Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
યાગુમધુગોળકાદિકથા
Yāgumadhugoḷakādikathā
૨૮૨. એકત્તકોતિ એકકો, નત્થિ મે દુતિયોતિ અત્થો. પહૂતં યાગુઞ્ચ મધુગોળકઞ્ચ પટિયાદાપેત્વાતિ સો કિર સતસહસ્સં વયં કત્વા પટિયાદાપેસિ. અનુમોદનાગાથાપરિયોસાને ‘‘પત્થયતં ઇચ્છત’’ન્તિ પદાનં ‘‘અલમેવ દાતુ’’ન્તિ ઇમિના સમ્બન્ધો. સચે પન ‘‘પત્થયતા ઇચ્છતા’’તિ પાઠો અત્થિ, સોયેવ ગહેતબ્બો.
282.Ekattakoti ekako, natthi me dutiyoti attho. Pahūtaṃ yāguñca madhugoḷakañca paṭiyādāpetvāti so kira satasahassaṃ vayaṃ katvā paṭiyādāpesi. Anumodanāgāthāpariyosāne ‘‘patthayataṃ icchata’’nti padānaṃ ‘‘alameva dātu’’nti iminā sambandho. Sace pana ‘‘patthayatā icchatā’’ti pāṭho atthi, soyeva gahetabbo.
૨૮૩. ભોજ્જયાગુન્તિ યા પવારણં જનેતિ. યદગ્ગેનાતિ યં આદિં કત્વા. સગ્ગા તે આરદ્ધાતિ સગ્ગનિબ્બત્તકપુઞ્ઞં ઉપચિતન્તિ અત્થો. યથાધમ્મો કારેતબ્બોતિ પરમ્પરભોજનેન કારેતબ્બો, ભોજ્જયાગુયા હિ પવારણા હોતીતિ.
283.Bhojjayāgunti yā pavāraṇaṃ janeti. Yadaggenāti yaṃ ādiṃ katvā. Saggā te āraddhāti sagganibbattakapuññaṃ upacitanti attho. Yathādhammokāretabboti paramparabhojanena kāretabbo, bhojjayāguyā hi pavāraṇā hotīti.
૨૮૪. નાહં તં કચ્ચાનાતિ તસ્મિં કિર અવસિટ્ઠગુળે દેવતા સુખુમોજં પક્ખિપિંસુ, સા અઞ્ઞેસં પરિણામં ન ગચ્છતિ, તસ્મા એવમાહ. ગિલાનસ્સ ગુળન્તિ તથારૂપેન બ્યાધિના ગિલાનસ્સ પચ્છાભત્તં ગુળં અનુજાનામીતિ અત્થો.
284.Nāhaṃ taṃ kaccānāti tasmiṃ kira avasiṭṭhaguḷe devatā sukhumojaṃ pakkhipiṃsu, sā aññesaṃ pariṇāmaṃ na gacchati, tasmā evamāha. Gilānassa guḷanti tathārūpena byādhinā gilānassa pacchābhattaṃ guḷaṃ anujānāmīti attho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૭૦. યાગુમધુગોળકાનુજાનના • 170. Yāgumadhugoḷakānujānanā
૧૭૧. તરુણપસન્નમહામત્તવત્થુ • 171. Taruṇapasannamahāmattavatthu
૧૭૨. બેલટ્ઠકચ્ચાનવત્થુ • 172. Belaṭṭhakaccānavatthu
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / યાગુમધુગોળકાદિકથાવણ્ણના • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / યાગુમધુગોળકાદિકથાવણ્ણના • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / યાગુમધુગોળકાદિકથાવણ્ણના • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૭૦. યાગુમધુગોળકાદિકથા • 170. Yāgumadhugoḷakādikathā