākiñcaññañca taṃ tatiyassa āruppajjhānassa ārammaṇattā adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanañcāti ākiñcaññāyatanaṃ, tathā ākiñcaññañca taṃ tasseva jhānassa sañjātihetuttā sañjātidesaṭṭhena āyatanañcātipi ākiñcaññāyatanaṃ. Evametaṃ jhānañca ārammaṇañcāti ubhayampi appavattikaraṇena ca amanasikaraṇena ca samatikkamitvāva yasmā idaṃ nevasaññānāsaññāyatanaṃ upasampajja vihātabbaṃ, tasmā ubhayampetamekajjhaṃ katvā ‘‘ākiñcaññāyatanaṃ samatikkammā’’ti idaṃ vuttanti veditabbaṃ. Saññāvedayitanirodhakathā heṭṭhā kathitāva.
‘‘રૂપી રૂપાનિ પસ્સતી’’તિઆદિકા સત્ત વિમોક્ખા પચ્ચનીકધમ્મેહિ સુટ્ઠુ વિમુચ્ચનટ્ઠેન આરમ્મણે અભિરતિવસેન સુટ્ઠુ મુચ્ચનટ્ઠેન ચ વિમોક્ખા, નિરોધસમાપત્તિ પન ચિત્તચેતસિકેહિ વિમુત્તટ્ઠેન વિમોક્ખો. સમાપત્તિસમાપન્નસમયે વિમુત્તો હોતિ, વુટ્ઠિતસમયે અવિમુત્તો હોતીતિ સમયવિમોક્ખો. સમુચ્છેદવિમુત્તિવસેન અચ્ચન્તવિમુત્તત્તા અરિયમગ્ગા, પટિપ્પસ્સદ્ધિવિમુત્તિવસેન અચ્ચન્તવિમુત્તત્તા સામઞ્ઞફલાનિ, નિસ્સરણવિમુત્તિવસેન અચ્ચન્તવિમુત્તત્તા નિબ્બાનં અસમયવિમોક્ખો. તથા સામયિકાસામયિકવિમોક્ખા.
‘‘Rūpī rūpāni passatī’’tiādikā satta vimokkhā paccanīkadhammehi suṭṭhu vimuccanaṭṭhena ārammaṇe abhirativasena suṭṭhu muccanaṭṭhena ca vimokkhā, nirodhasamāpatti pana cittacetasikehi vimuttaṭṭhena vimokkho. Samāpattisamāpannasamaye vimutto hoti, vuṭṭhitasamaye avimutto hotīti samayavimokkho. Samucchedavimuttivasena accantavimuttattā ariyamaggā, paṭippassaddhivimuttivasena accantavimuttattā sāmaññaphalāni, nissaraṇavimuttivasena accantavimuttattā nibbānaṃ asamayavimokkho. Tathā sāmayikāsāmayikavimokkhā.
પમાદં આગમ્મ પરિહાયતીતિ કુપ્પો. તથા ન પરિહાયતીતિ અકુપ્પો. લોકાય સંવત્તતીતિ લોકિયો. અરિયમગ્ગા લોકં ઉત્તરન્તીતિ લોકુત્તરા, સામઞ્ઞફલાનિ નિબ્બાનઞ્ચ લોકતો ઉત્તિણ્ણાતિ લોકુત્તરા. આદિત્તં અયોગુળં મક્ખિકા વિય તેજુસ્સદં લોકુત્તરં ધમ્મં આસવા નાલમ્બન્તીતિ અનાસવો. રૂપપ્પટિસઞ્ઞુત્તોતિ રૂપજ્ઝાનાનિ. અરૂપપ્પટિસઞ્ઞુત્તોતિ અરૂપસમાપત્તિયો. તણ્હાય આલમ્બિતો પણિહિતો. અનાલમ્બિતો અપ્પણિહિતો. મગ્ગફલાનિ એકારમ્મણત્તા એકનિટ્ઠત્તા ચ એકત્તવિમોક્ખો, નિબ્બાનં અદુતિયત્તા એકત્તવિમોક્ખો, આરમ્મણનાનત્તા વિપાકનાનત્તા ચ નાનત્તવિમોક્ખો.
Pamādaṃ āgamma parihāyatīti kuppo. Tathā na parihāyatīti akuppo. Lokāya saṃvattatīti lokiyo. Ariyamaggā lokaṃ uttarantīti lokuttarā, sāmaññaphalāni nibbānañca lokato uttiṇṇāti lokuttarā. Ādittaṃ ayoguḷaṃ makkhikā viya tejussadaṃ lokuttaraṃ dhammaṃ āsavā nālambantīti anāsavo. Rūpappaṭisaññuttoti rūpajjhānāni. Arūpappaṭisaññuttoti arūpasamāpattiyo. Taṇhāya ālambito paṇihito. Anālambito appaṇihito. Maggaphalāni ekārammaṇattā ekaniṭṭhattā ca ekattavimokkho, nibbānaṃ adutiyattā ekattavimokkho, ārammaṇanānattā vipākanānattā ca nānattavimokkho.
૨૧૪. સિયાતિ ભવેય્ય, દસ હોન્તીતિ ચ એકો હોતીતિ ચ ભવેય્યાતિ અત્થો. ‘‘સિયા’’તિ ચ એતં વિધિવચનં, ન પુચ્છાવચનં. વત્થુવસેનાતિ નિચ્ચસઞ્ઞાદિદસવત્થુવસેન દસ હોન્તિ. પરિયાયેનાતિ વિમુચ્ચનપરિયાયેન એકો હોતિ. સિયાતિ કથઞ્ચ સિયાતિ યં વા સિયાતિ વિહિતં, તં કથં સિયાતિ પુચ્છતિ. અનિચ્ચાનુપસ્સનઞાણન્તિ સમાસપદં. અનિચ્ચાનુપસ્સનાઞાણન્તિ વા પાઠો. તથા સેસેસુપિ. નિચ્ચતો સઞ્ઞાયાતિ નિચ્ચતો પવત્તાય સઞ્ઞાય, ‘‘નિચ્ચ’’ન્તિ પવત્તાય સઞ્ઞાયાતિ અત્થો. એસ નયો સુખતો અત્તતો નિમિત્તતો સઞ્ઞાયાતિ એત્થાપિ. નિમિત્તતોતિ ચ નિચ્ચનિમિત્તતો. નન્દિયા સઞ્ઞાયાતિ નન્દિવસેન પવત્તાય સઞ્ઞાય, નન્દિસમ્પયુત્તાય સઞ્ઞાયાતિ અત્થો. એસ નયો રાગતો સમુદયતો આદાનતો પણિધિતો અભિનિવેસતો સઞ્ઞાયાતિ એત્થાપિ. યસ્મા પન ખયવયવિપરિણામાનુપસ્સના તિસ્સો અનિચ્ચાનુપસ્સનાદીનં બલવભાવાય બલવપચ્ચયભૂતા ભઙ્ગાનુપસ્સનાવિસેસા. ભઙ્ગદસ્સનેન હિ અનિચ્ચાનુપસ્સના બલવતી હોતિ. અનિચ્ચાનુપસ્સનાય ચ બલવતિયા જાતાય ‘‘યદનિચ્ચં તં દુક્ખં, યં દુક્ખં તદનત્તા’’તિ (સં॰ નિ॰ ૩.૧૫) દુક્ખાનત્તાનુપસ્સનાપિ બલવતિયો હોન્તિ. તસ્મા અનિચ્ચાનુપસ્સનાદીસુ વુત્તાસુ તાપિ તિસ્સો વુત્તાવ હોન્તિ. યસ્મા ચ સુઞ્ઞતાનુપસ્સના ‘‘અભિનિવેસતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતી’’તિ વચનેનેવ સારાદાનાભિનિવેસસમ્મોહાભિનિવેસઆલયાભિનિવેસસઞ્ઞોગાભિનિવેસતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ વુત્તમેવ હોતિ, અભિનિવેસાભાવેનેવ અપ્પટિસઙ્ખાતો સઞ્ઞાય મુચ્ચતીતિ વુત્તમેવ હોતિ, તસ્મા અધિપઞ્ઞાધમ્મવિપસ્સનાદયો પઞ્ચપિ અનુપસ્સના ન વુત્તાતિ વેદિતબ્બા. એવં અટ્ઠારસસુ મહાવિપસ્સનાસુ એતા અટ્ઠ અનુપસ્સના અવત્વા દસેવ અનુપસ્સના વુત્તાતિ વેદિતબ્બા.
214.Siyāti bhaveyya, dasa hontīti ca eko hotīti ca bhaveyyāti attho. ‘‘Siyā’’ti ca etaṃ vidhivacanaṃ, na pucchāvacanaṃ. Vatthuvasenāti niccasaññādidasavatthuvasena dasa honti. Pariyāyenāti vimuccanapariyāyena eko hoti. Siyāti kathañca siyāti yaṃ vā siyāti vihitaṃ, taṃ kathaṃ siyāti pucchati. Aniccānupassanañāṇanti samāsapadaṃ. Aniccānupassanāñāṇanti vā pāṭho. Tathā sesesupi. Niccato saññāyāti niccato pavattāya saññāya, ‘‘nicca’’nti pavattāya saññāyāti attho. Esa nayo sukhato attato nimittato saññāyāti etthāpi. Nimittatoti ca niccanimittato. Nandiyā saññāyāti nandivasena pavattāya saññāya, nandisampayuttāya saññāyāti attho. Esa nayo rāgato samudayato ādānato paṇidhito abhinivesato saññāyāti etthāpi. Yasmā pana khayavayavipariṇāmānupassanā tisso aniccānupassanādīnaṃ balavabhāvāya balavapaccayabhūtā bhaṅgānupassanāvisesā. Bhaṅgadassanena hi aniccānupassanā balavatī hoti. Aniccānupassanāya ca balavatiyā jātāya ‘‘yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ, yaṃ dukkhaṃ tadanattā’’ti (saṃ. ni. 3.15) dukkhānattānupassanāpi balavatiyo honti. Tasmā aniccānupassanādīsu vuttāsu tāpi tisso vuttāva honti. Yasmā ca suññatānupassanā ‘‘abhinivesato saññāya muccatī’’ti vacaneneva sārādānābhinivesasammohābhinivesaālayābhinivesasaññogābhinivesato saññāya muccatīti vuttameva hoti, abhinivesābhāveneva appaṭisaṅkhāto saññāya muccatīti vuttameva hoti, tasmā adhipaññādhammavipassanādayo pañcapi anupassanā na vuttāti veditabbā. Evaṃ aṭṭhārasasu mahāvipassanāsu etā aṭṭha anupassanā avatvā daseva anupassanā vuttāti veditabbā.
૨૧૫. અનિચ્ચાનુપસ્સના યથાભૂતં ઞાણન્તિ અનિચ્ચાનુપસ્સનાયેવ યથાભૂતઞાણં. ઉભયમ્પિ પચ્ચત્તવચનં. યથાભૂતઞાણન્તિ ઞાણત્થો વુત્તો. એવં સેસેસુપિ. સમ્મોહા અઞ્ઞાણાતિ સમ્મોહભૂતા અઞ્ઞાણા. મુચ્ચતીતિ વિમોક્ખત્થો વુત્તો.
215.Aniccānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇanti aniccānupassanāyeva yathābhūtañāṇaṃ. Ubhayampi paccattavacanaṃ. Yathābhūtañāṇanti ñāṇattho vutto. Evaṃ sesesupi. Sammohā aññāṇāti sammohabhūtā aññāṇā. Muccatīti vimokkhattho vutto.
૨૧૬. અનિચ્ચાનુપસ્સના અનુત્તરં સીતિભાવઞાણન્તિ એત્થ સાસનેયેવ સબ્ભાવતો ઉત્તમટ્ઠેન અનુત્તરં, અનુત્તરસ્સ પચ્ચયત્તા વા અનુત્તરં, સીતિભાવો એવ ઞાણં સીતિભાવઞાણં. તં અનિચ્ચાનુપસ્સનાસઙ્ખાતં અનુત્તરં સીતિભાવઞાણં. ‘‘છહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ ભબ્બો અનુત્તરં સીતિભાવં સચ્છિકાતુ’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૬.૮૫) એત્થ નિબ્બાનં અનુત્તરો સીતિભાવો નામ. ઇધ પન વિપસ્સના અનુત્તરો સીતિભાવો. નિચ્ચતો સન્તાપપરિળાહદરથા મુચ્ચતીતિ એત્થાપિ ‘‘નિચ્ચ’’ન્તિ પવત્તકિલેસા એવ ઇધ ચામુત્ર ચ સન્તાપનટ્ઠેન સન્તાપો, પરિદહનટ્ઠેન પરિળાહો, ઉણ્હટ્ઠેન દરથોતિ વુચ્ચન્તિ.
216.Aniccānupassanāanuttaraṃ sītibhāvañāṇanti ettha sāsaneyeva sabbhāvato uttamaṭṭhena anuttaraṃ, anuttarassa paccayattā vā anuttaraṃ, sītibhāvo eva ñāṇaṃ sītibhāvañāṇaṃ. Taṃ aniccānupassanāsaṅkhātaṃ anuttaraṃ sītibhāvañāṇaṃ. ‘‘Chahi, bhikkhave, dhammehi samannāgato bhikkhu bhabbo anuttaraṃ sītibhāvaṃ sacchikātu’’nti (a. ni. 6.85) ettha nibbānaṃ anuttaro sītibhāvo nāma. Idha pana vipassanā anuttaro sītibhāvo. Niccato santāpapariḷāhadarathā muccatīti etthāpi ‘‘nicca’’nti pavattakilesā eva idha cāmutra ca santāpanaṭṭhena santāpo, paridahanaṭṭhena pariḷāho, uṇhaṭṭhena darathoti vuccanti.
૨૧૭. નેક્ખમ્મં ઝાયતીતિ ઝાનન્તિઆદયો હેટ્ઠા વુત્તત્થા. નેક્ખમ્માદીનિ ચેત્થ અટ્ઠ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બેધભાગિયાનેવ.
217.Nekkhammaṃ jhāyatīti jhānantiādayo heṭṭhā vuttatthā. Nekkhammādīni cettha aṭṭha samāpattiyo ca nibbedhabhāgiyāneva.