Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. વિત્થારસુત્તવણ્ણના

    2. Vitthārasuttavaṇṇanā

    ૨૩૩. દુતિયે સબ્યાબજ્ઝન્તિ સદોસં. કાયસઙ્ખારન્તિ કાયદ્વારચેતનં. અભિસઙ્ખરોતીતિ આયૂહતિ સમ્પિણ્ડેતિ. સેસદ્વયેપિ એસેવ નયો. સબ્યાબજ્ઝં લોકન્તિ સદુક્ખં લોકં. સબ્યાબજ્ઝા ફસ્સાતિ સદુક્ખા વિપાકફસ્સા. સબ્યાબજ્ઝં વેદનં વેદિયતીતિ સાબાધં વિપાકવેદનં વેદિયતિ. એકન્તદુક્ખન્તિ એકન્તેનેવ દુક્ખં, ન સુખસમ્મિસ્સં. સેય્યથાપિ સત્તા નેરયિકાતિ એત્થ સેય્યથાપીતિ નિદસ્સનત્થે નિપાતો. તેન કેવલં નેરયિકસત્તે દસ્સેતિ, અઞ્ઞે પન તંસરિક્ખકા નામ નત્થિ. ઇમિના ઉપાયેન સબ્બત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. સેય્યથાપિ મનુસ્સાતિઆદીસુ પન મનુસ્સાનં તાવ કાલેન સુખા વેદના ઉપ્પજ્જતિ, કાલેન દુક્ખા વેદના. એકચ્ચે ચ દેવાતિ એત્થ પન કામાવચરદેવા દટ્ઠબ્બા. તેસઞ્હિ મહેસક્ખતરા દેવતા દિસ્વા નિસિન્નાસનતો વુટ્ઠાનં, પારુતઉત્તરાસઙ્ગસ્સ ઓતારણં, અઞ્જલિપગ્ગણ્હનન્તિઆદીનં વસેન કાલેન દુક્ખં ઉપ્પજ્જતિ, દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવન્તાનં કાલેન સુખં. એકચ્ચે ચ વિનિપાતિકાતિ એત્થ વેમાનિકપેતા દટ્ઠબ્બા. તે નિરન્તરમેવ એકસ્મિં કાલે સુખં, એકસ્મિં કાલે દુક્ખં વેદિયન્તિ. નાગસુપણ્ણહત્થિઅસ્સાદયો પન મનુસ્સા વિય વોકિણ્ણસુખદુક્ખાવ હોન્તિ. પહાનાય યા ચેતનાતિ એત્થ વિવટ્ટગામિની મગ્ગચેતના વેદિતબ્બા. સા હિ કમ્મક્ખયાય સંવત્તતીતિ.

    233. Dutiye sabyābajjhanti sadosaṃ. Kāyasaṅkhāranti kāyadvāracetanaṃ. Abhisaṅkharotīti āyūhati sampiṇḍeti. Sesadvayepi eseva nayo. Sabyābajjhaṃ lokanti sadukkhaṃ lokaṃ. Sabyābajjhā phassāti sadukkhā vipākaphassā. Sabyābajjhaṃ vedanaṃ vediyatīti sābādhaṃ vipākavedanaṃ vediyati. Ekantadukkhanti ekanteneva dukkhaṃ, na sukhasammissaṃ. Seyyathāpi sattā nerayikāti ettha seyyathāpīti nidassanatthe nipāto. Tena kevalaṃ nerayikasatte dasseti, aññe pana taṃsarikkhakā nāma natthi. Iminā upāyena sabbattha attho veditabbo. Seyyathāpi manussātiādīsu pana manussānaṃ tāva kālena sukhā vedanā uppajjati, kālena dukkhā vedanā. Ekacceca devāti ettha pana kāmāvacaradevā daṭṭhabbā. Tesañhi mahesakkhatarā devatā disvā nisinnāsanato vuṭṭhānaṃ, pārutauttarāsaṅgassa otāraṇaṃ, añjalipaggaṇhanantiādīnaṃ vasena kālena dukkhaṃ uppajjati, dibbasampattiṃ anubhavantānaṃ kālena sukhaṃ. Ekacce ca vinipātikāti ettha vemānikapetā daṭṭhabbā. Te nirantarameva ekasmiṃ kāle sukhaṃ, ekasmiṃ kāle dukkhaṃ vediyanti. Nāgasupaṇṇahatthiassādayo pana manussā viya vokiṇṇasukhadukkhāva honti. Pahānāya yā cetanāti ettha vivaṭṭagāminī maggacetanā veditabbā. Sā hi kammakkhayāya saṃvattatīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. વિત્થારસુત્તં • 2. Vitthārasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. વિત્થારસુત્તવણ્ણના • 2. Vitthārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact