Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૫૩. યાનાદિપટિક્ખેપકથા

    153. Yānādipaṭikkhepakathā

    ૨૫૩. ઇત્થિયુત્તેનાતિ એત્થ રૂળીવસેન ધેનુપિ ઇત્થી નામાતિ આહ ‘‘ધેનુયુત્તેના’’તિ. પુરિસન્તરેનાતિ એત્થ પુરિસો એવ અન્તરો અઞ્ઞો એત્થાતિ પુરિસન્તરં યાનં. પુરિસન્તરો નામ અત્થતો સારથીતિ આહ ‘‘પુરિસસારથિના’’તિ, યાનેનાતિ યોજના. ગઙ્ગામહિયાયાતિ એત્થ ગઙ્ગા ચ મહી ચ ગઙ્ગામહી, તત્થ કીળિકા ગઙ્ગામહિયાતિ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ગઙ્ગામહીકીળિકાયા’’તિ. તત્થ હિ ઇત્થિપુરિસા યાનેહિ ઉદકકીળં કીળન્તિ. પુરિસયુત્તં હત્થવટ્ટકન્તિ એત્થ ‘‘અનુજાનામિ ભિક્ખવે પુરિસયુત્તઞ્ચ હત્થવટ્ટકઞ્ચા’’તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘એત્થા’’તિઆદિ. તત્થ પુરિસયુત્તન્તિ પુરિસેન યુજ્જિતબ્બન્તિ પુરિસયુત્તં યાનં. હત્થવટ્ટકન્તિ હત્થેન વટ્ટેતબ્બન્તિ હત્થવટ્ટકં યાનં. યાનુગ્ઘાતેનાતિ યાનસ્સ ઉલ્લઙ્ઘિત્વા ગમનેન. હનધાતુ હિ ગત્યત્થો. તમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યાનં અભિરુહન્તસ્સા’’તિઆદિ. ‘‘તપ્પચ્ચયા’’તિ ઇમિના યાનુગ્ઘાતેનાતિ એત્થ હેત્વત્થે કરણવચનન્તિ દસ્સેતિ. પીઠકસિવિકન્તિ પીઠેન સહ કતં સિવિકં. પટપોટલિકન્તિ પટમયં પોટલિકં.

    253.Itthiyuttenāti ettha rūḷīvasena dhenupi itthī nāmāti āha ‘‘dhenuyuttenā’’ti. Purisantarenāti ettha puriso eva antaro añño etthāti purisantaraṃ yānaṃ. Purisantaro nāma atthato sārathīti āha ‘‘purisasārathinā’’ti, yānenāti yojanā. Gaṅgāmahiyāyāti ettha gaṅgā ca mahī ca gaṅgāmahī, tattha kīḷikā gaṅgāmahiyāti atthaṃ dassento āha ‘‘gaṅgāmahīkīḷikāyā’’ti. Tattha hi itthipurisā yānehi udakakīḷaṃ kīḷanti. Purisayuttaṃhatthavaṭṭakanti ettha ‘‘anujānāmi bhikkhave purisayuttañca hatthavaṭṭakañcā’’ti dassento āha ‘‘etthā’’tiādi. Tattha purisayuttanti purisena yujjitabbanti purisayuttaṃ yānaṃ. Hatthavaṭṭakanti hatthena vaṭṭetabbanti hatthavaṭṭakaṃ yānaṃ. Yānugghātenāti yānassa ullaṅghitvā gamanena. Hanadhātu hi gatyattho. Tamatthaṃ dassento āha ‘‘yānaṃ abhiruhantassā’’tiādi. ‘‘Tappaccayā’’ti iminā yānugghātenāti ettha hetvatthe karaṇavacananti dasseti. Pīṭhakasivikanti pīṭhena saha kataṃ sivikaṃ. Paṭapoṭalikanti paṭamayaṃ poṭalikaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૫૩. યાનાદિપટિક્ખેપો • 153. Yānādipaṭikkhepo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / યાનાદિપટિક્ખેપકથા • Yānādipaṭikkhepakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / યાનાદિપટિક્ખેપકથાવણ્ણના • Yānādipaṭikkhepakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અજ્ઝારામેઉપાહનપટિક્ખેપકથાદિવણ્ણના • Ajjhārāmeupāhanapaṭikkhepakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact