Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૪. ચતુત્થવગ્ગો

    4. Catutthavaggo

    ૧. વિતક્કસુત્તં

    1. Vitakkasuttaṃ

    ૮૦. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    80. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તયોમે, ભિક્ખવે, અકુસલવિતક્કા. કતમે તયો? અનવઞ્ઞત્તિપટિસંયુત્તો વિતક્કો, લાભસક્કારસિલોકપટિસંયુત્તો વિતક્કો, પરાનુદ્દયતાપટિસંયુત્તો વિતક્કો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, તયો અકુસલવિતક્કા’’તિ . એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tayome, bhikkhave, akusalavitakkā. Katame tayo? Anavaññattipaṭisaṃyutto vitakko, lābhasakkārasilokapaṭisaṃyutto vitakko, parānuddayatāpaṭisaṃyutto vitakko. Ime kho, bhikkhave, tayo akusalavitakkā’’ti . Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘અનવઞ્ઞત્તિસંયુત્તો, લાભસક્કારગારવો;

    ‘‘Anavaññattisaṃyutto, lābhasakkāragāravo;

    સહનન્દી અમચ્ચેહિ, આરા સંયોજનક્ખયા.

    Sahanandī amaccehi, ārā saṃyojanakkhayā.

    ‘‘યો ચ પુત્તપસું હિત્વા, વિવાહે સંહરાનિ 1 ચ;

    ‘‘Yo ca puttapasuṃ hitvā, vivāhe saṃharāni 2 ca;

    ભબ્બો સો તાદિસો ભિક્ખુ, ફુટ્ઠું સમ્બોધિમુત્તમ’’ન્તિ.

    Bhabbo so tādiso bhikkhu, phuṭṭhuṃ sambodhimuttama’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઠમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સઙ્ગહાનિ (ક॰ સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. saṅgahāni (ka. sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૧. વિતક્કસુત્તવણ્ણના • 1. Vitakkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact